Re: İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunundan hukukçu olur mu?
İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesinde okuyan şahıslar hukuk alanının derslerini alıyorlar yani konuya hakim kimseler bundan dolayıda bu şahıslar eğitimlerini aldıkları bölümlere girme hakkına son derecede sahiptirler.Zaten misal idari yargı hakimliği sınavına iktisat mezunu şahıslarda kabul ediliyor onların bu kadar bilgisiz ve yetersiz olduğunu düşünüyorsanız bırakınız girsinler sizin düşüncenize göre zaten kazanamazlar. Eğer ki bir hukuk öğrencisiyle girmiş olduğu bu sınavı hukuk öğrencisinden daha yüksek not alarak kazanıyorsa sizce hukuk öğrencisinin bu olayda hukukla ne ilgisi var? Bu durumda ya hukuk öğrencisi yeterince bilgiye ve donanıma sahip değil yada iktisat mezunu şahıs hukuk alanında yeterince bilgiye ve donanıma sahiptir demek.Siz hukuk mezunları olarak kendi donanımınıza bu kadar çok güveniyorsanız iktisat mezunlarının sınava girmesine tepki göstermemeniz gerek .Demek ki canınızı sıkan sizin yerinize onların bu sınavı geçmeleri.O zaman suçu iktisat mezunları yerine kendinizde arayın ki o sınavlarda sizin kazanmanız gereken sınavları onlar kazanıyor.Bu durumda soruyorum size sizce iktisat mezunlarımı yoksa sizmi bilgisiz ve donanımsızsınız?
Saniyorum Yanitinizi ve Cevabinizi yanlis adrese yönelttiniz.
bkz. bende bir Iktisatciyim.aynen sizide destekliyorum.
yürüyünüz be kim tutar sizi...:o
Kamu Yönetimi bölümü mezunu olacak bir kişi olarak, bünyemizde her bölümden dersler bulunurken yani sistem bize genel düşünmeyi öğretmişken bazır fikirler geçti aklımdan;
"Hakim olabilirsiniz ama hukukçu olunmaz" cümlesini ele alırsak bence Kamu Yönetimi perspektifi ile bakıp, ülke sorunlarını da düşündüğümüzde hukuk biliminin neyini ne kadar bildiğinizin de bir anlamı yok, eğer o ülkede hukuk yoksa...
Eğer sizin düşüncenizle bakarsak zaten "hukuksuzlukçu"sunuzdur....
Yine de ben bunu böyle düşünmüyorum, hukuk sistemini yapanlar,uygulayanlar ve hukukun uygulandığı kişiler üzerindeki etkisinin ne olduğuna bakılmalı konu eğer hukukçuluk ise...
Ayrıca bir doktor hayati bir operasyonda tıp ile ilgili ne kadar çok bilmesi gerekirse ve o küçük bilgiler ne kadar hayati bir boyuta ulaşıyorsa, hukukçunun da neyi ne kadar bildiği o kadar hayati boyutta önemlidir.Kamu yönetimi,iktisat,veterinerlik vs dalları okuyan arkadaşlar içinde aynı ilke mevcuttur...
Ama herşeyi bilmiyor diye de bir doktora genel bir muayene yapma yetkisi vermemek, o güne kadar harcanan emeklere ve biriken bilgiye haksızlık olur hem de mevcut hastaya...
Yetki vermek yada işi hukuksal anlamda düşünmek anlamsız. Kanunlar ve kurallar belli. Beğensek de beğenmesekte uyacağız. Gerçek anlamda cevap istiyorsanız ne hukuk fakultesi mezunları var ki hukuktan zerre kadar anlamayan...Üniversitelerimizin hali ortada gençlerimizde olaylara ilgisiz... Okuyan ne oluyor ki anlayışı da yaygın. Genetik olarak da biz türkler okumayı pek sevmeyiz. Ama bir işi yapmak onu istemek çalışmak ve kendini geliştirmek yetiştirmek meselesi.. 2 yıl önce yaşlı bir amca ile tanışmıştım. Kanunları madde madde ezberlemiş ve çok da iyi yorumlar yapıyordu... Şaşırdım. Ne mezunu olduğunda ilkokul olduğunu söyledi. Ben hala şaka yapıyor sandım. Ama sonra doğru olduğunu öğrendim...
arkadaşlarımızın da önceden dediği gibi idari hakimliğe alınmada hukuk mezunu olmayanların oranını her gün azaldığını ben de duydum. bu konunun aslında bir çok yerde; hukukcu olmayanların hukuktan anlamadıkları, bu yüzden de hukuk makamlarına gelmemeleri gerektiği düşüncesiyle tartışıldığını da biliyorum. ama gözardı edilen şey, hukuk derslerinin bir çoğunun (tamam bir hukuk fakültesindeki kadar yoğun olmasa da) verildiği diğer fakültelerde de kendini yetişitiren ve sınavı başarabilecek seviyede olan birine HAKKINI vermenin yanlış olduğunu hangi hukukçunun vicdanen kabul edeceği sorusudur. çünkü hukuk fakültesi üyeleri herzaman bu tartışma içindedirler.ancak.. hukuk fakültelerine sayısal bir bölümden mezun olan birinin girmesinin öss'de full çekmekle bile olanaksız olduğu konusunuysa hiç açmak istemiyorum.. teşekkürler..
Ben de iktisadi ve idari bilimler fakültesinde okuyorum son sınıfım. demek ki hukuk fakültesini bitirmek yetmiyomuş anayasa mahkemesi başkanı olmak için. ben iktisat bölümünden den mezun olup hukuktan yüksek lisans yapabilir miyim onu sorucaktım
arkadaşlar bahsedilen kurumlar hukuki bilginin yanında yüksek derecede siyasi bilgiyi ve siyaset bilimini bilmeyi gerektiren kurumlar ayrıca iktisadi ve idari bilimler fakültesinin ismine dikkat edildiği zaman İDARİ kısmı o fakültede okuyanlara idari hakim olma vs gibi imkanlar sağlamaktadır ve nasıl bir hukukçu hukuk fakültesinde hukuk eğitimi alıyorsa idari fakültelerde okuyanlarda gerekli yönetim bilgisini ve hukuk bilgisini en az bir hukukçu kadar almaktadır.
ben uluslarası ilişkiler öğrencisiyim ve ben ve benim gibi İİBF okuyan arkadaşlara detaylı bir şekilde sindirilen dersler hukuk ve siyaset biliminin yanında iktisadi dersler dir ama kesinlikle boş beleş şekilde geçilmemektedir
benim bölümümde uluslarası hukuk ve uluslarası deniz hukuku gibi bir çok konuda ayrıca iç hukuk konularında da bir çok konuda akademik bilgi bizlerede en kaliteli şekilde verilmektedir
ulus öğrencisi için hukuk dersleri(üviversiteye göre artmakta veya azalmakta)
1-hukukun temel kavramları
2-anayasa hukuku
3-medeni hukuk
4-uluslarası hukuk
5-uluslarası deniz hukuku
6-borçlar hukuku
7-idare hukuku
8-ceza hukuku
9-ticaret hukuku
10-uluslarası yargı
11-devletler özel hukuku
Alıntı:
erdemkalaycıoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Ben de iktisadi ve idari bilimler fakültesinde okuyorum son sınıfım. demek ki hukuk fakültesini bitirmek yetmiyomuş anayasa mahkemesi başkanı olmak için. ben iktisat bölümünden den mezun olup hukuktan yüksek lisans yapabilir miyim onu sorucaktım
Hukuk alanında yüksek lisans yapabilmek için, hukuk fakültesi mezunu olma şartı aranıyor.Buyüzden ben baktığım bazılarında bunun imkanlı olmadığını gördüm.Ancak bazı üniversitelerde bu şartın aranmadığını da duymuştum.Sanırım bu sececeğiniz üniversiteye bağlı, araştırıp öğrenebilirsiniz ve imkansız değil.
Daha kolay bir yol deneseniz, hukuk fakültelerinden birini kazanıp mezun olsanız nasıl olur???