Cevap: Eğitimden Dolayı Nakillerde Mahkeme Kararından Sonraki İşleyiş?
Onların bir nüshasını avukatından istesen iyi edersin bence. İleride sana lazım olmazsa başkasına yardım edersin. Yinede başka bir sebep olabilir. Danıştayın bozmasında eğer kaybedersen bi daha aç. AİHM ye git.
Kendi durumumu anlatayım;
Ben X şehrinde üniversitede çalışıyorum. Y şehrinde de 2 yıllık bir bölüm kazandım. Kazandığım bölüm kendi çalıştığım yerde yok. okuduğumu yere tayin olmak için 4 tane kuruma 2009 da başvurdum. 2 tanesi kadrolarının dolu olduğu için ( yani torpilim olmadığı için ) çalıştığım yerden muvafakat istemedi. 2010 yılın başında A kurumu çalıştığım üniversiteden muvafakatımı istedi. Bende durumumu açıklayıcı bir dilekçe ile kurumumdan benim için talep edilecek nakil isteklerinin kabul etmesini istedim. Kurumum A kurumunun cevabını olumsuz verdi. A kurumu bana da bunu yazıyla cevapladı. Aynı şekilde kurumum dilekçeme cevap yazarak olumsuz olduğunu söyledi.
Şimdi mahkemeye gideceğim. Ama hangi yazıyı mahkemeye vereceğime karar veremedim. Eğer A kurumunun bana yazdığı cevabı verirsem ve kazanırsam A kurumu mahkemeyi kazanana kadar yerime adam alırsa ben nakil alamamış olmayacağım mı ?
Kurumu verdiğim dilekçenin cevabını mahkemeyi verirsem bunu mahkeme usul yönünden kabul edermi? Bu arada Diğer B kurumundan muvafakatım istenirse ve onada olumsuz cevap verilirse ve A kurumu kadrosunu doldurursa B kurumuna gidebilir miyim.
Kendi yaşadıklarımı anlatayım.
Nakil için başvurduğum kurum bana yazı yazdıktan sonra (ki burda illa yazılı bir cevabın olmasınada gerek yok sözlü olarak bile olsa yeterli) bilgi edinme yasası ile rektörlüğe başvurarak.
.....'den almış olduğum ... tarih ve .. sayılı yazı ise muvafakatımın verilmediği bildirilmiş olup, hangi tarih ve sayılı yazı ile ve neden verilmediğinin tarafıma bildirilmesini istedim. Yaklaşık 1 hafta sonra yapılan bütün yazışmaların birer fotokopisini tarafıma gönderdiler. En son rektörlükten çıkan yazının öncelikli olarak YD'sını ve iptalini istedik. (Çünkü birimizin ara kurumlar olsa bile en son cevap yeri rektörlük olduğundan ve biriminiz vermese bile rektör gönderdikten sonra kimse bir şey diyemez)
İstanbul'da YD kararı davayı açtıktan 3 ay sonra tebliğ edildi. Küçük yerlerde daha erken olabilir o yönden şanslı olabilirsiniz belki. YD teliğ edildikten sonra 30 gün içinde senin muvafakatının verilmesi için olumsuz yazdıkları yere olumlu bir yazı yazmaları gerekli. (Eğer yazmazlarsa suç işlemiş olurlar.) Buna karşın karşı tarafında sizi bir kadroya ataması lazım, ben kadro sıkıntısı yaşadığımdan epeyce bir bekledim sayılır. Kabul etme zorunlulukları yok gibi bir durumda var diye biliyorum(kendim öyle yaşadım çünkü). İşte bu durumda da yeni bir kurum aramanız gerekebilir ki bu durumda o bahetmiş olduğunuz diğer kurum devreye girebilir diye düşünüyorum.
Tabi bu işlemler olurken Bölge İdare Mahkemelerine gitme durumu, esas karar durumları vs de olacaktır ki ben çok sıkıntı çekmiştim. Benim işimi çok yokuşa sürmüşlerdi ki halada sürüyorlar!! Dışardan gözüktüğü gibi mahkemeye veriyorsun kazanıyorsun gidiyorsunla bitmiyor iş.
Umarım yazdıklarım işinize yarar.
Benim yazdığım dilekçe genel bir dilekçeydi ve cevabıda genel bir olumsuz cevaptı. A kurumunun gönderdiği yazıyı olumsuz yazdık demiyor. bu da bana sanki bir avantaj gibi geliyor. Ama usul yönünden bir sıkıntı çeker miyim.
Benden yanıt bekliyorsanız, usul konusunda bilgim olmadığından bir şey yazmadım.
Dün davayı açtım. Davalı idarenin iki işleminide mahkemeye verdim. Mahkeme usul yönünden bozarsa ayrı ayrı işlemleri dava açacağım. Hayırlısı bakalım.
Mahkeme 2577 sayılı Kanunun 15/1-d maddesi gereğince, aynı kanunun 5. maddesine uygun dava açmayan davacı tarafından, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde iki ayrı işlem nedeniyle iki ayrı dava dilekçesi ile dava açılmak üzere DİLEKÇENİN REDDİNE, karar verdi.
Sadece Davalı idarenin nakil istediğim kuruma olan işlemini dava konusu yapacam.
Yenilenmiş dava dilekçemi mahkeme kabul ederek şöyle bir tebligat gönderdi; "Olayın niteliğine ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin, davalı idarenin birinci savunması alındıktan veya yasal savunma verme süresi geçtikten sonra incelenmesine" diye yazıyor. Davalı savunmasına yazarak göndermiş ve mahkemeye bugün ulaşmış. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin kanuni olarak bir süresi var mı ?
YD konusunda karar vermek için kanuni bir süre yoktur ancak karar en kısa sürede verilir diye düşünüyorum.