Cevap: Bipolar ve kredi kartı borçları
Alıntı:
Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
Bu hususun hastalığın adı veya tanısı ile ilgisi yoktur. Bu husus tamamiyle kötü niyet ile ilgilidir. Kötü niyet hukukça korunmaz.
Bipolar hastalıkta da şizofren gibi bazen gerçek dışı inanışlar yada kendini peygamber gibi önemli biri görme durumları mevcuttur.Şahıs kötü niyetle değil hastalık sebebi ile işlem yapmaktadır.Yaptığı eylem iyi niyette olsa hasta yaptıklarından sorumlu tutulmayacak ve tekrarı olmaması için güvenlik tedbirleri uygulanacaktır.Bu tip akıl hastalarında kötü niyet aranmaz.Ancak kişi akıllı ise ve ben şizofrenim yada bipolarım derse o zaman kötü niyet aranır.Gerçekten hasta ise topluma ve kendine zarar vermeyecek duruma kadar hastaneye zorla yatırılmalıdır.3-4 haftada tedavi edilir.Yani hakkını hukukunu arayabilir.
Yazdıklarım ya iyi anlaşılmıyor ya da okunması bilinmiyor.
Kötü niyet hastada değil hastanın hastalığını kendi çıkarına kullananda olur.
yaptıklarından sorumlu olmamak ceza hukuku için geçerlidir. Özel hukuk açısından ise yapmış olduğu sözleşmeler geçersiz olsa da aldıklarını geri vermek zorundadır. Bu yükümlülük kendisi tarafından yerine getirilemez ise (akıl sağlığı vb nedenler ile ) veli, vasi veya kayyım tarafından söz konusu kişinin mal varlığı tarafından karşılanır. Bunun istisnası ise kişinin hastalığını bilerek normal olarak akdedilmeyecek bir sözleşmeyi akdedilmesi hali içindir.
Nitekim yargıtay kararı uygulamalarında da bu hastalığın cezai ehliyetinin var olup olmadığı hususuna vurgu yapılmaktadır.
Alıntı:
Nitekim yargıtay kararı uygulamalarında da bu hastalığın cezai ehliyetinin var olup olmadığı hususuna vurgu yapılmaktadır.
Bipolar disorder hastalarının ceza-i ehliyeti var mıdır yok mudur?
Yani kişi manik dönemde psikozda ise ceza-i ehliyetinin kalktığı durum yargıtayda karşılaşılmış bir durum mudur?
Halen cevap almış değilim.
Alıntı:
Bu hususun hastalığın adı veya tanısı ile ilgisi yoktur. Bu husus tamamiyle kötü niyet ile ilgilidir. Kötü niyet hukukça korunmaz.
Ancak kötüniyetin ispatı ise (yani banka yöneticileri, kart ile alış veriş yapan yerler kişinin akıl sağlığının yerinde olmadığını bilecekler, ve gerçekten ihtiyacı olmayan şeyleri olağan üstü bedeller ile satmış olacaklar) epey bir sıkntılıdır diye düşünüyorum
Merhabalar bu cevap dikkatimi çekti açıkcası ve şöyle bir çözüm yapılabilir mi? Hukuken cevaplarsanız sevinirim.
Malesef ailemizde bir bipolar hastamız var ve hastalığı sürekli tekrarlıyor. Hastalık her tekrarladığında hasta farklı kaçış ve para bulma yöntemlerine başvuruyor ve günümüzde malesef her önüne gelene kredi kartı veriliyor. Bunu en azından kredi kartı borçları oluşmadan engellemek adına bu hasta için hastanın bipolar dengesi yerindeyken, yani hasta kendisindeyken bankalara hastalığını belirten bir rapor örneği ile kendisinin daha sonra başvuracağı kredi kartı başvurularının reddini talep eden bir dilekçeyle başvurması mümkün mü dür?
Böyle birşey mümkün olursa kötü niyetin ispatı konusunda epeyce bir yol kat edilmiş olur diye düşünüyorum. Çünkü bugün bankadan aranmış ve kredi kartı onayı hakkında görüşmek istenmiş telefonda kişinin hastalığından ve kartı almasının mümkün olmadığından bahsedilsede normal olarak kişinin hastalığı umurlarında değil aksine "kişinin başına parasızlıktan bişey gelirse sorumlusu siz olursunuz konuşmalarımız kayıt ediliyor" diye saçma sapan ve tehditvari cevap verilmiş. Aslında ben görüşüyor olsaydım kendisiyle onun kayıtlarında ve hafızasında uzun süre kalacak etkiyi yapardım ama neyseki ben değildim telefondaki. Herneyse konuyu özetleyecek olursak bankalara kişinin göndereceği bir dilekçe veya bir evrakı posta yoluyla gönderip (olayı belgelendirmek adına) daha sonra bu dilkekçeye rağmen bankalar kredi kartı verirlerse kötü niyetin ispatı konusunda yeterli bir delil teşkil etmez mi? Yada böyle bir dilekçe verilebilir mi? Hukuken yaptırımlar nedir ? Bu konularda bizleri bilgilendiriseniz inanın birçok çaresiz hastalara ve hasta yakınlarına çok büyük yardımlarınız dokunur. Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür eder saygılar sunarım.