Re: Genelkurmay'dan çok sert açıklama
Genel Kurmay'ın açıklaması, hem demokrasiye ve hem de hukuka (Anayasa Mahkemesi'nin yargılama sürecine) müdahaledir. Eskiden tankla, tüfekle yapılan müdahalenin bir başka şeklidir. Çok yanlış olmuştur. Yanlış olduğunu seçim sonuçları ile de görüyoruz. Bu muhtıra, AKP'nin işine yaramıştır. Halkın askerle aynı şeyleri düşünmediği anlaşılıyor.
Seçim sonucundan Genelkurmayın açıklamasını sorumlu tutmak sadece komiktir. Halk cumhuriyete ve laikliğe sırtını dönmüştür. Tehlike bu boyutlar çıkmasa zaten o açıklama olmazdı. Nitekim seçim sonucu bunu açıkça ortaya koymaktadır. Türkiyenin eyaletlere ayrılması gereğini yüksek sesle haykıranlar ile "CHP MHP hepsi bir. Biz din kardeşiyiz" diyenler seçimi birlikte kazanmıştır. Seçim sonuçlarının açıkça ortaya koyduğu tek şey Kuzey Irakta kurulan Kürt Devletinin sınırlarının genişletilmesine dayanak olarak gösterilebilecek bir yapıyı ortaya çıkarmasıdır.
Sayın gecem1970;
Genel Kurmayın açıklaması seçim sonuçlarına etki eden sebeplerden sadece biridir. Tabi ki, daha bir çok sebep var. Tek sebep değildir. Demokratik hukuk devletlerinde askerin bu tür açıklamalar yapması rastlanan bir durum değildir. Bizim halkımız askeri sever ve sayar. Bu nedenle de halkın en güvenilir kurum olarak orduyu gördüğünü biliyoruz. Ama halk, sevdiği bu ordunun siyasete müdahalesine hiç bir zaman olumlu bakmamıştır. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra da, 12 mart ve 12 eylül sonrasında da askerlere (veya onların telkin ettiği kişilere) oy vermemiştir. Bu da halkın aslında ordu konusunda bilinçli olduğunu gösteriyor. Yani asker olarak seviyor ve güveniyor, siyasete müdahale ettiğinde hiç kabullenmiyor. Son gelişmelerden de bu sonucu çıkarmak mümkündür. Genel Kurmay'ın Anayasa Mahkemesi kararından bir gün önce yaptığı "sanal muhtıra" ve de sınır ötesi operasyon istekleri halk tarafından olumlu bulunmamıştır. Halk sınır ötesi operasyon istese idi bu konuda istekli olan MHP ve CHP'ye temayül ederdi. Durum ortada.
Halkın laikliğe ve cumhuriyete sırtını döndüğü şeklindeki görüşünüz de bana biraz abartılı geldi. Laiklik ve cumhuriyet bu ülkenin ve bu halkın benimsediği değerlerdir, değiştirilemez. Türkiye'de laikliğie ve cumhuriyete karşı olan (şeriat isteyen) bir kesim olduğu bir gerçektir, ancak bunların çok az olduğunu bilimsel çalışmalar gösteriyor. Hatta şeriat isteyenlerin bir kısmı da şeriatın ne anlama geldiğini çok iyi bilmeyenler. Sanıyorum siz AKP'ye oy veren geniş kitleleri laiklik ve cumhuriyet karşıtı diye değerlendiriyorsunuz. Bunların büyük kısmının laiklikle ve cumhuriyetle problemleri yoktur. Son zamanlarda "laiklik ve cumhuriyet elden gidiyor" şeklinde abartılı bir söylem geliştirldi, ama halk bu söyleme katılmıyor. Laiklik ve cumhuriyetin elden gittiği falan yok. Müsterih olun. Kimse de götüremez. (Not; Bu düşüncelerimden dolayı, tek tip düşünmeye alışmış dostlar beni AKP'li zannediyor. Ben DP (DYP)'nin eski il yöneticisi, şimdi de kayıtlı üyesiyim. Oyumu da DP'ye verdim. AKP ile bir yakınlığım yok.)
Selam ve saygılar.
Sayın Bilgili,
Nasıl ki halkın bir bölümü şeriat nedir bilmiyor, eğer siz haklıysanız önemli bir bölümüde laiklik nedir onu bilmiyor demektir. Laikliği ve cumhuriyeti halkın benimsediği görüşünüze kesinlikle katılmıyorum. Bu ülkedeki vatandaşların önemli bir bölümü bu ülkenin sınırlarını bile benimseyememiştir ne yazıkki.
Demokratik hukuk devletlerinde askerlerin açıklamalar yapması alışıldık bir durum değildir diyorsunuz. Pek çok konuda referans olarak gösterilerilen ABDyi bu açıdan incelemenizi öneririm. Ağırlıklı olarak dış politika olmak üzere sayısız açıklama göreceksiniz. Ekonomide dahil.
Her ülkenin kendi iç dinamikleri yapısı farklıdır. Dışarıdan bakanların durumu yanlış anlamasını anlıyorumda TC devlet yapısında ordunun yerini ve bu durumun tarihi kültürel temellerini bilmezden gelmenizi anlamıyorum.
Şahsen benim oyunuzu ve politik duruşunuzu sorgulamak gibi bir niyetim olmadı. Ama madem söylediniz bende sizin şahsınızda Demokrat Partiye şunu söylemeden edemeyeceğim. Zamanın da Cumhuriyetin değerleriyle oynayarak siyasi rant elde etmeye çalışanlar rüzgar ekenin fırtına biçeceğini görebilselerdi bu sabah bir demokrat parti iktidarına uyanabilirlerdi.
MUSTAFA KEMAL,Ruşen Eşrefünaydın'a hitaben yaptığı ve 25Mart 1931 tarihli vakit gazetesinde yayımlanan konusmasında şöyle diyor:
Milletlerin tarihinde bazı devirler vardırki,belli amçlara ulaşabilmek için,madi ve manevi ne kadar kuvevet varsa hepsini bir araya toplamak ve aynı istikamete yöneltmek gerekir.
Yakın senelerde milletimiz böyle bir toplanma ve birleşme hareketinin verdiği önemli sonuçları idrak etmiştir.
MEMLEKETİN ve DEVRİMİN İÇERİDEN ve DISARIDAN GELECEK TEHLİKELERE KARŞI KORUNMASI İÇİN BÜTÜN MİLİYETÇİ ve CUMHURİYETÇİ KUVETLERİN BİR YERDE TOPLANMASI LAZIMDIR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.