-
Cevap: Ayıplı Otomobil
Faturayı düzenleyen Birmot'un bağlı olduğu Otokoç A. Ş. nin Küçükyalı adresine ihtar çektim. Zincirlikuyu'da üretici firma var, oraya mı çekmeliydim yoksa?
İhtarda ayıpsız yenisini talep ettim ama davada diğer tercihli haklardan birini talep edebilir miyim?
-
Üretici firmadan dönüş yapıldı. Firma, boya kalınlığında sorun olmadığı ve gün düz çıplak gözle boya kusuru fark edilemediği için aracın kendileri açısından ayıpsız olduğunu belirtti.
-
Artık sıfır araç alırken bile ekspertiz yaptıracağız anlaşılan. Gündüz belli olmasa bile yarın aracı satarken alacak olan kişi ekspertiz yaptırınca durum meydana çıkacak ve aracınız değer kaybedecek. Bu durumda zarar vardır ve tüketici mahkemesi tek çözüm yoludur.
Ayrıca satış temsilcilerine asla güvenmem. Çoğu güvenilmezdir. Hatta bazıları "kravatlı eşkıyadır". Gündüz çıplak gözle eşkıya oldukları görülmez. Kravatlı, efendi insan görünümündedirler. Gece ultraviyole ışık altında bakınca sakalları, ellerinde mavzer, ğögüslerinde çaprazlama bağlanmış mermi kılıfları, sağ ve sol yanlarında sarkan iki el bombasını rahatlıkla görebilirsiniz.
-
Konuyla ilgili yeni gelişmeler olduğu için yeniden yazma gereği duydum. Üretici firmadan olumsuz yanıt geldikten sonra konuyu, üretici firmanın bağlı olduğu holdinge ilettim. Bunun üzerine üretici firma, aşamalı olarak birkaç teklif sundu. Ama teklifler benim mağduriyetimi giderici nitelikte değildi. Benim talebim soruldu. Ben de aracın ayıpsızı ile değiştirilmesini istediğimi, aksi durumda bedel iadesi için dava açacağımı ve konuyu medyaya aksettireceğimi belirttim. Birkaç saat sonra üretici firmadan tekrar dönüş oldu ve araç değişim talebimle ilgili incelemelerin yapılması için önümüzdeki hafta ortasına kadar süre verip veremeyeceğim soruldu. Ben de süre verebileceğimi belirttim.
Şimdi sormak istediğim bazı hususlar var:
1) Aracı satan şirket de aracı üreten şirket de aynı holding bünyesinde. Ben bugüne kadar hep üretici ile irtibat halinde oldum. Çünkü satıcı şirketin servisi, konunun üretici tarafından çözülebileceğini belirtti. Aracın değişim talebini içeren ihtarnameyi satıcı şirketin genel müdürlüğüne çektim ve ihtarname geçtiğimiz hafta içinde tebliğ edildi. Üretici firma ile yaptığım telefon görüşmesinde de talebimi ihtarname ile satıcı şirkete ilettiğimi belirttim. Üretici firmanın benden istediği süre, ihtarnamenin tebliğinin 1. haftasının dolacağı güne denk geliyor. İhtarnamede talebimin yerine getirilmesi için 15 gün süre tanımıştım. Dava açabilmem açısından zamanaşımına dikkat etmem gereken tarihler nelerdir?
2) İhtarname tebliğ edilmiş olmasına rağmen satıcı şirketten herhangi bir dönüş olmadı. Satıcı şirket, cevabını herhangi bir şekilde iletebilir mi, yoksa noter vasıtasıyla iletmek durumunda mıdır?
3) Diyelim ki araç değişimi konusunda mutabakat sağlandı, bundan sonraki süreç nasıl işler? Araç; yine aynı holdinge bağlı 3. bir şirket tarafından sağlanan kredi ile alındı ve şu an kredi sağlayan şirket tarafından rehinli. Rehin nasıl kaldırılır? Araç benden satın mı alınır, yoksa trafik tescilden düşürülür mü? Önce ayıplı aracı teslim edip bir süre sonra yeni aracı mı teslim alırım, yoksa her ikisinin işlemleri eş zamanlı olarak yürütülebilir mi? Bu konuda hiçbir bilgi sahibi değilim.
Katkılarınız için teşekkür ederim.
-
Yoğun çabalarım sonucunda firma, aracımı değiştirdi. Katkı sağlayanlara teşekkür ederim.
-
Hayırlı olsun. Ayrıca buraya dönüp sonucu bildirdiğiniz, böylece bu konuyu okuyacak misafirlerin bilgi sahibi olmasını sağladığınız için teşekkürler.