Cevap: Re: 2001 yılında alınmış evim var ..bu evin üzerinde eşimin şerh koyma hakkı varmı...
Konuyla ilgili olarak güncel yaşadığım bir durumu anlatmak ve bu konu hakkında bilgi almak istiyorum.konusunda uzman yetkililer soruma yanıt verirlerse çok memnun olurum.şimdiden ilgi ve alakanıza teşekkürler,emeğinize sağlık.başınızı fazla ağrıtmadan olayı kısaca özetlemeye çalışacağım.
2001 yılında başlayan resmi bir evlilik,2004 yılı şubat ayında alınan bir ev.evlilik birliği içerisinde edinilmiş bir mal.benim(kadının bankaya verilen kefaleti ile kredi çekilerek)kefaletim ile alınan bir mal.2007 yılında evden ayrılarak ailemle yaşamaya başladım.boşanma davası açtım redoldu yargıtaya gittim geri döndü esastan değil usulden karar bozuldu hakim kararı yeniden onandı,kısacası boşanma davası redoldu üzerinden 1,5 yıl geçti.bundan yaklaşık 6 ay önce evi satılığa çıkardığını öğrendim.bunun üzerine kendi imkanlarımla aile konutu şerhi konulması için dava açtım.1.mahkeme oldu tebligat karşı tarafa ulaşmamış.2.mahkeme oldu yokluğunda karar verildi.hakim bey bana 15 gün sonra adliyeye gelip kararı adresine tebliğ ettirmem gerektiğini ondan 20 günrada gelip tebliğ edilip edilmediğini öğrenmem grektiğini söyledi.fakat ben mahkeme sırasında tebligatları işyerine yaptırmıştım.şu an emekli olduğunu öğrendim.işyeri ile ilişiği kesilmiş.aile konutu şerhi konulmasına karar verildi fakat bu yapacağım tebligat yien işyerine olacak.ev adresinde oturmuyor taşınmış.ev satılığa çıkmış durumda.tebligat yaprırırsam ulaşmayacağı kesin.ne yapmam gerekiyor.başka adresi yok bende.yine işyerine tebligat yaptırsam ulaşmayacak,ulaşmaması durumda şerh konulmayacakmı?çıkan kararaı tapuya götrüdüğümde işlem yapılmayacak mı?saygılarımla..
Cevap: Re: 2001 yılında alınmış evim var ..bu evin üzerinde eşimin şerh koyma hakkı varmı...
TMK 194 maddesi aile konutu ile ilgili hüküm getirmiş ,konulan şerh evlilik devam ettigi sürece geçerligini korumakta boşanmanın kesinleşmesi ile bu özelligini kaybetmekte eger aile konutu olan yer 3 kişilere ait kira sözleşmesi ile kiralanan g.menkul ise kira sözleşmesi üzerine olmıyan eş kiralayana yapacagi bildirimle sözleşmenın tarafı haline gelir ve boşanma halindede kanunda hüküm olmamakla beraber kanımca sözleşmenın tarafı olarak sözleşmenin devam etmesi gerekir
Alıntı:
burcumbs rumuzlu üyeden alıntı
Konuyla ilgili olarak güncel yaşadığım bir durumu anlatmak ve bu konu hakkında bilgi almak istiyorum.konusunda uzman yetkililer soruma yanıt verirlerse çok memnun olurum.şimdiden ilgi ve alakanıza teşekkürler,emeğinize sağlık.başınızı fazla ağrıtmadan olayı kısaca özetlemeye çalışacağım.
2001 yılında başlayan resmi bir evlilik,2004 yılı şubat ayında alınan bir ev.evlilik birliği içerisinde edinilmiş bir mal.benim(kadının bankaya verilen kefaleti ile kredi çekilerek)kefaletim ile alınan bir mal.2007 yılında evden ayrılarak ailemle yaşamaya başladım.boşanma davası açtım redoldu yargıtaya gittim geri döndü esastan değil usulden karar bozuldu hakim kararı yeniden onandı,kısacası boşanma davası redoldu üzerinden 1,5 yıl geçti.bundan yaklaşık 6 ay önce evi satılığa çıkardığını öğrendim.bunun üzerine kendi imkanlarımla aile konutu şerhi konulması için dava açtım.1.mahkeme oldu tebligat karşı tarafa ulaşmamış.2.mahkeme oldu yokluğunda karar verildi.hakim bey bana 15 gün sonra adliyeye gelip kararı adresine tebliğ ettirmem gerektiğini ondan 20 günrada gelip tebliğ edilip edilmediğini öğrenmem grektiğini söyledi.fakat ben mahkeme sırasında tebligatları işyerine yaptırmıştım.şu an emekli olduğunu öğrendim.işyeri ile ilişiği kesilmiş.aile konutu şerhi konulmasına karar verildi fakat bu yapacağım tebligat yien işyerine olacak.ev adresinde oturmuyor taşınmış.ev satılığa çıkmış durumda.tebligat yaprırırsam ulaşmayacağı kesin.ne yapmam gerekiyor.başka adresi yok bende.yine işyerine tebligat yaptırsam ulaşmayacak,ulaşmaması durumda şerh konulmayacakmı?çıkan kararaı tapuya götrüdüğümde işlem yapılmayacak mı?saygılarımla..
Aile konutu şerhi koymak için konutun bulunduğu yer muhtarlığından İkametgah belgesi alıp tapuya başvurmak gerekiyor. Ya da Muhtarlıktan belge alırken açıkca konuta aile konutu şerhi koyduracağınızı söylersiniz. Siz dilekçenize ek olarak mahkeme kararını da koyarsanız daha iyi olur.
İSTENEN BELGELER
1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
3- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği, (vukuatlı nüfus kayıt örneği)
4- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, bir adet vesikalık fotoğrafı.
DİLEKÇE ÖRNEĞİDE AŞAĞIDADIR.
............................................TAPU MÜDÜRLÜĞÜNE
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın maliki / hissedarı bulunan ..... ......' ekte sunduğum Nüfus Kayıt Örneğinden de anlaşılacağı üzere eşimdir. Yine ekte sunduğum ......... ilçesi, ........... Mahallesi Muhtarlığından aldığım ../../2011 tarihli Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesinden de anlaşılacağı üzere bu taşınmaz malı aile konutu olarak kullanmaktayız. Bu itibarla, Medeni Kanunun 194. Maddesi uyarınca tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesini arz ve talep ederim.
Cevap: 2001 yılında alınmış evim var, bu evin üzerinde eşimin şerh koyma hakkı var mı?Ev satılabilir mi?
1 sene önce boşanma oldu nihayet. ama evimle ilgili katkı payı davası sürmektedir..eve ufak tefek tamir masrafları yaptı...oda boşanma boşanma davası açılmadan önce idi bir kısmı bir kısmıda daha sonra ..hangisinde iddaa edebilir. öncesimi ?sonrasımı ?
Cevap: 2001 yılında alınmış evim var, bu evin üzerinde eşimin şerh koyma hakkı var mı?Ev satılabilir mi?
Hiç birisini talep edemez..