-
Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak(mış)?
Alıntı:
djlogan rumuzlu üyeden alıntı
Konuyla ilgili bir sorum olacaktı.
İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nda GBT sorgulaması yapıldığını söylüyorlar. 2 arkadaşım bu uygulamayala karşılaşmasına rağmen, en son İzmir'den İstanbul'a gelen arkadaşım karşılaşmadığını söyledi. Bu uygulamadan haberdar olan var mı? Bu GBT sorgulamasında askerlikle ilgili olarak problem çıkma olasılığı var mı?
Teşekkür ederim.
ben izmirliyim sık sık gidip geliyorum, ilk başlarda hiç böyle birşey yokken son 3-4 gidişimde hep gbt sorgulaması yapılıyordu, 2. güvenlikten geçerken x-ray den geçtikten sonra bir odaya giriyor ve kimlik kontrolü yaptırıyorsunuz, ancak gbt heryerde aynı database üzerindense orada da çıkmayacaktır tahminim.
ama yine de bir stres oluyor insan ben 2 kez denk geldim 2 sinde de bi şekilde odaya girmeden geçmeyi başardım :) birinde kuyruğa girdim sonra sıram gelmeden odadan çıkıp devam ettim -arkamdan biri durun diyecek stresi ile- :) diğerinde de polislerin benim tarafa bakmadıkları bi anda yoluma devam ederek..
Alıntı:
leblebi06 rumuzlu üyeden alıntı
Bildiğim kadarıyla otelden alınma işlemi eski yöntemle devam ediyor. Ancak ben kalmamayı tercih ediyorum, yada başka isimle kalıyorum (ayarlayabilirsem).
eski yöntem derken? gbt de çıkmıyorsak eğer, bizi nasıl buluyorlar o kısmı anlayamıyorum. hayır endişe edilecek bi durum yoksa stres yapmayalım, yok otel konusunda farklı bir araştırma şekli varsa ve yakalanılıyorsa o zaman kalmamaya devam edelim..
-
eski yöntem derken, birkaç yıl önceki yöntem. Otelde kaldığınızda gecenin bir vakti gelip almaları yani. Ozaman gbt vs yoktu, fakat askerlik durumunuzdan dolayı alınabiliyordunuz. Aslında tebbiri elden bırakmamak lazım diye düşünüyorum.
-
Otelden alınma söz konusu olamaz..Polis Gbt'sine gırdım,jandarma Gbtsine gırdım,hatta yunan meis adasına gıttım jandarmaya kımlık vererek gunu birlik yat ile... işlem yapıldı,bir nevi yurd dısına çıkmıs gibi oldum...Gbt tektir,ya çıkar ya çıkmaz..çıkmadığı artık%100 kesin,neden otelde çıksın? sonuçta karakola bildirliıyor gbt aynı gbt...
-
Alıntı:
SCC Napoli rumuzlu üyeden alıntı
Otelden alınma söz konusu olamaz..Polis Gbt'sine gırdım,jandarma Gbtsine gırdım,hatta yunan meis adasına gıttım jandarmaya kımlık vererek gunu birlik yat ile... işlem yapıldı,bir nevi yurd dısına çıkmıs gibi oldum...Gbt tektir,ya çıkar ya çıkmaz..çıkmadığı artık%100 kesin,neden otelde çıksın? sonuçta karakola bildirliıyor gbt aynı gbt...
ben de mantık olarak sana katılıyorum, ancak eskiden de bu konuda sıkıntı çeken arkadaşlarım, (yani bu gbt kayıtları silindi muhabbetlerinden önce) gbt de yoklama kaçaklarının çıkmadığını ama otelde kalındığında sabaha karşı alındıklarını söylediler, birinci ağızdan dinlediklerim vardı.
şimdi oteller kayıtları her gece en yakın karakola ya da jandarma merkezine gönderiyorlar, acaba orada sadece askerlikle ilgili farklı bir kayıt mı var diye düşünüyorum yukarıda söylediğim şeyden ötürü.. yoksa zaten gbt denen şeyin tek bir database e sahip olduğunu ve çıkmadığımızı biliyoruz..
emin olamıyorum bi türlü otel işinden. otelde yakın zamanda kalmış birileri yazsa da biz de nispeten rahatlasak..
-
Emin olmamakla birlikte, tebbirli olmakta fayda var otel işinde arakadaşlar. Eski usulde devam ediyorlarsa alabilirler. Gbt de çıkmıyoruz şimdilik ama bununda uzun süreceğini düşünmüyorum. Birbirimizi kısa zaman aralıklarıyla haberdar edersek daha rahat olabiliriz.
-
2004 yılından bu yana yoklama kaçağıyım. İki hafta kadar önce İstanbul'un merkezinde, beş yıldızlı bir otelde 3 gece konakladım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Umarım bir nebze olsun yardımcı olmuştur.
-
Alıntı:
sypher rumuzlu üyeden alıntı
2004 yılından bu yana yoklama kaçağıyım. İki hafta kadar önce İstanbul'un merkezinde, beş yıldızlı bir otelde 3 gece konakladım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Umarım bir nebze olsun yardımcı olmuştur.
Teşekkürler arkadaşım, böylece birbirimize yardım etmiş oluyoruz. Bilen bilmeyenlere anlatsın hesabı, çünkü yetkili merciiler hiç bir konu hakkında net bilgi vermiyorlar.
-
Arkadaşlar, gbt ye girmemiz bu yılın sonunu bulacakmış, sağlam bir kaynaktan öğrenmiş bulunmaktayım. Tabi bu durum bize kısa süre daha rahat olacağımızı sonrasında da sıkıntılı günlerin başlayacağına işaret ediyor. Son zamanlarda gbt kontrolü yaptıran varmı?
-
ya ben bu şu zaman gbt ye girecekmişiz bu zaman girecekmişiz konusunu çözemiyorum bi türlü. benim bildiğim yeni genelgeyle gbt ye girmek için savcılığın arama emri çıkarması gerekiyo dimi? peki bunu hem bakayalar hem de yoklama kaçakları için mi yapıyorlar ve onbinlerce kişi için ne gibi bir sürede yapılıyor bu arama emri çıkarma işi..
bir de bir türlü net alamadığım soru şu, bakaya şu demek değil mi; yoklamanı yaptırmışsın sana atıyorum 10 ağustosta askersin şuraya teslim olacaksın denmiş ama sen o tarihte gitmemişsin.. bakaya bu oluyor değil mi?
ben daha yoklamamı yaptırmadım (yani üniye girmeden önce bikez yaptırmıştım) o zaman ben yoklama kaçağı oluyorum bakaya değil dimi?
-
Alıntı:
lamotta_80 rumuzlu üyeden alıntı
ya ben bu şu zaman gbt ye girecekmişiz bu zaman girecekmişiz konusunu çözemiyorum bi türlü. benim bildiğim yeni genelgeyle gbt ye girmek için savcılığın arama emri çıkarması gerekiyo dimi? peki bunu hem bakayalar hem de yoklama kaçakları için mi yapıyorlar ve onbinlerce kişi için ne gibi bir sürede yapılıyor bu arama emri çıkarma işi..
bir de bir türlü net alamadığım soru şu, bakaya şu demek değil mi; yoklamanı yaptırmışsın sana atıyorum 10 ağustosta askersin şuraya teslim olacaksın denmiş ama sen o tarihte gitmemişsin.. bakaya bu oluyor değil mi?
ben daha yoklamamı yaptırmadım (yani üniye girmeden önce bikez yaptırmıştım) o zaman ben yoklama kaçağı oluyorum bakaya değil dimi?
Bakaya ile ilgili mantığın doğru aslında, bakaya muayinesini olmuş, askerliğine karar alınmış, günü gelmiş ama teslim olmamışlara deniyor. Ancak yoklama kaçağınında suç olarak pek bir farkı yok. Sadece seni muayineye gönderiyorlar aynı işlem yapılıyor. Askerliğine engel teşkil eden birşey yoksa askere alınıyorsun.
Gbt konusunda ise online sistemleri var arkadaşım, savcılık kanalıyla yakalanman çıkması doğru anca bu sistemle bir anda savcılıktan çıkmış gibi olacak ve aranman yakalanman çıkacak, işte bu süreçte sene sonunu bulur deniyor. Temkinli olmak lazım, birbirimizi haberdar edelim ki, durumumuzu daha çok zora sokmayalım.
-
Alıntı:
leblebi06 rumuzlu üyeden alıntı
Bakaya ile ilgili mantığın doğru aslında, bakaya muayinesini olmuş, askerliğine karar alınmış, günü gelmiş ama teslim olmamışlara deniyor. Ancak yoklama kaçağınında suç olarak pek bir farkı yok. Sadece seni muayineye gönderiyorlar aynı işlem yapılıyor. Askerliğine engel teşkil eden birşey yoksa askere alınıyorsun.
Gbt konusunda ise online sistemleri var arkadaşım, savcılık kanalıyla yakalanman çıkması doğru anca bu sistemle bir anda savcılıktan çıkmış gibi olacak ve aranman yakalanman çıkacak, işte bu süreçte sene sonunu bulur deniyor. Temkinli olmak lazım, birbirimizi haberdar edelim ki, durumumuzu daha çok zora sokmayalım.
o zaman bi sorum olacak yine, biliyosundur belki.. benim bildiğim şu; eğer bakaya isen yakalandığın zamanda birliğine teslim ediliyosun, ama yoklama kaçağı isen ve üniversite mezunuysan muaynen yaptırılıp sana en uygun tarihi veriyolar şu tarihte teslim ol diyip bırakıyolar. eğer lise mezunu ve yoklama kaçağı isen söylediğin gibi muaynen yaptırılıp askere alıyolar. yani üni mezunu olan yoklama kaçakları direk askere alınmıyo diye biliyorum yakalansalar bile? böyle örnekler anlattı çünkü arkadaşlarım, yanlış bir bilgi mi bu?
bir de bişey daha sorayım yıl sonunu bulur diyosun ya gbt olayı, o zaman yıl sonundan sonra ayvayı yedik demektir çünkü adım başı gbt oluyo artık.. ben üniden 2006 haziran'da mezun oldum, 2007 mayıs'ta gbt ye girdim temiz çıktı. oysa o zaman silinmemişti yoklama kaçakları gbt den bildiğim kadarıyla.. o zaman neden temiz çıktı benim, daha aranmıyor muydum acaba?
-
Üniversite mezunu olduğun için seni direk sınava tabi tutarlar, yani kısa dönem gidersin (4 yıllık mezun isen). Yoklama kaçağı, yoklamasını yaptırmamış olandır. Yoklamanı yaptıktan sonra geçerli bir mazeretin yoksa askerlik işlemlerin alınma yönünde olur, yani birliğinin vs belli olur. Bakaya ise askerliğine karar alınandır. Birliği belli olmuştur. Diyelim ki bakayasın ve yakalandın. Alır şubeye götürürler, sana neden kaçıyorsun diye sorarlar sende mazeretini söylersin, bunlar sağlık sebebi ise seni muayineye sevk ederler, yok havadan sudan mazeretlerse eline teslim olacağın birliğinin yazdığı belgeyi verir şu günde teslim ol derler. Tutup kolundan birliğine götürmezler (firari olmadığın sürece). Teslim olmak sana kalmış, ister teslim olur birliğine askerliğini yaparsın, ister teslim olmazsın artı bir suç işlemiş sayılmaz, bakayalığın devam eder.
Gbt ye biliyorsun savcılık kanalı ile alınıyoruz, ama yeni kanunun nasıl işleyeceğini kimse bilmediği için bu durum çözülene kadar çıkma olasılığımız yok. Bu işte yıl sonunu bulur deniliyor. Yoksa adam 10 yıldır bakaya ama gbt si temiz çıkıyor. Mantık yürütürsen sende anlayacaksın arkadaşım.
-
arkadaslar nasıl konu acıyoruz...konu ıle hıc alakası yok ama :D
-
bu arada ilgili topic bulamadığım için soruyorum, şu üniversite mezunlarının 12 ay yapması konusu, askerlik yapan 1-2 arkadaşım "buralarda devamlı bu konu konuşuluyo, 2010 da ilk gideceklerden itibaren uygulama başlayacak herkes 12 ay yapacak askerlik diyomuş. açıkçası ben de tırstım doğruluk payı var mı ya da bilgisi olan konuyla ilgili?
-
1979 doğumluyum,aöf son sınıf öğrencısıyım,evlıyım bır cocuk babasıyım,Yaşamış olduğum şehirde aktif olarak siyaset ile ilgilenmekteyim bu sebepten dolayı bir bölge milletvekili ile ters düştüm bunun akabindede o kişiye rahatsızlık verdiğim için beni askerlik durumumu araştırmış yaş kotasına takıldığımdan dolayı benı askerlık subesın sıkayet etmıs,bu sıkayet netıcesınde emnıyet tarafından cagrı uzerıne subeye gıttım ,hakkımda sıkayet oldugunu buna baglı olarak tecıl hakkımın olmadıgını askerlıge sevk uzere ıslem yapılacagını bıldırdıler,
Şubede ılk ıslemlerım yaptıktan sonra saglık ocagına muayeneye gıtmem ıcın benı yolladılar,akabınde yaptıgım arastırmaların sonucu olarak ben muaynemı yaptımadım ve bırdaha da subeye gıtmedım ta ki,ıkıncı sıkayete kadar,sube benım durumumla ılgılı tekrar emnıyete yazı yazdı ve falanca sahsın subeye muracat ettırılmesının saglanması hususunda devreye emnıyetı soktu,ve bende tekrar aranmamak ıcın emnıyete ordan subeye gıttım,orda tekrar benım hakkımda sevk ıslemı yapıldı ben tekrar muayene ıcın dısarı cıktım yıne muayene yaptırmadım ve subeye gerı donmedım,bu tarz 6 ay ıcınde tam 4 defa subeye gıttım ve muayene ıcın cıktım,en son seferde ıse tekrar emnıyeten arandım tekrar subeye gıttım,mılletvekılı artık nasıl baskı kurduysa subedekı butun askerelerı ve asker adaylarını cıkartıp benım ıslemımı yapmaya basladılar,bıseyler oldugunu farkettım ısımı agırdan alıyorladı,ışlemımı yapan bayana neden bu kadar uzun surdugunu ve evragıımın verılmesını ve muayne yaptırmak uzere cıkmak ıstedıgımı soledıgımde bana,bu sefer senı saglık ocagına askerler goturecek dedı,ancak bende konu ıle ılgılı mevzuatı bıldıgım ıcın,ben suclu degılım benı askerle dısarı cıkartamassınız mevzuata uygun harekete edın dedım,kendı araların da konustular ve ban haklıymıssınız bıraz bekleyın dedıler,şube baskanı ıle ıcerde kısa bır toplantı yaptılar ve bana lutfen burda oturun dedıler,
15 dk sonra bır gorevlı bana merkez komutanlıgından askerı doktor getırdıklerını,muayene ıslemının subede tamalancagını ve silusu vereceklerını soledıler ve benım kacmamam ıcın gereklı tedbırlerı de aldılar ,bu durumda benı doktor ve bıkac kısılık bır heyet benım muayenemı yaptı askerı hastaneye sevkımı ıstememe ragmen evragıma askerlıge elverıslıdır raporu verdıler,akabınde kıtam bırlıgım falan bellı oldu,3 gun sonra falanca yere teslım oluyosun dıye soledıler 18 tl para verdıler,bu sekılde ben subeden cıktım,bırlıgıme katılmam gereken gunde teslım olmadım ve yaklasık 10 gunden berı de bakaya durumundayım,bulundugum sehırde kalmam böle bı durumda rısk tasıdıgı ve yeterlı bılgı alamadıgım ve ısın arkasında mılletvekılı baskısı oldugu ıcın kendı yaptıgım ışimi,ailemı 2 yaşında cocugumu brakarak ,terk-i diyar ettim baska bı şehre gıttım.
Benim bu saatten sonra ogrenmek ıstedıgım sey
1-Herhangi bir yasal gerekçe göstererek( yurd dısında iş veya okul) tecil hakkım varmı?
2-Duzenlenen yenı kanuna göre bakaya oldugum ıcın bu sahıs benı tekrar savcılıga sıkayet ederse hakkımda yakalama emrı cıkartabılrımıs,bu durumun uygulanabılrıgı nedir?
3-dıyelımkı hakkımda yakalam emrı cıktı ,aöf sınav yerıne buadam nasılsa buraya gelcek deyıp benı orda yakalayabılrılermı?
4-Bakaya olduktan sonra kılo yada saglık nedenlerınden yada baska bı sebepten dolayı sevk ertelemsı ıslemı hakkına sahıpmıyım?
5-Yakalama emrı cıkar ıse hakkımda dava acılacagından bana verılebılecek olan 1 yıl hapıs cezası paraya cevrılebılrmı?( buda hakımın taktırındeysmıs sıye duydum)
6-Dıyelımkı para cezasına cevrıldı,cezayı odedım,durusmaya avukat gırdı,benı o andan ıtıbaren zorla bırlıgıme goturme ımkanları varmı
Şimdilik soracaklarım bundan ibaret ,benim bakaya durumununa dusmem şikayet üzerine oldugu ıcın daha zor durumdayım,birde siyaseten baskı var,baska bı sehırde ışımden ailemden uzakta kalmak benı çok yoruyor,eger bu konu hakkında bılgısı olanlar varsa benı bılgılendırırlerse cok memnun olurum,şimdiden herkeze tesekkur edıyorum.forumda yenıyım,hatam olduysa da kusura bakmayın,eger benı almazlarsa bende alısırım forum kurallarına,ayrıce bu konular hakkında epeyce bılgı sahıbı oldum ,bana sormak ısteyen olursa seve seve yardımcı olurum.
-
@menzilhako arkadaşım, briliğine teslim olmamanın ayrıca bir suçu yok bakayalığın devam eder. Yine şikayet olursa şube yine sana belge verir gönderir teslim ol diye aynısı devam eder. Kimse seni zorla birliğine teslim edemez. Firari olursun o başka yakalandığın yerde askerle birliğine götürülürsün. Bence endişeleneceğin bir durum yok. Senin durumunda olan bir çok arkadaş var. Hepside hayatlarına devam ediyor. Savcılık aracılığı ile aranman yakalanman çıkarada gider savcılığa mazeretini anlatırsın tabiki geçerli bir mazeret olmalı, ifadeni aldıktan sonrada kovuşturmaya yer yok denildiği anda şuben istediği kadar arasın seni yakalanman çıkmaz. Hakkında ceza verilse bile o paraya çevriliyor, şuana kadar bu suçtan cezaevinde olanı ve aöf sınavından alınanı duymadım.
Kilo fazlalığı muafiyet sebebidir, boy kilo orantın sağlık yönetmeliğine göre olduktan sonra maksimum 5 yıl erteleme alırsın sonrasıda çürüğe çıkarsın arkadaşım.
-
leblebi06 teşekkür ediyorum,peki ben savcı çağıracakmı yoksa beni çağırmadan direk olarak mahkemeyemi sevk edecek,diyelimki ifade için çağırdılar bende gittim.beni ifade sonunda şubeye yada birliğime götürürlermi,ve böle bişeye yeltenirlerse benim kanuni hakkım ne,çunku bana senı ancak hastahane yada saglık ocagında muayene ederler demişlerdi,dışardan doktor getirdiler şubede bitirdiler işi,artık benim bunların kanunlarına da guvenim yok malum baskı var,şimdi aşağıya değişen kanunu yazıcam,,
T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü
Sayı : B.03.0.CİG.0.00.00.05-647.03-105-2007/775/38574 03/07/2008
Konu : Saklı, yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak bakayası suçunu işleyen kişiler
........................ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
Saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası suçunu işleyen kişilerin takip ve yakalanmaları, askerlik şubelerine sevk ve teslimleri ile Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce söz konusu kişiler hakkında verilen kovuşturmaya yer olmadığı, beraat ya da mahkûmiyet kararlarının tebliği ve bu kararlara itiraz edilmesi hususlarında uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi talebine yönelik olarak Millî Savunma Bakanlığından alınan 28/02/2008 tarihli ve MİY: 1130-334-08/ASALD.Yd.Sb.Ş.CST.Ks. sayılı yazının incelenmesi sonucunda aşağıdaki hususların teşkilâta duyurulmasında yarar görülmüştür.
Bilindiği üzere;
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının;
“Kişi hürriyeti ve güvenliği” kenar başlıklı 19’uncu maddesinin birinci, ikinci ve son fıkralarında; “Herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir.
Şekil ve şartları kanunda gösterilen:
Mahkemelerce verilmiş hürriyeti kısıtlayıcı cezaların ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesi; bir mahkeme kararının veya kanunda öngörülen bir yükümlülüğün gereği olarak ilgilinin yakalanması veya tutuklanması; bir küçüğün gözetim altında ıslahı veya yetkili merci önüne çıkarılması için verilen bir kararın yerine getirilmesi; toplum için tehlike teşkil eden bir akıl hastası, uyuşturucu madde veya alkol tutkunu, bir serseri veya hastalık yayabilecek bir kişinin bir müessesede tedavi, eğitim veya ıslahı için kanunda belirtilen esaslara uygun olarak alınan tedbirin yerine getirilmesi; usulüne aykırı şekilde ülkeye girmek isteyen veya giren, ya da hakkında sınır dışı etme yahut geri verme kararı verilen bir kişinin yakalanması veya tutuklanması; halleri dışında kimse hürriyetinden yoksun bırakılamaz.
Bu esaslar dışında bir işleme tabi tutulan kişilerin uğradıkları zarar, tazminat hukukunun genel prensiplerine göre, Devletçe ödenir.”
“Vatan hizmeti” kenar başlıklı 72’nci maddesinde; “Vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir.”
1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 1’inci maddesinde; “Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, işbu kanun mucibince askerlik yapmağa mecburdur.”
1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun “Yoklama kaçağı, bakaya, saklı, firar” kenar başlıklı 63’üncü maddesinin (A) ve (B) bentlerinde; “A) Kabul edilecek bir özrü olmadan barışta bakayalarla yoklama kaçağı veya saklılardan yaşıtlarının veya birlikte işleme bağlı arkadaşlarının ilk kafilesi yollanmış bulunanlar ve ihtiyat erattan çağrılıp da özürsüz yaşıtlarının yollanmalarından başlayarak yedi gün içinde gelenler bir aya kadar, yakalananlar üç aya kadar, yedi günden sonra üç ay içinde gelenler üç aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir buçuk yıla kadar, üç aydan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar hapis, üç aydan sonra yakalananlar altı aydan üç yıla kadar hapis;
B) (A) Bendinde yazılı erbaştan ve erden gelip de veya yakalanıp ta kıtasına varmadan savuşanlar ayrıca bir aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu’nun “Barış zamanında sivil kişilerin askerî ceza kanununa tâbi suçlarında yargılama mercii” kenar başlıklı 13’üncü maddesinde; “Askerî Ceza Kanununun 55, 56, 57, 58, 59, 61, 63, 64, 75, 79, 80, 81, 93, 94, 95, 114 ve 131 inci maddelerinde yazılı suçlar, askerî mahkemelerin yargı yetkisine tâbi olmayan sivil kişiler tarafından barış zamanında işlenirse; bu kişilerin yargılanması, adlî yargı mahkemeleri tarafından, Askerî Ceza Kanunu hükümleri uygulanmak suretiyle yapılır.”
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun;
“Yakalama ve yakalanan kişi hakkında yapılacak işlemler” kenar başlıklı 90’ıncı maddesinde; “(1) Aşağıda belirtilen hâllerde, herkes tarafından geçici olarak yakalama yapılabilir:
a) Kişiye suçu işlerken rastlanması.
b) Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması.
(2) Kolluk görevlileri, tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına veya âmirlerine derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, yakalama yetkisine sahiptirler.
(3) Soruşturma ve kovuşturması şikâyete bağlı olmakla birlikte, çocuklara, beden veya akıl hastalığı, malûllük veya güçsüzlükleri nedeniyle kendilerini idareden aciz bulunanlara karşı işlenen suçüstü hallerinde kişinin yakalanması şikâyete bağlı değildir.
(4) Kolluk, yakalandığı sırada kaçmasını, kendisine veya başkalarına zarar vermesini önleyecek tedbirleri aldıktan sonra, yakalanan kişiye kanunî haklarını derhal bildirir.
(5) Birinci fıkraya göre yakalanıp kolluğa teslim edilen veya ikinci fıkra uyarınca görevlilerce yakalanan kişi ve olay hakkında Cumhuriyet savcısına hemen bilgi verilerek, emri doğrultusunda işlem yapılır.
(6) Yakalama emrine konu işlemin yerine getirilmesi nedeniyle yakalama emrinin çıkarılma amacının ortadan kalkması durumunda mahkeme, hâkim veya Cumhuriyet savcısı tarafından yakalama emrinin derhâl iadesi istenir.”
“Gözaltı” kenar başlıklı 91’inci maddesinde; “(1) Yukarıdaki maddeye göre yakalanan kişi, Cumhuriyet Savcılığınca bırakılmazsa, soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınmasına karar verilebilir. Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren yirmi dört saati geçemez. Yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilme için zorunlu süre on iki saatten fazla olamaz.
(2) Gözaltına alma, bu tedbirin soruşturma yönünden zorunlu olmasına ve kişinin bir suçu işlediğini düşündürebilecek emarelerin varlığına bağlıdır.
(3) Toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle; Cumhuriyet savcısı gözaltı süresinin, her defasında bir günü geçmemek üzere, üç gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak emir verebilir. Gözaltı süresinin uzatılması emri gözaltına alınana derhâl tebliğ edilir.
(4) Yakalama işlemine, gözaltına alma ve gözaltı süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhuriyet savcısının yazılı emrine karşı, yakalanan kişi, müdafii veya kanunî temsilcisi, eşi ya da birinci veya ikinci derecede kan hısımı, hemen serbest bırakılmayı sağlamak için sulh ceza hâkimine başvurabilir. Sulh ceza hâkimi incelemeyi evrak üzerinde yaparak derhâl ve nihayet yirmi dört saat dolmadan başvuruyu sonuçlandırır. Yakalamanın veya gözaltına alma veya gözaltı süresini uzatmanın yerinde olduğu kanısına varılırsa başvuru reddedilir ya da yakalananın derhâl soruşturma evrakı ile Cumhuriyet Savcılığında hazır bulundurulmasına karar verilir.
(5) Gözaltı süresinin dolması veya sulh ceza hâkiminin kararı üzerine serbest bırakılan kişi hakkında yakalamaya neden olan fiille ilgili yeni ve yeterli delil elde edilmedikçe ve Cumhuriyet savcısının kararı olmadıkça bir daha aynı nedenle yakalama işlemi uygulanamaz.
(6) Gözaltına alınan kişi bırakılmazsa, en geç bu süreler sonunda sulh ceza hâkimi önüne çıkarılıp sorguya çekilir. Sorguda müdafii de hazır bulunur.”
“Yakalanan kişinin mahkemeye götürülmesi” kenar başlıklı 94’üncü maddesinde; “(1) Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılamıyorsa, aynı süre içinde en yakın sulh ceza hâkimi önüne çıkarılır; serbest bırakılmadığı takdirde, yetkili hâkim veya mahkemeye en kısa zamanda gönderilmek üzere tutuklanır.”
“Yakalama emri ve nedenleri” kenar başlıklı 98’inci maddesinde; “(1) Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından yakalama emri düzenlenebilir. Ayrıca, tutuklama isteminin reddi kararına itiraz halinde, itiraz mercii tarafından da yakalama emri düzenlenebilir.
(2) Yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında Cumhuriyet savcıları ve kolluk kuvvetleri de yakalama emri düzenleyebilirler.
(3) Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re'sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir.
(4) Yakalama emrinde, kişinin açık eşkâli, bilindiğinde kimliği ve yüklenen suç ile yakalandığında nereye gönderileceği gösterilir.”
1 Haziran 2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinin “Tanımlar” kenar başlıklı 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının beşinci ve son bentlerinde ise; “Gözaltına alma; Kanunun verdiği yetkiye göre, yakalanan kişinin hakkındaki işlemlerin tamamlanması amacıyla, yetkili hâkim önüne çıkarılmasına veya serbest bırakılmasına kadar kanunî süre içinde sağlığına zarar vermeyecek şekilde özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanıp alıkonulmasını,
Yakalama; kamu güvenliğine, kamu düzenine veya kişinin vücut veya hayatına yönelik var olan bir tehlikenin giderilmesi için denetim altına alınması gereken veya suç işlediği yönünde hakkında kuvvetli iz, eser, emare ve delil bulunan kişinin gözaltına veya muhafaza altına alma işlemlerinden önce özgürlüğünün geçici olarak ve fiilen kısıtlanarak denetim altına alınmasını, ifade eder.”
Hükümlerine yer verilmiştir.
Öte yandan; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde; “1. Her ferdin hürriyete ve güvenliğe hakkı vardır. Aşağıda mezkûr haller ve kanunî usuller dışında hiç kimse hürriyetinden mahrum edilemez:
b) Bir mahkeme tarafından kanuna uygun olarak verilen bir karara riayetsizlikten dolayı yahut kanunun koyduğu bir mükellefiyetin yerine getirilmesini sağlamak üzere yakalanması veya tevkifi,
c) Bir suç işlediği şüphesi altında olan yahut suç işlemesine veya suçu işledikten sonra kaçmasına mâni olmak zarureti inancını doğuran makul sebeplerin mevcudiyeti dolayısıyla, yetkili adlî makam önüne çıkarılmak üzere yakalanması ve hapsi”nin mümkün olabileceği açıkça belirtilmiştir.
Ayrıca; T.C. Anayasası ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda tanımı bulunmayan “yakalama”, Jandarma Teşkilâtı Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin 30’uncu maddesinde; “yakalanacak kimsenin hareket serbestisinin jandarma tarafından kaldırılması” şeklinde tarif edilmiş olup, buna göre yakalama; kanunun verdiği yetkiye dayanarak kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması veya kişinin vücudu ve hayatına yönelik var olan bir tehlikenin giderilmesi için ya da kanunda gösterilen hâller ile sınırlı olmak kaydıyla muhafaza altına alınması gereken ya da suç işlediği yönünde hakkındaki kuvvetli iz, eser, emare ve delil bulunan kişinin, ceza yargılamasının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini sağlamak amacıyla hâkim tarafından verilmiş bir tutuklama kararı olmaksızın özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanması ve fiilen denetim altına alınmasını ifade etmektedir.
Diğer taraftan; Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin (d) bendi uyarınca kolluk görevlileri, haklarında yetkili mercilerce verilmiş yakalama emri, yakalama kararı veya tutuklama kararı bulunanları veya kanunla istenilen bir mükellefiyeti yerine getirmedikleri için yakalanması gerekenleri, yakalama yetkisine sahiptir. Şüphesiz yakalama ile birlikte gözaltı süreci de başlamış olmaktadır. Zira kişi, bu durumda özgürlüğünden mahrum kalmış ve fiilen kısıtlanarak denetim altına alınmış olmaktadır.
Kural olarak “yakalama emirleri”, çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli ya da sanık, yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü ayrıca, kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında da düzenlenebilir ve emrin içeriğinde aranan kişinin kim olduğu, eşkali ve kendisine yüklenen suç ile ele geçirildiğinde nereye gönderileceği belirtilir. Mahkeme veya hâkimliklerce verilen yakalama emirlerinin, kolluk birimlerince ülke genelinde yerine getirilmeye çalışılacağı açıktır.
Bu itibarla;
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ile yapılan açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde;
1- Saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası olan kişilerin, soruşturma veya kovuşturma mercilerince verilmiş bir karar olmaksızın askerlik şubesi başkanlıklarının idarî nitelikli talepleri doğrultusunda ülke çapında aranamayacakları gibi yakalanıp gözaltına alınmalarının da mümkün olmadığı,
2- Suç duyurusunda bulunulmasını müteakip haklarında adlî soruşturma başlatılan saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası olan kişilerin, çağrı üzerine gelmemesi veya kendilerine hiç çağrı yapılamaması hâlinde, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından haklarında yakalama emri düzenlenebileceği,
3- Yürütülen adlî soruşturma veya yapılan yargılama sonunda, ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca “kovuşturmaya yer olmadığı” ya da mahkemece “beraat” kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesiyle kişilerin işlediği iddia olunan suçlar sübut bulmamış olacağından, söz konusu şüpheli veya sanıkların hiçbir şekilde yakalanamayacağı ve gözaltına alınamayacağı,
4- Yapılan yargılama sonunda sanıkların, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince hapis veya hapis cezasından dönüştürülen adlî para cezasıyla cezalandırılmalarına karar verilmesi ve bu kararların kesinleşmesinden sonraki durumun cezaların infazıyla ilgili bir husus olduğu, infaz sonrasında dahi kişilerin askerlik şubelerine götürülebileceğine dair ilgili mevzuatta açık bir hüküm bulunmadığı,
5- Askerlik şubesi başkanlıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 164 ve 165'inci maddeleri anlamında bir "adlî kolluk" olmadıklarından, şüphelilerin yukarıda anılan suçlar bakımından ifadelerinin Cumhuriyet başsavcılıkları ya da görevli ve yetkili kolluk birimlerince alınabileceği hususu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160'ıncı maddesinin birinci fıkrası hükmü birlikte değerlendirilerek, şüphelilerin usulüne uygun ifadesi alınmamış olsa bile askerlik şubesi başkanlıkları tarafından gönderilen suç duyurusu evrakının bu eksiklik nedeniyle iade edilmeyerek soruşturma işlemlerine derhal başlanması gerektiği,
6- Yargıtay 5. Ceza Dairesinin 01/04/2008 tarihli ve 2008/3142 esas, 2008/3056 sayılı kararı ile yoklama kaçağı ve celp bakayası suçlarında yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yerin bağlı olduğu askerlik şubesinin bulunduğu yer mahkemesinin; sevk bakayası, diğer bir deyişle geç iltihak suretiyle bakaya suçunda ise yükümlülerin sevk edildikleri kıtanın bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğunun hükme bağlanması karşısında, Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalarda yetki hususunun anılan Daire kararı doğrultusunda değerlendirilebileceği,
7- Cumhuriyet başsavcılıklarınca, bakaya suçundan şüpheli yedek subay aday adaylarına ait suç duyurusu evrakının her celp dönemi için ayrı ayrı düzenlenmesi yerine iki veya üç celp dönemi birleştirilerek, tüm yükümlüler bakımından ise suç duyurusu evrakının ilgililerin terhisini müteakiben gönderilmesi yönünde askerlik şubesi başkanlıklarından yapılan taleplerin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160 ve devamı maddelerinde yer alan suçların derhal soruşturulması ilkesine aykırılık teşkil edebileceği,
8- Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 237 ve 260'ıncı maddeleri gereğince, yukarıda anılan suçlar bakımından Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce verilen kararlara karşı askerlik şubesi başkanlıkları tarafından itiraz edilemeyeceği düşünülmekle birlikte, adlî merciler tarafından verilen kararların bir suretinin bilgi mahiyetinde olmak üzere askerlik şubesi başkanlıklarına gönderilmesinin uygun olacağı,
9- Bakaya kalmış şahısların sağlık raporlarıyla birlikte doğrudan Cumhuriyet başsavcılıklarına müracaatları hâlinde, askerlik şubelerinden ilgiliye ait bilgi, belge veya dosyası getirtilmek suretiyle hukukî durumunun değerlendirilmesi ve evrakın buna göre sonuçlandırılması,
10- Bakaya kalmış şahısların almış oldukları sağlık raporlarını askerlik şubesi başkanlıklarına ibraz etmeleri ve bu kurum tarafından suç duyurusunda bulunulması üzerine, söz konusu raporun ilgili sağlık kuruluşunca verilip verilmediğinin araştırılması gereken durumlarda bu hususun Cumhuriyet başsavcılıklarınca yerine getirilmesi, evrakın hiç bir şekilde askerlik şubesi başkanlıklarına iade edilmemesi,
Konularında bilgi edinilmesini, keyfiyetin merkezdeki Cumhuriyet savcıları ile yargı çevrenizdeki Cumhuriyet başsavcılıklarına ve bilgileri bakımından mahkemelere de duyurulmasını rica ederim.
-
ve geşçerli mazeretim ne olmalı,en geçerli olan ne,sımdı benım 27 eylulde teslım olmam gerekıyodu,15 ekım ıtıbarıyle rapor alsam olurmu,olursa demezlermı ne alaka kardesım bırak 15 ını 27 sınde neden teslım olmadın diye
-
@menzilhako, senin yazmış olduğun temmuz genelgesidir. Bu cumhuriyet savcılıklarına gönderilen genelge ancak şubat 2009 da bu genelgeye karşılık askerlik kanununda düzenleme yapıldı ve resmen bu genelgeği bertaraf ettiler. Ancak senin durmundan konuşacak olursak, bildiğim ve emin olduğum yakalansan eline belgeni verip şu tarihte birliğine teslim ol deseler ve sen teslim olmasanda bakayalık suçuna suç eklemiyorsun. Bakaya olarak kalıyorsun. Yine yakalandın diyelim tekrar belge veriyorlar sana git teslim ol diye. Bu böylece devam ediyor bir bakıma. Seni zorla kolundan tutup birliğine götüremezler. Şubelerde askerlik meclisi kurulur ve burda doktor vb kişiler bulunur, muayenini yapabilirler kanunda var bu. Sana askerlik meclisini kurmuşlar ancak onda da kanunsuzluk var sadece doktor değil bir çok kişi bulunmalıdır. Savcılık çağırdı diyelim, gider ifadeni verirsin neden teslim olmadığına dair. Sonuçta suçluda bulunsan en kötü ihtimal seni şubeye teslim ederler. Şubede yine belge verir gönderir. Sağlık sebebine gelince kilo fazlan, özrün, hastalık durumuna göre değişir. TSK Sağlık Yönetmeliğini okumanı tavsiye ederim. Yurtdışı yasağın vardır büyük ihtimalle çıkış yapamazsın. Savcılık hakkında arama ve yakalama çıkartabilir böylece gbt ye girersin ve Türkiyenin her yerinde aranırsın. Buldukları yerde seni alıkoyarlar ve yine aynı döngü oluşur ifade alınır şubeye teslim edilirsin. Seni savcı çağırabilirde veya çağırmadan da hakkında yakalama çıkartabilirde. Tavsiyem adliyede bir tanıdığın vs varsa ara ara gbt ne baktırabilirsin veya hakkında açılan bakayalık için davaya baktırabilirsin zaten her ikisininde sonucu aynı olur dava varsa gbt de de varsındır.
Biraz daha dişini sıkmanı tavsiye ederim sene sonuna kadar eminimki bedelli çıkacaktır ve bu sıkıntılı durumdan hepimizin kurtulması sağlanacaktır diye düşünüyorum. Korkulacak birşey yok arkadaşım, seni şubende veya emliyette korkutmak için elinden geleni yaparlar bunu unutma. Aslında ellerinde olan yetki belli bir yere kadardır. Rapor alsan bunu askeri hastanede onaylatman gerekecektir bu yüzden geçerlide olabilir olmayabilirde. Sen şubene götürüldüğüne örnek veriyorum kilo fazlan var diyelim, muayine isteyebilirsin kilo fazlam var diye. Seni sevk ederler hastaneye ve kontrol edilirsin yönetmeliğe uyorsan minimum bir yıl erteleme alırsın.
-
teşekkür ederim arkadaşım aydınlattın beni umarım sorularımla sıkmıyorumdur seni,peki şubenin beni asker eşliğinde zorla kıtama götürme hakkı varmı anladığım kadarıyla yok diyosun,ancak bunu yapmayı bana denemişlerdi,bende ozaman mevzuata uygun harekeket edin götüremzsiniz dedim aynen bırakmışlardı,ancak ben bunu tekrarlarsam hakkımda alıncak bir karar ile götürebiliriz dediler bana,belkide korkutmak için di bu,öğrenmek istediğim şey diyelim kı ben bigün şubeye düştüm ve beni götürmeye yelteniyorlar ,beni bu şekilde götüremeyecklerine dair elime alıpta herhangı bı kanun yada genelgenın yazılı olarak geregınde alın kardesım genelge bunlarda benım hakkım yetkınız bukadar diyebılecegım yazılı bı seyı nerden temın ederım mutlaka internette vardır dıye tahmın edıyorum,dedıklerınıze göre bunuda temın edersem cantamı alıp memleketıme donecegım.umutlandım birden,
-
Şubelerin tüzüyüne bakmak lazım diye düşünüyorum tam bilmiyorum nerden bulabileceğini ancak eminimki koluna girip seni birliğine götüremezler. Düşünsene ankaradasın birliğin van da iki asker eşliğinde gidene rastladın mı hiç. İmkansız zaten, sadece firariler için geçerlidir. Asker adam firar etmiştir bir şekilde yakalanmıştır o zaman birliğine teslimi mecburdur.
Şubeye düştün diyelim, hiç üsteleme bırak işlemini yapsınlar ilgili görün, gidicem bu sefer vs şeklinde belgeni al çık. Ama unutma sakın bakaya veya yoklama kaçakları sadece bağlı olduğu şubenin bulunduğu şehirde aranmaktadır. Türkiye geneli için savcılık veya mahkeme kararı gerekmektedir. Sen memleketine dönünce adresine gelen polis davetine gitme, muhakkak teli vardır bıraktıkları evrakta, ara sor ne için davet ettiklerini. Sonrada il dışındayım dersin gitmezsin. Saf saf gidip karakola ne oldu dersen alır şubeye teslim ederler. Bu illegal tavsiyeler değil, site yönetimi yanlış anlamasın, gözümüzün korkutulmasından dolayı hakkımızı aramaktan vazgeçiyoruz, bunun için mudafa hakkımızı kullanalım istiyorum.
-
pekı ben tam olarak gbt ya nasıl duserım hangı surecın gerceklesmesı gerekıo,savcı cagırıp gıtmessem yada avukat yollrasam yada yada savcı mahkemeye sevk edıp gıtmessem ne olur bırde savcıya yada mahkemeye gıttım dıyelım ordan cıkacak herhangı bır sonuca gore zorla bırlıgıme gotururlermı,anladıgım kadarıyla ıllakı subeye gıdersın en kotu dıyosun,pekı mahkeme ayda savcı benım zorla bırlıgıme goturebılme hakkında bı karar alıp ınzıbata uygulatabılrmı,sende dıyosundur sımdı nekadar kasmıssın kendını dıye,ama mil.vekili faktoru olunca ,rahatsız oluyorum,yanı konuları cok ıyı bılmem lazım ıcabında kendımı savunabılmem ıcın,tekrar sagol
-
arkadaslar şuanda bakayaların gbt ye dusme olasılıgı nedir
bu konuda net bilgisi olan varmı
asker kaçakları gbt de görülüyor mu.
-
bende bakayayım .normalde bakayalar gbt ye dusmezler ancak savcılık kararıyla hakkında arama emri çıkartılırsa,yurt genelinde aranır dolayısıyle gbt ye dusersin.düşeriz.
-
Sene sonuna kadar gbt den sorun çıkacağını sanmıyorum. Bu yöndede sağlam kaynaklardan bilgi aldım. Ancak yeni yılda durum ne olur bilemiyoruz.
-
bakayalar eger yakalanırsa şubenın zorla katılması gereken birliğine götürme hakları varmı arkadaşlar,aslında takıldığımız konu bu,cunku bakayalar en son oraya gıdecek,bunu öğrenmemiz lazım
-
arkadaşlar merhaba bir süredir iş için istanbuldaydım uçakla gittim ve döndüm her iki havaalanındada gbt kontroliünden geçtim ayrıca istanbulda 30 gün boyunca otelde ikamet ettim hiç bir problem yaşamadım bilginize arkadşalar
-
Arkadaşlar gönül rahatlığıyla gezin eğlenin çünkü gbt de hiç bişey cıkmıyor bunun bizzat tanığıyım daha bir hafta önce 2 kez polis kontrolüne girdim :ok
-
Beyler bir konuda bilgi almam gerekiyor,aöf dolayısıyla ocak itibarıyla bakayayım.Bugün bizim evdekilerin haber verdiği kadarıyla polis beni bulamadığından onlara tutanak imzalatmışlar (geldiğimde polise teslim olma vs.)Bu durum nedir tam olarak açıklayabilirmisiniz?Şimdiden teşekkürler :)
-
Alıntı:
Kaynarcakk rumuzlu üyeden alıntı
Beyler bir konuda bilgi almam gerekiyor,aöf dolayısıyla ocak itibarıyla bakayayım.Bugün bizim evdekilerin haber verdiği kadarıyla polis beni bulamadığından onlara tutanak imzalatmışlar (geldiğimde polise teslim olma vs.)Bu durum nedir tam olarak açıklayabilirmisiniz?Şimdiden teşekkürler :)
Arkadaşım, bağlı olduğun askerlik şubesi bulunduğun ilde arama yaptırabiliyor. Yani aynı şehirde iseniz polisin gelip sizi sorması normaldir. Adreste bulamaması sorun olmaz, şubenize adreste bulunamadı yazısı gider.
Buarada gbt durumları nasıl arkadaşlar, bir gelişme varmı?
-
Merhaba yoklama kaçağı durumunda olan biri A2 motorsiklet ehliyeti alabilir mi?
-
-
Cevap için teşekkürler bazıları bana alamazsın karakola almaya gittiğinde seni şubeye teslim ederler dedi?
-
1-) Yoklama kaçağı olmak suç değildir. Yoklama kaçağı olduğunuz için ne yargılanırsınız, ne de kamu haklarından mahkum bırakılırsınız.
2-) Yoklama kaçağı durumu 2008 yılında yapılan değişiklikle artık Gbt sorgusunda çıkmıyor, kaldı ki bu sorgulama işlemi Jandarma tarafından yapılmalı çünkü Jandarma Online Bilgi Sisteminden faydalanarak sizin yoklama kaçağı olduğunuzu görebilsinler. Zaten size ehliyet verecek kurum emniyet genel müdürlüğüdür. Bu durumda sizin muhattabınız polistir.
3-) Herkese ve her denilene itibar etmeyin.
-
İşnallah dediğiniz gibidir. Apar topar askere almaya kalkmazlar. şu an askere gidecek durumda değilim çünkü.
-
Arkadaşlar Açıköğretimde okuyan öğrencilerin iki sene üst üste aynı sınıfta kalmalarının tecillerini kaldırması kanunundan ötürü 2005 senesinden beri yoklama kaçağı durumundaydım. Bu süre zarfında bir çok kez mahalle karakolundan polis gelip beni sordu bu gelişlerinde evde olmadığımdan ötürü aile bireylerim polisle muhattap oldular fakat hiçbir zaman adıma bir tebligat yapılmadı yapıldıysada aile bireylerim imzalayıp almadılar. Sonuç olarak okulumu bitirdim ve diplomamı aldığım haftanın ertesinde askerlik şubesine başvuruda bulundum bu geçen 4 seneyi gbt uygulamalarına girmemeye çalışarak biraz fazla dikkatli yaşadım o yüzden gbt de çıkmama konusunda hiçbir yorum yapamayacağım çünkü gbt ye hiç denk gelmedim. Askerlik şubesinde tüm işlemlerimi bitirdikten sonra ve 1 sene sağlık durumundan gatadan erteleme aldıktan sonra son işlem sırasında oradaki memur 1035 gündür yoklama kaçağı olduğumu ve ifademi alması gerektiğini belirtti. İfadeyi yazdım ve imzaladım. Bunun sonucunda kaymakamlığa aramamın durdurulması ile ilgili bir kağıt yazdı ve bana 1 sene sevk erteleme kağıdı verdi. Bu kağıtla mahalle karakoluna gittim ve şu an yoklama kaçağı değilim. Özetle yoklama kaçaklığı çok korkulacak bir durum değil, son yoklama tarihleri arasında şubeye başvurduğunuz zaman sadece bir ifade alınıp bırakılıyorsunuz. Yüksek ihtimalle gbt de çıkmıyor, sadece ikametgah adresinizin bulunduğu yerdeki karakol sizinle ilgileniyor. Evet kaçak kelimesi biraz insanı gerse de, korkulacak bir durum yok ortada, durumunuz uygun ise gidip yoklamanızı yaptırın. Ben gittiğimde en erken mayıs 2010 a gün veriyorlardı hemen askere alınırız diye korkmayın.
-
Alıntı:
yaren_34 rumuzlu üyeden alıntı
1-) Yoklama kaçağı olmak suç değildir. Yoklama kaçağı olduğunuz için ne yargılanırsınız, ne de kamu haklarından mahkum bırakılırsınız.
2-) Yoklama kaçağı durumu 2008 yılında yapılan değişiklikle artık Gbt sorgusunda çıkmıyor, kaldı ki bu sorgulama işlemi Jandarma tarafından yapılmalı çünkü Jandarma Online Bilgi Sisteminden faydalanarak sizin yoklama kaçağı olduğunuzu görebilsinler. Zaten size ehliyet verecek kurum emniyet genel müdürlüğüdür. Bu durumda sizin muhattabınız polistir.
bu konuda bilgili birisiniz sanırım, ben gbt ye defalarca denk geldim temiz çıkıyor hep, ama 2 gün sonra otobüsle bir yolculuk yapıcam , gbt database i aynı sanıyordum ben yani jandarma ya da polis aynı yerden bakıyor sanıyordum, içim rahattı o yüzden. şimdi siz jandarmanın farklı olarak baktığı bir veri tabanı var diyorsunuz o zaman olası bir çevirmede beni alıkoyar mı jandarma?
-
Yok öyle birşey arkadaş, jandarma ve polis gbt veritabanı aynıdır. Yoksa birbirinden haberi olmayan güvenlik güçleri olurmu. İçin rahat olsun, sene sonuna kadar gbt ye girilmeyeceğini duymuştum.
-
Sene sonuna kadar derken? 1 sene için mi yapılmış bu GBT de çıkmama olayı?
Tam da ehliyet alacaktım sene sonu geldi zaten.
-
Alıntı:
Rextyar rumuzlu üyeden alıntı
Sene sonuna kadar derken? 1 sene için mi yapılmış bu GBT de çıkmama olayı?
Tam da ehliyet alacaktım sene sonu geldi zaten.
2009 yılı sonuna kadar, yani bir kaç ay kaldı. Online sistem test aşamasında olduğu ve yeni kanunun işleme girmesi yüzünden arkadaş. Ehliyet işinide sene sonuna kadar yapabilirsin.