Cevap: Re: Kiracıyım, ev aldım, eve taşınmak istiyorum.
YENİ ALINAN BİR GAYRİMENKULDE BULUNAN KİRACI İÇİN NASIL BİR İŞLEM YAPILIR ? :
İKTİSAP VE İHTİYAÇ NEDENİYLE TAHLİYE: 6570 sayılı kanun m:7/d bendi kiralananı iktisap eden malike kendisi, eşi yada çocukları için mesken ihtiyacı,yada işyeri ihtiyacı nedeniyle kiracıya karşı tahliye davası açmak hakkını vermiştir.Bu maddeden anlaşılacağı üzere yeni malik açacağı tahliye davasını münhasıran iktisaba dayandıramayacaktır.Yeni malikin iktisaptan ayrı mesken ve konut ihtiyacını da ispat etmesi gerekmektedir.Yeni malikin daha önce kiralananda paydaş olmaması gerekmektedir.
Çünkü 6570 sayılı kanun bu bende dayanılarak açılacak tahliye davasının ancak bir kez açılabileceğini kabul etmektedir.Madde açıkça ‘’iktisap tarihinden itibaren’’ ibaresini kullanarak belirli süreler öngörmüştür.Daha önce kiralananda hissesi olan paydaş daha sonra kiralananın tümünü yada belirli bir kısmını daha iktisap etmekle yeni bir dava açma hakkı elde etmiş olmaz.Kiralananın birden fazla paydaşı varsa eğer madde de belirtilen ihtarın paydaş çoğunluğunu sağlayacak,hissedarın katılımıyla çekilmesi zorunludur.Kiralayan birden fazla tahliye sebebine dayanarak tahliye davası açmasında bir sakınca yoktur.Kiralayan iktisap ve ihtiyaç nedeniyle açtığı davada başka tahliye nedenleri olması halinde bunları terditli olarak ileri sürebilir.Buna göre yeni malik kiracıdan kiralananı tahliye etmesini isterse iktisap tarihinden itibaren 1 ay içinde keyfiyeti kiracıya bir ihtarla bildirmek koşuluyla ancak 6 ay sonra dava açabilir.İhtarnamenin bir ay içinde keşidesi değil,kiracıya tebliği aranır.6 aylık süre dolmadan açılan davanın süre yönünden reddedilmesi,süresinde tekrar açılmasına engel değildir.
Cevap: Re: Kiracıyım, ev aldım, eve taşınmak istiyorum.
avukatım ihtarnameyi hazırlarken yeni malik ve mesken ihtiyacı nedeni ile 6 ay sonunda tahliye etmesini aksi takdirde tahliye davası açacağımızı belirten ihtarname gönderdik. Ancak yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla 15 ağustos 2010 tarihinde 1 yıllık süresinin dolacağını ispat edebilirim ve bu tarihte dava açma hakkım oluşmuş oluyor. Göndermiş olduğum ihtarnamede 6 ay sonunda dediğimiz için bu fırsatı ( hakkı) kaybetmiş olurmuyum.Birde kiracı sözlü sözleşmesinin 4 yıl olduğunu öne sürüyor.