Cevap: Öldürülen kardeşin borçları ne olacak ?
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Hasımsız bir dava olduğu için bir kişinin bile davayı takip etmesiyle diğerlerinin gelmemesi halinde düşmeyeceğini sanıyorum ama belli olmaz belki alacaklılardan müdahil olan olur hasımlı hale gelir düşebilir de riske girmeyin hepiniz birlikte notere gidip aynı vekaletle avukata vekalete verin 700 lira istemişse bedava yani avukattan başkasına vekalet veremezsiniz mahkemelerde.
az önce izmir adliyesini aradım davaya bakacak hakime sordular acaba herkezin gelmesi gerekiyormu. bulundukları şehirde dinlenebilirlermi diye: duruşmaya bakacak hakim olaya bilgisi olan davacılardan birisi gelse yeterli demiş. kalem bölümündeki bayan hakimin kafasına takılan birşey var onu öğrenmek istiyor sanırım dedi bir karışıklık gibi birşeyden bahsetti ama oda bilmiyor . avukat tutmamız icap edermi diye sordum hiç gerek yok dediler büyük ihtimalle ben gidicem mahkeme günü
Bu işler tuhafıma gidiyor. Yahu 6100 sayılı hmk demiyor mu her türlü çekişmesiz yargı işleri yetkili mahkeme davacının ikametgahı mahkemesi. medenin kanun mirasın reddi için sırf sulh hakimine beyan etmeyi şart koşmuşken ne diye adam istanbul' da oturuyorsa en son van'da ölen abisine hadi bütün aile toplanalım van' a gidelim yada avukat tutalım vekalet ücreti, harç, yol parası ödeyelim vs. oluyor. Hem miras hükmen reddedilmiş sayılır diyor mk, anayasada kimse dava açmak zorunda bırakılamaz diyor ama gel gör ki hükmen reddedilmiş mirası vatandaş koştura koştura red etmek zorunda kalıyor zahmet çekiyor. Senelerdir 200.000 TL' sini tahsil edemeyen maliye efendi reklam yayınlıyor "Çeşitli tüm kayıtlar elimizin altında" hesabı, tüm hesapları gören maliye yada başka bir alacaklı ne diye "MİRAS HÜKMEN RED EDİLMİŞKEN" mirasçılarından kelime oyunu ile alacağını koparmaya çalışıyor.
Dostum.: Davan süreyi kaçırdın gerekçesi ile red edilirse; çekinme hiç bir borcunu da asla ödeme, icra tebligatı gelirse tereke borca batık mirası kabul etmiyorum de durdur icrayı beklemeye koyul, ısrar ederlerse Asliye Hukuk Mahkemesinde Alacaklıyı davalı göster ve mirasın hükmen reddini talep et, alacaklıya şişeyi uzat. Bu kadar.
merhaba. 4 kasımda antalyadan izmire gittim mahkemeye girdim. hakim bana dilekçemi aynı şekil onaylayıp onaylamadığımı sordu bende hepsi doğrudur efendim dedim biz ölümü sonradan öğrendik görüşmediğimiz için vefat eden abim ile dedim. bunun üzerine bir delil kanıtın varmı dedi bize resmi bir evrak gelmedi sadece bir avukat aradı ozaman öğrendik kanıt yok. ama şahit isterseniz gösterebilirim tamam dedi davacılardan kimse şahit olamaz dedi . eniştemi şahit gösterdim 1 ay sonraya gün verdi davadan önce tanık bulunduğu şehirde dinlenilecek ona göre gidişatı etkilicek sanırım. hakimin dediği tanık sorduğumuz sorulara aynı sizler gibi cevaplarsa doğrularsa sorun olmaz gibisinden konuştu bakalım ne olacak. 1 tanık gösterdim yeterli gelir umarım fazla konuşturmadı beni hakim. sadece sordu cevapladım onun dışına çıkartmadı 5 dakika anca sürdü. bu arada bir ablamda bu sene vefat etti . ablam vefat ettiği için reddi miras davası açamıyor hali ile ama bir avukata sormuş eniştem onlara gelebilirmiş vefat eden abimin borcu yada mirası bizler dava açtığımız için . yani abim vefat ediyor abimden sonrada ablam vefat ediyor ablama gelecek miras enişteme yeğenlerime intikal eder demiş avukat ne kadar doğru bilemiyorum ama eniştemlerde yarın dava açıcaklar. ne işmiş ama çok strese soktu bizi. bu arada sormak istediğim birşey var hakim bana yetkisizlik kararı ile asliye mahkemesine sevk edeceğini söyledi once sonra bana sordu ne yapmak istiyorsunuz diye bende dedim borcunu yada mirasını hiçbirşeyini istemiyoruz dedim bunun üzerine mirasın kayıtsız şartsız reddi için dava ya kendilerinin devam edeceğini söyledi umarım doğru yol izliyoruzdur. hükmen reddi yapılması diyen oldu forumda hükmen reddi ve kayıtsız şartsız reddi farklı şeylermi
- - - Updated - - -
Alıntı:
VatandasSerkan rumuzlu üyeden alıntı
Bu işler tuhafıma gidiyor. Yahu 6100 sayılı hmk demiyor mu her türlü çekişmesiz yargı işleri yetkili mahkeme davacının ikametgahı mahkemesi. medenin kanun mirasın reddi için sırf sulh hakimine beyan etmeyi şart koşmuşken ne diye adam istanbul' da oturuyorsa en son van'da ölen abisine hadi bütün aile toplanalım van' a gidelim yada avukat tutalım vekalet ücreti, harç, yol parası ödeyelim vs. oluyor. Hem miras hükmen reddedilmiş sayılır diyor mk, anayasada kimse dava açmak zorunda bırakılamaz diyor ama gel gör ki hükmen reddedilmiş mirası vatandaş koştura koştura red etmek zorunda kalıyor zahmet çekiyor. Senelerdir 200.000 TL' sini tahsil edemeyen maliye efendi reklam yayınlıyor "Çeşitli tüm kayıtlar elimizin altında" hesabı, tüm hesapları gören maliye yada başka bir alacaklı ne diye "MİRAS HÜKMEN RED EDİLMİŞKEN" mirasçılarından kelime oyunu ile alacağını koparmaya çalışıyor.
Dostum.: Davan süreyi kaçırdın gerekçesi ile red edilirse; çekinme hiç bir borcunu da asla ödeme, icra tebligatı gelirse tereke borca batık mirası kabul etmiyorum de durdur icrayı beklemeye koyul, ısrar ederlerse Asliye Hukuk Mahkemesinde Alacaklıyı davalı göster ve mirasın hükmen reddini talep et, alacaklıya şişeyi uzat. Bu kadar.
merhaba cevap için teşekkürler hükmen reddi nedir kayıtsız şartsız red nedir bunu açıklarsanız sevinirim. mahkemede şuan tanık dinlenmesi için 1 ay ileri tarihe atıldı gün. önce yetkisizlik den dolayı asliye mahkemesine sevk etmek istedi. borcu var diye dava açmışsınız dedi bende sadece birisi aradı dedim borcunu mirasını bilmiyorum dedim ama birşeyini istemiyoruz dedim bunun üzerine mirasın kayıtsız şartsız reddi için davanın sulh hukuk mahkemesinde devamına diye devam etti
- - - Updated - - -
çok karışık bir konu bu miras olayı. bir kaç kaynakda şunları okudum.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miras bırakanın borcu için mirasçılara borç ödeme ve haciz ihtarı geldiğinde ne yapılmalıdır ?
Miras bırakan borca batık değilse mirası red etmemiş mirasçı borçtan sorumludur. Ancak miras bırakan borca batık olarak ölmüşse mirasçı mirası red etmemiş olsa bile miras borca batıklık sebebiyle red edilmiş sayılacağından, mahkemede dava açıp mirasın borca batıklığı tespit edilmelidir. Ancak bu şekilde mirasçının borcundan kurtulma olanağı vardır.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alıntı:
Borcu mirasen size intikal edebilmesi için mirasçısı olmanız gerekmiyor mu?
merhaba bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz Engin Bey . Hükmen Reddi . kayıtsız şartsız reddi nedir. bizim davaya sulh hukuk hükmen reddi davasından devam ediyor. ama ablam ve abimde açtı dava onlarınkini asliye hukuk a yollamışlar hükmen reddi için . kayıtsız şartsız reddi miras yapılınca ayrıca birşey yapmaya gerek kalacakmı. hükmen reddi dahamı etkili
Hükmen red hakim kararıyla reddir diğeri mirasçıların talebiyle reddir ikisinde de mahkeme karar veriyor aslında ama biri süresinde olduğunda hakimin pek insiyatifi yoktur mirasçıların iradelerine dayanıyor yani, diğeri hakimin iradesine. Mirasın kayıtsız şartsız veya gerçek reddinde terekenin durumuna bakılmaz mirasçıların iradesi yönünde şekli usuli şartlar oluşmuşsa red kararı verilir hükmen red'te terekeye bakılır borca batık mı değil mi batıksa kimsenin miras bırakanın bıraktığının karşılamadığı borcu üstlenmeyeceği temel varsayımı ile red kararı verilir hükmen ifadesi biraz da bunu içeriyor. Siz öğrenme tarihini şahitle filan ispat yoluna gitmişsiniz galiba bu yönüyle belki gerçek red veya kayıtsız şartsız red olarak görülüyor olabilir her ikisi de reddir aynı sonuçları doğurur birini kaçırınca diğeri açılabilir zaten. Red kararını alacaklı dosyalara ibraz etmek gerekir.
Avukat da tuttunuz gene burda cevap arıyorsunuz ısrarla.
Alıntı:
Hükmen red hakim kararıyla reddir diğeri mirasçıların talebiyle reddir ikisinde de mahkeme karar veriyor aslında ama biri süresinde olduğunda hakimin pek insiyatifi yoktur mirasçıların iradelerine dayanıyor yani, diğeri hakimin iradesine. Mirasın kayıtsız şartsız veya gerçek reddinde terekenin durumuna bakılmaz mirasçıların iradesi yönünde şekli usuli şartlar oluşmuşsa red kararı verilir hükmen red'te terekeye bakılır borca batık mı değil mi batıksa kimsenin miras bırakanın bıraktığının karşılamadığı borcu üstlenmeyeceği temel varsayımı ile red kararı verilir hükmen ifadesi biraz da bunu içeriyor. Siz öğrenme tarihini şahitle filan ispat yoluna gitmişsiniz galiba bu yönüyle belki gerçek red veya kayıtsız şartsız red olarak görülüyor olabilir her ikisi de reddir aynı sonuçları doğurur birini kaçırınca diğeri açılabilir zaten. Red kararını alacaklı dosyalara ibraz etmek gerekir.
Avukat da tuttunuz gene burda cevap arıyorsunuz ısrarla.
öncelikle cevap için çok teşekkür ederim avukat tutucakdık evet görüştük avukat izmirde biz antalyada . dava numarası vs yolladık sonradan avukata ulaşamadık dönücem bi ye bir ara aradı oyle kaldı bende zaten çok az zaman kaldı ben giderim dedim davaya kendim girdim. avukat tutmuş olsaydım sizi rahatsız etmezdim ama malesef olmadı. bizim dava kayıtsız şartsız reddi miras olarak devam ediyor. bu öğrenme süresi içinde ablam ve diğer abimde dava açtılar onların dosyasını bulunduğumuz şehirdeki sulh mahkemesi yetksizlik kararı ile asliye mahkemesine yolladı tereke davası açıldı . bir hakimin bakışı diğerinden farklı onu anladım. kayıtsız şartsız reddi miras davamız kabul olunursa başka bir işlem yapmamıza gerek yok sanırım? kabul olmazsa tereke davasımı açmamız lazım
Av.Engin Oğuz çok teşekkür ederim yardımlarınız için. birinci mahkemede delil yada şahit istedi hakim. ikici duruşmada şahiti yanımda götürdüm sağolsun duruşma hakimi çok yardımcı oldu reddi miras isteğimizi kabul etti. diğer şehirlerdeki kardeşlerimde dava açtılar ama asliye mahkemesine düştü onların. umarım şuan bizim aldığımız reddi miras emsal sayılıp diğer aile fertlerininde reddi mirası hükmen reddi kabul olunur. not: bizim kayıtsız şartsız reddi miras olarak kabul edildi