Re: Askeri Bütçe ve Ekonomik Kriz
Alıntı:
ercum98 rumuzlu üyeden alıntı
Sayin Yonetici Tangor Evren, yorumlarimi ve sorularimi yanlis anlamissiniz. Benim hicbir kimseye veya hicbir kurulusa dusmanligim yok. Yazdiklarim tamamen elestiri amaciyla yapilmis dusunce aciklamalaridir. Sorularim vatandaslik gorevimi yerine getirme arzusundandir.
Tarim Bakanliginin butcesi ya da Enerji Bakaninin yaptiklari nasil elestiriliyorsa, askeri kuruluslarin butcesi ve askerlerin yaptiklari da ayni sekilde elestirilebilmeli ve sorgulanabilmelidir. Gelismis ulkelerde bu boyledir. Ulkesini, ordusunu, askerini, devletini seven yurttaslarin, benim sordugum bu sorulari sormasi gerekir.
Lutfen birakin bu cins yakisiksiz uyarilari ve “dusmanlik yapiyor” diye camur atmalari. Birakin dogmatik dusunceleri ve tabulari. Yurttaslarin soru sormasina izin verin. Sorgulamak, her sabah and icerek gune baslamaktan cok daha iyidir. Bunu anlamak icin kac yil daha beklemek gerekiyor? Saygilarimla.
Sayın ercüm98;
Tüm iletilerinizi baştan aşağı tekrar okudum. Vardığım sonuç değişmedi. Askeri bütçe eleştirisi altında TSK aleyhinde propoganda yapıyorsunuz. Bunu bir iki süslü sözcük ile taçlandırmanız görüşümü değiştirmez.
TSK bütçesi diye bir bütçe yoktur MSB ve İçişleri Bakanlığı'nın bütçeleri vardır. Bu bütçelerde TBMM si tarafından tespit edilir. İhtiyaca göre Kuvvet Komutanlıkları eliyle harcanır.
Kaldıki ben sizin bu konuda dürüst olduğunuza inanmıyorum. Çünkü ;
Alıntı:
Orduevleri tam olarak nedir, nasil isletilir emin degilim ama orduevlerinde otel gibi konaklanildigini, restaurant gibi yemek yendigini, canli orkestralarin muzik caldigini duymustum. Iyi muzik aleti calabildigi icin orduevinde askerlik yapanlar oldugunu bile duydum. Yani anladigim kadariyla orduevleri askerler tarafindan isletilen, calisanlari arasinda mecburi askerlik hizmetini yapanlarin da oldugu bir cins askeri otel, restaurant, eglence yeri.
Diyende sizsiniz ;
Alıntı:
“Ordu Evleri, Askeri Gazino ve Sosyal Tesisler Yonetmeligi”nin 9. maddesine gore Silahli Kuvvetler kadrolari bunyesindeki ordu evlerinde subay, astsubay, devlet memuru, isci, erbas ve er calistirilabilir.
diyende.
Orduevlerinin ne olduğunu bilmeyen çalışmasından emin olmayan duyuma dayalı yazı yazan SİZ yönetmelikten madde verecek kadar bilende siz ! SİZ SİZE İNANIR MISINIZ?
Burada ki herkesi cahil sayarak ikide bir Yurtdışında askeri bütçeler ... diye başlayan cümlelerinizde sıktı . ABD Rusya Fransa İngiltere Almanya Kore gibi ülkelerin askeri bütçe oluşumunu çok iyi bilirim. Nasıl denetlendiğinide. Bu bağlamda bizim askeri giderlerin çok daha ciddi denetlendiğini bilmekteyim. Kaldı ki Silah alımı gibi büyük ihaleleri ne hikmetse bizde direkt başbakan takip eder !! Yani bir yolsuzluk bir gariplik arıyorsanız bakacağınız yer farklıdır. NATO bünyesinde ki FMS kredileri hariç denetlenemeyen hiç bir yanı yoktur bütçenin..
Siz başbakanlığa yazı yazarak ''örtülü ödenek harcamasını sorgulayan'' sorumlu bir vatandaş olun bence İstanbul rant alanını kontrolde iyi bütçe sağlar, pırlantacıları inceleyin orman vasfını kaybeden arazilerin kimler tarafından yağmalandığını inceleyin sorun . Kömür erzak beyaz eşya dağıtımını sorgulayın bu para nereden çıkıyor bu malzemeler nereden alınıyor örneğin... Emin olun on sizin ifadenizle ''TSK'' bütçesi çıkartırsınız ortaya Hadi sorumlu vatandaş göreyim sizi.
Sayin Yonetici Tangor Evren, vardiginiz sonuc sizin kendi gorusunuz, benim degil. Yillarca insanlarin kafasinin ic ve dis dusman korkusuyla karistigi bir ulkede, sorgulayan vatandaslarin "sen dusmanlik yapiyorsun" ya da "propaganda yapiyorsun" diyerek yakisiksiz sekilde suclanmalari maalesef yaygin ve uzucu bir durum. Sizi kiniyorum.
Madem hepimiz vatandasiz, hepimizin ulkenin yonetilisi ve gelecegi hakkinda esit soz sahibi olmasi gerekir. Cagdaslik bunu gerektirir. Ulkenin sahibi sadece siz degilsiniz. Hepimizin esit soz soyleme hakki vardir.
Sizin basbakanligin ortulu odenek harcamalarini ne kadar sorgulama hakkiniz varsa benimde askeri kuruluslarin harcamalarini o kadar sorgulama hakkim vardir. Bu arada eklemekte fayda var, benim o sorgulamami istediginiz konulari sorgulamadigimi nereden biliyorsunuz? Baska bir soru daha sorayim. Siz basbakanligin, cumhurbaskanligin butcesini sorguladiginizda dusmanlik ya da propaganda mi yapiyorsunuz?
Ben yazilarimda ozel olarak TSK butcesinden bahsetmedim. Askeri butceden bahsettim. Askeri butce MSB butcesinin bir parcasidir ancak is askeri harcamalarin denetlenmesine geldiginde, bu isi yapmakla gorevli sivil devlet kurulusu Sayistayin gucu kisitliydi (eger durum son birkac ay icinde degismediyse). Daha bundan birkac ay once Sayistay denetcilerinin bir garnizona sokulmadigi haberleri basina yansimisti. Ustelik Milli Savunma Bakani bile savunma butcesinin denetiminde TBMM'nin zayifligindan sikayet etmisti.
Internet sagolsun. Vatandaslar bircok haber kaynagina ulasabiliyor. Biraz arastirmayla kanunlarin, kanun niteligindeki yonetmeliklerin en ince ayrintilarini bile ogrenebiliyorlar (benim Ordu Evleri, Askeri Gazino ve Soysal Tesisler Yonetmeligini dun ogrendigim gibi). Yeterki insanda azim, ogrenme gucu ve sorgulama yetenegi olsun. Bilgiye acim, arastiririm ve ogrenirim.
Askeri butcenin ABD, Ingiltere, Fransa ve Almanyada nasil denetlendigini cok iyi bildiginizi soylemissiniz. Bildiklerinizi bizimle paylasirsaniz, samimi bir sekilde sizden de cok seyler ogrenmek isterim. Ama bu arada belirtmek istiyorum ki ben de o ulkelerde vatandaslarin haklari nelerdir, askeri kuruluslarin politik arenadaki yerleri nedir cok iyi bilirim. Isterseniz tartisalim. Birbirimizden ogrenelim. Hep birlikte sorumlu birer vatandas olalim. Ne dersiniz? Saygilarimla.
Alıntı:
Tangör Evren rumuzlu üyeden alıntı
Hadi sorumlu vatandaş göreyim sizi.
Hadi hep birlikte sorumlu birer vatandas olalim Sayin Yonetici Tangor Evren. Ornegin ben sorumlu bir vatandas olarak, zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmek isteyen vatandaslarin karsilastiklari bazi sorunlarin en aza indirgenmesi taraftariyim. Diyorum ki, maddi sikintisi olanlara kolaylik saglamasi acisindan, orduevlerinin maddi durumu kotu olan vatani gorevini yerine getiren asker ailelerinin askerlik suresi boyunca konuklanmasi icin kullanima acilmasi hem vatandasa hem de orduya fayda saglar. Ne derseniz, boyle bir girisim uygulanabilir mi?
Re: Askeri Butce ve Ekonomik Kriz
Alıntı:
Benim onerilerim soyle:
- Zorunlu askerlik bitmeli ve tamamen profesyonel askerlige gecilmeli
- Asker sayisi %75 azaltilmali
- Askeri butce dortte bire indirilmeli
- Askeri butce cok yakindan denetlenmeli
- Bu denetleme sivil bir kurulus tarafindan yapilmali
Ne dersiniz? Bunlar mumkun mu?
ah be kardeşim keşke bunlar olsa da hepimiz rahat bir nefes alsak.hem hayat şartları hemde zorunlu askerlik.biz göremeyiz ama torunlarımız belki görebilir.
Liehtenstein diye bir ülke var,İsviçre civarlarında bir yerde.Asker sayısı 1.Ne dersiniz güzel rakam değil mi?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Liehtenstein diye bir ülke var,İsviçre civarlarında bir yerde.Asker sayısı 1.Ne dersiniz güzel rakam değil mi?
Liechtenstein, askeri harcamalar ulkeye cok pahaliya maloluyor diye 19uncu yuzyilda 80 kisilik ordusunu feshetmis. Simdiki askeri butcesi sifir. Ic ve dis dusmanlari yok. Butun sorun zaten bu ic ve dis dusmanlarda. Genellikle ic ve dis dusmani cok olan ulkelerin, ordulari da buyuk oluyor. Ah bu ic ve dis dusmanlar ve onlari destekleyen ic ve dis mihraklar. Onlar olmasa, butun ulkeler Liechtenstein gibi mutlu olacak.
Alıntı:
Liechtenstein, askeri harcamalar ulkeye cok pahaliya maloluyor diye 19uncu yuzyilda 80 kisilik ordusunu feshetmis. Simdiki askeri butcesi sifir. Ic ve dis dusmanlari yok. Butun sorun zaten bu ic ve dis dusmanlarda. Genellikle ic ve dis dusmani cok olan ulkelerin, ordulari da buyuk oluyor. Ah bu ic ve dis dusmanlar ve onlari destekleyen ic ve dis mihraklar. Onlar olmasa, butun ulkeler Liechtenstein gibi mutlu olacak.
Tek doğru yazınız bu tebrik ederim.
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
Tek doğru yazınız bu tebrik ederim.
Tarih sayfalari ulkelerin ve devlet adamlarinin yaptigi yanlisliklarla doludur. Bu yanlisliklarin dogru sekilde tesbiti o yanlisliklarin dogru oldugunu maalesef ispat etmez. Tebrik ettiginiz benim dogru tesbitim de boyle bir durum iste. Tarihe goz attigimizda, ic ve dis dusmanlarla bas edebilmek icin ordusunu buyuk tutmus bircok ulkeyle karsilasiriz. Evet tesbit dogru. Ancak dogru olan bu tesbit, ulkelerin askeri konuda izledigi yanlis politikalarina isaret eden dogru bir tesbit.
Tarih, ic politikalarinda demokrasiyi dis politikalarinda da diplomasiyi kullanarak ic ve dis dusmanlarini hic orduya gerek duymadan pasifize etmis ulke ve devlet adamlarinin orneklerini de kaydetmistir. Despotik varliklarini surdurebilmek icin ic ve dis dusmanlarini yaratan, hatta besleyen ulke ve devlet adamlari da tarihte iz birakmislardir.
Tarihten ders alinir ama alinan dersler bazen kafa da karistirir. Simdi benim kafamin karistigi gibi. Kim bilir, belki Lichtenstein'in ic ve dis dusmanlarinin olmamasinin nedeni, Lichtenstein'in ordusunun olmamasi?
Benim burada orduevlerini askeri butce kapsaminda sorgulamami elestiren bir arkadas, gecen hafta "bu devlet icin canini veren askerlerin orduevi olmayacak mi" demisti. Bu konu gercekten uzerinde durulmasi gereken bir konu.
Arastirdim ve arkadasimin yanildigini, ornegin orduevlerine subay ve astsubaylarin alindigini ama er, erbas, cavus, uzman erbas, uzman jandarma gibi rutbelere sahip olan askerlerin ayni tesislerden kolayca yararlanamadigini ogrendim (belki de hic yararlanamiyorlar). Simdi gelin durumun muhasebesini bazi sorulara cevap arayarak birlikte yapalim.
Kac sehit subay ve astsubay var?
Kac sehit er, erbas, cavus, uzman erbas ve uzman jandarma var?
Neden er, erbas, cavus, uzman erbas ve uzman jandarmalarin orduevlerinden yararlanmalari, subay ve astsubaylar gibi kolay degil (ya da imkansiz)?
Er ve erbaslar kanunen orduevlerinde calistirilabiliyor. Peki oralarda calistirilabilen o askerler, ayni yerlere calismadan dinlenmek ya da eglenmek amaciyla neden kolayca (ya da hic) giremiyorlar?
Benim vardigim sonuc su. Arkadasimin iddiasinin aksine, orduevleri bu devlet icin canini vermis "her" askerin orduevi degil. O yuzden orduevleri kalkmali. Milletin vergisi boyle ordu icinde ayrimcilik yapilan sosyal tesisler icin israf edilmemeli. Saygilarimla.
Bu sordugum sorulari konuyu bilen bir yetkiliyle hakla acik bir platformda tartismayi cok isterdim. Madem seffaflik var, benim gibi sorumlu ve yapici elestiriler yaparak surekli sorgulayan bir vatandasin sordugu sorularin yanitlanmasi, ulke icin bir kazanimdir. Gercek vatanseverlik benzer sorulari sormaktir. Seffaflik ise, bu sorulari vatandasi tatmin etmek amaciyla medeni sekilde cevaplamaktir.