Cevap: Re: Esnaf kefalet kooperatifi
Erdoğan bey şöyle izah edeyim..Kooperatifin yıllardır yapmış olduğu bütün işlemlerde yapılan uygulama aynı.Vatandaş kredi çekiyor ve 30000 ise 21 000 tl alıyor ve bu aradaki kesinti ise bazı yasal prosödürler adı altında şunun bunun kesintisi adı altında başkanın insiyatifinde kesilen ücretlerdir.Bir çok kişi şuanda ayaklandı ve suç duyurusunda bulunuyor.Olayın ortaya çıkması ise tamamen tesadüf.Kredi çeken bir vatandaşın olayı ankara merkez teskomb 'a bildirmesi ve bu kesintilerin yapılamayacağını öğrenmesi sonucunda ortaya çıkıyor ve dava ediyor.
Yapmaya hakları olduklarını bildikleri, yada bir yere dayandırarak yaptıkları bir kesintiden bahsediyorsunuz anladığım kadarıyla, kimden ne kadar kesildiğinin de kaydı var herhalde.
Başvursanız siz de geri alabileceksiniz yani, öyle değil mi?
Eğer öyle ise, suç duyurusunda bulunsanız bir şey elde edebileceğinizi sanmıyorum.
Erdoğan bey; bir yere dayandırarak aldıkları bu paraları eğer şikayet olmasa idi almaya devam edecektiler.Ve bu zamana kadar çekilen bütün krediler için bu olay olmuştur.Mesele dolandırıcılığa giriyor.İnsanların kanını emiyorlar bu kredilerle.Bu kadar kolay mı ?
kredi verecek sana, şu kadar kesinti yapıyorum yok şöyle yok böyle diyerek kesintiyi yutturacak, bunu kendisine aktaracak ve sen sana verilen parayla işini halledip ona göre geriye ödeyeceksin.Asıl anlamadığım teftiş kurulu olsun, denetimler olsun nasıl ortaya çıkmamış bu zamana kadar.Eğer yasal olarak almış ise neden dilekçe verenlerin ''bir yanlışlık olmuş yatırıldı hesaplara tüm üyelerin kesintileri'' denmektedir. Olay ciddi boyutlardadır.Teşekkür ederim ilgi ve alakanız için.umarım anlatabilmişimdir.
- - - Updated - - -
kredinin kayıtları kesilen miktarlar var..Başvuru yapıp kesintiler varsa hatalardan kaynaklanan geri yatırılsın peşinde değil insanlar.sadece dolandırıcılık varsa savcılığımız ve Türk adaleti ortaya çıkarsın bu şahıs cezasını çeksin.
Türkiyedeki bütün bankalar da aynı şeyi yapıyor.
Hesap işletim ücreti, kart ücreti, kredi dosya masrafı adı altında trilyonları kestiler , sonra insanlar mahkemelere gittiler, sonra yasal düzenlemeler yapıldı, mahkemelerden haksız yapılan kesintilerin iadesine kararları çıkmaya başladı ve iade edildiler.
Bahsettiğiniz olayı dolandırıcılağa bağlamak mümkün değil ama elbette suç duyurusunda bulunma çabasına girebilme hakkınız var.
Düşündüğünüz sonucu alabilirmisiniz, hiç şansınız olmadığını düşünüyorum.
anlıyorum haklı olabilirsiniz.ancak ortada idaalar ve korkunç rakamlar var.şöyle bir şey söylemek istiyorum siz 100 bin tl kredi çektiniz elinize 85 000 tl geçti ve aradaki fark yasal-yasal olmayan kesinti ise ne yaparsınız ? Bankalardan kesilen miktarlar bu kadar fahiş değil bildiğim kadarıyla
Alıntı:
kemoenes rumuzlu üyeden alıntı
anlıyorum haklı olabilirsiniz.ancak ortada idaalar ve korkunç rakamlar var.şöyle bir şey söylemek istiyorum siz 100 bin tl kredi çektiniz elinize 85 000 tl geçti ve aradaki fark yasal-yasal olmayan kesinti ise ne yaparsınız ? Bankalardan kesilen miktarlar bu kadar fahiş değil bildiğim kadarıyla
Her 100.000 tl kredi çekenden kesilen miktar aynı değil mi, 15.000tl?
farklı miktarlarda çekilen kredilerden farkı miktarlarda alınan kesintiler konu Erdoğan bey.Ve hata yapıldığı söylenerek çekilen kredilerin geri ödenmesi tek tek 1-2 gün içinde..Hata 1 olur 2 olur ancak neredeyse bütün çekilen kredilerde bu kesintiler mevcut.İrtikap olayı vuku buldu sanırım bu konuda.
Alıntı:
kemoenes rumuzlu üyeden alıntı
farklı miktarlarda çekilen kredilerden farkı miktarlarda alınan kesintiler konu Erdoğan bey.Ve hata yapıldığı söylenerek çekilen kredilerin geri ödenmesi tek tek 1-2 gün içinde..Hata 1 olur 2 olur ancak neredeyse bütün çekilen kredilerde bu kesintiler mevcut.İrtikap olayı vuku buldu sanırım bu konuda.
Bence bir şey vuku bulmadı , siz , rahatwsızlık duyduğunuz bir sineğin yağını nasıl çıkarıtrım arayışındasınız, ama
savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkınız var elbette,
Cevap: Esnaf Kefalet Kooperatifi
oncelikle selamlar...2012 yılında bir esnafa 50000 tl tutarında krediye 3 memur olarak kefil olduk..o zamandan bu yana ödemelerde bir problem olmadığından temasa geçilmedi ancak...son dönemde esnaf odası temasa geçmeye başladı..öncelikle ben bu kredide ufak araştırmalarım sonucu müteselsiz kefil miyim...bu kredi süresiz bir sözleşmemi içeriyor yanı şahıs krediyi yenileyip beni o krediden de mi mesul saydırabiliyor...ki böylyse önlem olarak ne yapabilirim..bankaya bu durum için bi girşimim olabilir mi..??en kötü senaryo direk bana yönelip kalan borcun tamamından mesul tutabilirler mi(diğer kefillere başvurmadan..(ben 2. kefildim) ...teşekkür ederim
Cevap: Esnaf Kefalet Kooperatifi
Herkese selamlar.. Arazimi bir başkasının kredisi için ipotek ettirdim. Arazimin bir kısmını resmi bir kuruma istimlak yoluyla terk yaptım. Kurum ipoteği yapan kooperatife sordu, ödemeyi kişiye yapalim mi yoksa ipotek li olduğu için size olan borcu ödeyelimmi diye.
Kredinin taksitli, taksitlerin de ödenmesine rağmen (ipoteği kaldiracagimizdan dolayi diyerek) paranın hesaplarına yatırılmasini istediler.
Esnaf kefalet başkanına; ödemeyi borclu kişi taksit zamaninda ödüyor.ipotegi kaldirma, ipotek devam etsin, bana parami ödemelerini talimat ver dediğimde mevzuat uygun değil, müfettişler kabul etmiyor, parayı tahsil eder tekrar kredi kullandiririm size dedi.
Isterlerse taksitlerin vadesini bekleyip benim parama dokunmayabilirlermi.
Parayı ödeyecek kurum tüm insiyatifi esnaf kefaletle bıraktı.
Biraz uzun oldu bana bilgi verebilirsiniz sevinirim.