Cevap: Aylık kapıcı aidatının daire başına fazla toplatılması doğru mudur?
Alıntı:
tukce rumuzlu üyeden alıntı
sayın Hakkaniyetli
"Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:"
önce bu maddeyi iyi okuyun dediniz bende size "bize birşey soran olmadı dedim şimdide "Size birilerinin bir şey sorması gerekmez." diyorsunuz açıkçası size ne cevap vereceğimi bilemedim neyse yazdığınız cevaplar için teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
sayın Hakkaniyetli
"Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:"
önce bu maddeyi iyi okuyun dediniz bende size "bize birşey soran olmadı dedim şimdide "Size birilerinin bir şey sorması gerekmez." diyorsunuz açıkçası size ne cevap vereceğimi bilemedim neyse yazdığınız cevaplar için teşekkür ederim.
sn tukce ; büyük ihtimal o maddede anlatılmak istenen. Sizlere ev verilirken bir yönetim planı oluşturulmuş ve kararlar alınmıştır. Sizinde uymanız isteniyordur. Sizde hali ile bu kararlardan bazıları hoşunuza gitmemiş ve duruma itiraz ediyorsunuz. Yapmanız gereken bu kararı değiştirmek için sitede bulunan bütün herkese bilgilendirme yapıp site yönetiminin toplanmasını isteyebilir ve bu durumun adil olmadığını ve tartışmaya açmak istediğinizi belirtebilirsiniz.
Daha sonra site kat maliklerinin ortak alınacak kararı doğrultusunda uygulama devam eder.
Yani sizi bir girişimde bulunmanız gerekiyor.
Sizin sanırım itirazınız
1. güvenlik ödemesine arsa payınız oranında değilde daire başına hesaplanmasını istiyorsunuz.
2.temizlik personeli ödemesine arsa payınız oranında değilde daire başına hesaplanmasını istiyorsunuz.
Tabi birde bunun boş kalan daire varsa veya boş olduğu sürece oda ödemeye katılacak mı , boş kalan daireler var onların sahipleri var ama kiralayan çıkmadı kiralanmadığı sürece boş kaldığı sürece güvenlik ve temizlik ödemesine sahipleri arsa payı oranında veya daire başına pay ödeyeceklermi vb gibi sorusuda ayrıca ortaya çıkar ve çözüm bekler.
Sizin yapmanız gereken duruma itiraz etmek ve ortak bir karar alınmasını sağlamak. O toplantıdanda ortak karar ne çıkar bilemeyiz.Aranızda toplanıp başka bir karar almadıkça kanunda yazılı kurallar geçerlidir.
Yönetim planı 1 derece geçerlidir.
Kanunun emredici hususları bağlayıcıdır.
Yönetim planları Kanundaki emredici maddelere aykırı olamaz.
Gider paylaşımının M2 ölçüsündeki paylaşımı kanunun emredici hükümlerine aykırı değildir.
Öyleyse yönetim planı öncelikli geçerlidir.
Eğer bir husus yönetim planında yoksa o zaman kanundaki maddeleri geçerlidir.
Yönetim planındaki maddeler kanunun emredici maddeleri hariç %80 kat malikleri oyu ile (nitelikli çoğunluk oyu) değiştirilebilir.
KMK da Tüm maliklerin oybirliğini gerektiren hususlarda ise örneğin KMK 45 .vs muhakkak tüm maliklerin oybirliği ile yönetim planı değiştirilir.
Toplantıya katılanlar Asaleten veya Borçlar kanunu md.504 de belirtilen özel ilave vekalet ile temsil yetkisi verilmiş vekillerin oyuda asaleten oyu gibi geçerlidir.
Sadece toplantiya katilanlarin oy birligi degil tüm maliklerin oy birligi gereklidir.
sayın kerim33
aslında kanuna göre m2 üzerinden hesaplanması gereken tek şey yönetici maaşı işin garip tarafı emlak konut site yönetimleri müdürlüğüne sorduğumuz zaman "evet dediğiniz doğru biz aidat hesaplarken eşit olması gerekenleri eşit m2 üzerinden olması gerekenleri m2 üzerinden hesaplıyoruz" diyor yani kapıcı, kaloriferci, güvenlik, temizlik, ortak alan aydınlatma ve su giderlerini eşit olarak hesaplıyorlarmış yönetici maaşını m2 üzerinden hesaplıyorlarmış emlak kopnut yetkililerinin verdiği bilgi bu yönde fakat emlak konuta bağlı olan site yöneticisine sorduğumuz zaman "böyle bir uygulama yok bütün giderler m2 üzerinden hesaplanıyor" diyor anlıyacağınız herkes kendi fikirlerine göre uygulama yapıyor kanunları kimsenin dikkate aldığı yok parayı ben ödüyorum benim param harcanıyor ama benim fikrimi soran yok.
- - - Updated - - -
sayın kerim33
aslında kanuna göre m2 üzerinden hesaplanması gereken tek şey yönetici maaşı işin garip tarafı emlak konut site yönetimleri müdürlüğüne sorduğumuz zaman "evet dediğiniz doğru biz aidat hesaplarken eşit olması gerekenleri eşit m2 üzerinden olması gerekenleri m2 üzerinden hesaplıyoruz" diyor yani kapıcı, kaloriferci, güvenlik, temizlik, ortak alan aydınlatma ve su giderlerini eşit olarak hesaplıyorlarmış yönetici maaşını m2 üzerinden hesaplıyorlarmış emlak kopnut yetkililerinin verdiği bilgi bu yönde fakat emlak konuta bağlı olan site yöneticisine sorduğumuz zaman "böyle bir uygulama yok bütün giderler m2 üzerinden hesaplanıyor" diyor anlıyacağınız herkes kendi fikirlerine göre uygulama yapıyor kanunları kimsenin dikkate aldığı yok parayı ben ödüyorum benim param harcanıyor ama benim fikrimi soran yok.