Re: Astsubaylıktan firar suçu
Alıntı:
yld19sm rumuzlu üyeden alıntı
Suç yakalnmadan veya teslim olmadan tamamlanmayacağı yani suç tarihleri belli olmadığı için dava açılamaz.Avukatın bu aşamada birşey yapabilmesi söz konusu değil.Resmi Gazetede ne aradığınızı anlayamadım.
Sayin yld19,
1-Sizce suc tarihleri nedir? Firardaki bir Subay veya Astsubayin yakalandigi veya teslim oldugu tarih mi? Yoksa iliskisinin kesildigi(firar dan yaklasik 18 ay sonra) tarih mi?
2-Eger cevabiniz teslim oldugu tarih ise ve bu tarih 1 mart 2008 den sonra ise, iliskisi 2002 yilinda kesilen bir Subay veya astsubay teslim olma tarihine bakilarak ;cezanin aciklanmasinin ertelenmesi kanunundan yararlanamaz mi.???? saygilar
Alıntı:
1995-astsubay rumuzlu üyeden alıntı
Sayin yld19,
1-Sizce suc tarihleri nedir? Firardaki bir Subay veya Astsubayin yakalandigi veya teslim oldugu tarih mi? Yoksa iliskisinin kesildigi(firar dan yaklasik 18 ay sonra) tarih mi?
2-Eger cevabiniz teslim oldugu tarih ise ve bu tarih 1 mart 2008 den sonra ise, iliskisi 2002 yilinda kesilen bir Subay veya astsubay teslim olma tarihine bakilarak ;cezanin aciklanmasinin ertelenmesi kanunundan yararlanamaz mi.???? saygilar
-Ayrıldığı tarih-yakalandığı veya teslim olduğu tarih suç tarihleridir.İlişiğin kesildiği tarihle firarın bir alakası yok.Firar bir suç.İlişik kesme idari bir işlem.
-Yararlanamaz.
Alıntı:
yld19sm rumuzlu üyeden alıntı
-Ayrıldığı tarih-yakalandığı veya teslim olduğu tarih suç tarihleridir.İlişiğin kesildiği tarihle firarın bir alakası yok.Firar bir suç.İlişik kesme idari bir işlem.
-Yararlanamaz.
Sayin yld19sm site üyelerinden serpilgonultas`in kardesinin 29.02.2008 tarihinde ilisigi kesilmis ve 03.05.2008 tarihinde teslim olmus.Sayin serpilgonultas kardesinin bu yasadan (231-5) yararlanabildigini, teslim tarihinin deyil ilisigin kesildigi tarihin dikkate alindigini yazdi. Bu konu hakkinda yorumda bulunmaniz mümkünmü?
Bence mümkün değil.Üzgünüm.Öyle bir karar varsa görelim ve okuyalım.Gerekçesini bilmek fena olmaz.
Sayın 1995-astsubay,
Muvazzaf subay ve astsubayların işledikleri firar ve izin tecavüzü suçlarında temadinin bitim, yani suçun oluşum tarihi TSK'dan ilişiklerinin resen kesildiği tarihtir. Bu bilgi kesindir. Asker kişi sıfatı ortadan kaldırılan bir kimsenin o günden sonra sırf askeri suçlardan olan firar veya izin tecavüzü suçunu işlemesi mümkün değildir. Bu yüzden, ilişiğiniz 01 Mart 2008'den önce kesilmişse CMK'nın 231'inci maddesinden yararlanabileceğiniz kuşkusuzdur.
Alıntı:
Av.Kürşad Veli Eren rumuzlu üyeden alıntı
Sayın 1995-astsubay,
Muvazzaf subay ve astsubayların işledikleri firar ve izin tecavüzü suçlarında temadinin bitim, yani suçun oluşum tarihi TSK'dan ilişiklerinin resen kesildiği tarihtir. Bu bilgi kesindir. Asker kişi sıfatı ortadan kaldırılan bir kimsenin o günden sonra sırf askeri suçlardan olan firar veya izin tecavüzü suçunu işlemesi mümkün değildir. Bu yüzden, ilişiğiniz 01 Mart 2008'den önce kesilmişse CMK'nın 231'inci maddesinden yararlanabileceğiniz kuşkusuzdur.
Kürşat bey doğrusunu yazmış. Biz biraz gerilerde kalmışız.İlişik kesme tarihi suç tarihi kabul edilmiş.Yukarıda yazılı gerekçelerle.
Tesekkür ederim Kürşad bey.Türkiyeye giris yaptım ve bu kanunudan yararlanarak serbest bırakıldım.
Alıntı:
bendekaçtım rumuzlu üyeden alıntı
ben de aynı durumdayım
Aynı durumdaysanız öncelikle hakkınızdaki soruşturmayı yürütmekle görevli Askeri Savcılıkla bağlantı kurarak, suç dosyanızın var olup olmadığını, varsa aşamasını, ilişiğinizin ne zaman kesildiğini, kamu davasının açılıp açılmadığını, açılmışsa duruşma gününü öğrenmeli, ardından uygun bir zamanda yurda gelmelisiniz. Yurda girişinizi de Askeri Savcılığın ve Mahkemenin bulunduğu yer (veya en yakın) havaalanından yapmalısınız. Hakkınızdaki yakalama emri gereğince polis sizi göz altına alacak ve görevli Askeri Savcılığa teslim edecektir. En yakın havaalanı bu süreci kısaltmak bakımından önemlidir. İşlemlerinizin 1 günde bile bitmesi mümkündür. Ancak bunun için hukuki yardım almanızı öneririm.
Cevap: Re: Astsubaylıktan firar suçu
Arkadaslar merhaba ben sivil makemeden 1 yil 8 ay hapis cezasi aldim 3 ay yattiktan sonra acik ceza evinden firar ettim ve yurtdisinda yasiyorum 1. sorum pasaporttumu konsolosluktan cikartabilirmiyim? 2.sorum bana verilen bu ceza benim hic haberim yoktu haksiz yargilandim nasil bir sekilde ben kesilmis cezaya dava acar ve bu mahkemenin yenilenmesini yapabilirim gercekten kacak yasamak hosuma gitmiyor vatanimi ck ozledim yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler.