Re: Evlilikte eşin soy adının alınmaması
Eşlerin oturup böyle bir düzenleme yapabilmesi imkansızdır.Çünkü ilgili madde emredici niteliktedir.Diyelim ki madde değiştirildi.Ülkemizde mevcut nüfus sicilleri sistemiyle de bu bağdaştırılamaz.Evlenmiş olan bir kadının kocasının soyadı yerine aile adı olarak kendi kızlık soyadını taşımaya devam etmesi nasıl düşünülebilir ki ? Uygulamada pek çok karmaşa yaratacağı çok açıktır.Ana ve babaları farklı soyadı taşıdığından bu evlilikten doğan çocukları üçüncü kişilere karşı zor durumda bırakacağı çok açıktır.
Umarım ki dedikleriniz bir gün olur.Ancak hukuk sistemimiz toplumun yapısına aykırılık teşkil etmemeli.Bu yüzden istekler makul olmalı.Bu tür isteklerin gerçekleşebilmesi ise çok uzun zaman alabilir.
Cevap: Evlilikte eşin soy adının alınmaması
Bazı kişiler ,diploma,evrak vs gibi belgelerda kızlık soyadının yazdığını ve sorunlar olabileceğini yazmış.Ben buna katılmıyorum çünkü artık günümüzde TC no denen bir şey var.Bununla bütün işler yapılıyor.Üstelik nüfus cüzdanında da eski soyadı zaten yazıyor.Bankada hesabınız varsa 2 dklığına gider,soyadınızı değiştirirsiniz.Bunlar büyütülecek şeyler değil.Sanırım sizler eşinizin soyadını kullanmak istemediğiniz için büyütüyorsunuz.Bu arada bende bir bayanım.
Alıntı:
aragoryou rumuzlu üyeden alıntı
Bazı kişiler ,diploma,evrak vs gibi belgelerda kızlık soyadının yazdığını ve sorunlar olabileceğini yazmış.Ben buna katılmıyorum çünkü artık günümüzde TC no denen bir şey var.Bununla bütün işler yapılıyor.Üstelik nüfus cüzdanında da eski soyadı zaten yazıyor.Bankada hesabınız varsa 2 dklığına gider,soyadınızı değiştirirsiniz.Bunlar büyütülecek şeyler değil.Sanırım sizler eşinizin soyadını kullanmak istemediğiniz için büyütüyorsunuz.Bu arada bende bir bayanım.
Türkiye disindaki bircok ülkede bu uygulama var. Ancak yurtdisinda evlenip esinin soyadini almadiysa bayan, konsolosluk araciligiyla evliligini Türkiye'ye bildiremiyor. Türkiye öncelikle bu düzeltmeyi talep ediyor.
Ben de cok üzerine gidilmesi gereken bir konu oldugunu düsünmüyorum. Kimlikte iki soyismi yazsa bile kisi kizlik soyadini kullanmakta özgürdür...
Bu sorun sadece evlilik sürerken olmuyor. Birde allah korusun boşanırsanız. Mahkeme kararını almak için eski kocayı ikna etmeniz yoksa yazı göndermeniz vs. gerekiyor. Çok sonra nüfus müdürlüğüne gidip nüfus kağıdı alabiliyor. Ve evlilik süresinde değiştirmek zorunda kaldığınız (kartlar, ehliyet, sağlık sigortası, banka hesapları, İşyeri insan kaynakları ) herşeyi düzeltmek için günler harcıyorsunuz. Ve bunu yapabilmek için sadece yeni nüfus kağıdınız yetmiyor. Onlarca kişiye mahkeme kararının kopyalarını bırakıyorsunuz.. İnsanlık ayıbıdır böylesi özelin deşifresi. Erkek ne yapıyor. Hiç..... Örneğin;Evlendim ahmet veliyim.. boşandım ahmet veliyim yine evlendim ahmet veli.... Hiçbir kurumla sorun yaşamaz... Siz çocuklarınızın okuluna bile açıklama yapmak zorunda kalırsınız... Bu sanıldığı gibi "erkeğin soyadını almam" kaprisi yada kompleksi değil. Sıkıntı yarattığı için kadınların tepki verdiği bir konudur, ancak yaşayan bilir..