Cevap: Anlaюmalэ Boюanma Davasэ
[QUOTE=Avukatэn sizden onay almadan bu iюlemi yapmasэ sцz konusu ise disiplin sorumluluрu doрabilir.[/QUOTE]
Yusuf bey cevap iзin teюekkьrler. Daha birebir avukatla gцrьюmediрimden olayэ tam anlayamadэm. Kardeюim adэna feragat edebilmek iзin vekalete madde ekletmiю olabilir. Her юekilde itiraz yada temyizden vazgectigimiz konusunda bir bilgimiz yoktu. Veya kardeюime sцyledi anlamadэ. Эspatэ nasэl olur bilmiyorum. Kararэn bana gelmesini bekliyorum ona gцre hareket edicem. Avukatla bugьn aramэю kardeюimi ve hakimle konuюtuрunu ve hakimin "nasэl gцzьmьzden kaзэrmэюэz ikimizde, kararda hata olmus sen cocugun babasэyla konus bu kararэn hatalэ oldugunu bu karara gцre davranэrsa yeni dava acэlacagэnэ sцyle" demiю. Bunu kardeюime sцyleyerek rahatlatmaya зalэюэyor. Цyle юeymi olur emzikli bebegi annesinden kim ayэrэr yatэlэ diyor. Sanki babanэn yakэn arkadaюэ, bizim deрil onun avukatэ. Dumura uрradэm :) Bu nasэl bir profesyonelliktir. Hukuka gцre degil vicdanlarэna gцre mi karar veriyorlar. Kardeюim babayla konuюup samimiyetine inanэrsa bu юekilde devam edecek olmadэ. Karюэ tarafla anlaюэlэrsa deрiюiklрin bir yolu varmэ acaba dava dэюэnda?
Merhabalar,
2009 yilinda yabanci uyruklu esimden anlasmali olarak bosandim,evliligimiz suresince Istanbulda beraber ev almistik,evin yari parasini o Verdi yari parasini kendi ailem.
Su an eski esim yaklasik ayrildigimizdan beri Turkiyede yasamiyor ve evin tapusu halen benim uzerinde ve ben evi kiraya verdim.
Anlasma protokolunde evin yari yariya bolunecegi hususu belirtilmis.Fakat acikcasi ben evi ona vermek istemiyorum,eski esimin ailesi varlikli ve ben yurtdisindayken psikolojik olarak bana zarar verdiler.Su an yeniden bir hayat kurdum ,iki cocugum var.
Eski esim de evlendi cocuklari oldu,bu olayin uzeine pek dusmuyordu fakat en son gecen ay evin yarisini ne zaman alacagini soyledi,ben de acikcasi oyaladim biraz onu.
Sizce evi benden geri alabilir mi,bunun icin ne yapmasi lazim,sonucta Turkiyede yasamiyor,benden geri alma ihtimali nedir?
Acikcasi hizli bosanabilmek icin o zamanlar bu anlasmali bosanma uygun gelmisti ama simdi dusundugumde degil,sonucta gercekte bu paraya ihtiyaci yok evi 2006 yilinda satin almistik.
Simdiden yanitlariniz icin tesekkurler.
Anlaюmalэ boюanma protokolьnь icraya koyarak evin yarэ hissesini alabilir.
Bu durumda ьzerine bazэ ekstra masraflar da eklenebilir.
Siz zorluk зэkarэrsanэz geriye dцnьk beю yэllэk kira bedelinin yarэsэ iзin de ayrэca dava aзabilir.
Mesele onun daha zengin olmasэ veya paraya ihtiyacэ olmamasэ deрil. Her iki tarafэn rэzaen kabul ettikleri ve mahkemenin onayladэрэ anlaюmanэn icra edilmesi.
10 yэldэr kiranэn tamamэnэ alarak zaten belli bir avantaj elde etmiюsiniz.
Alıntı:
Aicha2014 rumuzlu ьyeden alэntэ
Merhabalar,
2009 yilinda yabanci uyruklu esimden anlasmali olarak bosandim,evliligimiz suresince Istanbulda beraber ev almistik,evin yari parasini o Verdi yari parasini kendi ailem.
Su an eski esim yaklasik ayrildigimizdan beri Turkiyede yasamiyor ve evin tapusu halen benim uzerinde ve ben evi kiraya verdim.
Anlasma protokolunde evin yari yariya bolunecegi hususu belirtilmis.Fakat acikcasi ben evi ona vermek istemiyorum,eski esimin ailesi varlikli ve ben yurtdisindayken psikolojik olarak bana zarar verdiler.Su an yeniden bir hayat kurdum ,iki cocugum var.
Eski esim de evlendi cocuklari oldu,bu olayin uzeine pek dusmuyordu fakat en son gecen ay evin yarisini ne zaman alacagini soyledi,ben de acikcasi oyaladim biraz onu.
Sizce evi benden geri alabilir mi,bunun icin ne yapmasi lazim,sonucta Turkiyede yasamiyor,benden geri alma ihtimali nedir?
Acikcasi hizli bosanabilmek icin o zamanlar bu anlasmali bosanma uygun gelmisti ama simdi dusundugumde degil,sonucta gercekte bu paraya ihtiyaci yok evi 2006 yilinda satin almistik.
Simdiden yanitlariniz icin tesekkurler.
Alıntı:
Av.Yusuf Selзuk Ateюkan rumuzlu ьyeden alэntэ
Anlaюmalэ boюanma protokolьnь icraya koyarak evin yarэ hissesini alabilir.
Bu durumda ьzerine bazэ ekstra masraflar da eklenebilir.
Siz zorluk зэkarэrsanэz geriye dцnьk beю yэllэk kira bedelinin yarэsэ iзin de ayrэca dava aзabilir.
Mesele onun daha zengin olmasэ veya paraya ihtiyacэ olmamasэ deрil. Her iki tarafэn rэzaen kabul ettikleri ve mahkemenin onayladэрэ anlaюmanэn icra edilmesi.
10 yэldэr kiranэn tamamэnэ alarak zaten belli bir avantaj elde etmiюsiniz.
Sevgili Avukat Bey,
Oncelikle cevabinizi icin tesekkurler.10 yildir kirada degildi ev,gecen seneden beri kirada.2 yil zaten donusum projesiyle yikilip tekrar yapildi ondan oncesinde de kizkardesim esiyle yasadi.
Ben yurtdisinda yasadigim icin davama bakan avukatimla henuz yuzyuze gorusemedim,bu hafta telefonla gorusup bosanma ilamini da gondertecegim.
Tabii beni mahkemeye verebilir eski esim,bu onun hakki fakat kendisi TC vatandasi degil ve Turkiyede yasamadigindan uzun surer dava sanirim.
Anlaюmalэ boюanmaya itiraz dilekзesinde neler olmalэ?
Boюanma sьrecindeyim, eюim bir yэldэr 6 yaюэndaki зocuрumla ayrэ yaюэyor.
1 Eylьl de anlaюmalэ olarak davamэz gцrьldь. Daha karar tebliрini almadэm.
Зocuрumuzun hayatэ hakkэnda yine зatэюma yaюadэk ve kэzэp hakkэmda tedbir kararэ aldэrdэ. Sьresinde itiraz ettim.
Anlaюmazlэk yaюadэрэmэz iзin boюanmadaki anlaюmamdan caymak istiyorum.
Karюэ tarafэn evliliрin bitmesine neden olan davranэюlarэnэ devam ettirdiрini savunuyorum.
1.Sцzlь ve duygusal юiddet uygulamasэ
2. Sьrekli юьphe ve gьvensizlik ortamэ oluюturmasэ
3. Fevri kararlar almasэ
4. Eleюtiriye saldэrэ ile karюэlэk vermesi
5. Sцzьnden caymasэ tavizsiz olmasэ
7. Aюэrэ kaygэlэ olmasэ nedeniyle muhakeme yetersizliрi
8. Эletiюim kurma giriюimlerimi yanэtsэz bэrakmasэ
Davranэю bozukluрundan (narsisizm) юьphelenmek iзin 6-7 olay ve юahit var...
Tekrar eden bu davranэюlar nedeniyle ben ve зocuрum maрdur durumdayэz...
Sorularэm юцyle;
A- Эtiraz dilekзemde bьtьn bu detaylara yer vermeli miyim?
B- Yer verdiрim takdirde iddialarэmэn kanэtlayacaрэmэ bildirmem yeterli mi; belgeler, yazэюmalar юahit isimleri ek olarak girmeli mi?
C- Эtiraz dilekзemde velayet ve tazminat gibi taleplerim de olmalэ mэ?
D- Dilekзemde karюэ tarafэn bazэ davranэюlarэ neden gerзekleюtirdiрini sorabilir miyim? Ya da davranэю bozukluрu olduрu iзin tэbbi olarak tetkik edilmesini isteyebilir miyim?
E- Tedbir kararэ bizi taraf yaptэрэndan kendimi savunmak amacэyla gцrьюmelerimizi kaydedebilir miyim?
E- Dilekзemden sonra dava nasэl geliюir?
Not: Sorularэm saзma gцrьnьyorsa kusura bakmayэn. Karюэ taraf fevri davranэюlarэ ile sьrekli zarar veriyor. Mesela bu hafta sonu tedbir kararэna dayanarak benimle konuюmuyor, зocuрumla gцrьюtьrmьyor. Yasalarэn kendi iюine gelen tarafэna uyuyor.
Bugьn olanlarэ yэllar sonra зocuрuma aзэklayabilmek iзin bunu yapэyorum.
Her iki tarafэn boюanmanэn tьm sonuзlarэ hakkэnda anlaюarak evlilik birliрini sona erdirmek ьzere aзtэрэ davadэr. TMK m.166/3’te dьzenlenmiюtir. Dava ancak belirli юartlarэn varlэрэ halinde aзэlabilecektir.
1.Evlilik iliюkisi en az 1 yэl sьrmelidir.
2. Eюlerin mahkemeye beraber baюvurmalэ ya da bir eюin aзtэрэ boюanma davasэnэ diрer eю kabul etmelidir.
3. Hвkimin boюanma kararэ verebilmesi iзin, taraflarэ bizzat dinlemesi gerekmektedir.
4. Hвkim, taraflarэn boюanmanэn mali sonuзlarэ ve зocuklarэn durumu hakkэnda anlaюmэю olduрundan emin olmalэdэr.
Anlaюmalэ boюanma davasэ oldukзa цnemli bir hukuki durum olup, herhangi bir hak kaybэ yaюamamak adэna mutlaka bir avukattan profesyonel destek almanэz tavsiye olunur.
Alıntı:
ustatca rumuzlu ьyeden alэntэ
Anlaюmalэ boюanma davalarэnda eюler ne kadar anlaюmalэ boюanma konusunda mutabэk olurlarsa olsunlar, anlaюmalэ boюanma iзin bu durum hukuk nezdinde tek baюэna yeterli olmamaktadэr. Anlaюmalэ boюanma yoluna giden eюler, anlaюmalэ boюanma protokolьnde belirttikleri hususu mahkemede, hakim karюэsэnda da dile getirmekle yьkьmlьdьrler. Aksi halde protokol geзersiz sayэlacak ve anlaюmalэ boюanma kabul edilmeyecektir.
Anlaюmalэ boюanma protokolь, bilindiрi ьzere eюlerin evliliklerini sonlandэrmak iзin uzlaюtэklarэ sцzleюmeye verilen isimdir. Eюler, anlaюmalэ boюanma protokolьnde (зocuklarэ varsa) velayet, tazminat, nafaka vb. tьm hususlarla ilgili kararlarэnэ mahkemeye sunarlar ve ardэndan hakim karюэsэnda protokolde yazэlэ olan tьm beyanlarэnэ kabul ederek, mahkemede anlaюmalэ olarak boюanmak istediklerini dile getirirler. Bu uygulamanэn sebebi, protokolde zorla imza attэrma vb. bir durum var ise bu durumun цnьne geзmek adэna yapэlmasэdэr. Geзmiюte bu sebepten цtьrь aрэrlэklэ olarak kadэnlar, hak kayэplarэna uрramэюlardэr.
Anlaюmalэ boюanma davasэ, bir avukat aracэlэрэ ile aзэlmэю olsa bile eюlerin boюanma davasэnda hazэr bulunmalarэ ve anlaюmalэ boюanma protokolьndeki hususlarэ kabul ettiklerini mahkeme baюkanэna sцylemeleri mecburidir. Boюanma avukatэnэn buradaki rolь ise, protokolьn uygunluрunu denetlemek ve hukuki sьreci takip etmek olarak aзэklanabilir.
Konu ile ilgili olarak Yargэtay 2. Hukuk Dairesi'nin emsal kararэ ektedir ;
T.C YARGITAY
2.Hukuk Dairesi
Esas: 2006 / 5863 – Karar: 2006 / 14305 – Karar Tarihi: 19.10.2006
BOЮANMA DAVASI – ANLAЮMALI BOЮANMA – EVLЭLЭK BЭRLЭРЭ TEMELЭNDEN SARSILMASI – BOЮANMA KARARI VERЭLEBЭLMESЭ ЭЗЭN HAKЭMЭN TARAFLARI BЭZZAT DЭNLEYEREK ЭRADELERЭNЭN SERBESTЗE AЗIKLANDIРINA KANAAT GETЭRMESЭ GEREKECEРЭ
ЦZET: Evlilik en az bir yэl sьrmью ise, eюlerin birlikte baюvurmasэ ya da bir eюin diрerinin davasэnэ kabul etmesi hвlinde, evlilik birliрi temelinden sarsэlmэю sayэlэr. Bu hвlde boюanma kararэ verilebilmesi iзin, hвkimin taraflarэ bizzat dinleyerek iradelerinin serbestзe aзэklandэрэna kanaat getirmesi ve boюanmanэn malо sonuзlarэ ile зocuklarэn durumu hususunda taraflarca kabul edilecek dьzenlemeyi uygun bulmasэ юarttэr.
(4721 S. K. m. 166, 174, 175, 202, 206, 218, 225, 227, 231)
Taraflar arasэndaki davanэn yapэlan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarэda tarih numarasэ gцsterilen hьkьm temyiz edilmekle evrak okunup gereрi gцrьюьlьp dьюьnьldь.
Dosyadaki yazэlara kararэn dayandэрэ delillerle kanuna uygun sebeplere ve цzellikle delillerin takdirinde bir yanlэюlэk gцrьlmemesine gцre yerinde bulunmayan bьtьn temyiz isteрinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hьkmьn ONANMASINA, aюaрэda yazэlэ onama harcэnэn temyiz edene yьkletilmesine, peюin alэnan harcэn mahsubuna, iю bu kararэn tebliрinden itibaren 15 gьn iзinde karar dьzeltme yolu aзэk olmak ьzere oyзokluрu ile karar verildi. 19.10.2006
Tьrk Medeni Kanunu (4721)'na gцre, boюanmanэn karюэlэklэ rэza ile gerзekleюebilmesi iзin eюlerin ortaklaюa mahkemeye baюvurmalarэ gerekmektedir. Ancak, eюler arasэnda anlaюma saрlanmэю olsa bile, her iki tarafэn da mahkemede kiюisel olarak hazэr bulunup, boюanmak istediklerini ifade etmeleri цnemlidir. Bu, onlarэn kararэnэn цzgьr iradeleriyle ve herhangi bir baskэ olmaksэzэn alэndэрэnэ garanti altэna alэr. Mahkeme hakimi, boюanma anlaюmasэnэn taraflar iзin adil olup olmadэрэnэ ve цzellikle зocuklarэn bakэmэ ile ilgili olanlar da dahil olmak ьzere tьm maddi ve hukuki meselelerin зцzьme kavuюturulup kavuюturulmadэрэnэ kontrol etmelidir.
Her ne kadar sьreз zorlu olsa da, sunduрun gerekзeler yerinde gцrьnьyor. Mahkemenin senin beyanlarэnэ da dikkate almasэ bьyьk цnem taюэyor.