Re: Eceli gelen iktidar sansüre sarıldı
Yayın yasağı, yüksek yargıdan döndü
Danıştay 13. Dairesi, “sınırları belli olmayan bu tür yayın durdurmanın, yayıncı kuruluşları yapılacak yayınlarla ilgili olarak bu yasağa uyma konusunda tereddüte düşüreceğinin kuşkusuz olduğuna” hükmetti.
Hükümet, Hakkari’nin Dağlıca bölgesindeki PKK saldırılarının ardından gelişmelere ilişkin radyo ve TV’lerde yapılan yayınlara “yasak” getirmiş, karar Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek imzasıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na bildirilmişti...Devamı>>>
MEB.Okullara da pretostolara katılmamalarını bildirmiş.haftaya Türk Eğitim-Sen.silivri de miting düzenleme kararı almışlar.Uyarıya rağmen dilerim gerçekleşir.
Kİmİn Adaletİ Oldu Bu Karar Halkin..baĞimsiz TÜrkİyenİn, Abd Ve Ab Sevdalisi İcazetle TÜrkİye'yİ YÖnetemezler!
Alıntı:
firmament rumuzlu üyeden alıntı
Sevgili hukuk sever milo anlaşılan sen 5 defa okuduğun halde kararda ne anlatılmak istediğini kavrayamamışsın.eğer 6. yı okursan bu konuyu anlıyacağını ümit ediyorum
Siteye girmişsin 26 Ocak 2007 de kayıt olmuşsun, o günden bu yana hiç bir yazın yok, gelmişsin bir tek bu forumda bu cevabı vermişsin, yoksa sen "uykuda hazır kuvvet"miydin?
Alıntı:
Söz konusu yasa hükmü kapsamında Devlet Bakanı Cemil Çiçek imzasıyla
23 Ekim 2007 tarihinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığına gönderilen B.02.0.001/116 sayılı yazıda, 21 Ekim 2007 tarihinde Hakkari’nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili radyo ve televizyon yayınlarının durdurulması istenmiş olup, bu talep Üst Kurulca bütün yayın kuruluşlarına tebliğ edilmiştir. Anılan yazıda, aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir:
“21/10/2007 tarihinde Hakkari’nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili olarak; kamu düzenini ve halkın moral değerlerini olumsuz etkileyen, güvenlik güçlerine dönük zaaf imajı yayan, toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen radyo ve televizyon yayınlarının, toplumsal sorumluluğa ve duyarlılığa uygun yayın anlayışı temelinde, güvenlik güçlerinin moral değerlerinin yüksek tutulması, toplumsal psikolojinin olumsuz etkilenmemesi ve çocukların ruh sağlığının korunması amacıyla 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 25. maddesi gereğince durdurulması uygun görülmüştür. “
RTÜK kararı bu.
Senin yazının hemen üstünde de DANIŞTAY KARARI DURUYOR A BENİM ŞEHLA GÖZLÜM.
Alıntı:
YAYIN YASAĞINA DURDURMA
DANIŞTAY RTÜK’ÜN YAYIN YASAĞI HAKKINDA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALDI
25.10.2007 12:18
Danıştay 13. Dairesi, Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili yayınların durdurulmasına ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek imzalı kararın yürütmesini durdurdu.
Daire, ''sınırları belli olmayan bu tür yayın durdurmanın, yayıncı kuruluşları yapılacak yayınlarla ilgili olarak bu yasağa uyma konusunda tereddüte düşüreceğinin kuşkusuz olduğuna'' işaret etti.
HABERTÜRK
Medyamızın siyasi baskı altında olduğunun, demokrasi naraları atan bazı medya kuruluşlarının ne kadar demokrat olduğunun kanıtıdır, ben başka bir anlam çıkaramıyorum.
Hani sağduyu vardı...
Medya ne demek?
Gazeteler, televizyonlar, radyolar, demek. RTÜK, televizyonların ve radyoların terörle ilgili yayınlarını sansürleyerek, medyayı iki bacağından kesti. Yazılı basına, esamesi okunmadığı için midir, yoksa “yazsa ne yazar, okusa kaç kişi okur,” diye düşünüldüğü için mi bilemeyeceğim, ilişmedi.
Beklerdim ki medya, iki bacağı sorgusuz sualsiz kesilirken hiç olmazsa bağırsın. Kesilmeyen yazılı basın, kesilen radyo ve televizyonlardan daha çok bağırdı. Sansürlenenler, RTÜK’e “emrin olur” deyip gıklarını çıkarmadı.
Kanaltürk hariç.
Kanaltürk, RTÜK’ün sansürüne Danıştay nezdinde itiraz etti ve dün, T. C. Danıştay On üçüncü Daire, “Türk Milleti Adına” RTÜK’ün kararını durdurdu.
Bu yazıyı yazarken, ülkede hâlâ hukukun üstünlüğüne inananlar ve bu inancı boşa çıkarmayan yargıçlar tarafından sansürden kurtarılan televizyonları iziyorum: Kendilerini tekrar yayın özgürlüğüne kavuşturan durdurma kararını, şöyle veriyorlar: “Danıştay, yapılan itiraz sonucunda RTÜK’ün yayın yasağını durdurdu...”
İtiraz sanki gökten zembille düşmüş, Danıştay’a kim başvurmuş, özenle es geçiliyor, Kanaltürk’ün adı anılmıyor.
Neden?
Çünkü koca koca televizyonlar, büyük büyük olanakları, milyar milyar maaşlı elemanları, RTÜK’ün yasağını Danıştay’a taşımamış, koca koca hukuk büroları, birbirinden ünlü avukatlarına karşın, “basın yayın ve ifade özgürlüğü”nü savunmamış.
Onlar, RTÜK’ün kararına sen, ben, bizim oğlan tadında oturdukları yerden verip veriştirirken, ne hükümet nezdinde onlar kadar etkili, ne de olanaklarının onda birine sahip Kanaltürk, yargıya başvurmuş.
Utanıyorlardır herhalde. Umarım, utanıyorlardır.
Bir ülkede, “ifade özgürlüğü”nün simgesi medya o özgürlüğü savunmuyor ve bırakın sansürü delmeye cesaret, sansüre karşı hukuksal mücadeleye bile girişmiyorsa, ne için vardır, ne işe yarar, yanıtını bilmiyorum.
İfade özgürlüğü, ekranlarda mahalle karılarını birbirlerine sataştırmak mıdır?
Düşünüyorum da, birbirinden düzeyli eğlence programları sansürlense böyle tepkisiz kalır mıydı acaba anlı şanlı televizyonlarımız?
Ama zaten RTÜK de eğlence programlarındaki küfürlü, argolu, edepsiz pespayelikte “toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen” bir faktör görmüyor. Mutasyona uğramış insan müsveddelerinin yakası açılmadık “sürtük” sohbetlerinde, “çocukların ruh sağlığına” yönelik bir tehdit algılamıyor.
Böyle RTÜK’e böyle televizyonculuk radyoculuk ya da tersi yaraşır elbet.
Haydi, diyelim ki uluslararası deyimiyle “genel kanal” denilen televizyonların varoluş nedeni, zaten reklam haberciliği. Ama bir de adı üstünde, “haber” kanalları var. Onlar niçin boyun eğdi sansüre? Niçin harekete geçmediler, savunmadılar basın özgürlüğünü?
Oysa RTÜK’ün terörist saldırılara ilişkin yayın yasağı, ne anlama geliyordu, düşünen var mı?
Medyayı, “sorumlu yayıncılığa” davet etmek başkadır, yayın yasağı koymak başka. Yayın yasağı, sansür, dikta rejimlerinde olur.
İktidara gelirken “çoğunluğa” dayanacak ve demokrasiyi “halk ne isterse odur”, diye tanımlayacaksın, sonra PKK’ya karşı çoğunluktan korkup, halkın tepkisini sansürleyeceksin.
Ortada savaş yok, olağanüstü hal bile ilan edilmemiş, ama “şehit haberleri” yassah! Ne biçim demokrasi bu? Arkana aldığın çoğunluktan mı korkuyorsun, seni iktidara taşıyan halktan mı, diye sormazlar mı ?
Danıştay’ın kararı açıkça gösterdi ki, AKP hükümetinin RTÜK’e başvurusuyla konulan haber yasağı, bizzat RTÜK yasasının 25. maddesindeki “yayınların önceden denetlenemeyeceği ve durdurulamayacağı” kuralına aykırı. Bir RTÜK düşünün ki, kendi varlığının temeli olan kanunu doğru okuyup uymaktan aciz. Bir hükümet düşünün ki, kendisini iktidara getiren halkın tepkisinden çekiniyor.
Bu halk AKP’yi seçerken olgunsa, birbirine düşmeyecek kadar olgundur. Medya, sansürlenmeden sorumlu davranamıyorsa, o zaman AKP iktidarına alkış tutarken de sorumsuzdur!
Ne o, sizi seçenlerin “sağduyu” suna güvenmiyor musunuz yoksa?
Mine G. Kırıkkanat / Vatan
Danıştay NE ŞEKİLDE OLURSA OLSUN BÖYLESİ BİR KARAR VERİLEMEZ dememiş,
sadece sınırları çizilsin, uygulamada tereddüte yer vermesin denmiş,
Yani daha ayrıntılı bir karar alınırsa bu karar uygulanacak demek oluyor
benmi yanlış anlıyorum
saygılarımla
;) Medya istediğini taçlandırır,istediğini taşlattırır bu ister yazılı ister görsel medya olsun değişen bişey olmuyor.
Bizim insanımız ağlamaya heran hazırdır zaten bu tür haberler reyting için kullanıldığı sürece senin kahkalarla bahsettiğin bu kararın durdurulmasına açıkça karşıyım.
Bence bu konudaki gelişmeleri göstersinler,gün ortası haberleri deyip bi kelimeyle geçiştirmesinler.Gazetelerde en okunmayan köşelerde saklamasınlar.
Abimizi kardeşimizi akrabamızı daha dün yolladık askere vicdanımızı kullanmaları hoşuma gitmiyor..
Bu arada siteye ocakta üye olmam ve bugüne kadar herhangi bir yazı yazmamış olmam sende nasıl bir çağrışım uyandırdı orasıda ilginç ya ...Neyse amacım tartışma veya birilerine laf atmak değil çünkü böyle yaparak biryerlere gelemedik malesef ki hala yapılmakta bu.Benim için icraat önemli ne yapılıyo halk için yada ne yapılabilir.
Tabi bazen herkesin bi patladığı nokta olabiliyor amacım başka yerlerdeki gibi kim kimin üstüne basıp bu işten daha ii sıyrılıyor yada kim daha zeki kim daha ii laf sokuyor buda değil.
Bu siteyi ve seviyesini beğendiğim için burdayım...
Ha bu arada umarım bu sefer gözlerimi beğenirsin milocum..;)
Sayın Yüksel;
medya siyasi baskı altındamıdır, ayrıca siyasi baskı altına alınması mümkün müdür, yoksa siyaset medyanın baskısı altındamıdır bunu bilmem
ancak karara bir kanalın itiraz etmesi, diğerlerinin gerek duymaması aslında kararın uygulanabilirliğinin olmamasından kaynaklanıyor bence,
yani kanallar zaten yasağa rağmen her türlü yayını yapabildikleri için buna gerek duymuyorlar ...
Ben hiç bu karara rağmen yasaklanmış bir yayın görmedim,
tam tersine SABAH KUŞAĞINDAKİ KADIN PROGRAMLARINDA DAHİ bu konular konuşulmaya başlanmış,