Re: TRT'den Lazca yayın talebi
Yani siz sadece "Madde 3:Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir." kısmına karşısınız öylemi Sayın Bilgili?
Ben hukukçu değilim ancak anayasadaki hiçbir sözcüğün oraya laf olsun diye yazılmadığını bilecek kadar okuryazarım Sayın Bilgili. Ayrıca "adam öldürmenin yasak olmaktan çıkartılması" örneğinizda tam anlamıyla tüm yasakların kalkmasını istediğiniz tezimi destekliyor. Adam öldürmek tüm dünyada yasaktır. Yani evrensel kuraldır. Devletin dili ise sadece Türkiye'de Türkçe'dir. (Diğer Türk devletlerinini anayasasını incelemedim. Onlarda da olabilir. Ama bu bu yasayı evrensel yapmaz.) Türkiye sadece evrensel hukuk kurallarına göre yönetilsin mi demek istiyorsunuz? Öyle diyorsanız size saygı duymak ve bu tartışmayı bitirmek dışında yapabileceğim tek şey sizi Sayın Gür'e havale etmektir.
Yasaklar Kürt Sorunun tetiklerdi mi? Yoksa yasakları bazı aşırı milliyetçiler (Kürt ve Türk) istismar edilip kullanıldı mı? Ben 92-94 te terörün en hızlı günlerinde doğuda halkla iç ice yaşadım. Evimin duvarlarına mermiler isabet etti. Ve o koşullarda meseleyle ilgili tek bir genel yargıya ulaştım. Kürt sorununda hiçbir sorunun tek ve tam doğru bir cevabı yoktur. Hiç bir özel örneği bile tek bir doğru üzerinden açıklayamazsınız. Fil ve körler hikayesi sanırım tam olarak durumu açıklamaktadır. O günlerin şiddeti ve yaşadığım terör şoku ve gençliğimin etkisiyle iki uç arasındaki savrulmalarımı bir gün yayınlamak için not almıştım. Çok iyi yapmışım. Unuttukça açıp okuyorum. Beni konuyla ilgili ahkam kesmekten koruyor.
Çerkezce hakkında birşey diyemeyeceğim. Lazca hakkında ise söylediklerimin arkasındayım. Laz gençlerini kim ne amaçla bilinçlendiriyor (!). Devlet bunu incelesin. Bilinçli Kürt gençleri (!) dağa çıktığında iş işten geçmişti. Benden söylemesi..
Alıntı:
Av.Dilek Kuzulu Yüksel rumuzlu üyeden alıntı
Laz vatandaşlarımızın tepkisel davrandığını düşünüp de, bu tepkinin sonuçlarını öngöremiyorsanız, hatta bırakın sonuçlarını, tepkinin kendisinin dahi başka bir kutuplaşma olduğunu göremiyorsanız söyleyecek çok da fazla bir söz olduğunu sanmıyorum.
Sanırım şu paradoksla karşı karşıyayız:
Kürt vatandaşlarımızın bazılarının Kürtçe yayın talebi, Laz vatandaşlarımızın bazılarının Kürtçe yayının yasaklanması talebi var.
Ya Kürt vatandaşlarımızı terörden ve şiddetten uzaklaştırmak için Kürtçe yayın yapmalı ya da Laz vatandaşlarımızın teröre ve şiddete başvurmaması için Kürtçe yayını yasaklamalıyız.
Benim tercihim yasak yerine serbestlikten yana olur.
Burada mı bahsedilmişti, bir yerlerde Rahip Sontoro ve Hrant Dink cinayetlerinde Trabzon bağlantısından bahsetmişti. Bu cinayetlerin de PKK eylemleri, Uğur Mumcu, Necip Hablemitoğlu, Danıştay ve benzer cinayetler gibi birer terör eylemi olduğunu unutmamalı.
Bre güçmenlerin başcığı kel miidir? Bizim kısçelerin kızancıkların cancığı yok mudur? :o
Alıntı:
Akademik Sultan rumuzlu üyeden alıntı
Bre güçmenlerin başcığı kel miidir? Bizim kısçelerin kızancıkların cancığı yok mudur? :o
Haklısınız. Siz hangi TV yi emredersiniz?:)
Alıntı:
Av.Mehmet Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Haklısınız. Siz hangi TV yi emredersiniz?:)
Lehçeler farklı ama Balkan TV olabilir hani:) Balkan Filolojisi de kurulur sonrasında. Balkan Türkleri Dayanışma Derneğine hatırlatıyım da talep etsinler. :o
Balkan tv ye gerek olduğunu sanmıyorum..bir balkan göçmeni olarak..
Karadenizli üc çocuk bebeklerin nasıl dünyaya geldiğini konuşuyorlarmış:
Dursun: - Bizum ailede hep leylekler getirir.
Fadime: - Bizde gül bahçesinde bulunur.
Temelcik:- Piz fakiriz, pizde bebekleri annem kendisi yapayi!
Olmadı bu üç seçeneğin benzeri tanınsın Laz kardeşlerimize de kuruversinler TV lerini , ki bir sürü yerel TV leri de var zaten!
Bu ne acele , bu ne sabırsızlık, şimdiye kadar neredeydiniz be hey güzel insanlar?!
Yok resmi dil , yok bilmem ne , daha başka?
Oyiii uşaklar ne isteyrosunuz pu katar, da... Hepsu sizun mi? Aaa...
Hem...
Pakınız pakalum ne demiş RTÜK paşkanımız!
Alıntı:
solberg rumuzlu üyeden alıntı
Balkan tv ye gerek olduğunu sanmıyorum..bir balkan göçmeni olarak..
Tebrik ettim Sevgili Vatandaşım,
bakmayın siz yazılanlara... Sevinçtendur sevinçten... :)
İşin cılkı çıkacak dediğim zaman kimse bana inanmıyordu. Bırakın buradan yakın.
Alıntı:
deniz02 rumuzlu üyeden alıntı
Olmadı bu üç seçeneğin benzeri tanınsın Laz kardeşlerimize de kuruversinler TV lerini , ki bir sürü yerel TV leri de var zaten!
Bu ne acele , bu ne sabırsızlık, şimdiye kadar neredeydiniz be hey güzel insanlar?!
Sayın Deniz02,
Daha öncede vurgulağımdım gibi kürtçe yayın yapan TV nin varlığı değil problem. Aklın yolu bir. Ne güzel söylemişsiniz kuruversinler TVlerini diye. Buradaki sorun bu kanalın devlet tarafından kurulmasıdır. Mesele "Şeş" te değil başındaki TRT'de.