-
Sayın msinan,
Evlenmeden önce eşiniz çalışıyor muydu? Evliyken çalışıyormuydu?
Eşiniz bu süreçlerde çalışıyor, ancak boşanma mahkemesi açıldıktan sonra sırf nafaka alabilmek için kendi isteğiyle işten ayrılıyorsa siz tabii ki haklısınız.
Ancak çalışmıyordu ise şimdi sırf siz nafaka ödemeyin diye çalışmasınıda bekleyemezsiniz. Tercihini ev kadını olmaktan yana yapmış olabilir. İş bulamıyor olabilir. Bulduğu iş satatüsüne uygun olmayabilir. İnançları, psikolojisi vb. bir sürü etmen çalışmasına uygun olmayabilir.
Yıllar boyunca oldukça iyi konumlarda çalışmış, eşinin isteği ve talebi üzerine işinden ayrılmış bir sürü kadın var örneğin.
Lütfen elinizi vicdanınıza koyun. Size bir yerden 400 YTL maaş bağlansa ve bunu hak etmenin tek koşulu çalışmamak ve evlenmemek olsa zorunlu olmadığınız halde bu parayı kabul edermiydiniz?
Bu arada bu tartışmanın yeri aslında burası değil. Hukuki boyutun dışına çıktığı ve forum kuralları gereği bu durum uygunsuz olduğu için tartışmaya devam etmeyeceğim. İsterseniz benzer bir forumu genel forumlar bölümünde açın. Yada yöneticilere bu forumun oraya taşınmasının mümkün olup olmadığını sorun.
Forum kurallarına saygılı olalım. Bir yanıt bulmak yada vermek için çabalayanların zamanını boş yere almayalım
Saygılar
-
Sayın Gecem1970,
Eşim evlenmeden önce çalışıyordu. Evlendikten sonra kendi kabahati nedeniyle işten çıkarıldı. İşten çıkmasını ev kadını olmsasını ben istemedim. Aksine yeni bir işe girmesi için sürekli teşvik ettim. Ayrıca konuyu hukuki boyutun dışına çıkaran ben değil gereksiz yere kadın hakları savunuculuğu yapanlar. Ben burada edindiğim tecrübeleri, bulduğum emsal kararları paylaşmaya çalışıyorum. Cevabi yazılarda da aynı olmasını bekliyorum ama malesef öyle olmuyor. Buyrun bir örnek daha. Benimle aynı durumda olanların umarım işine yarar.
T.C.
Y A R G I T A Y
2.Hukuk Dairesi
Sayı:
ESAS KARAR Y A R G I T A Y İ L A M I
2000/9790 2000/11020
ÖZET : Davalının Almanya'da tahsil görüp iç mimar olduğu anlaşılmaktadır.
Mesleğine göre iş bulamadığını iddia ve ispat etmedikçe boşanma yüzünden
yoksulluğa düşeceği kabul edilemez.
#Yukarıda tarihi, numarası, konusu ve tarafları gösterilen hükmün; Dairenin
25.4.2000 gün ve 2366-5286 sayılı ilamiyle onanmasına karar verilmişti. Adı geçen
Dairemiz kararının tazminat ve yoksulluk nafakası yönünden düzeltilmesi
istenilmekle, evrak okundu, gereği görüşülüp düşünüldü.
1-#Temyiz ilamında yer alan açıklamalara göre davalının karar düzeltme
isetği yersizdir.
2-Davacının yoksulluk nafakasından karar düzeltme iseğine gelince;
Davalı Almanya'da tahsil görüp iç mimar olduğu anlaşılmaktadır. Mesleğine
göre çalışmak istediğinde iş bulacağı ve yoksulluğa düşmiyeceği tabiidir. Bunun
aksini diğer bir anlatımla iş aradığını ancak bulamadığını davalı ispat etmediğine
göre boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği kabul edilemez. Öte yandan davalı iş
arayıp bulamadığını da iddia ve ıspat etmemiştir. Bu sebeple davacının yoksulluk
nafakasına yönelik karar düzeltme isteğinin kabulü gerekmiştir.
SONUÇ : 2. bentte gösterilen sebeple dairemiz kararının yoksulluk nafakası
ile ilgili onama bölümünün kaldırılmasına ve gösterilen sebeple mahkemenin
yoksulluk nafakası ile ilgili karar bölümünün BOZULMASINA, davalının tazminata
yönelik karar düzeltme isteğinin 1. bentte gösterilen sebeple REDDİNE, Hukuk
Usulü Muhakemeleri Kanunun değişik 442. maddesi ile Türk Ceza Kanunun 4421
sayılı kanunun 2 ve 5. maddeleriyle değişik 24 ve ek 2. maddeleri hükmünce
takdiren (22.815.000) lira para cezasının, harçlar kanunu uyarınca (4.240.000) lira
ilam harcının karar düzeltme isteyen davalıya yükletilmesine , temyiz peşin harcın
ve karar düzeltme harcının istek halinde davacıya geri verilmesine oybirliğiyle karar
verildi. 25.09.2000 (Pzt)
Böyle bir emsal karar varken, aksine kararlar çıkmasına şaşırıyorum. Bu kararı emsal göstererek karar düzeltme isteğinde bulunacağım. Cevap ne gelecek merak ediyorum.
-
İş bulmak istediğini ancak bulamadığını nasıl ispatlayacak peki eşiniz?
İş ve işçi bulma kurumu aracılığıyla mı? Gazeteye verdiği ilanla mı?
Her yaşta her kesisn yapabileceği bir iş bulunabilir tabii. Eğitimli olması neyi değiştirir. Bir diğeride diyebilir ki ama temizlikçilik yapabilir. Bir başkası gitsin mendil satsın.
Bu durumda yoksulluk nafakasının bir hükmü kalmıyor...
Not:İletinizi adımı anarak yazdığınız için cevap yazdım.
-
Sayın gecem1970,
Yine gereksiz laf kalabalığı yapıyorsunuz. Sorunuzun muhatabı ben değilim, Yargıtay. Zaten olaya ne kadar at gözlüğü takarak baktığınız, kararı doğru düzgün okumamanızdan belli. Kararda "mesleğine göre" ifadesi geçiyor. Bilmem anlayabildiniz mi? O zaman herkes ben boşandıktan sonra yoksulluğa düştüm desin, sorgusuz sualsiz nafaka alsın. Oh ne ala. Benim de bir hayatım var. Ben de evlenip yeni bir hayat kurmak, çocuk sahibi olmak istiyorum. Yalan dolanla doğmamış çocuğumun nafakasını çalmaya kimsenin hakkı yok.
-
Bugün mahkemeden kesinleşmiş boşanma kararını almaya gittim. Karşı tarafın, Yargıtay kararını, sadece, tazminatın iptal olmaması yönünde, tashihi karar isteminde bulunduğunu, bu nedenle boşanma kararının kesinleşmediğini öğrendim. Bu konuda aydınlatıcı bilgi verebilirseniz sevinirim.
-
Eğer tashihi karar konusu sadece tazminata ilişkin ise, mahkemeye dilekçe yazarak kararın boşanma yönünden kesinleştirilmesi talebinde bulununuz. Bu konuda uygulama farklı da olsa (Bir hakim kabul ederken, diğeri kabul etmeyebiliyor maalesef) şansınızı denemenizi tavsiye ederim, talebiniz reddedilirse tashihi karar sonucunu beklemekten başka çareniz kalmayacak.
-
Sayın Yüksel,
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
-
Kanun önünde erkeklere haksızlık yapıldıgına ben de kesinlikle katılıyorum. Söylendiği gibi onların bir hayır demeleri tazminat ve nafaka için yeterli iken bizim gururumuz ayaklar altına alınmış yok ölmüşüz kimsenin umrunda değil.Boşanma davası yüzünden intahar eden ve akıl sağlığı bozulan insanlar tanıyorum ben. Sırf bu sebepten bütün arkadaşlarımı defalarca uyarıyorum. Aman ha düşün düşün ve yine düşün.Sonuş nedir biliyormusunuz? Bütün kadınları aynı gözle değerlendiren erkekler toplulukları.Ben bu genç yaşımda bir dava ile uğraşıyorum. Ruh sağlığım bozulduç Beden saglıgımda bozuluyor.Onunla beni karşılaştırsan. Babası zengin ama benim bir şeyim yok işim yok. Nafaka talep ediyor.Tazminat talep ediyor.Kendisi gidip birisine metres oluyor ama ben bunu ispat edemiyorum.Çünkü saklanıyor.Karısını öldüren erkek haberlerini okurken şaşırırdım. Cana tak demek işte bu olsa gerek. Allah beni sonumu hayreylesin. Aklı olan da evlenmesin.Erkeklere duyrulur.
-
sayın msinan
Artık benim konum kapandı.bosanma gerceklestirildi.nfaka vermedik ama bosanmasi icin ona 10.000 ytl verdik...Uzun zamandır yoktum bu olaylardan sonra biraz kendimi dinledim ve ne istediğime karar verdim.Eşimle 10 gün içersinde resmi anlamda artı eşim diyeceğim.Ve bana sırf onları ben ayırmışım gibi yargısız infaz yapanlarada ders olsun...Kadını kadın diye asla haksızken savunamam....kimsenin kimsenin hakkını yemeye hakkı yok...bu benim cinsimde olsa...nafaka konusunda size yüklenildiğini sizi haksız çıkartmnaya çalıştıklarını okuduğum yazılardan bazı x kişilerin yazısından söyleyeyim...eşimin ilk eşi hep çalıştığı halde mahkeme açıldığı zamandan beri sigortasız çalışıyor ve avukatıda müvekkkilini acındırıyor.Ama hiç alakası yok....kadın olmadığı gibi görünmeye çalışıyor. sonradan görme,oturdukları evvv köhne ama dışarı çıktıklarında sanarsınız kiii zengin kızı.Yani herşey demek para demek değil.Kadaınlık gururu taşıyan herkeze 2 çift lafım var.Eğer ki çocuğunuz yoksa bırakın sizden boşanmak isteyen insanın parasını yüzünü bile görmemek için bitirin davaları....Ama erkelerede şu sözüm var eğerki çocuğunuz varsa nafakayı ödemeniz gerekliii...Ne olursa olsun annenin ve babanın yaptığı hataların vebali onlara çektirilmememlidir......
-
Sayın Kaçmaz gözünüz aydın. Darısı benim başıma. Keşke benimki de 10.000 Ytl'ye razı olsa. Ama yok onun zoru derdi beni sıfıra vurdurmak. Malesef mahkemelerdeki uygulamalar da buna çanak tutuyor. Kötü niyetli kişiler de bunu bildiklerinden göz göre göre bunu suistimal ediyorlar. Ne ruh sağlığı kaldı ne de beden. Avukatımla tartıştık ben de azlettim. Başka avukat tutacak maddi gücüm yok. Bu işin sonu ne olacak bilmiyorum ne maddi ne de manevi gücüm kaldı.