Re: Çalınan mail internet kafedenmiş....
"Bilişim yasası yoktur, Türk Ceza Kanunu vardır"
haklısınız. bilişim suçları başlığı vardır...
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Yalnızca konu ile alakalı olarak;
Suçları tasnifleyen Türk Ceza Kanunu'dur. Bilişim Suçları onuncu bölümde yer almaktadır. Suçlunun nasıl bir yol izleyeceğini bilemezsiniz. Kişinin bir bilişim suçu işlemesi için kastı aranır. Sonuç olarak, bir suçu bilişim suçu olarak ayırırız..
onun ayrımını suçu işleyen değil kanun yapar.
Alıntı:
Stj.Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Bilişim yasası yoktur, Türk Ceza Kanunu vardır. Suçun azaltılması, teknolojinin artışıyla paralel olarak yapılacak düzenlemelere bağlıdır.
ilerleyen teknoloji bireyi oturduğu yere zincirleyip hareket imkanını kısıtlasa bile suç işleme kabiliyetini ortadan kaldırmaz, kaldıramaz. azaltmaz da ayrıca. internet gelişen teknolojinin ürünüdür. gelişen teknoloji yeni suçların oluşumuna hizmet bile eder. dün ortada bilgisayar yokken bilişim tabanlı suç da yoktu. sonuç olarak teknolojinin artışı suçun da artışı demektir.
Sonuç olarak demek istediğiniz nedir?
her yazdığımın bir sonucu var.
tekrarlıyorum kimlik numarası zorunluluğu suçu ortadan kaldırmaz. parmak izi uygulaması ise toplumu fişlemeye götürür ve eleştirel fikirlerin telaffuz edilmesi engelleyen oto sansür mekanizmasını devreye sokar.
kişiler kendilerini özgür hissetmedikleri bir ortamda kendileri olamaz.
İnternet kafelerin adeta suç yuvası olduğu bir dönemde, sizin gibi "anonim" olmak isteyen kişileri fazlalığı ve bu kişilerin suç işleme kastı olup olmadığının bilinememesi, toplumdaki güvenliği azaltan unsurlardır. Malvarlığına ilişkin işlenen bir suç ile bilişim vasıtası ile işlenen bir suç arasında 10 kat fark vardır. Bilişim suçlarının %90'ı internet kafelerden işlenilmekte ve failleri cezalandırmak güçleşmektedir.
Alıntı:
mehmetaydin75 rumuzlu üyeden alıntı
ilerleyen teknoloji bireyi oturduğu yere zincirleyip hareket imkanını kısıtlasa bile suç işleme kabiliyetini ortadan kaldırmaz, kaldıramaz. azaltmaz da ayrıca. internet gelişen teknolojinin ürünüdür. gelişen teknoloji yeni suçların oluşumuna hizmet bile eder. dün ortada bilgisayar yokken bilişim tabanlı suç da yoktu. sonuç olarak teknolojinin artışı suçun da artışı demektir.
Sayın Mehmet Aydın,
Peki şöyle mi yapılmalı; nasıl olsa insanoğlunun içgüdüsü onu suç işlemeye teşvik etmekte, kişi, suç işleme hareketinde bulunmaktan ne yapılırsa yapılsın caydırılamamakta, sizin deyiminizle kişi zincirlense bile yine suç işler (!?) (Doğru ya ilk insan Hz. Adem bile suç işlediğinden cezalandırılmıştır.) , bu nedenle hiç bir önlem almaya gerek yok, kişileri bir daha suç işlemekten caydırmak için ceza vermeye gerek yok, zira nasıl olsa yine yapacaktır. Yani bütün çabalar, bütün yasalar boşadır, boşa çırpınışlardır, suç işleme eğilimi azaltılamaz ya, yani suç işleme eğilimini gösteren ivme artabilmekte ama azalamamaktadır, çok ilginç. Bu nasıl bir akıl yürütmedir, anlayamadım. Peki, suç işlemeyen, suç işlemeyi düşünmeyen insanlar bunu nasıl yapmaktadır? Şimdi burada suç teorilerinden ve kriminal psikolojiden mi bahsedelim? Farkında mısınız konu nerelere geldi. :)
Bununla birlikte teknoloji eğer suç çeşitliliğine neden oluyorsa ve suç oranında artışa sebep oluyorsa dünyada en çok suç işlenen ülke Japonya olurdu. Suçların teknolojinin gelişimine paralel olarak artmasını suç işlemeye müsait olan kişilerin kendilerine suç aracı arayışlarına bağlamıyorsunuz da tek amacı insanlığa hizmet etmek olan gariban teknolojiyi hedef alıyorsunuz. "Kameralar yokken sokaklar daha güvenliydi" demişsiniz. Ah şu kameralar yok mu, insanın gözünün içine baka baka nasıl da git bir kapkaç yap diyor, hazır sen de çekiliyorken kahramanlığını cümle alem görür.
Suç işlemenin önlenmesi toplumsal bir hareket olmalıdır. Vatandaşlar, kolluk kuvvetleri, yargı mercileri bir bütün olarak suç işlenmemesi amacıyla önlem almalı, suç işleyenleri tespit etmeli, ve bu insanların topluma kazandırılmasını amacıyla hareket etmelidir.
Konuyla ilgili olarak, TC kimlik numarasının gizlenmesi mümkün değildir, bütün kamu kurumlarında, bankalarda ve bir yığın işlemde bu kimlik numarası kullanılmaktadır. Kötü niyetli bir banka memurunun ya da çalıştığı işten dolayı eline onlarca kimlik numarası geçen bir kişinin bu numarayı sahibi aleyhine kullanmayacağı ne malum? Bu o kadar basit bir olay mı? Tek Tc kimlik numarasının bilinmesi her türlü suçun işlenip üzerimize kalmasına yeter yani. :eek: İkinci el cep telefonu satın alırken isim, adres, telefon gibi bilgileri verme külfetine katlanıyorsak internet kafeye gittiğimizde de kimin, hangi saatte ,tespit edilen bilgisayar ile çalıştığının kontrol edilebilmesi için kimlik no verme külfetine de katlanmalıyız. Her nimet külfetsizdir gibi bir kural söz konusu değildir. Ayrıca başka kişinin kimlik no'sunu vererek bilgisayarı kullanma konusundaki endişelerinize karşılık, kişinin hüviyet cüzdanına bakarak kontrol etme görevi internet kafe işletmecilerine verilebilir.
Açıkçası söz konusu kanun madden gündeme geldiğinde bu konunun daha sağlıklı tartışılabileceğini düşünüyorum. Zira ancak o zaman usul ve esaslara vakıf olabileceğiz.
sayın Şahin,
insanlar neden kafeye gidirler, buna bakmak lazım. bence bunun temel olarak iki nedeni vardır. ilki kişinin elinin altında internet erişim olanağı olmayışından, ikincisi ise bu olanak olmasına rağmen kişinin görülmez kalmak istemesinden. burada sorun olan şey kişinin ikinci şıkkı yapmak istediği zaman vukuu bulmaktadır. zira birinci şıkta kişinin görülmez olmak gibi bir kaygısı/isteği yoktur, sadece kendi elinin altında internet erişimi olmadığı için kafeye gitme yönelimi vardır. İkinci şıkta karşılaşılan birey ise elinin altında internet erişimi olup olmamasına bakmaksızın internet ortamında görünmez kalmayı istemektedir. savunduğunuz görüş tam da bu görünmezlik kabiliyetini ortadan kaldırmaya yöneliktir. kişiler sadece suç işlemek için mi anonim kalmayı mı isterler? siyaset programlarında vs. de telefonla yanına bağlanıp görüş beyan eden ve ismini saklı tutan herkes suç işlemek için mi adını vermemektedir? internet ortamı fikir ortamıdır aynı zamanda bir çok şeyin ortamı olduğu gibi. sizin görüşünüz, kalkıp da kişi adını saklı tutarak fikir beyan etmek istediğinde "vay efendim ne gerek var, niye adını saklıyorsun 'sır' mı bu" gibi sığ olduğunu düşündüğüm bir yaklaşımda bulunur ise ben de bunu eleştiririm. kişinin, adını ya da adına gidecek bir numarayı saklı tutma isteğine karşı sığ yaklaşıldığını görüyorum.
savunduğunuz şey kişinin internet ortamında görünmez olma hakkının ortadan kaldırılmasına yöneliktir. siz bana haklı olarak (%90 bilişim suçlarının bu tip yerlerden yapıldığını kanıt göstererek) bu kabiliyetin istismar edildiğini söyleyebilirsiniz.
şunu da belirtmek gerekir... %90 bilişim suçu internet kafeden işleniyor demek internet kafe kullanıcılarının %90'ının bilişim suçu işliyor olduğu manasına gelmemektedir. bu sayı sadece suç sahiplerinin %90'ının kafeleri kullandığı yönündedir.
internet kafeyi kullanıp, net'e erişen kitlenin kaçta kaçının bilişim suçu işlediğine dair bir rakam var mıdır?
3 türlü olumsuzluktan bahsediyorum temel olarak. birincisi T.C. kimlik numarasının internet kafe ortamında bilinmesinin getireceği sıkıntı, ikincisi bu numaranın başkaları tarafından net'e girmek için kullanılmasının doğuracağı problem, üçüncüsü ise kişinin görünmezliğinin ortadan kalkması ile gelecek oto sansür.
birinci düşünceme karşılık olarak "bu numaraları banka memurları da biliyor" demişsiniz. haklısınız... banka memurlarının elinden kimlik numaralarından daha da öte bilgiler geçiyor. yani bir banka sadece adresinizi bilmekle kalmıyor hangi saatte hangi mekanda ne içtiğinizi de bilebiliyor eğer kredi kartı kullanıyorsanız. ama bu sizin elinizde olan bir tercih. bu tercih hakkı size ait. istemesseniz kredi kartı kullanmaz, aldığınız şeylerin banka tarafından bilinmesini engellersiniz. ha bazı görüşlere göre bankanın nerde ne yaptığınızı bilmesi "sır" mıdır? insanların neyi "sır" neyi "bilinen" olarak tayin etme hakları kendilerine aittir. insanların konuşmama hakkı da vardır, istedikleri bir bilgiyi "sır" olarak görme de. "devletin kişiye verdiği şeyler 'sır' olamaz" görüşüne katılmıyorum. bir amerika vatandaşına vatandaşlık hakkını devlet vermektedir. ama kişi içinde bulunduğu durumu (uyruğunun doğuracaı bir hayati tehlike ihtimali) karşısında aidiyetini gizli tutma hakkına sahiptir. internet'e girerken de kişi adresinin bilineceği ihtimali karşısında bu numarayı gizleme hakkına sahip olmalıdır.
siz bana japonya demişsiniz ben de size ingiltere'den örnek vereyim ama birazdan japonya dan da bahsediceğim. ingiltere'de sokaklara konulan kameralara rağmen suç oranı hızla artarak yükselmeye devam ediyor. sonuç olarak kamera sistemlerinin suçu azaltmadığı kesin ingiltere'de. peki ne yapıyor? bireylerin hayatlarını mercek altına alıyor olmasın?
yüksek teknoloji ürünlerini, "suçun önüne geçmenin yegane aracı" olarak sunmak belki cezbedici bir şey ama bunların suçun önüne geçtiğine inanmak ve bütün inançları bu yöne sevketmek pek sakat.
"Bununla birlikte teknoloji eğer suç çeşitliliğine neden oluyorsa ve suç oranında artışa sebep oluyorsa dünyada en çok suç işlenen ülke Japonya olurdu." diye bir tespitte bulunmuşsunuz. yazılarım sanırım kendileri için "konuşamıyor"... bakınız ben gayet net bir şey söyledim. yeni bir teknolojinin ortaya çıkması, yeni bir suçun olusmasina platform olur, dedim. bundan 20 yil önce internet, msn vs. yokken kişilerin hayatında, msn şifrelerinin çalınması, banka hesaplarına girilmesi vs. de yoktu dedim. dediğim ikinci bir şey de teknolojinin devam eden suç karşısınnda poh pohlandığı kadar caydırıcı bir unsur olmadığı yönündeydi.
japonya'da bilişim suçu yok mu diyorsunuz yani?
japonya'nın NPA adında bir ulusal polis örgütü var. bir zaman önce bahsi geçen bu japon polisi, yıllık bilişim suçları istatistiklerini yayınladı. ve sonuç olarak japonya'da 2000 senesine oranla bilişim suçlarında %40'lık bir artış oldugu gözlendi sayın Şahin. şimdi sorarım, 2007'den bu yana geçen 7 senede japonya'da teknoloji ilerledi mi geriledi mi?
gelelim 2. düşüncem karşısındaki söylediğinize. "nimet külfetsizdir gibi bir kural söz konusu değildir. Ayrıca başka kişinin kimlik no'sunu vererek bilgisayarı kullanma konusundaki endişelerinize karşılık, kişinin hüviyet cüzdanına bakarak kontrol etme görevi internet kafe işletmecilerine verilebilir". mutlaka verilebilir ama bu kişilerin işlerini yapıp yapmadığı nasıl denetlenir? quis custodiet ipsos custodes?
en önemli olduğunu düşündüğüm, şahsi olarak anonim kalmak istediğim anlamına gelmek zorunda olmayan, 3. görüşüm ise kişilerin anonim kalabilme yetilerinin de olması gerektiğini savunduğumdur. evet, bence kişiler isterlerse anonim kalabilmeliler! anonim kalmak eşittir bilişim suçu işlemek gibi bir mantık oluşturulmakta. ne alakası var. elmayla armutu karıştırmamak lazım.
fikir belirtme yeri olan siyaset programlarında vs. de telefonla yanına bağlanıp görüş beyan eden ve ismini saklı tutan herkes suç işlemek için mi adını vermemektedir? internet de bir fikir belirtme platformudur.
not: %90 sayısı Sayın Yavuzcan'a aittir.
Bu acaip komik tartışmaya katılamamak mümkün değil.
Benim tezim "SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜYÜMÜZ ENGELLENEMEZ" yani bir suç işleyip işlememek kişinin kendi tercihidir. Bunun cezaları da bellidir. Suç işleyen kişi cezasını çeker.
Ama suçu işlenmeden önlemek gibi saçma sapan fikirler ile yola çıkıp internet cafelerden yapılan girişlerde TC Kimlik no istemek gibi acaip bir mantığı savunmaya kalkarsanız,
Alkollü araç kullanıp oluşan suçları önlemek için alkol/araba satışını, veya silah ile işlenen suçları engellemek için silah satışı engellemeye gidersiniz, tahmin edebilirsiniz ki bu örnekler sonsuza kadar çoğaltılabilir. Netice isteyen herkes kanunlara harfiyen uygun görünen bir şeyi (eşyanın üçüncü hali olarak kullanılmıştır) kanunsuz hale getirebilir.
Netice de hiç bir şekilde kişilerin SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜKLERİ nin kısıtlanmaması gerektiğini savunuyorum. Bu kişilerin kendi tercihidir. Netice de suçu işleyecek olan da bunun müeyyidelerine muhatap olacak insan aynıdır. Bu durumda başkalarının bu konuda karar verme yetisine sahip olduğunu düşünmüyorum.
Buradan hareket ile internet cafe den bilgisayar kullanırken TC NO girmek gibi yarın evinden girdiğin internete de "TC NO gir bakalım" a gidecek bir durumu savunan hukukçu :)) arkadaşlara saygılarımı sunuyorum.
Ve itiraf ediyorum ANONİM olmak istiyorum. Suç işleme özgürlüğümün suç işlemeden engellenmeye çalışılması gibi acaip bir durumu kabul etmek istemiyorum. Bunun ismine de ÖZGÜRLÜK deniyor :))
Ve ben ÖZGÜR olmak istiyorum.
Sayın bulucu, öncelikle "acayip" yazmayı öğreniniz. Ayrıca son bir kaç forum konusunda kendinizi komik duruma düşürdüğünüz aşikardır. Tartışmadaki sorun, failin kimliğinin tespiti aşamasındadır.
Sayın bulucu,
Suç işleme özgürlüğü demişsiniz. Bu özgürlüğü size kim, hangi anayasa,hangi kanun veriyor? Bu konuda tartışmak bile vakit kaybı. Bir kişiye karşı suç işlediniz diyelim, bu kişi size o suçu işlemeniz konusunda izin verdi mi ki böyle bir özgürlüğünüz söz konusu olsun ?
Evden internete bağlanırken Tc kimlik numaranızı vermenize gerek yoktur, zira evdeki bilgisayarın kural olarak bir yada birkaç sahibi vardır ki bu bilgisayarın hangi bilgisayar olduğu da ip no ile tespit edilebilir. Fakat internet kafelerde bir bilgisayarı birden fazla kişi kullandığından suçun kim tarafından işlendiği tespit edilememektedir. Bu bakımdan ben de size saygılarımı sunuyorum.
Ben de itiraf ediyorum, şimdiye kadar hiç anonim olmak istemedim, kendimi saklama gereği hiç duymadım.
Sayın Mehmet Aydın'a sonuna kadar katılıyorum ve teşekkür ediyorum.Böylesine önemli bir konuyu cok anlaşılır ve cok net anlattıgı için.Ben de kimlik numaramın benim istemim dışında veya zorlamayla üçüncü kişilere verilmesine karşıyım.Bir şey sormak istiyorum kimlik kartımız üçünçü kişilerin eline geçtiginde yani çalındıgında ve ononla bir suç işlengiginde biz niye kendimizi aklamakta çok zorluk çekiyoruz ve bunu niye ömrümüzün sononuna kadar sorumlu tutuluyoruz.Şimdi teknoloji var kimlik numaramız daha güvenli ve kontrolu kolay diyebilirsiniz.Fakat teknolojiyi kötüye kullananlar var ve ilk önce bunlar harekete geçiyor.sonra bunlara önlem alınmaya çalışılıyor.Ayrıca benimde yanlış kullandıgım bir kelimem varsa sayın stj.av.Emrah Yavuzcan düzeltirse sevinirim.Teşekkürler.