Cevap: Bir kök hint keneviri yetistirmek
Hukukçu değilim, dolayısı ile sizden daha fazla anlayacak durumda değilim. Şahsen sizin durumunda olsaydım şimdiye kadar çoktan bir avukatla anlaşmıştım bile. Çünkü "savunma geliştirmek" bir yana, evrak işlerinde yapacağınız bir hata bile sizin aleyhnize sonuçlar doğurabilir. Bir avukatın size savunma noktasında hiç bir katkısı olmasa bile evrak (usül) hatası yapma riski bize göre sıfıra yakındır. tanıdığınız bir avukat varsa ona gdin, yoksa tanıdıklarınıza "tanıdıkları bir avukat" sorun.
Küçük bir google search le kanser hastalarının alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullandığını öğrendim. Ancak bbc nin haberinde yeterli araştırmanın olmadığı da vurgulanmış! Hadi diyelim ki bu zıkkımın böyle bir faydası var, siz ve kız arkadaşınız kanser hastası mısınız? Unutmayın her ne kadar iyi niyetli olsanız dahi(inandığımı söyleyemem ama varsayalım) suç teşkil eden bir eyleminiz olmuş, haklı çıkarma çabasıyla anlatmış olmanıza rağmen bu anlaşılıyor. Bu bitkiyi ne amaçla olursa olsun yetiştirmek ülkemizde suç! Siz bu sucu düzenek kurarak islemişsiniz. Beraat zor! Not: hagb kararı sabıka kaydı olarak karşınıza çıkmasa da devlette her daim karşınıza çıkabilir, memuriyetle ilgili güvenlik soruşturmalarında bir engel teşkil edebilir. Zaten TCK53/1 den de sevk edinmişsiniz, bazı haklardan yoksun birakilmaniz da savcılıkça talep edilmiş.
Alıntı:
xyxcyp rumuzlu üyeden alıntı
Küçük bir google search le kanser hastalarının alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullandığını öğrendim. Ancak bbc nin haberinde yeterli araştırmanın olmadığı da vurgulanmış! Hadi diyelim ki bu zıkkımın böyle bir faydası var, siz ve kız arkadaşınız kanser hastası mısınız? Unutmayın her ne kadar iyi niyetli olsanız dahi(inandığımı söyleyemem ama varsayalım) suç teşkil eden bir eyleminiz olmuş, haklı çıkarma çabasıyla anlatmış olmanıza rağmen bu anlaşılıyor. Bu bitkiyi ne amaçla olursa olsun yetiştirmek ülkemizde suç! Siz bu sucu düzenek kurarak islemişsiniz. Beraat zor! Not: hagb kararı sabıka kaydı olarak karşınıza çıkmasa da devlette her daim karşınıza çıkabilir, memuriyetle ilgili güvenlik soruşturmalarında bir engel teşkil edebilir. Zaten TCK53/1 den de sevk edinmişsiniz, bazı haklardan yoksun birakilmaniz da savcılıkça talep edilmiş.
Beraat zor derken hapis cezasimi olacak sonuc?
Sonuçta bir ceza alacaksınız, ve bu ceza da şşş sakın bir daha yapmayın yoksa kulağınızı çekerim tarzında olmayacak.
Hakkınızda cezalandırılmanızın istendiği kanun maddelerinin karşılığı oln hapis cezası süreleri ilk yanıtlard verilmiş zaten.Elbette verilecek hüküm hapis cezası olacak,sonrasında HAGB karar verilir. o da 5 yıl içinde benzer bir suça karışmazsanız o suçtan hiç yargılanmamış gibi temiz kalacağınız anlamına gelir.
Ve o 5 yıllık süreçte emin olun benzer başka olaylar olduğunda da ilk akla gelen isimler arasına gireceksiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Hakkınızda cezalandırılmanızın istendiği kanun maddelerinin karşılığı oln hapis cezası süreleri ilk yanıtlard verilmiş zaten.Elbette verilecek hüküm hapis cezası olacak,sonrasında HAGB karar verilir. o da 5 yıl içinde benzer bir suça karışmazsanız o suçtan hiç yargılanmamış gibi temiz kalacağınız anlamına gelir.
Ve o 5 yıllık süreçte emin olun benzer başka olaylar olduğunda da ilk akla gelen isimler arasına gireceksiniz.
O hapis cezalarinin sureleri hangileri. Ben o suc ve sevk maddesinden anlamadigim icin soruyorum biz neyden yargilanacaz ne ile cezalandirilacaz. Tesekkur ederim
Alıntı:
dodozng rumuzlu üyeden alıntı
şenol bey inşallah dediğiniz gibi olur. ben denetimli serbestlik verilmesinden öte 5 yıl hagb verilmesini isterim. zaten biz sosyal hayatlarımızda suçla işi olmayan insanlarız. tek bir merakla başımıza bu geldi. peki avukat tutmalımıyım. ve bir avukat ikimizinde avukatı olur mu. birde bu yazan maddeleri bana açıklayabilirmisiniz anlayacağım dilden.
Valla hafiyelik peşinde değilim ama ''TEK BİR MERAKLA BAŞIMIZA BU GELDİ'' diye belirtmişsin. diğer arkadaşların söylediğine katılıyorum, bu konuda çokta masum olmadığınızı hissettim ama tabiki içinden de geçirdiğim dibi ''sizene'' diyebilirsin. Araştırmacı bir tıp doktoru isen herseyi araştirabilirsin, ama öğrenciysen vede evde teşkilat kurulmuşsa cokta masum bakılmaz bu olaya...
arkadaşında dediği gibi bira böbrek taşı düşürüyor diye mazeret olarak kabul edilmiyor malesefki.. Sucu her ne kadar üzerine alsan dahi kız arkadaşınla ortak kaderi paylaşacak ve sanırım eşit ceza alacaksınız, zaten 5 yıl ertelenince sizin yurt dışı cıkısınıza da engel değil iyi bir şirkete girmenizede, sadece suc işlememeye özen gösterin.. geçmiş olsun..
Alıntı:
edi_xxx rumuzlu üyeden alıntı
Valla hafiyelik peşinde değilim ama ''TEK BİR MERAKLA BAŞIMIZA BU GELDİ'' diye belirtmişsin. diğer arkadaşların söylediğine katılıyorum, bu konuda çokta masum olmadığınızı hissettim ama tabiki içinden de geçirdiğim dibi ''sizene'' diyebilirsin. Araştırmacı bir tıp doktoru isen herseyi araştirabilirsin, ama öğrenciysen vede evde teşkilat kurulmuşsa cokta masum bakılmaz bu olaya...
arkadaşında dediği gibi bira böbrek taşı düşürüyor diye mazeret olarak kabul edilmiyor malesefki.. Sucu her ne kadar üzerine alsan dahi kız arkadaşınla ortak kaderi paylaşacak ve sanırım eşit ceza alacaksınız, zaten 5 yıl ertelenince sizin yurt dışı cıkısınıza da engel değil iyi bir şirkete girmenizede, sadece suc işlememeye özen gösterin.. geçmiş olsun..
Peki beyefendi bunu herkese sordum ama kimse cevaplamadi benim
Sucum
Belli fakat sevk maddelerim var. Ben bu sevk maddelerinden mi yargilanacam bunun ne demek oldugunu anlayamadim. Sucum kendi kullanimi icin esrar ekmek fakat sevk maddeleri nedir
Sevk maddeleri demek, savcılığın hangi suçlardan ceza almanızı talep ettiği demek. O sevk maddelerinin her birini internette kolayca bulursunuz. Bulup alt alta yazın, savcının sizin ne ceza almanızı istediğini görün.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Sevk maddeleri demek, savcılığın hangi suçlardan ceza almanızı talep ettiği demek. O sevk maddelerinin her birini internette kolayca bulursunuz. Bulup alt alta yazın, savcının sizin ne ceza almanızı istediğini görün.
SEVK MADDESİ: TCK'nın 37/1 mad. delaletiyle 2313 sayılı kanunun 23/Son-2. cümle, TCK'nın 53/1 ve 54/1 maddeleri (her iki şüpheli için ayrı ayrı)
Mesela burada kac adet sevk maddesi var iste bunu ogrenmek istiyorum hukuk terimlerini bilmiyorum. Burada yazanlardan hangilerine bakmaliyim. Ve bu maddelerin her biri ayri cezaysa cezam 2 yili gecmiyor mu nasil hagb verilir.
Alıntı:
SEVK MADDESİ: TCK'nın 37/1 mad. delaletiyle 2313 sayılı kanunun 23/Son-2. cümle, TCK'nın 53/1 ve 54/1 maddeleri (her iki şüpheli için ayrı ayrı)
Mesela burada kac adet sevk maddesi var iste bunu ogrenmek istiyorum hukuk terimlerini bilmiyorum. Burada yazanlardan hangilerine bakmaliyim. Ve bu maddelerin her biri ayri cezaysa cezam 2 yili gecmiyor mu nasil hagb verilir.
37/1. maddesinde bu iki tanım yerine “fiili birlikte gerçekleş-tirmek” ten bahsedilmektedir. 765 sayılı yasada iştirak konusunda "Kişinin, suçun işlenişine katkısının, gerçekleştirilen suçun bütünlüğü içerisinde değil, ondan bağımsız olarak ele alın-ması" esası kabul edilmiş iken, 5237 sayılı yasa ile "Fiilin işlenişi üzerinde kurulan hâkimiyet ölçüsü" kabul edilmiştir. Yeni düzenlemeyle iştirak halinde faillerin hareketlerinin bağımsız olarak incelenmesine son verilmek istenmiştir.
765 sayılı Türk Ceza Yasasında, suça katılanları suçun meydana gelmesinde asli rol alanlar ve neticenin oluşmasında yardımcı rol oynayanlar olmak üzere iki gruba ayıran nispi suçluluk sistemi kabul edilmişti. Failler, suça iştirakteki derecelerine göre asli veya feri fail olarak iki-ye ayrılmakta idi. Bu ayrıma göre asli iştirak; faillerin bir suçu işleme hususunda, suçun iş-lenmesinden önce veya işlendiği sırada ortak bir irade ile hareket etmeleri ve suçun icrasında doğrudan doğruya etkili olan hareketleri ifa etmeleridir. Fer’i iştirak ise; suçun icra hareket-lerine doğrudan doğruya katılmamakla birlikte, suçun işlenmesi için iş ve vasıta tedarik et-mek, suçun işlenmesini kolaylaştıran davranışlarda bulunmak, suç işlenmeden önce suç işle-me kararını teşvik etmek, kuvvetlendirmek, talimat vermek veya suç işlendikten sonra yardım için söz vermek, olay yerinde bulunup asli faile destek sağlamak suretiyle fiile ikinci derecede katılmaktır. Suçun iştirak halinde işlenmesinde, faillerin suça katılma derecelerinin diğer bir deyişle asli fail mi, yoksa feri fail mi olduklarının saptanması için eylemin bir evresindeki durumları değil, verilen karar, kararın icrası, olay öncesi ve olay sırasındaki davranışları dik-kate alınmakta idi. Böylece fiil üzerinde hâkimiyet kurulup kurulmadığı, önemli bir katkı olup olmadığı gibi hususlarda değerlendirme yapmak ve iştirakin niteliğini saptamak mümkündü. Bu nedenle yeni ceza yasası ile birlikte ortaya konduğu söylenen ölçülerin daha 765 sayılı ceza yasası uygulamasında da muteber olduğunu söylemek kabildir.
Müşterek faillik muhtelif şekillerde olabilir. İştirakte suç ortaklarının hareketleri birbirini tamamlayabilir. Yani her ortağın hareketi sonuca giden yolda bir yapı taşı vazifesi görür. Dolayısıyla ortakların hareketleri tek başına neticeyi gerçekleştirmeye yetmez. Örneğin; suç ortaklarından birinin cebir veya tehdit kullanarak mağduru etkisiz hâle getirdiği, diğerinin de üzerindeki para ve sair kıymetli eşyayı aldığı yağma suçunda her iki suç ortağının suçun işlenişine yaptıkları katkı, suçun icrası açısından birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Dolayı-sıyla, her iki suç ortağı, suçun işlenişi üzerinde ortak bir hâkimiyet kurmaktadır. Bunun ya-nında ortak hareket eden faillerin her birinin hareketi tek başına neticeyi gerçekleştirmeye yeterli olabilir. Suç ortaklarının iştirak niteliğindeki hareketlerinin karşılıklı olarak birbirlerini tamamlamadığı böyle durumlarda da müşterek faillik mümkündür. Bazı hâllerde failler, her biri suçun kanuni tanımındaki bütün unsurları tek başına gerçekleştir-mek üzere, bir anlaşmaya varabilir. Örneğin; bir kişiyi öldürmek için aralarında anlaşmış olan beş kişi, amacın gerçekleşme ihtimalini daha da yükseltmek için, aynı anda mağdurun üzerine ateş ederler. Ateşlenen mermilerden bir kısmı mağdura isabet eder, bir kısmı ise etmez. Bu örnek olayda bütün suç ortakları ortak bir suç işleme kararına dayanarak birlikte hareket etmektedirler. Bu beş suç ortağının ateşlediği mermilerden sadece bir tanesinin mağdura isabet edip ölümüne neden olması hâlinde dahi, tamamlanmış kasten adam öldür-me suçundan dolayı bu kişilerden her biri müşterek fail olarak sorumlu tutulacaktır. Bu gibi hallerde 5237 sayılı ceza yasasında faillerden sadece birisinin neticeyi gerçekleştirmiş ol-ması söz konusu olsa da, tüm faillerin neticeden sorumlu tutulmaları öngörülmüştür. Kısaca iştirakte suç ortaklarının iştirak niteliğindeki hareketlerinin karşılıklı olarak birbirle-rini tamamladığı hallerde, her hareketin neticeyi tek başına gerçekleştirme gücüne sahip olması şart değildir. Fakat hareketlerin birbirini tamamlamaması halinde her hareketin tek başına neticeyi meydana getirme gücünü haiz olması gerekir.
- - - Updated - - -
Alıntı:
BELLİ HAKLARI KULLANMAKTAN YOKSUN BIRAKILMA
Madde 53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak; *1*
a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
b) Seçme ve seçilme ehliyetinden (...), *2*
c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tâbi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.
(2) Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz. *2*
(3) Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluğunun uygulanmamasına karar verilebilir.
(4) Kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz. *3*
(5) Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet hâlinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar.
(6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar
- - - Updated - - -
Alıntı:
Madde 54 - (1) İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur. Suçun işlenmesinde kullanılmak üzere hazırlanan eşya, kamu güvenliği, kamu sağlığı veya genel ahlâk açısından tehlikeli olması durumunda müsadere edilir.
(2) Birinci fıkra kapsamına giren eşyanın, ortadan kaldırılması, elden çıkarılması, tüketilmesi veya müsaderesinin başka bir surette imkânsız kılınması hâlinde; bu eşyanın değeri kadar para tutarının müsaderesine karar verilir.
(3) Suçta kullanılan eşyanın müsadere edilmesinin işlenen suça nazaran daha ağır sonuçlar doğuracağı ve bu nedenle hakkaniyete aykırı olacağı anlaşıldığında, müsaderesine hükmedilmeyebilir.
(4) Üretimi, bulundurulması, kullanılması, taşınması, alım ve satımı suç oluşturan eşya, müsadere edilir.
(5) Bir şeyin sadece bazı kısımlarının müsaderesi gerektiğinde, tümüne zarar verilmeksizin bu kısmı ayırmak olanaklı ise, sadece bu kısmın müsaderesine karar verilir.
(6) Birden fazla kişinin paydaş olduğu eşya ile ilgili olarak, sadece suça iştirak eden kişinin payının müsaderesine hükmolunur.