-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Merhaba arkadaşlar,
Firar bir temadi suç. İlişik kesilme tarihi veya yakalanma tarihinde firar bitmiş sayılıyor ve o tarih suçun işleniş tarihi kabul ediliyor. Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması yürürlüğe girerken de yine aman disiplin bozulmasın aman askerler sürekli bu suçu işler denerek yine ayrı bir kefeye konduk ve bizim firar suçu bu kapsam dışına alındı. 1 Mart 2008 öncesinde ilişiğiniz kesildiyse HAGB'den faydalanıyorsunuz. Her insan avukat, hakim gibi mecliste çıkacak kanunları çıkmadan takip edebilecek durumda mı bu ülkede? Yani komisyonlarda görüşülürken haberimiz olsa gidip teslim olur faydalanırız ama haberimiz yok. Bu nasıl eşitlik anlayışıdır. Kanun çıkıyor ve ardından askerler bu tarihten sonra faydalanamaz deniyor. Kanunlar, yönetmelikle hazırlanırken çok iyi düşünülmediği için uygulama esnasında da yorum yapamıyoruz. Yani kanun belli. Askerleri o kanundan mahrum bırakma nedenleri de belli. Disiplin. Peki güzel kardeşlerim bizler askerliği meslek olarak icra eden insanlar zaten başka mesleğe geçebilmek için firar ettik. Yani nedeni belli, sonucu belli. Bunu teknik olarak açıklamak sadece bizi mağdur etmektir. Firar temadi vs vs. Madem hem disiplin düşünülüyor diğer yandan da bütün sivillerin kapsam içindeki suçları erteleniyor, madem bizimki de temadi suç ve madem herkes bilgisayar başında komisyonlarda acaba hangi tasarılar görüşülüyor ne zaman meclisten geçecek takip edemiyor, neden oraya asker kişiler için firarda olanlara hagb'den faydalanmaları amacıyla 10 gün ya da 1 ay süre içinde birliklerine katılmaları gerekir diye ibare eklemiyorsun? Şimdi kıvranıyoruz. Teknik olarak şu an faydalanmamız imkansız. Hukuk da yazılı kuralların ötesine geçemiyor. Herkes sırası gelince anayasamızın bilmem kaçıncı maddesine aykırı demeyi biliyor. Gündeme gelen her konuyu kendi düşünce dünyasına göre oraya buraya çekiştirmeyi biliyor. Ülkemizde hukuk profesörleri 367 konusunda farklı düşünmediler mi? Gündeme gelen her konuyu feslefe yaparcasına herkes yorumlamıyor mu? Peki bizim bu duruma neden kimse dokunmuyor? Çünkü bireyin önemi yok. İdeal hayat şartlarında yaşamamız için yanlışlıklardan mağdur olanların sesini duyurması mı gerekir mutlaka? İyi bişeylerin yapılması için sesimizi duyurmamız için mutlaka çoğunluk mu olmalı. Ülkenin yaşam kalitesi mağdur olmayanların da mağduriyetleri hiçbir talep olmadan gidermesiyle sağlanır. Neresi mantıklı 15 yıl mecburi hizmetin? Hepimiz tazminatımızı çatır çatır ödüyoruz çünkü mecburuz. Yani devletimiz bizden harcadığı paraları alıyor. Alsın da. Ülkedeki her vatandaşın vergisiyle ayakta duran devletimizin o insanların hakkını araması gerekir ve ben ordaki tek kuruşun dahi cebime girmesini istemem. Ama bu ülkede zamanında bankaların içleri boşaltıldı, ve bu yüzden esnaf olan yüzlerce insan evine ekmek götüremez ve borcunu ödeyemez duruma düştü. Eğer idealizm ise bütünsel bir anlayış gerekli. Bizim gibi insanlardan o paralar alınıyorsa milyon dolarların dolandırıcılıkla, hile ile sağ cepten sol cebe girmemesi için de aynı hassasiyet gösterilmeli. Gösterilmiyor demiyorum. Ama bu tür şeyleri düşündükçe isyan ediyorum. Bu ülkede kanunları milletvekillerimiz hazırlıyor. Ve bizi ilgilendiren mevzu da gayet açık. Düzeltmek zor değildi. Şimdi de düzeltmek zor değil. Ama ne fayda! Ben klavye başında yazarak sadece anlık bir rahatlık yaşadım. Biz arada kaynar gideriz. Hapse de gireriz. Sonra zamanı gelince kanunlar da yönetmelikler de değişir. Biz de başarılarımıza, dimdik ayakta durma çabalarımıza rağmen bir tekme daha yiyerek işimizden aşımızıdan gelecek planlarımızdan olur hayata yine yeniden başlarız. Sonra yaşanmamış bir hayat arkamızdan bizi çekiştire çekiştire yaşlandırır. Zannedilir ki bu konu sadece üç beş yıla mal oluyor. Hayır efendim bir insanın hayatına mal oluyor. Mutluluğumuz çalınıyor. Huzurumuz kaçıyor. Hayata neresinden bakarsak oradan hava kaçırıyoruz.
-
Facebook Grubumuz Hk.
Merhaba, etkinliklerimize, paylaşımlarmıza ve tüm faaliyetlerimize http://www.facebook.com/groups/firar.subay.astsubay/ bu gurup üzerinden devam ediyoruz. Tüm gönül dostlarımızı bekliyoruz. :ok
-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Selamlar
Dun itibari ile TSK" dan ilisigimin kesilmis oldugunu ogrenmis bulunuyorum. Bundan sonraki sureci yasayan arkadaslar tavsiyelerinize ihtiyacim var. Yurtdisinda oldugum icin tazminat OYAK emekli sandigi gibi isleri takip edemiyorum Ne yapilmasi gerekir?
-
-Oyak daki paranızın İNG Bank değil de işbankasına yatırılmasını istiyorsanız Oyak ın sitesindeki ilgili formu doldurup İşbankasına veriyorsunuz banka da Oyak la irtibata geçiyo ve paranız (yaklaşık 2 ay içinde yatacaktır "benim ve bir çok arkadaşımının öyle oldu") yatacağı zaman İşbank a yatıyo...
-Emekli Sandığı' ndaki meblağ da yine 2-3 ay içinde yatacaktır..O da ikametgah adresinize en yakın Halkbank Şubesine adınıza yatırılacaktır..
-Tazminat ın hesaplanıp gelmesi 4-5 ayı buluyo genelde..2010 daki kanun değişikliği ile personel ve amortisman giderlerini hesaplamaya dahil edemiyolar ama hala bu konuda ısrarcılar..Gelince itiraz edin..İtirazınızın neticesini derhal bildiriyolar ona göre hareket edersiniz..
Şimdiden hayırlı olsun..
-
Sayın Gökmenler, ilişkinizin kesildiğini nasıl öğendiniz? Bir de sormak istediğim ilişkisi kesilenler artık karanette emekli diye gözüküyor mu?
-
Tesekkurler cevaplariniz icin. Firarda 19 ayi gecirdim birlikteki bir arkadasim ilisigimin kesildigini haber verdi. Zaten simdiye coktan kesilmesi gerekirdi ama ben arada kaldigim icin biraz gecikti. Soyleki bir kurumdan digerine tayin oldum yeni birligime katilmadim bu nedenle islemler biraz geciksede ilisigimin kesilmesine sevindim. Yurtdisinda oldugum icin sanirim vekalet yolu ile bu isleri takip edebilirim?
-
Radikal Gazetesinde Pınar Öğünç 'ün Manşetten haberi
http://www.radikal.com.tr/Radikal.as...&CategoryID=97
15 yıl boyunca istifa hakları dahi olmayan subaylar AİHM'e gidiyor
İstifa hakları olmadığı için 37 yaşına kadar hayatları ipotek altında olan bazı askerler bir araya geldi. Bu tarihi bir dava...
PINAR ÖĞÜNÇ
Koca bir masanın etrafında otuz kadar erkek... Onlar gözlerini ayırmaksızın karşılarındaki avukatı dinlerken ben onları izliyorum.
Kimi 20’lerinin ortasında, kimi 30’un sonlarını ve dahi fazlasını görmüş. Kılıkları kıyafetleri, seçtikleri kelimeler ele veriyor; ne kadar farklılar birbirlerinden. Ama öyle bir ortak noktaları var ki, o nokta gelmiş hayatlarının göbeğine çökmüş.
Bu masanın etrafındakilerin hepsi 12-13 yaşında kendini askeri okullarda bulan erkekler. Kimi bir Rambo filmine özenmiş, kimi bir asker yakınına... Kimi, kızlar askerleri sever efsanesine inanmış, kiminin kahramanlık hayalleri varmış. Ama çoğu düşünmemiş bile; anneleriyle babalarının kararıyla kendilerini ‘asker’ bulmuş.
İnsan büyüyor, değişiyor. Ama onlar için durum farklı. Tamam, mermi kovanından ayakkabı bağına, devletin kendileri için harcadığı parayı tazminat olarak öderlerse askeri okuldan ayrılmak mümkün. Fakat ekseri yoksul ailelerden gelen öğrencilerin tazminatı ödemesi çok zor. Peki, ondan sonrası? Devam... Subay olarak tam 15 yıl mecburi hizmet.
Devlet insan için
Üniversitede bölümünüzü, işyerinizi, yıllarca çalıştığınız sektörü değiştirebilirsiniz değil mi? Hayat sizin sonuçta. Ama hayır. “Ben artık asker olmak istemiyorum” diyemiyorsunuz, “Sevene lafım yok, mizacıma uymuyor”, “Kendi kararımla gelmemiştim”, “Militarizme karşıyım”, “Kurumun işleyişine dair sorunlarım var” yahut “Hayallerim başka” diyemiyorsunuz.
36-37 yaşınıza kadar hayatınız ipotek altında. Çünkü TSK Personel Kanunu subaylara, astsubaylara istifa hakkı tanımıyor. Tek seçenek: Firar! Macera filmlerindekine benzer bir kaçak hayatı başlıyor sonra. Resmi hiçbir işlem yapamıyor, araba kullanamıyor, geceleri uyuyamıyor, bu gerginlikle yeni dertlerin sahibi oluyorlar. Yurtdışına çıksalar giremezler. Dört dil bilenler, maaşlarını zarfla aldıkları, kapasitelerinin altında işlerde sigortasız çalışmak mecburiyetinde kalıyorlar.
Bu erkekler artık ‘Yeter’ diyor. Kimi firarda; İstiklal Caddesi’nin paralel sokaklarından gelmiş buraya. Kimi asgari altı ay cezaevinde yatmış, çıkmış, TSK’yla ilişiği kalmamasına rağmen bu hukuksuzlukla mücadele etmek için orada. Kimi muvazzaf; her an ‘istifaya’ hazır altı arkadaşından daha söz ediyor.
AİHM başvurusu yapmak üzere, avukatlarıyla ilk buluşmaları bu. Avukat Oğuz Evren Kılıç, kendisi gönüllü olmuş; bilabedel uğraşacak işlemlerle. Bunun ideolojik bir tavır olduğundan söz ediyor, “Bu, insan devlet içindir değil, devlet insan içindir ilkesini hatırlatacak çok önemli bir davadır” diyor. Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık, zorla çalıştırılma yasağı ve firarilerin orduyla ilişiğinin kesilmesine rağmen yakalandıklarında askeri mahkemelerde yargılanmaları gerekçeleriyle başvuracaklar.
Tarihi bir adım
Arada bazıları yanıma gelip aralık ayında firari subaylarla ilgili yaptığım haberde kullandıkları rumuzları söylüyor, “Şu bendim” diyor. Yüzlerini, isimlerini bilmiyorum ama onlara dair ne kadar özel teferruat biliyorum aslında. O kadar fazla mail aldım ki bu konuyla ilgili, artık tanımadığımı da tanır, derdinden anlar gibiyim. ‘Firari subaylar anlatıyor’ başlıklı haberi lütfen arşivden aratınız ve birinci tekil şahıstan hikâyelerini okuyunuz. O zaman netleşecek dertleri.
Sorular soruyorlar, tek tek yetki belgelerini imzalıyorlar. Bir grup geçen hafta Meclis’te lobi faaliyetinden dönmüş. İstifa hakkı ve çifte standart yüzünden askerlere uygulanmayan, hapis cezaları için ‘hükmün açıklanmasının geriye bırakılması’ kararından faydalanma talepleri Adalet Bakanı’na kadar gitmiş.
Ama artık kalıcı çözüm peşindeler, şu anda bambaşka hayatlar kurmuş olsalar dahi geçmişin hesabını sormak istiyorlar. İnanın, bu tarihi bir başvuru, simgesel bir dava. AİHM’nin ‘istifa hakkı’na dair kararından sonra TSK’da hiçbir şey aynı olmayacak.
Gelişmeleri bildireceğim.
Radikal
-
son bir af çıktı bu bizi kapsıyormu ?
-
Alıntı:
bestseller rumuzlu üyeden alıntı
Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle, hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu Türk Sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyliyeceğime namusum üzerine and içerim.
Bu yemini edipte firar eden hizmet ve kanunlara itaat etmeyi reddetmiş olur.Namusu üzerine yemin etmiş kişiler bu yeminlerini firar ederek bozmuşsa ya namussuz olur ya da hain.İstediğiniz kadar sızlansanız da gerçek bu.
Adam Er Ryan beyler dağılın. :)
-
Bugün haberlerde okudum. MSB tarafından mec.hiz.süresinin 10 yıla düşürüleceği ve kısa bir süre içinde de gerçekleşeceği açıklanmış. Bunun artık balon bir tarafı kalmadı.
Fakat aklıma takılan; örneğin ben 12. yılında firar etmiş biri olarak bu durumdan bir fayda görebilecekmiyim? Yani geriye dönük işlemesi filan söz konusu denilmiş, ilişiğim kesilmeden bu kanun çıkarsa illa hapis yatacakmıyım yine? Çok karmaşık bir durum gerçekten. :alala
Bilgisi olan arkadaşlar görüşlerini, fikirlerini yazarlarsa sevinirim...
-
Alıntı:
yağanuğur rumuzlu üyeden alıntı
Adam Er Ryan beyler dağılın. :)
Bu arkadaş millete ve cumhuriyete tek hizmet etme yolunu askerlikte sanıyor sanırım :)
-
Merhabalar,
Bu başlıkla bir müjde veriyor olabilirim sanırım. Bundan 2 ay önce avukatım ile beraber ayrılışım kesinleştiği için teslim oldum ve tutuksuz yargılanmak için serbest bıraklıdım. Daha ilk mahkemem olmamıştı ki bugün avukatım arayarak yeni çıkan kanundan sırf askeri suçlarında yararlanacağını ve infaz edilmesi mecburi olan 6 ay 20 günlük sürenin denetimli serbestliğe çevrilebileceğini söyledi. Çok yeni bir şey olduğunu tahmin ediyorum, detaylara ulaştıkça yazacağım. Konuyla iligli hukuki olarak yorum yapabileceklerin cevaplarını burada paylaşmasını rica ederim.
-
Sayın volkannnn, umarım aldığınız haber doğrudur, doğruysa bunca hayal kırıklığından sonra gerçekten çok sevindirici bir gelişme olur. Merakla bekliyorum.
-
Alıntı:
volkannnn rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Bu başlıkla bir müjde veriyor olabilirim sanırım. Bundan 2 ay önce avukatım ile beraber ayrılışım kesinleştiği için teslim oldum ve tutuksuz yargılanmak için serbest bıraklıdım. Daha ilk mahkemem olmamıştı ki bugün avukatım arayarak yeni çıkan kanundan sırf askeri suçlarında yararlanacağını ve infaz edilmesi mecburi olan 6 ay 20 günlük sürenin denetimli serbestliğe çevrilebileceğini söyledi. Çok yeni bir şey olduğunu tahmin ediyorum, detaylara ulaştıkça yazacağım. Konuyla iligli hukuki olarak yorum yapabileceklerin cevaplarını burada paylaşmasını rica ederim.
Gerçekten müjde gibi geldi bu haber. Umarım gerçek olur. Zira yanlış bir anlaşılma olmaz inşallah, son zamanlarda bir denetimli serbestlik haberleri başı cekiyor medyada, pek bir şeyde anlamadım ama bizleri kapsamadığı kesin. Çok çetrefilli bir şey, yok ilk bir yatacaksın sonra ara tahliye olacaksın sonra tekrar gireceksin-çıkacaksın faydalanacaksın vs vs. hiç kapsamıyor gibi birşeydi. Umarım söz konusu gelişme o olamaz. Gelişmeleri yazarsanız seviniriz... Teşekkürler.
-
Cevap: Re: Firari subay - astsubay
Benimde sormak istediğim birşey var.Benimde nişanlım 2009 yılında askere gitti.Usta birliğinden izne geldiğinde amcası vefat etti.Nişanlımında mide rahatsızlığından dolayı hastaneye yatması askeri birliğine 21 gün geç gitmesine neden oldu.Askeri birliğine dönerken amcasının ölüm VERASETİNİ ve hastade yattığına dahil EVRAKLARI askeri birliğine götürmesine ragmen komutanı firar kararı çıkartmış.Boş bir kağıda imza attırmış ve daha sonra komutan onu ne şekilde doldurdu bilmiyoruz.Askerliğini tamamladı eline bi kağıt geldi 5 ay yatacağına dahil.Avukatla görüştük avukat 2 kez dilekçe yazdı .ikisindede RED kararı aldık.Şuan METRİS CEZAEVİNDE 1 AY 20 GÜN düşürüldü.3 AY yatmak zorundaymış.Ne olursa 3 aydan daha kısa bir sürece cıkartabiliriz ? Nişanlım MAHKEMEDE Dinlenmedi bile ..VAN ERCİŞTE askerlik yaptı.Komutanı kendısı gitmiş MAHKEMEYE ?Söz hakkı bile tanımadılar kestiler cezayı ..Exstra yapılabilecek bişey varmı.İçeride iyi halden dolayı erken çıkarma gibi bir durum olabılırmı ? LÜTFEN CVP BEKLİYORUM.
-
Şuan cezaevinde olan askeri suçtan yatanlarıda kapsıyormu bu DENETİMLİ SERBESTLİK ? Yani cezası kesilenlerde faydalanabilicekmi acaba lütfen yardımcı olun :(
-
evet arkadaşlar merhabalar herkese.Cezaevinden yeni çıktım herşey bitti sayılır.Denetimli serbestlikten yararlandım ve sanırım ilk ve son yararlananlar firar suçluları biz olduk.Sorularınızı cevaplamaya hazırım yardımcı olabildiğimce...
-
öncelikle geçmiş olsun arkadaşım ilk olmanıza sevindim ama son olarak anlayamadım yasa devamlılık kapsamıyormuki son olacak dediniz bir acıklama yaparsanız daha yararlı olur kısaca cezası yargıtayda onaylanan biri bu yasadan fayladanamıyacakmı cevap verirsen sevinirim
-
Bakın arkadaşlar yasayı bulun indirin resmi gazeteden göreceksiniz.Uzun süreli cezası olup da cezası 5yıl kalan ve cezasının 1/5 ini iyi halli yatıp açığa gitmeye hak kazanan hükümlüler açık cezaevinde 6 ay kesintisiz kalmak ve iyi halli olmak şartıyla,teror ve devlete karşı işlenen bazı suçlar hariç cezasının son bir yılını denetimli serbestlikten yararlanarak geçirebilecek.Geçici madde eklendi ve dendi ki:bu yasa yürürlüğe girdiği tarihte bir kereliğe mahsus olmak üzere cezası 1 senenin altında olan ve açığa gitmeye hak kazanan iyi halli hükümlülerde bu yasadan yararlanır,cezalarının en fazla 6 ayını denetemliden yararlanarak geçiebilirler.
Yani anlayacağınız uzun süreli hapis cezaları için çıkarıldı bu.şartlara bakıldığında bizin zaten 6 ay 20 günlük cezamız var,2 ayını yatıp açığa çıkmaya hak kazanıyoruz.6 ay açıkda geçirme zorunluluğu vermiş.YAni biz geçici maddeden ilk ve son yararlananlar olduk.benim bildiğim silivride iki bursa da ben olmak üzere 3 kişiydik.dahası var mı bilmiyorum.
Şunu da unutmamak lazım ki herşey infaz hakimliğinde ki o daAllah a şükür sivil savcılıkda.Onlar nasıl yorumlarsa öyle oluyor.Eğer farklı yorumlarlarsa yararlanma ihtimali küçük de olsa var.İlerleyen bi kaç ay içinde belli olur.
Allah hayırlısını nasip etsin.Herşeyde var bir hayır.Önemli olan Tevekkülü doğru ve tam yapabilmek.
-
Sayın : Mustafa Ülker
Benim Nişanlıma KesiLen ceza 5 Ay ..Bu 5 Aydan 1 ay 20 gün düşürüldü.Şuan ki yatarı 3 ay bizim içinde geçerlimi yoksa dediğiniz gibi 5 yılı kalıpta 1/5 yatanların iyi halinden salıverilmesimi cvp bekliyorum yardımcı olursanız sevinirim...
-
Alıntı:
mustafaulker rumuzlu üyeden alıntı
Bakın arkadaşlar yasayı bulun indirin resmi gazeteden göreceksiniz.Uzun süreli cezası olup da cezası 5yıl kalan ve cezasının 1/5 ini iyi halli yatıp açığa gitmeye hak kazanan hükümlüler açık cezaevinde 6 ay kesintisiz kalmak ve iyi halli olmak şartıyla,teror ve devlete karşı işlenen bazı suçlar hariç cezasının son bir yılını denetimli serbestlikten yararlanarak geçirebilecek.Geçici madde eklendi ve dendi ki:bu yasa yürürlüğe girdiği tarihte bir kereliğe mahsus olmak üzere cezası 1 senenin altında olan ve açığa gitmeye hak kazanan iyi halli hükümlülerde bu yasadan yararlanır,cezalarının en fazla 6 ayını denetemliden yararlanarak geçiebilirler.
Yani anlayacağınız uzun süreli hapis cezaları için çıkarıldı bu.şartlara bakıldığında bizin zaten 6 ay 20 günlük cezamız var,2 ayını yatıp açığa çıkmaya hak kazanıyoruz.6 ay açıkda geçirme zorunluluğu vermiş.YAni biz geçici maddeden ilk ve son yararlananlar olduk.benim bildiğim silivride iki bursa da ben olmak üzere 3 kişiydik.dahası var mı bilmiyorum.
Şunu da unutmamak lazım ki herşey infaz hakimliğinde ki o daAllah a şükür sivil savcılıkda.Onlar nasıl yorumlarsa öyle oluyor.Eğer farklı yorumlarlarsa yararlanma ihtimali küçük de olsa var.İlerleyen bi kaç ay içinde belli olur.
Allah hayırlısını nasip etsin.Herşeyde var bir hayır.Önemli olan Tevekkülü doğru ve tam yapabilmek.
bilgilendirme icin teşekkür ederim dün ögrendigime göre bir avukattan eklenen gecici madde olan yani kesintisiz 6 ay acık ceza evinde yatma sartı olmayan madde kanun yasalaştıktan sonra 1 yıl gecerli dedi buna göre o madde 13 nisanda yururluge girdiyse denileni söylüyorum 13 nisan 2013 e kadar gecerli olan tarihe kadar 1 yılın altındaki cezalar 6 ay yatma sartı aranmadan infaz hakimi tarafından denetimli serberstlige ceviriliyor yani eklenen ek madde 3 5 günlük deyil 1 senelikmiş
-
Cevap: Denetimli Serbestlik YASASI
3 Ay Firar Yüzünden Cezası Kesilenleride Kapsıyormu '' DENETİMLİ SERBESTLİK YASASI ''
-
Cevap: Denetimli Serbestlik YASASI
Alıntı:
bahargokhan rumuzlu üyeden alıntı
3 Ay Firar Yüzünden Cezası Kesilenleride Kapsıyormu '' DENETİMLİ SERBESTLİK YASASI ''
kısaca kapsar tarafındayım neden yasada 1 yılın altındaki cezalar diyor sizinkide 3 ay olduguna göre yararlanır zaten ceza infaz hakimligine başvurulacak isterse hakim denetimli serbetslik verebilir
-
Öncelikle bahargökhan.bahar hanım kanun çıktığı tarih itibariyle eğer açığa çıkmaya hak kazanmışsa evet çıkacaktır kesinlikle.3 ayın da 18 günlük bir kapalıda kalma süresi var.eğer 20 gün yatmışsa kanun çıktığında kesin çıkar.Cezaya gelince,cezaevinde bir tabir var kimseyi buraya camiden tutup getirmediler derler.Biraz abst ama öyle.Yani yaptıklarımız her ne kadar bizin nezdimizde suç olmasa da kanun karşısında suç ve her suçun da bir cezası var.Dedeiğim gibi eğer tabi daha gelmediyse cezaevindeyse yazsın hemen dilekçesini beklemesin.
Sayın didi.inanın cezaevini görmüş biri olarak söylüyorum bunu AVUKATLARIN maalesef birçok dediğine inanmayın.açık kendiniz okuyun kanunu yorumlayın.Açık ve net.geçici maddede yazan şudur ki;bu kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle diye başlıyor.Yok bir sene yok iki sene falan demiyor zaten bu ictihatlara aykırı bi kere.Bunu hangi avukat nasıl söyler anlayamıyorum.Biliyorum sıkıntınız büyük aynı duyguları ben de yaşadım ama kendiniz okuyunuz.Ben şimdi araştırıp inşallah koyacağım şimdi.
-
11 Nisan 2012 ÇARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 28261
KANUN
CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN İLE
DENETİMLİ SERBESTLİK VE YARDIM MERKEZLERİ İLE
KORUMA KURULLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6291 Kabul Tarihi: 5/4/2012
MADDE 1 – 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 105/A maddesi eklenmiştir.
“Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı
MADDE 105/A – (1) Hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla;
a) Açık ceza infaz kurumunda cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçiren,
b) Çocuk eğitimevinde toplam cezasının beşte birini tamamlayan,
koşullu salıverilmesine bir yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin talebi hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına, ceza infaz kurumu idaresince hükümlü hakkında hazırlanan değerlendirme raporu dikkate alınarak, infaz hâkimi tarafından karar verilebilir.
(2) Açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartları oluşmasına karşın, iradesi dışındaki bir nedenle açık ceza infaz kurumuna ayrılamayan veya bu nedenle kapalı ceza infaz kurumuna geri gönderilen iyi hâlli hükümlüler, açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartlarının oluşmasından itibaren en az altı aylık sürenin geçmiş olması durumunda, diğer şartları da taşımaları hâlinde, birinci fıkrada düzenlenen infaz usulünden yararlanabilirler.
(3) Yukarıdaki fıkralarda düzenlenen infaz usulünden;
a) Sıfır-altı yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler,
b) Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, sakatlık veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine üç yıl veya daha az süre kalan hükümlüler,
diğer şartları da taşımaları hâlinde yararlanabilirler. Ağır hastalık, sakatlık veya kocama hâli, Adlî Tıp Kurumundan alınan veya Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan bir raporla belgelendirilmelidir.
(4) Adli para cezasının ödenmemesi nedeniyle, cezası hapse çevrilen hükümlülerin yukarıdaki fıkralardaki infaz usulünden yararlanmalarında, hak ederek tahliye tarihi esas alınır.
(5) Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezasının infazına karar verilen hükümlünün, koşullu salıverilme tarihine kadar;
a) Kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılması,
b) Bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulması,
c) Belirlenen yer veya bölgelere gitmemesi,
d) Belirlenen programlara katılması,
yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına tabi tutulmasına, denetimli serbestlik müdürlüğünce karar verilir. Hükümlünün risk ve ihtiyaçları dikkate alınarak yükümlülükleri değiştirilebilir.
(6) Hükümlünün;
a) Ceza infaz kurumundan ayrıldıktan sonra, talebinde belirttiği denetimli serbestlik müdürlüğüne üç gün içinde müracaat etmemesi,
b) Hakkında belirlenen yükümlülüklere, denetimli serbestlik müdürlüğünün hazırladığı denetim ve iyileştirme programına, denetimli serbestlik görevlilerinin bu kapsamdaki uyarı ve önerileriyle hakkında hazırlanan denetim planına uymamakta ısrar etmesi,
c) Ceza infaz kurumuna geri dönmek istemesi,
hâlinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine, koşullu salıverilme tarihine kadar olan cezasının infazı için kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine, infaz hâkimi tarafından karar verilir.
(7) Hükümlü hakkında;
a) İşlediği iddia olunan başka bir suçtan dolayı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 100 üncü maddesinde sayılan nedenlerle tutuklama kararı verilmesi,
b) Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlanmasından önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı yedi yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturmaya devam edilmesi,
c) Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla olan kasıtlı bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma başlatılması,
hâlinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine, infaz hâkimi tarafından, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilir. Hükümlü hakkında soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığı veya kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir.
(8) Denetimli serbestlik müdürlüğüne müracaat etmesi gereken sürenin bitiminden itibaren iki gün geçmiş olmasına karşın müracaat etmeyenler ile kapalı ceza infaz kurumuna iade kararı verilmesine rağmen iki gün içinde en yakın Cumhuriyet başsavcılığına teslim olmayan hükümlüler hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 292 nci ve 293 üncü maddelerinde yazılı hükümler uygulanır.
(9) Yükümlülüklerin gereklerine ve denetim planına uygun davranan hükümlünün koşullu salıverilmesi hakkında denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından hazırlanan gerekçeli rapor, 107 nci ve 108 inci maddeler uyarınca işlem yapılmak üzere ilgili mahkemeye gönderilir.
(10) Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 2 – 5275 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla koşullu salıverilmelerine bir yıldan az süre kalan;
a) Açık ceza infaz kurumunda bulunan,
b) Kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumuna ayrılma şartlarını taşıyan,
iyi hâlli hükümlülerin talepleri hâlinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına karar verilebilir.
(2) Koşullu salıverilmelerine bir yıl kala açık ceza infaz kurumuna ayrılma hakkını kazanan hükümlüler, bu infaz usulünden en fazla altı ay süreyle yararlanırlar.
(3) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 105 inci maddenin dördüncü fıkrası hükmüne göre mahkûmiyet sürelerinin geriye kalan yarısı kamuya yararlı bir işte çalışmak suretiyle infaz edilmekte olan hükümlüler hakkında aşağıdaki şekilde işlem yapılır:
a) Koşullu salıverilme süresini tamamlamayanların cezalarının infazına 105/A maddesi hükümleri uyarınca devam olunur.
b) Koşullu salıverilme süresini tamamlayanların infaz dosyası 107 nci ve 108 inci maddeler uyarınca işlem yapılmak üzere ilgili mahkemeye gönderilir.”MADDE 3 – 5275 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4 – 3/7/2005 tarihli ve 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununun 15 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 15/A maddesi eklenmiştir.
“Elektronik cihazların kullanılması suretiyle takip
MADDE 15/A – (1) Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazların kullanılması suretiyle de yerine getirilebilir.
(2) İzleme, gözetim ve denetime ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 5 – 5402 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 26/A maddesi eklenmiştir.
“Müdür ve müdür yardımcılığına atanma
MADDE 26/A – (1) Denetimli serbestlik müdürlüklerine, en az dört yıllık eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından yazılı ve Bakanlıkça yapılacak mülakat sınav sonucuna göre denetimli serbestlik müdür yardımcısı atanır.
(2) Denetimli serbestlik müdür yardımcılığı yazılı ve mülakat sınavı ile denetimli serbestlik müdür yardımcılarının denetimli serbestlik müdürlüğüne, denetimli serbestlik müdürlerinin denetimli serbestlik müdür yardımcılığına atanmalarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 6 – 5402 sayılı Kanunun;
1) Adı “Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu”,
2) 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “denetimli serbestlik ve yardım merkezleri ile koruma kurullarının” ibaresi “denetimli serbestlik ve koruma kurullarının”,
3) 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Danışma Kurulu” ibaresi “Denetimli Serbestlik Hizmetleri Danışma Kurulu”, “Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanlığı” ibaresi “Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı” ve “denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlükleri” ibaresi “denetimli serbestlik müdürlükleri”,
4) 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi “Danışma Kurulu: Denetimli Serbestlik Hizmetleri Danışma Kurulunu”, (e) bendi “Daire Başkanlığı: Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığını” ve (g) bendi “Müdürlük: Denetimli serbestlik müdürlüğünü”,
5) 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şube müdürlüğünün” ibaresi “müdürlüğün”, ikinci fıkrasında yer alan “Denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüğü” ibaresi “Denetimli serbestlik müdürlüğü”,
6) 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanlığı” ibaresi “Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı”, “denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüğü” ibaresi “denetimli serbestlik müdürlüğü” ve ikinci fıkrasında yer alan “Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Danışma Kurulu” ibaresi “Denetimli Serbestlik Hizmetleri Danışma Kurulu”,
7) 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şube müdürlükleri” ibaresi “müdürlükler”,
8) 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a), (c), (e) ve (f) bentlerinde yer alan “Şube müdürlükleri” ibareleri “Müdürlükler” ve (d) bendinde yer alan “Şube müdürlükleri” ibaresi “Müdürlük”,
9) İkinci Kısım Üçüncü Bölüm başlığı ve 10 uncu maddesinin başlığı “Müdürlük”, aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan “şube müdürlüğü” ibareleri “müdürlük”, “şube müdürlüğüne” ibaresi “müdürlüğe”, ikinci fıkrasında yer alan “Şube müdürlükleri” ibaresi “Müdürlükler”, üçüncü fıkrasında yer alan “Şube müdürlüklerinde bir şube müdürü” ibaresi “Müdürlüklerde bir müdür”, dördüncü fıkrasında yer alan “Şube müdürlüğüne” ibaresi “Müdürlüğe”, “Şube müdürlüğünden” ibaresi “Müdürlüklerden”, “şube müdürlüğüne” ibaresi “müdürlüğe”,
10) 11 inci maddesinin başlığı “Müdürlüğün görevleri”, aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan “Şube müdürlüğünün” ibaresi “Müdürlüğün”,
11) 12 nci, 13 üncü, 14 üncü ve 15 inci maddelerinin birinci fıkralarında yer alan “Şube müdürlüğünün” ibareleri “Müdürlüğün”,
12) 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürü” ibaresi “denetimli serbestlik müdürü”, ikinci fıkrasında yer alan “şube müdürlüğünce” ibaresi “müdürlükçe”,
13) 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Şube müdürlüklerinden” ibaresi “Müdürlüklerden”,
14) 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Şube müdürlükleri” ibaresi “Müdürlükler”,
15) 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Danışma Kurulu” ibaresi “Denetimli Serbestlik Hizmetleri Danışma Kurulu” ve ikinci fıkrasının (r) bendinde yer alan “Denetimli Serbestlik ve Yardım Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanı” ibaresi “Denetimli Serbestlik Daire Başkanı”,
16) 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “şube müdürlükleri” ibaresi “müdürlükler”, (c) bendinde yer alan “Şube müdürlükleri” ibaresi “Müdürlükler”,
17) 21 inci maddesinin başlığı “Müdürlük personelinin özlük işleri”, aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan “Şube müdürlüklerinde” ibaresi “Müdürlüklerde”,
18) 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Şube müdürlüklerinin” ibaresi “Müdürlüklerin”,
19) 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Şube müdürlüklerinde” ibaresi “Müdürlüklerde”,
20) 25 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şube müdürlüklerinin” ibaresi “müdürlüklerin”, üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan “şube müdürlüğünün” ibareleri “müdürlüğün”,
21) 27 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şube müdürlükleri” ibaresi “müdürlükler”,
22) Geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “şube müdürü” ibaresi “müdür”, “şube müdürlüklerine” ibaresi “müdürlüklere”,
23) Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Şube müdürlüklerinin” ibaresi “Müdürlüklerin”,
24) Geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şube müdürlüklerinin” ibaresi “müdürlüklerin”, üçüncü fıkrasında yer alan “şube müdürlükleri” ibaresi “müdürlükler”, “Şube müdürlüklerinin” ibaresi “Müdürlüklerin”, “şube müdürlüklerine” ibaresi “müdürlüklere”,
şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 7 – 5402 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Adalet Bakanlığının boş memur kadrolarından 3490 adedine 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki sınırlamalara tabi olmadan atama yapılabilir.
GEÇİCİ MADDE 5 – (1) Diğer mevzuatta “Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu”na yapılmış atıflar “Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu”na, “denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüğü”ne yapılmış atıflar “denetimli serbestlik müdürlüğü”ne yapılmış sayılır.
GEÇİCİ MADDE 6 – (1) Bu Kanunla kadroları kaldırılan denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürleri, başka bir işleme gerek kalmaksızın denetimli serbestlik müdür yardımcılığı kadrolarına atanmış sayılırlar. Bu madde uyarınca atanmış sayılan personelin yeni kadrolarına atanmış sayıldıkları tarih itibarıyla eski kadrolarına ilişkin olarak en son ayda aldıkları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, görev tazminatı, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarının (Bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır.); yeni atandıkları kadrolara ilişkin olarak yapılan aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, görev tazminatı, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması hâlinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir. Atanmış sayıldıkları kadro unvanlarında isteğe bağlı olarak herhangi bir değişiklik olanlarla, kendi istekleriyle başka kurumlara atananlara fark tazminatı ödenmesine son verilir.”
MADDE 8 – 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun (II) Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “4. BAŞBAKANLIK VE BAKANLIKLARDA” bölümünde yer alan “Cezaevi Müdürü,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Denetimli Serbestlik Müdürü,” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 9 – Ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Adalet Bakanlığına ait bölümünden çıkarılmış; denetimli serbestlik hizmetlerinde kullanılmak üzere ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Adalet Bakanlığına ait bölümüne eklenmiştir.
MADDE 10 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 11 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
10/4/2012
(1) SAYILI LİSTE
KURUMU : ADALET BAKANLIĞI
TEŞKİLATI : TAŞRA
İPTAL EDİLEN KADROLARIN
SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
GİH Şube Müdürü 1 52 - 52
GİH Şube Müdürü 2 58 - 58
GİH Şube Müdürü 3 25 - 25
GİH Şube Müdürü 4 1 - 1
GİH Şube Müdürü 5 4 - 4
TOPLAM 140 140
(2) SAYILI LİSTE
KURUMU : ADALET BAKANLIĞI
TEŞKİLATI : TAŞRA
İHDAS EDİLEN KADROLARIN
SERBEST TUTULAN
KADRO KADRO
SINIFI UNVANI DERECESİ ADEDİ ADEDİ TOPLAM
GİH Denetimli Serbestlik Müdürü 1 52 - 52
GİH Denetimli Serbestlik Müdürü 2 58 - 58
GİH Denetimli Serbestlik Müdürü 3 25 - 25
GİH Denetimli Serbestlik Müdürü 4 1 - 1
GİH Denetimli Serbestlik Müdürü 5 4 - 4
GİH Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı 4 30 - 30
GİH Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı 5 40 - 40
GİH Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı 6 40 - 40
GİH Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı 7 80 - 80
GİH Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı 8 80 - 80
TH Sosyolog 4 50 - 50
TH Sosyolog 5 100 - 100
TH Sosyolog 6 100 - 100
TH Sosyolog 7 400 - 400
TH Sosyolog 8 400 - 400
SH Psikolog 5 50 - 50
SH Psikolog 6 100 - 100
SH Psikolog 7 400 - 400
SH Psikolog 8 400 - 400
SH Sosyal Çalışmacı 5 50 - 50
SH Sosyal Çalışmacı 6 100 - 100
SH Sosyal Çalışmacı 7 400 - 400
SH Sosyal Çalışmacı 8 400 - 400
EÖH Öğretmen 5 50 - 50
EÖH Öğretmen 6 100 - 100
EÖH Öğretmen 7 400 - 400
EÖH Öğretmen 8 400 - 400
EÖH Öğretmen 9 600 - 600
TH Teknisyen 6 10 - 10
TH Teknisyen 7 10 - 10
TH Teknisyen 8 30 - 30
TH Teknisyen 9 50 - 50
TH Teknisyen 10 50 - 50
GİH Şoför 6 10 - 10
GİH Şoför 7 10 - 10
GİH Şoför 8 30 - 30
GİH Şoför 9 75 - 75
GİH Şoför 10 75 - 75
GİH İnfaz ve Koruma Memuru 8 600 - 600
GİH İnfaz ve Koruma Memuru 9 600 - 600
GİH İnfaz ve Koruma Memuru 10 800 - 800
GİH İnfaz ve Koruma Memuru 11 800 - 800
TOPLAM 8.060 - 8.060
-
24 Nisan 2012 Tarihinde yakalandı .5 Gundur Ceza evinde.Yani 20 gün içeride kalmak zorunlu : (( öylemi birde şunu merak ediyorum Kendisinin mi başvurması gerekir yoksa dışarıdan biride ilgilenebilirmi bu konuyla.Ayrıca bu denetimli serbestlıten faydalanabilir ise bu serbestligin onaylanması ne kadar sürer ? Nolur cvpppppppppppp...
-
Alıntı:
Öncelikle bahargökhan.bahar hanım kanun çıktığı tarih itibariyle eğer açığa çıkmaya hak kazanmışsa evet çıkacaktır kesinlikle.3 ayın da 18 günlük bir kapalıda kalma süresi var.eğer 20 gün yatmışsa kanun çıktığında kesin çıkar.Cezaya gelince,cezaevinde bir tabir var kimseyi buraya camiden tutup getirmediler derler.Biraz abst ama öyle.Yani yaptıklarımız her ne kadar bizin nezdimizde suç olmasa da kanun karşısında suç ve her suçun da bir cezası var.Dedeiğim gibi eğer tabi daha gelmediyse cezaevindeyse yazsın hemen dilekçesini beklemesin.
Sayın didi.inanın cezaevini görmüş biri olarak söylüyorum bunu AVUKATLARIN maalesef birçok dediğine inanmayın.açık kendiniz okuyun kanunu yorumlayın.Açık ve net.geçici maddede yazan şudur ki;bu kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle diye başlıyor.Yok bir sene yok iki sene falan demiyor zaten bu ictihatlara aykırı bi kere.Bunu hangi avukat nasıl söyler anlayamıyorum.Biliyorum sıkıntınız büyük aynı duyguları ben de yaşadım ama kendiniz okuyunuz.Ben şimdi araştırıp inşallah koyacağım şimdi.
size katılıyorum ama bende ceza evinde bu suctan dolayı 40 günden fazla yattım şirinyer askeri cezaevinde tahliye oldum cezam kesildi onaydan gelir kalan yatarım 5 ay avukatlarda bilmiyor dogru uygulamayı görmek lazım diyor beklemek gerekiyor diyor ama gecici madde hakkında 1 sene oldugunu bunuda zaten herhangi bir hukuk bürosundan cok rahatlıkla ögrenilir.aksi söylenmedigi sürece maddeler gecerli olmazmı peki ozaman bende söyle yorumluyorum gecici madde süre yazmıyorsa o zaman söylemi diyelim cıktıgı gün gecerli sonra gecersizmi diyelim illaki bir süresi mutlaka vardır ayrıca zaten infaz hakimine kalmış isterse yaralandırır isterse yok der siz kurtulmuşsunuz allah bundan sonraki hayatınızda mutlu etsin birde tamam cami den tutup getirmiyorlar ama düşünce inanın suc deyil kendimize olan bir zarar ilk firara mutlaka bir tolerans yapılmalıdır.2 3 yada yanında başka suclarda olursa tamam bir örnek verecem bakın 2009 yuksek yargının iptal ettigi karar yani ilk firarı ise 1 yıldan az ceza aldıysa denetimli serbestlikten faydalanır ben demiyorum yuksek mahkeme diyor peki neden uygulanmıyor buda ayrıca düşündürücü konu aşagıda
bu kanunun temeli 2005'e dayanıyor. Yeni bir kanun değil ancak yeni düzenlemeler var.
2009 yılına kadar da aşağıdaki gibi bir hüküm vardı...
(2) Asker kişiler hakkında statüleri devam ettiği sürece bu Kanunda belirtilen denetimli serbestliğe ilişkin hükümler uygulanmaz.
ancak bu hüküm Anayasa Mahkemesince iptal edildi.
RGT: 06.10.2009 RG NO: 27368 ANY. MAH. 11.06.2009 T. 2006/42 E. 2009/73 K.)
yukarıda gördügü gibi iptal olan bir yasa ve biz ondan bile faydalanamıyoruz
-
Alıntı:
size söyle bir sey sorsam da yorum alsam kapalıda kalma süresi varya kanunda ben 6 ay 20 gün aldım bunun 45 gününü askeri cezaevinde yattım bunu kapalıda yatmış sayılıp acıga cıkma hakkım olurmu ordanda bu yasadan faydalanırmı bir yorum alırsam iyi olur
-
öncelikle hanımefendiye bir cevap ve yorum yapayım.kanun çıktığında ki bu nisanın 11iydi.Yani ya ucu ucuna kaçırıyor ya da yine ucu ucuna yakalıyor kanunu.Kendisi dilekçe yazması lazım ama zaten infaz bürodakiler dilekçe yazdırıyorlar.Kendisi başvuru yapacak siz bişey yapamazsınız.Yalnız açık hakkını elde etmeden bir senenin altında cezası olanı da gördüm.Garip ama öyle.Ya şans eseri çıktı ya da geçici maddeyle bir senenin altındaki bütün cezaları çıkartacaklar.Siz görüşemiyor musunuz nişanlınızla?En azından telefondan falan bilgi alın ,bilgi verin.
Sayın didi;
zaten belli bir tarih var.Bu kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle diyor.Resmi gazetede yayımlandığı gün yürürlük tarihidir ki bu da 11 nisandır.Resmi gazete ilanını koydum orda göreceksiniz 2. madde de yazıyor.kırmızıyla dikket çekmek istedim.Elbette ki çok saçma bir suç.İnanın cezaevindekiler,gardiyanlar ki ben dışardan talimatla gittim mahkemeye,sivil hakimler ve en son denetimli serbestlik bürosundakiler böyle şey mi olur diyorlar.Onalar bile...GElin görün ki yatırıyorlar.Bulmuş olduğunu aslında uygulanabilir aynı zamanda denetimli swerbestlik kararını sivil hakimler verdiğinden şans da yüksek.Herşey dilekçeyle oluyor siz bu akrarın resmi bir örneğini veya esas numaralarını alarak dilekçeyle infaz hakimliğine başvurun.Yapabileceğimizi yapıp tevekkül etmek farz bize.Allah hayırlısını nasip etsin.
ikinci soruya gelince.eğer 60 gün yatmış olsaydınız kesin diyecektim bitti bu iş.2 ay çalışır iki ayda imza ile işi bitirirsiniz derdim.ama 45 gün olması kötü.Ancak hanımefendiyede söylediğim gibi ben çıkanların arasında açık hakkını almadan çıkanı da gördüm.Siz dilekçenizi hemen verin yargıtaydan gelir gelmez.önce bu yeni kanun için verin sonra 2009 daki kararlı dilekçenizi verirsiniz.
-
Alıntı:
öncelikle hanımefendiye bir cevap ve yorum yapayım.kanun çıktığında ki bu nisanın 11iydi.Yani ya ucu ucuna kaçırıyor ya da yine ucu ucuna yakalıyor kanunu.Kendisi dilekçe yazması lazım ama zaten infaz bürodakiler dilekçe yazdırıyorlar.Kendisi başvuru yapacak siz bişey yapamazsınız.Yalnız açık hakkını elde etmeden bir senenin altında cezası olanı da gördüm.Garip ama öyle.Ya şans eseri çıktı ya da geçici maddeyle bir senenin altındaki bütün cezaları çıkartacaklar.Siz görüşemiyor musunuz nişanlınızla?En azından telefondan falan bilgi alın ,bilgi verin.
Sayın didi;
zaten belli bir tarih var.Bu kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle diyor.Resmi gazetede yayımlandığı gün yürürlük tarihidir ki bu da 11 nisandır.Resmi gazete ilanını koydum orda göreceksiniz 2. madde de yazıyor.kırmızıyla dikket çekmek istedim.Elbette ki çok saçma bir suç.İnanın cezaevindekiler,gardiyanlar ki ben dışardan talimatla gittim mahkemeye,sivil hakimler ve en son denetimli serbestlik bürosundakiler böyle şey mi olur diyorlar.Onalar bile...GElin görün ki yatırıyorlar.Bulmuş olduğunu aslında uygulanabilir aynı zamanda denetimli swerbestlik kararını sivil hakimler verdiğinden şans da yüksek.Herşey dilekçeyle oluyor siz bu akrarın resmi bir örneğini veya esas numaralarını alarak dilekçeyle infaz hakimliğine başvurun.Yapabileceğimizi yapıp tevekkül etmek farz bize.Allah hayırlısını nasip etsin.
ikinci soruya gelince.eğer 60 gün yatmış olsaydınız kesin diyecektim bitti bu iş.2 ay çalışır iki ayda imza ile işi bitirirsiniz derdim.ama 45 gün olması kötü.Ancak hanımefendiyede söylediğim gibi ben çıkanların arasında açık hakkını almadan çıkanı da gördüm.Siz dilekçenizi hemen verin yargıtaydan gelir gelmez.önce bu yeni kanun için verin sonra 2009 daki kararlı dilekçenizi verirsiniz.
cok teşekkür ederim öyle yapayım gelir gelmez dilekce ile başvuru yapayım o zaman kadarda gene örneklere bakalım zaten askerlik kalmamış neyin cezası anlamıyorum sivile kaldımı ertele yada ceza yerine başka formuller bul askerligini bitirmeye calışmayana zaten imkan tanıma ama bizler bir hata yapıyoruz tek hata sonrasını zaten tamamladım sorunsuz herşuc affediliyor ama bu suc allah sabır versin hepimize yardım etsin inşalllah saol bilgilendirdigin icin
-
Mustafa bey işin garip tarafı nişanlım metris ceza evinden 3 gün önce tekirdag t2 kapalı ceza evine gönderilmiş avukattan ögrendım ben bunu dün akşam üzeri tekirdağ cezaevini aradım orda olduklarını söyledıler.Ve ben şunu düşünüyorumkı 6 gun oldu kımse ondan bi haber alamıyor telefon görüşünün olduğundan kendisinin haberi varmıdır onuda bılmıyorum ögrenebıldıgım tek sey suan tekirda cezaevinde oldugu ve görüş gününün ne zaman oldugu siz demişsiniz infaz bürodakiler dilekçe yazdırıyor diye ona yapabilecekleri söylenmiştir umarım nasıl bir yerde ne şartlarda kaldıgı konusunda cok endişeleniyoruz aileside bende ayrıca nişanlıyız nikahımız yok görüşüne gitsem ne gibi zorluklarla karsılaşacagımıda bilmiyorum bana savcılıktan özel izin alıp gelin dendı.Alıp gitsem görme ihtimalim ne onuda bilmiyorum ve en cokta beni korkutan sey şu Niye metristen alınıp Tekirdağa gönderildi yattığı yer KAPALICEZAEVİ yasadan faydalanıp faydalanamayacagını bılmıyorum kendisinle görüşüp anlatmam lazım onuda yapamıyorum.İnanın insanın aklına cok kötü şeyler geliyor.Açmı birileri bişey yaparmı 90 akıl 80 fikirdeyim anlayacagınız hem bu adam katil degıl v.s degıl niye kapalıda yatırıyorlar.?
-
Şimdi hanımefendi.Kanunlarla herşey yazmakta ama biz ,hatta yasamayı yürüten milletvekilleri ile yargı yani haki ,savcı bile bu kanunları bilmiyorlar.Açık inceleyip öyle karar veriyorlar.Mühim olan bizim araştırıp bakıp hakkımızı bilmemiz.Yasada açıkcevaevine gitmek için savcının izni gerekiyor.SAvılarda bunları farklı yorumlayıp her cezanın ,suçu ne olursa olsun 1/5 ini yattıktan sonra açııkcezaevine gitmesinin önünü açıyorlar hükümlülerin.YAni sizin sandığınız gibi,katilleri koyalım da firarileri direk açıkceza evine alalım yok.He yapabilirler ama yapmıyorlar o ayrı mesele.
Nişanlınız bilir.Ailesi dışında vereceği üç farklı aile dışı kişiylede görüşebilir.Ben iş arkadaşımla görüştüm ki siz nişanlısınız.Aynı zamanda savcı da sorun çıkarmaz özel izni verir.Nakil olması düşündürücü.Çünkü cezası az olanları pek ellemezler iller arası.İl içinde başka cezaevi olabilirdi ama iller arası olması düşündürücü.Umarım başka bir dosyası yoktur.Ülkemizde emin olun ki HAK HAKKINI ARAYANINDIR.bundan dolayı gidin Tekirdağ a ,konuşun görüşün içiniz rahatlasın.
-
Peki 1/5 ini yattıktan sonra demişsiniz 3 ay kesilen cezanın 1/5 nedir acaba ? Sanırım 20 güne tekabül ediyor .Perşembe günü görüşü var onu ögrendim Baska dosyası yok avukat sadece Firar sucu cezası görünüyor dedı aldıgı ceza bundanmış.
-
Alıntı:
Peki 1/5 ini yattıktan sonra demişsiniz 3 ay kesilen cezanın 1/5 nedir acaba ? Sanırım 20 güne tekabül ediyor .Perşembe günü görüşü var onu ögrendim Baska dosyası yok avukat sadece Firar sucu cezası görünüyor dedı aldıgı ceza bundanmış.
çok sükür size başka bir sey olmamış nişanlınız icin belkide yer olmadıgı icin nakil olmuş olabilir yada tekirdagda daha hafif suclu insanlar varsa o yuzden de yapılmış olabilir evet 3 ay zaten 100 gün ediyor 100 gününde 5/1 de 20 gün eder 20 günün sonunda herşey belli olur hem sizin icin hemde bundan sonrakiler icin inşallah müjdeli haberlerinizi bekliyoruz
-
didi77 Sizin söyledıkleriniz ve üzerine nişanlımın telefon etmesi harika bi durum sizde bu konuda yanımda oldugunuz ıcın tsk ediyorum.Sürekli buraya girmemin nedeni sizden bi yorum varmı dıye bakıyorum moral oluyor.İnşallah sizinde dedıgınız gibi tek tesellim denetimli serbestlik 15 gun sonra.Ama sürekli düşündüğüm için sanırım farklı şeylerde geliyor aklıma şunun gibi ; acaba basvuruda bulunsa haksız cıkıp cezası yukselırmı hem kayınpederime sürekli söylememe ragmen nişanlıma söylemeyi unutmuş denetimli serbestlik yasası için ceza infaz kurumuna basvurması gerektigini heyecandan sanırım.Hem bişeyde sormak istiyorum size basvurmadan yararlanamaz degılmı yani illa basvuruda bulunmak mı gerekıyor yada bunu cezaevi idaresi onu bu konuda yönlendirirmi acaba infaz kurumuna ?Tek tesellim 14 sonunda neler olacagı ....Size tekrar tsk ederım..Hıc tanımadıqım bırı tarafından kendımı suan ıyı hıssedıyorum..Sağolun
-
toplam cezanın 5 te 1 i yattıktan sonra açığa geçiliyor . 2 seneye kadar suçlarda hiç sabıkası yoksa savcının talimatıyla direk açıga geçer . nişanlınızın toplam cezası 5 ay sa 1 ay kapalı yatması gerekir . açık hakkı geldiğinde infaz hakimliğine dilekçe versin kalan cezasını dışarda denetimli serbestlik olarak çeker ...
-
3 ay olduquna göre 20 gun yatması lazım ondan sonra AÇIKCEZAevine geçmesi gerekiyor.Açıkta ne kadar kalıcak peki 3 ay yatarı varsa ?
-
Alıntı:
3 ay olduquna göre 20 gun yatması lazım ondan sonra AÇIKCEZAevine geçmesi gerekiyor.Açıkta ne kadar kalıcak peki 3 ay yatarı varsa ?
yanlış demiyorsam toplam cezanın sanırım 5/1 oluyor toplamı 5 aysa bununda 1 ayı kapalıda gecmek zorunda sanırım
-
1 Ayı Kapalıda gecicek açıkta ?
-
Arkadaşlar herkese merhabalar
Ben 2003 Kuleli As. Lis. 2007 KHO mezunu Topçu sınıfına mensup bir subaydım. Sınıf Okulunu müteakip ilk görev yerime atandım 2 sene orda çalıştım. Ardından 2010 atamaları ile Siirt'e tayin oldum fakat askerliğe devam etmek istemediğim için Siirt'e hiç katılmadan 2010 Temmuz'da firar ettim.
1 ay önce bağlı bulunduğum ilçenin askerlik şubesinden ilişiğimin kesildiğine dair haber geldi ve bende artık bu süreçten kurtulmak istediğim için geçen hafta 1nci Ordu Askeri Savcılığı'na giderek teslim olmaya karar verdim. Durumu anlattım. Dosyamın Diyarbakır'daki Askeri savcılıkta olduğunu öğrendik. Bir kaç telefon görüşmesinden sonra davama bakan askeri savcı ile irtibata geçtim ve kendisine anlattım herşeyi. O da İstanbul'da bulunduğum için buraya bir yazı göndererek ifademin İstanbul'da alınmasını istedi. Ertesi gün tekrar gittim ve 1nci Ordu Askeri Savcılığı'na ifademi verdim ve oradan ayrıldım. Bu arada 6 Ocak 2012'de ilişiğim kesilmiş.
Bugün ise KKK'dan bir yazı geldi 75.000 TL tazminatım olduğunu yazıyordu. Bütün askerlik safahatım boyunca geçirdiğim okul ve kurslar için harcanan para ve görev yapmadığım süre için ödenecek tutar yazıyordu.
Şimdi siz değerli hukukçulara ve süreci geçirmiş arkadaşlarıma sorularım şunlar olacak
1) Verdiğim bu ifadenin sonucunde ne olacak? Yani bundan sonra süreç ne olacak? Şimdilik yapmam gereken bir şeyler var mı?
2) Bu 75000 TL olan tazminatım faizli midir yoksa ödemem gereken tutarmıdır? Yani daha fazla artar mı bu meblağ? Her iki şekilde de bu meblağa itiraz edebilirmiyim? Öyle bir hakkım varsa bu tutar düşer mi?
Şimdiden çok teşekkür ederim. Cevaplarsanız çok sevinirim. Ailecek şu an bir boşluktayız ne yapmamız gerektiğini bilemiyoruz.