Cevap: Banka protokolü ve çalışanın hesap açmak için sözleşme imzalamaya zorlanması.
İşçi veya memur için banka hesabı açılmasının esbabı mucibeleri;
1- Hesabın MAAŞ hesabı olduğunun belirlenmesi (maaş hesabı olmadığını farzetsek haciz halinde 1/4 değil, tamamına haciz konurdu).
2- Bankaların maaş hesabına hesap işletim ücreti almaması.
Bu konuları da düşündünüz mü?
Cevap: Banka protokolü ve çalışanın hesap açmak için sözleşme imzalamaya zorlanması.
http://www.memurlar.net/haber/113036/
Adresinde
29-Protokollerde personelin özel borç ve kesintilerine personelin talebi halinde, banka hesaplarına maaş ve diğer ödemeler adı altında kurum tarafından aktarılan tutardan bankaca kesinti yapılamayacağının belirtilmesi
denilmis. Buna göre hesap açsam dahi kesinti yapılmaması lazım.
O bankaya olan kredi borcunuz,yasal takibe girmiş bir borç mu yoksa gecikmede de olsa henuz takibe düşmemiş bir kredi borcu mu?
Yasal olarak kesinti yapma hakkı yok sizin de bildiğiniz üzere , ama banka illa ki yapacaktır bir şeyler, bloke veya bir miktar kesintiyi deneyecektir.
Bankaya bir yazı ile, kesintiyi yaptıklarında, hesabın maaş hesabı olduğunu, maaşınızda icra yoluyla zaten bir kesintinin devam ettiğini ve yapmış oldukları bloke / kesintinin yasal olmadığını, bloke / kesintinin kaldırılmaması durumunda haklarında suç duyurusunda bulunacağını belirtip kaldırma şansınız var.
Suç duyurusuyla olmuyor. Daha önce denedim.
- - - Updated - - -
Çalıştığım kurumdan protokolü istedim. Onu okuyup bu konuyu devam ettireceğim. Konu hakkında bilgi almak tecrübe paylaşmak isteyenler pm atsınlar.
Sayın arkadaşlar,
Konuyla ilgili dava Tüketici Mahkemesine mi yoksa İdare Mahkemesine mi açılmalı?
Mahkeme işi uzun sürer o arada maaşınızı nasıl alacaksınız? Yada şu anda maaşı nasıl alıyorsunuz?
Olurmu bilmiyorum ama, Noterden ihtarname çekseniz. Kurum ile olan protokolden dolayı bankanızda maaş hesabı açtırmam gerekiyor. Maaş hesabı açtırırken imzalamamı istediğiniz sözleşmede ...... şartlar haksız şart içermekte ve bu maddeleri kabül etmediğim halde maaş hesabı açmadınız. Zorunluluk halinde bundan sonra bankanızda hesap açmak için imzalamak zorunda kaldığım ve zorunda bırakıldığım, Bankacılık Hizmet sözleşmelerindeki .....maddeleri şimdiden kabül etmiyorum. Bu haksız şartlara rağmen maaaşımdan kesinti yapılması,Blıke konması halinde her türlü yasal hakkımı kullanacağımı şimdiden bildirim. şeklinde bir ihtarname işe yararmı acaba avukat arkadaşlar ne der?
2 aydır maaş alamıyorum. Dava açarsam mahkeme bitmeden hakim ara karar verebilir. Benim acaba Bankayimi yoksa çalıştığım kurumumu dava etmem gerekiyor. Ya da her ikisini birden davali taraf olarak gösterip Tüketici mahkemesinde dava açabilirim.
- - - Updated - - -
Sayın ceceli sizin bahsettiğiniz bankaya ihtar çekme olayı bankalara sinek vızıltısı gibi gelir.
2 aydır hesap açmadığınız için maaşınız ödenemiyor mu yoksa, hesabınıza yatan maaşınızdan banka diğer kesintileri mi yapıyor??