Yoldan Gecen vatandaşa kelepçe takıcak değilim heralde.Amaç sadece taşımak suçmu değilmiydi?suç olmadığı anlaşıldı.şimdide.görevlilerin olmadiği zaman bir vatandaş bir olayda örnek bir soygunda bu kelepçeyi kullana bilirmi?
Printable View
Yoldan Gecen vatandaşa kelepçe takıcak değilim heralde.Amaç sadece taşımak suçmu değilmiydi?suç olmadığı anlaşıldı.şimdide.görevlilerin olmadiği zaman bir vatandaş bir olayda örnek bir soygunda bu kelepçeyi kullana bilirmi?
Yakalanan kişilere; hangi hallerde kelepçe takılacağı ve 18 yaşından küçüklere kelepçe takılamayacağı hususlarını içeren, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün B.05.1.EGM.0.11.01.04. 62183-155 sayılı genelgesi 7 nci maddesi şöyle diyor.
"Yakalanan kişinin direnmesi, saldırıya yeltenmesi veya saldırıda bulunması hallerinde kendisine kelepçe takılır. Yakalanan kişinin kaçma ihtimali varsa kelepçe takılması kolluk kuvvetinin takdirine bağlıdır.”
Erdoğan bey peki.bir vatandaş olarak bir hırsız diyelim yakaladık buna bir kelepçe taktığımız zaman.cezası olmaması lazım.kolluk görevlileri yoksa.böyle bir durumda ceza almamız gibi bir durum varmı
Kimse adalet önünde hüküm giymedikçe suçlu değildir. Kelepçe taşımak suç değilse de bunu bir kimsenin özgürlüğünü kısıtlamakta kullanamazsınız kanaatindeyim. Bugün bana kelepçe taktırmaya başlarsanız yarın ruhsatlı tabancayla suç işlediğini (suçüstü dahi olsa) düşündüğüm kişiyi vurmayı meşrulaştırmış olursunuz diye düşünüyorum.
Saygılar.
Erdoğan beyin ve Av.Basri beyin isabetli yorumları olduğunu düşünüyor ve eklemek istiyorum; YAĞIZ davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’de bir vatandaşın, polis tarafından gözaltına alındıktan sonra, toplum ve ailesi önünde kendisine kelepçe takılmasını "insani hakları ihlali" olarak değerlendirdi.
Son olan olaylardan sonra kelepçe taşımanızın başınıza dert açacağını sölemeliyim. 6136 dan işlem yapılır. yapıldığı görülmüştür.