Cevap dolandırıcılık..Susma suretiyle hile gerçekleşmiştir ve buda dolandırıcılığa sebep verir.(Aühf 2006 ceza hukuku final sınav sorusu)
Printable View
Cevap dolandırıcılık..Susma suretiyle hile gerçekleşmiştir ve buda dolandırıcılığa sebep verir.(Aühf 2006 ceza hukuku final sınav sorusu)
Türker seni tanıdım. Hoşgeldin aramıza :)
Türker'in cevabına katılıyorum. Sükut ile hile gerçekleşmiştir.
Sn.Girneli,Sucun Nev'i:Başkasına ait mal veya parayı sahiplenmek(1 yıl'a kadar hapis cezası)veya (2500YTl.)para cezası
Sahiplenmek, suçu oluşturan fiilin icrası anında mal veya paranın zilyedinin olmaması halinde olmaz mı?
Yeni Tck 160 ıncı madde düşünülebilir mi bu olayda?Hata sonucu ele geçmiş eşyada tasarruf.
Failin iradesine baktığımızda hata yok, kasıtlı olarak susarak, yanlışlığı bildirmeksizin parayı tasarrufu altına sokuyor. Banka memurunun hatasını 160. maddedeki hata olarak değerlendirmek yanlış olur diye düşünüyorum. Bence 160. maddede kastedilen, önce hata(failin hatası) ile almak, daha sonra hata olduğunu anlamak fakat iade etmemek veya yetkilileri haberdar etmemektir.
160 ıncı maddenin gerekçesi sanki benim düşüncemi doğrular gibi ayrıca takibinin şikayete bağlı olması da cabası.
Ayrıca yaptığım araştırmaya göre mahkemece dolandırılıcılık sayılan bu eylemi Yargıtay genel kurulu eski 511/2 olarak nitelendiren 1972 tarihli kararı var.Olay gelen havale hata sonucu hesabına yatırılan kişi parayı harcamış ve parayı vermeyi reddetmiş.
Bahsettiğiniz kararda kişi iradesiyle parayı almamış, kendisinden habersiz olarak para hesabına yatmış. Daha sonra belki bu yanlışlığı farketmiş yada farketmemiş olabilir.
Ama bizim tartıştığımız olayda kişi iradesiyle ve bilerek fazla olan parayı alıyor. Burada bir fark olmalı. Sizce bile bile kasıtlı olarak suç işleyen kişi için 6 ay-1 yıl arası hapis biraz insaflı değil mi? Arada hata ve hile farkı var.
DOLANDIRICILIK
TCK/Madde 157 - (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.
Selam Arkadaşlar,
Yanlış hatırlamıyorsam,konumuz bir sınav sorusu..
İsterseniz,bir an için hepimiz Hukuk 2.sınıf öğrencisi gibi konuyu irdeleyelim:
a-Suçun maddi unsuru (corpus'tu galiba):vatandaş,hakkı olmayan parayı Bankadan almıştır.
c-Suçun manevi unsuru (buda animus'tu):yapılan fazla ödemeyi bilerek ve isteyerek aldığına göre bu da var..Arkadaşlar bu konuyu yeteri kadar anlatmışlar.
d-Hukuka aykırılık unsuru:Bu hareket hukuki ve ahlaki olarak toplumdan onay alır mı?.Hayır;demek ki hukuka aykırı..
e-Kanununilik unsuru:yasalarımızda bu eyleme bir ceza ön görülmüş mü?.TCK 157.maddesi yukarıda yazılı.
Bizce işlenen ''dolandırıcılık''suçudur.
Saygılarımla.