Arkadaşım 112 sayısını devamlı söylüyon.İnşallah dediğin gibi olur.Ama ben bu ekonomik göstergelerle sana hiç katılmıyorum...
Printable View
Hatice KOLÇAK
JPY ve CHF Mağdurları
Vatandaşımızın uzun zamandır beklediği kira öder gibi ev sahibi olma hayali 2007 yılı şubat ayında yasalaşmış ancak beklenen olmamıştı. Çünkü konut kredi faiz oranları bir türlü düşmedi ve düşmediği gibi her geçen gün artmaya devam etti. Son yıllarda hızlanan inşaat sektörü ile beraber gerçekten güzel konut projeleri üretildi bu da insanın ev sahibi olma isteğini herşeye rağmen körükledi.
Tam bu aşamada durağanlaşan emlak sektörüne rağmen bankalar konut kredisinde alternatif arayışlara girince gündemimize Japon Yeni ve İsviçre Frangı girmiş oldu. İsviçre Frangı ve Japon Yeni, uluslararası piyasalarda Amerikan Doları ve Euro’ya göre daha az dalgalandığından istikrarlı para birimleri olarak tanınıyor. Ayrıca bankalar Japonya ve İsviçre’de faizler çok düşük olduğu için buralardan daha kolay finansman bulabiliyor dolayısıyla Türkiye’de daha uygun faiz oranlarıyla tüketiciye kredi kullandırıyor.
JPY ve CHF Mağdurları
Her ne kadar kur riskinin ne demek olduğunu biliyor olsak zamanında birçoğumuzun canı kurdan yanmış olsada, bize sunulan CHF ve JPY nindeki faiz oranlarının YTL ye göre üçte bir oranında düşük olması Amerikan Doları ve Euro ya göre daha stabil olması yabancı para cinsinden borçlanmayı göze alan tüketiciye cazip geldi. Dövize endeksli konut kredisi kullanmak isteyenler JPY ve CHF para birimlerinden kredi kullanmaya başladı. Faiz oranları diğer yabancı para birimlerine göre oldukça düşük olan JPY ve CHF o kadar çok tercih edildi ki kullanılan dövize endeksli kredilerin yarısından fazlasını oluşturdu.
JPY ve CHF kredi kullanan tüketicinin aylık ödemleride, toplam ödenecek kredileride oldukça makuldu, özellikle Ytl karşısında. Ancak durum hiçte umulduğu gibi gitmedi.Üstelik en son 2001 de yaşadığımız ekonomik krizden sonra 7 yıl aradan sonra beklenmeyen bir zamanda üstelik bu sefer Türkiye’ den değil Amerika’ da başlayıp küresel boyutlara ulaşan finansal krizden dolayı kurlar resmen zıpladı. Yaşanan küresel finans krizi ile beraber ekonomileri sağlam finans sıkıntısı olmayan Japonya ve İsviçre’ ninde para birimleri diğer para birimleri gibi bir anda yükseldi.
kaynak
http://www.qurbaa.com/kose-yazarlari...ml#comment-463
Sayın selma hanım bizlere artık çözüm lazım haber köpürlerini buralara yapıştırarak degil icraat lazım.Gazetecilik haberi yapmak degil .Bizlerin bu düştügümüz zor durumdan kurtulması lazım birilerinin üzerimizden haber konusu yaratması bizleri bağlamıyor. Artık bizleri enterese etmiyor.Sadece yerimizde uygun adım saydık.Yanlışmıyım?Biz mağdurlara bu haberler ne kadar faydalı olduki sadece haber olarak yapıldı.Ve öyle kaldı. Sadece gazete ve benzeri yayın üzerimizden prim yaptı.Zaten bu ve benzeri haberleri herkes bi şekilde okuyor ve takip ediyor...
Artık zaman hep birlikte hep beraber hareket atmek ve yürümek gerekirse hiç bir bankaya ödeme yapmamak zaten ödeyemiyoruz. Alsınlar sahip olduğumuz yada olacağımız evleri başlarına çalsınlar.YETER YA YETER ARTIK BU BİZLERİN BU DÜŞMÜŞ OLDUĞU ZOR DURUMLAR KİMLERE NE MENFAAT SAĞLAYACAK.YA HEP YA HİÇ KAYBEDECEK NEMİZ KALDIKİ.
size kesinlikle katılıyorum.lütfen sataşma yapmayın .okumuyorsanız okumayın bırakın okumak isteyenler okusun sizene!!!!
elinizden daha iyisi geliyorsa buyrun yapın ...
Size katılıyorum sonuçta haberlerden de haberimiz olmalı.Selma Hanım bu işe ciddi anlamda kendini verdi kendisini kutluyorum.Biz millet olarak iyi olan şeyleri eleştirmekten hoşlanıyoruz.Seviyemizi bozmayalım arkadaşlar.
Bugün Manisa merkezde ulupark çay bahçesinde yenzedeler saat 20:30 da toplanıyor.Manisalılar duyurulur.
Bende katılıyorum..Çoğu zaman medyada veya nette çıkan haberler ile ilgili bilgiyi burada paylaşımı yapan arkadaş sayesinde öğreniyoruz..Birbirimize de pozitif olmayı başarabilirsek iyi sonuçlar alabileceğiz diye düşünüyorum.Çünkü herkes elinden geldiğince birilerine ulaşmaya,birşeyler yapmaya çalışıyor.Ayrıca bu forumdan ve diğer sitelerden olabildiğince kişiyi haberdar etmemizde son derece önemlidir..
usd/jpy paritesinin artacağı, jpy nin değer kaybedeceği yazıyor.arkadaşlar görüşünüz nedir?
Arkadaşlar bana güvenin 112 seviyesini göreceğiz merak etmeyin.Her yokuşun bir inşi vardır.Daha önceki yorumlarımı incelerseniz bu düzelmeyi önceden tahmin ettiğimi göreceksiniz.
Bu analiz Tarihi gerçekler ,gözlem, şirket ve ekonomi haberlerinin takibi sonucunda ortaya çıkmıştır.
Bir Tarihçi olarak meslektaşlarımın bildiği bir gerçeği sizlerle paylaşayım.
Dünyada her bin yılda bir güç dengeleri değişir.Şu an bir dönüm noktasındayız.
Batının dağılıp doğunun yükselişine şahit olacağız.
Türkiye Dünyanın 3 süper gücünden biri olacak.
Bu bir slogan değil dünya jeopolitik uzmanlarının görüşüdür.
Bu ülkeye güvenen kazanır.
Kesinlikle katılıyorum.Bende bu krediyi almak istediğimde çok araştırmıştım.Parite 1994 yılında bir kez daha bu seviyelere inmiş(87-95)Ancak daha sonra tekrar normal seviyesi olan 111-122 arasında sürekli (15 yıl) devam etmiştir.Bu demek oluyorli şu anda bile 100 çıkması demek bizim için önemli bir gelişme çünkü.Dolar sene sonuna kadar 1400-1500 bandına inerse yen tekrar 1400 leri görebilir diye düşünüyorum.Yen geçmiş yıllara bakıldığında bazı yıllar %20-25 lere varan düşüşler yaşamış.Tabiyki hepimizin isteği yen eski seviyesine gelir gelmez ytl çevirmek diyorum.Rahat günler için :))Ama yinede şahsi görüşümdür yen önümüzdeki 5 sene içinde bu seviyelerin üstüne gelmiyeceğini düşünüyorum.
Degeli Arkadaşım şarların zorlaşması ile birbirimize olan tahammül gücümüzü de kaybetmek üzereyiz jpy nin yükselmesi yada düşmesi benim elimde degil bu sayfaları bizlerin dışında bir çok mağdur da okuyor.haberlere gelince bir çok arkadaşım her gazeteyi ve tv yi aynı anda takip edemiyor ki çıkabilecek her haber in bizlere getirisi olacağını biliyor ve görüyoruz şu güne kadar gelinen noktayı bile buna borçluyuz ben her şeye rağmen paylaşmaktan ve birlik olmaktan yanayım forumda daha gerilere bakarsanız sayfaların sohbetten sorun anlatmaktan ileri gitmedigini görebiliriz kaldıki bu forumdaki amacımız yeni haberleri paylaşabilmek ve bir araya gelebilmek bu konuda da önemli bir yol aldığımız kanısındayım lütfen sabırlı olalım tüder i arayalım gelişmeleri hızlandırma yolları arayalım çünki artık her dakika aleyhimize
saygılarımla
İlgili Makama;
Ekonomik kriz öncesi kullanılmış olan Japon Yeni endeksli Konut kredileri tüketiciler tarafından ödenemez hale gelmiştir. Tüketiciye bağlı olmayan dünyada gelişen olaylar neticesinde konut almak için çabalayan tüketicinin düştüğü durum, konut taksitlerinin ödenemez hale gelmesi durumudur. Kredi alan tüketici makul ölçülerdeki artış dahilinde hesaplarını yaparak kredi kullanmış ve ev sahibi olmaya çalışmıştır. Ancak daha 2-3 ay önce aldığı evinin taksitlerini ödeyemez durumda olduğu için evini kaybedecek, hatta bankalar tarafında konulan ipotek JaponYenin deki anormal artıştan dolayı ev fiyatlarının da düşmesi ile banka borcunun ev koyduğu konutu satarak kapatamayacak ve tüketiciye daha da büyük zorlukların ve borçların altına sokacaktır.
Biz de 2008 yılı Eylül ayında Bankalar tarafından çok fazla özendirilmesi nedeniyle Japon Yeni Kredisi kullanarak ev sahibi olduk.Böylece YTL ye göre daha avantajlı koşullarda taksit ödeyeceğimizi düşünüyorduk.Zaten sabit gelirli insanlar olarak en ekonomik olan seçeneğe ihtiyacımız vardı.Bankanın da bizi direk olarak bu seçeneğe yönlendirmiş olması bizim şu an içinde bulunduğuz duruma gelmemize sebep oldu.Bu güne kadar hiçbir borcumuzu günü geçmeden ödeyen biz, şimdi kara kara ne yapacağımızı düşünüyoruz.Ancak bu konudaki çıkan bazı haberler var ki bizi umutlandırmıyor değil.Ankara 3. Tüketici Mahkemesinde bu konun emsali olan bir durumda bulunan basında adı H.Y. olarak geçen kişinin mahkemeyi kazanarak kriz öncesi kurdan ödemelerini sabitlediğini okumuştuk.Bunun üzerine TÜDER’in konuyu ana sayfasına taşıdı.Ben de birkaç avukatla görüştüm.Bu avukatların içinde bahse konu mahkemeyi kazanan Avukat da vardır.Aldığım bilgiler göre Konut Kredilerinin Tüketici Yasası kapsamına 2003 senesinde dahil edildiği ve 2006 da çıkan Yeni Tüketici Yasasıyla da bu konuda birçok hakkımızın bulunduğu yönündedir.Tüketiciyi yanlış yönlendirmek, imzalanan sözleşmenin bile fesh edilmesini gerektirmektedir..Bunun dışında Borçlar Kanunun 137. Maddesine göre de haklarımız bulunmaktadır.Tüm bunların ötesinde Bankalar Döviz Borçlarını Kuru forward ederek aldıklarını ve kur artışındaki farkı tüketici karşısında haksız olarak kazandıkları konusunda da yine bu kişilerden alınmış duyumlar vardır.Daha sonra basından Yargıtay tarafından karara bağlanacağı haberlerini okuduk ve konuyu mahkemeye taşıma sürecini bu nedenle ertelik.Ancak bu konu da hala somut bir adım atılmadığını görüyoruz.Zaman sürekli olarak aleyhimize işliyor.Banka ödemlerimizi “itiraz kaydıyla” ibaresini yazarak ödüyoruz.Bu yanlış yönlendirmenin bizlerde yarattığı maddi ve d en çok da manevi kayıpların bir an önce giderilmesini istiyoruz.
Kredi kullanan tüketicinin düştüğü durum şudur;(200.000 ytl karşılığı JPY)
Kredi aldığı gün ödeyeceği taksit tutarı 2160 ytl
Bugün ve 3 aydır ödediği taksitler 3650 ytl
Bugün bankalardan kredi kullanan tüketicinin ayrı rakama ödeyeceği taksit 2456 ytl dir.
Alttaki tabloda bu ödenememenin yanında çok değil sadece 2-3 ay sonrasında oluşan koşullar nedeni ile şu an bankalardan kullanılacak kredi ile de farklar gösterilmiştir.
Tarih Kredi vadesi Ay Alınacak kredi tutarı YTL Kredi tarihi KUR 100JPY Kredi karşılığı JPY tutarı Kredi Faizi Aylık Taksit JPY karsılıgı Gunluk Kur Kredı odemesı YTL karsılıgı
01.09.2008 120 200.000 1,05 19.047.619 0,45 205.774 1,75 3.601
01.12.2008 120 200.000 1,75 11.428.571 0,69 140.356 1,75 2.456
YTL FARK 1.145
Tablonun özeti şudur;
3 ay önce 120 ay vadeli JaponYeni Kredi kullanan birey bugunku koşullarda 3,601 ytl aylık taksit oderken, 3 ay sonra 120 ay vadeli JaponYeni Kredi kullanan birey kredi faizi 0,45 den 0,69 a artmış olmasına rağmen 2456 ytl aylık taksit ödemektedir. 200.000 ytl yerine rakam daha fazla kullanıldığında fark katlanarak artmaktadır. 2-3 ay önce her şeyden habersiz kredi kullanan tüketici bu kriz ortamındaki olumsuz koşullara rağmen tarifi güç bir yükün altında ezilmektedir. Bugünkü karışık durumda bile yeni kullanmış olduğu kredi ile arasında anormal farklar olmuştur.
Bunun o tarihte kredi kullanan tüketiciye yapılan haksızlık olduğunu düşünmekteyim. Kredi kullanan tüketici kredi aldığı gün 2160 ytl taksit ödemeyi hesaplarken ve yıllık belli artışları göz önune almışken %60-65 lık bır artış ile daha ilk taksitinde kredisini ödemeye çalışmaktadır. 3 aylık sürede zarfındada bu taksiti ödeyebiliyorsa %60-65 farkla ödemeye çalışmaktadır. Tüketiciye kredi kullanımında Japon yeni verilmemiş ve taksitlerde Japon yeni ödenmemektedir. Ödemeler ve taksitler YTL olarak takip edilmektedir. Hatta bankalar JPY kredilerde tüketicinin döviz hesabında JPY varsa bunu alış kurundan bozup satış kurundan kredi ödemesini yapmaktadırlar.
Birkaç ay önce Japonyeni ile kredi kullanan tüketicilerin maduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz. İvedi alacağınız çözümler ödenemez durumdaki kredi taksitlerinden evlerini kaybedenlerin sayısını azaltacaktır.
Aslında bu kadar cümlenin çok kısa bir açıklaması da var.”BİZ BU TAKSİTLERİ ÖDEYEMEYECEĞİZ.LÜTFEN EVLERİMİZİ KURTARIN”
Konuya ilginizi saygıyla rica ederiz.
isim
soyisim
adres
tlf
imza
Arkadaşlar Tüder in göndermiş olduğu bu dilekçe örnegini gerekli yerlerini doldurup aşağıdaki numaraya fax çekmemiz gerekiyor
fax:0312 424 08 80
SELAMLAR Sözlerim yanlış anlamalara ve başka alanlara kaydırılmş,oysa yazılarım doğru okunup anlanabilseydi bu yersiz tartışmalara gerek olmazdı.Benim anlatmak istediğim artık buralarda toplandık,örgütlendik hareket etme zamanı.Eylem kararı alınıyor.Kimseler yok haber yapılmak isteniyor.Kimse yok lafa gelince arkadaşlar peşe,peşe yaygaralar koparıyor.İcraat lazım demişim yanlışmı ?Peki nasıl olacak arkadaşlardan bazıları ise yazılanları gazete gibi takip ediyormuş ben herkese sataşıyormuşum .Vah vah halimize
Herkese Selamlar;
25.02.2009 tarihinde Av.Sn:Temel EKEN ile telefonda görüştüm.Davanın sonuclanmadıgını ancak,haber tv lere ve internete dustugu icin banka müşteri ile görüşüp borcun kapatılmasını kabul etmiş.Kendisinin bana soyledigi; bugune kadar emsal davalarda kararları ekleyip bir dilekcesi hazırlayarak tedbir davası acıp ilk müracaatı yapmak gerekmiş.Eger Hakim tedbir kararı alırsa ki; Ankaradaki S:Hakim bu yönde karar vermiş o zaman bir üst mahkemede dava acmak gerekmiş.Anladıgım kadarıyla hakimin tedbir kararı alması demek bir yerde bizim kurtulusumuz demek.Aslında tüketici dernegi Sn:Temel EKEN bey ile temasa gecip cok daha detaylı bilgi bizim anlayacagımız dilden yol göstererek aktarabilir.Ankaralılar sanslı Temel bey Ankarada,ya biz İzmirliler ne yaparız ..??
Hepinize saygılarımı sunarım.
selma hanımı anladım şimdi kıredi çekenler şanslı ama biz112 deyken aldık bizim suçumuz ne bizdüşsünde çektiğimiz kura gelsin istiyoz yeni çekenler düşsünde dahada az ödeyelim diyor bizim suçumuz ne haksızlık önce çekenlere bişeyler yapmaları lazım
Manisa'da Dövizzedeler Toplandı
Yayın Tarihi: 27.02.2009
26 Şubat Perşembe Akşamı, Manisa'da bulunan yaklaşık 50 dövizzedenin katıldığı oldukça verimli bir toplandı gerçekleşti.Toplantıya yerel basından ETV ve Denge Gazetesi de eşlik etti.
Yapılan toplantıda 1 Mart 2009 Pazar akşamı Saat 18:00'da Manisa Milletvekillerinin de davet edileceği Ulupark'ta yeni bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.Toplantı'ya çevre illerdeki dövizzedelerinde davet edildiği açıklandı.
Kaynak: www..com
BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU
(Hukuk İşleri Daire Başkanlığı)
SAYI : BDDK.HUK.Ş.40-10/B- 3577 27/02/2009
KONU: Bilgi Edinme Talebi
Sayın
Bilgi edinme başvurunuzda bahsedilen talebiniz ile ilgili açıklamalarımıza aşağıda yer verilmiştir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun görevlerini ve yetkilerini düzenleyen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 82/2 ve 93 üncü maddeleri uyarınca Kurumumuz; Bankacılık Kanunu ve ilgili diğer mevzuatın verdiği yetkiler çerçevesinde finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması, mali sektörün gelişmesi, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korunması ile yetkili ve görevlidir.
Bankacılık alanında bir kamu otoritesi olan Kurumumuza bankalarla olan çeşitli sorunlarının çözümü için başvuran çeşitli talep sahiplerinin şikâyet dilekçeleri ilgili bankalara iletilmek suretiyle mağdur oldukları konularda Kurumumuzca yardımcı olunmakla beraber, esasen ilgili Bankayla ve özel hukuk hükümlerine göre çözümlenmesi gereken şikâyetiniz ile ilgili olarak Kurumumuzca yapılacak bir işlem bulunmamakta olup, konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığına ya da yargısal mercilere başvurulması hususu takdirlerinizdedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Sayın Japon Yeni Mağdurları:
Faks göndermeyi ve Sözleşme verilmeyenler de ÖZELLİKLE fakslarına "Sözleşme verilmedi" notlarını düşmelerini ve dilekçelerin bir örneğini de TÜDER'e iletmenizi bekliyoruz. (bilgi@tuder.net)
LÜTFEN İHMAL ETMEYİNİZ.
BDDK Başkanı : e-posta: tbilgin@bddk.org.tr Faks: 0 312 424 08 80
Plan Bütçe Komisyonu Bşk: Alattin Büyükkaya. Faks: 0 312 420 54 37
(Ne kadar çok faks iletilirse şansımız o kadar artacak).
NOT: Tüder'e üyeliklerinizi bekliyoruz. Üye formu ektedir). Lütfen bizi ÜYE SAYIMIZI ARTTIRARAK DESTEKLEYİNİZ.
Yıllık ücret 1 (Bir) TL + 9 Tl (İlk girişte)bağış 10 TL
Öneriler:
Sizden bir ÖNERİ :3. tüketici mahkemesinin jp le ilgili bir karar vermediğini, bankayla ilgili kişinin (müşterinini) uzlaştığını avukatlar söylemektedir.
Ayrıca tbmm dilekçe komisyonuna başvurmaları konusunda yönlendirebilirsiniz...
Sn:tüder yetkilileri göndermiş olduğunuz BDDK başkanı teyfik bilgine hitaben yazılman dilelçeniz şayet ad soyad imza doldurularak bddk ya gönderilecekse gönderecegimiziz mail adresinide belirtmelisiniz bir diger konu ise bankalar hiç bir mağdu r sözleşme örnegini vermemiştir bilginize
Sayın Japon Yeni Mağdurları: Eliniz şu anda çok güçlü. Bankalarınızda nabız yoklayınız. Ama Şu Önerimizi HER ZAMAN DİKKATE ALINIZ:( İlettiğimiz bir yazıdan)Koyulaştırımış kısım.
Sn. Özcan Pektaş
T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,
Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü
JAPON YENİ KREDİ KULLANDIM!
YANDIM ALLAH’IM! YANDIM!
Aklımda bile yoktu.
“Gel” Japon Yeni ile kredi verelim, dediler.
Faizi çok az, riski hiç yok dediler.
İnandım, bugüne kadar yüzde 80’lere varan faiz artış kurlarıyla elimde-avucumda ne varsa sattım, borcumu ödedim.
Ama artık tükendim, aldığım konutu satabilsem de kurtuluş yok.
Ben de vatandaşım; SESİMİ DUYAN YOK MU?
Bana da bir çare…Diye isyanda olan Japon Yeni mağdurlarının sorununa çare arıyoruz.
Sn. Genel Müdürümüz,
Japon Yeni’nin ne olduğunu dahi bilmeyen bir çok insana, bazı bankalar Japon Yeni ile özellikle konut kredisi kullandırmış ve şimdi % 75’lere varan bir değer artışıyla aileleriyle birlikte bir milyon insan ciddi mağduriyet içine düşmüş ve yukardaki satırlarla kendilerini ifade etmeye çalışmışlar ve medyada ciddi yer bulmuşlardır.
Bazı yeni bankalar, büyük bankaların USD ve EURO para cinslerindeki güçlerini bildiklerinden ve onlarla rekabet edebilme güçlerinin sınırlı olduğunu bildiklerinden, piyasada pazar payı elde edebilmek için Japon Yeni ve CHF 'ye yönelmişlerdir. Bu da döviz cinslerini bilmeyen tüketicilerin yanıltılmasına yol açmış; tüketiciler karşılaştırabilir olmaktan uzaklaşmışlardır. Bu bankalar, Japon Yeni veya İsviçre Frangı borçlanarak kredi vermemişlerdir. Ellerindeki USD mevcutları bulunduğundan dolayı bu döviz pozisyona karşı Japon Yeni karşılığı TL olarak kredi vermişlerdir. Yani hiçbir tüketici tarafından bankadan Japon Yeni ya da İsviçre Frangı alınarak satıcıya ödeme yapılmamıştır.
Küresel krizin ülkemizi etkilediği Eylül 2008 ayına kadar kredi taksitlerini zorlanmadan muntazaman ödeyen tüketiciler, kriz nedeniyle % 40a yaklaşan develüasyon ile taksitlerini % 40 artış ile ödemeye başlamışlardır. Kriz öncesi (sözleşmenin tanzim edildiği) tarihte ödenen taksit tutarı ile Şubat 2009 tarihi itibariyle ödenen taksit tutarı arasındaki fark ise % 79a ulaşmıştır. Aylık taksitteki kur farkından dolayı ortaya çıkan bu artış haricinde, tüketiciler, banka ile sözleşme yapılırken banka tarafından söylenmeyen ilave KKDF ve BSMV vergileri ile daha da zor durumda kalmışlardır. Kredi veren banka tarafından ‘Dövize endeksli kredilerde kullanılan tarihteki kur ile taksit ödeme tarihindeki kur arasında meydana gelen kur artışı nedeniyle ortaya çıkan farklar faiz olarak kabul edildiğinden üzerinden fon ve vergi kesintisine tabi tutularak krediyi kullanandan tahsil edilmektedir.’ Açıklamasıyla, tüketiciler, ilave paralar ödemek zorunda kalmışlardır.
Kredi sözleşmesi düzenlenirken, banka ya da kredi veren başka kuruluşlarca sözleşmenin yalnızca olumlu tarafları öne çıkarılmıştır. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleriyle birlikte ayrıca 1985 tarihinde evrensel kabul görmüş, Türkiye’nin tarafı da olduğu Evrensel Tüketici Hakları Beyannamesinde yer bulan tüketicilerin bilgilendirilme hakkı, kredi veren tarafından 5411 sayılı yasaya aykırı (75. madde - Bankaların Etik İlkeleri, 76. madde - Müşteri Hakları ve Tüketicinin Bilgilendirilmesi Hakkı) fiili neticesinde ihlal edilerek; maddi ve manevi zararlar ortaya çıkmıştır. Finans bilincinden yoksun tüketicilere riskler ve ekonomik kriz gibi öngörülemeyen hallerde oluşan değişen koşullar hususunda kredi veren kuruluş tarafından uyarılar yapılmamıştır. Tüketiciler, artan kur ve faizlerle aşırı borçlanarak kredi taksitlerini ödemekte ciddi sıkıntılara (aşırı ifa güçlüğü) düşmüşlerdir. Sözleşmedeki edimler dengesinin çıkan olağanüstü haller dolayısıyla tüketici aleyhine bozulması sebepleri ile mevcut kredi sözleşmelerinin uyarlanması ve tüketiciler tarafından ödenmiş bulunan KKDF ve BSMV vergilerinin iptali ve tüketicilere iadesi için yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması zorunluluğu doğmuştur.
Bu konuda TÜDER olarak tüm taraflar için en makul önerilerimiz şunlardır:
1. Elbette bu kredilerin bir maliyeti ya da maliyet kuru vardır. Söz konusu kurun üzerinden tüketicilerin aleyhine olmamak üzere bir miktar fazlasına konu talepler TL krediye dönüştürülerek makul bir orandan devam ettirilebilir. Ocak 2008 tarihinde 1,04 TL üzerinden kredi kullanılmışsa, bu tutar 1,15 ya da 1,20 TL.yi aşmamalıdır. Yani Ocak 2008'de 1.04'den kredi kullanılmış ise kurun halihazırdaki seyrettiği tutara yakın bir tutar olan 1.82 TL kurdan TL'ye dönüştürülmemelidir. Bu kredilerde diğer maliyetler KKDF ve BSMV'dir ve bu konu ile ilgili daha yeni 14.01.2009'da uygulama yönetmeliği çıkmıştır. Sadece bu kredilere mahsus olarak KKDF ve BSMV vergilerinin kaldırılması yönünde yasal düzenlemeler Maliye Bakanlığı tarafından bu konudaki yasalara aykırı değilse yapılabilir. Bu mümkün olmadığı takdirde kanun marifetiyle de gerçekleştirilebilir.
2. Tüketicinin Korunması Yasasının yeniden ele alındığı bu dönemde; DÖVİZLE KREDİ ALACAK TÜKETİCİLERE –sözleşme imzalanmadan 24 saat once- Dövizle kredi almanın riskleri konusunda A4 büyüklüğünde “ okudum ve imzaladım” diye bir bilgi verme zorunluluğu getirilmelidir.
Sayın Bakanım; son önerimiz, bundan sonra konu ile ilgili sorunların yaşanmaması için önemli bir etken olacaktır.Bilgilerinize ve alakanıza sunar, sağlık ve başarılar dileriz.
Saygılarımızla
ENGİN BAŞARAN Av. ALİ RIZA ATAER R.SEFA KABAALİOĞLU
GENEL BAŞKAN HUKUK KOMİS. BŞK. YARD. FİNANS KOM. BŞK.
BİR DİĞER ADIM: Bankalarınıza ekteki mektubu uyarlayarak İADELİ-TAHHÜTLÜ iletiniz. Gönerme belgelerini saklayınız. İlerde bize gerekecek.
DİŞİNİZİ BİRAZ DAHA SIKIN: MHP'den eski Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu
CHP'den Osman Coşkunoğlu
ve AK Parti'den Plan Bütçe Komisyonları ile bizzat telefonda görüştük ve mevcut tüm bilgileri ilettik.
Saygılarımızla.
Engin Başaran
Genel Başkan
DOVİZZDE.COM sayfasına teşekkürler.
--İletilen İleti Eki--
From: admin@dovizzede.com
To: bilgi@tuder.net; sefa.kabaalioglu@gmail.com
Date: Wed, 25 Feb 2009 14:29:53 +0200
Subject: Yeni Şafak: 230 bin kişi YENzede oldu
Ekonomi
24.02.2009
--------------------------------------------------------------------------------
230 bin kişi YENzede oldu
Kredilerini 'Japon Yeni' üzerinden alan yaklaşık 230 bin kişi, Yen yüzde 75 değer kazanınca mağdur oldu. TÜDER, mağdurlar adına Cumhurbaşkanı, Başbakan ve BDDK'ya mektup yazdı
İSTİHBARAT SERVİSİ
Küresel mali kriz öncesi bankalardan Japon Yeni ile kredi alan yaklaşık 230 bin vatandaş, Japon Yeni'nin yüzde 75 değer kazanması nedeniyle mağdur oldu. Mağdur vatandaşların başvurusu üzerine Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Engin Başaran, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Nazım Ekren ile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'e mektup göndererek 'Düzenlemeyi yapıyorlar, bir de denetlemeyi yapmalarını istiyoruz' dedi.
Başaran, bankaların vatandaşları bilerek yanlış yönlendirdiğini iddia ederek 'Böyle olacağını biliyorlardı. İkinci evini almak isteyen, şimdi kredi taksitlerini ödeyebilmek için evini satmak zorunda kalıyor' dedi. 'Japon Yeni kredisi kullandım yandım Allah yandım' yazılı dövizler tutan mağdurlardan www.dovizzede.com internet sitesi sahibi Uğur Şendur da 'Bankadan 5 milyon 700 bin Yen yani 70 bin TL para aldım. Hiç elime Yen geçmedi, TL olarak aldım. Aylık ödemelerim 1285 TL iken, şimdi 2050 TL oldu' dedi.
İNSANLAR İŞSİZ KALDI TAKSİT ÖDEYEMİYOR
TÜDER Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Kabaalioğlu, Ocak 2008 tarihinde 100 Japon Yeni'nin 1,04 TL iken 1.82 TL'ye kadar çıktığını söyledi. Kabaalioğlu, 'Küresel kriz nedeniyle insanlar işsiz kaldı. Taksitlerin ödeyemez duruma geldiler. Bu nedenle insanların özellikle KKDF ve BSMV vergilerinden muaf tutulması gerekir' diye konuştu.
Arkadaşlar sonuca ulaşabilmemiz için TÜDER den gelen talimatlara aynen uymalıyız
bugün düne nazaran yükseldi :( arkadaşlar nette japon yeni analizi,beklentisi gibi aramalar yapıyorum hep eski yıllara ait haberler çıkıyor, piyasa beklentileri ya da japon hükümetinin yene müdahale edeceği ..vb gibi açıklamalar,yorumlar,ekonomistlerin yorumlarını falan bulabilen var ise burdan paylaşabilir mi lütfen.
Uzman Forex > Pariteler > USD/JPY
USDJPY Günün Yorumu
Düşük Maliyetli Dolar Operasyonu
Japonya’dan para çıkışı son haftalarda Japon ekonomisinden gelen çok olumsuz verilerle birlikte hızlandı. Bu durum paritedeki yükselişi ve aynı zamanda da Dow Jones endeksindeki yükselişi açıklıyor. Yani para Japonya’dan çıkıyor ve ABD’ye gidiyor. Zaten uzun vadeli plan buydu. ABD gerek duyduğu zaman kendisini fonlamak için önce Yen’i, değerli Yen’i satarak kendine ucuz Dolar kaynağı sağlamaktı ve bu operasyon şimdilik devam ediyor. Ne zaman ki bu akış süreci tamamlanacak o zaman Dolar / Yen paritesi aşağı yönlü düzeltme yapmaya başlar. Kısa vadede teknik düzeltmeler olur ancak sınırlı kalır. En fazla 95.50
seviyesine kadar gerile çekilmeler olabilir ama şimdilik kısa vadeli hedef 99.50 ve ardından 101.20.
ANATOLIA CAPITAL
Sayın Dövizzede arkadaşlarım son iki aylık konut kredimi ödeyememiştim.İzmir 1nci Tüketici mahkemesine dava açtım 5 mart günü duruşmam var.Gelişmeleri sizinle paylaşacağım.
Ayrıca Ankara'daki Avukat Temel eken ile bende en başta görüşmüştüm ama baktım ki bu olay rant'a dönüşmüş benden sadece dilekçe için bile 750 tl istendi ve ayrıca dosya için 1250 tl istendi bilginize.
Ana Haber Bülteni - Japon Yeni Krediler ve Mağdur Olan Tüketiciler
Yayın Tarihi: 03.03.2009
05 Mart 2009 Perşembe günü Cem TV'de Ana Haber Bülteninin hemen ardından yayınlanacak olan "İşin Aslı" adlı programa Tüketici Derneği Finans Komisyonu Başkanı Sayın R.Sefa KABAALİOĞLU konuk olarak davet edilmiştir.
Saat 19:00'da Ana Haber Bülteni akabinde yayınlanacak olan "Japon Yeni Krediler ve Mağdur Olan Tüketiciler" konulu programı izlemeye bütün duyarlı dövizzede arkadaşlarımızı davet ediyoruz.
Kaynak: www..com
Manisa Belediye Başkanı Sn.Bülent KAR Bey'e Teşekkürler
Yayın Tarihi: 01.03.2009
01 Mart 2009 akşamı Manisa'da planlanan toplantı, Manisa Belediye Başkanı Sayın Bülent KAR Bey'in de katılımı ile gerçekleşti.Çok sayıda dövizzedenin katıldığı toplantıda sorunlar dile getirildi ve çözüme katkı sağlamak adına birlikte hareket etmenin önemi vurgulandı.
tv den izleyemiyenler internetten aşağıdaki link i tıklayarak izleyebilirsiniz
http://www.cemtv.com.tr/canliyayin.asp
Yenzedeler,
Yeni yayına başlayan ve 03 Mart 2009 tarihli HaberTürk gazetesinin ekonomi sayfasında (9 ncu sayfa) tam sayfa "bankaların gazına gelip Yen'le borçlanana samuray çarptı" konulu haber yayınlandı.Haberde dövizzede.com, BDDK Bşk.T.Bilgin'in daha önce yayınlanan haberi ve dolar , euro , CHF ve JPY'nin kur artış karşılaştırması yapılmıştır. Tabii ki JPY başı çekiyor.
Yalnız haberde "bankalar son bir yılda JPY'nde yaşanan aşırı değerlenmeye rağmen ödeme güçlüğüne düşen yada takibe alınan müşteri olmadığı !!!!!!!belirtilmiş."
Dövizzede.com'daki JPY/TL grafiğine atıf yapılmış.
Ayrıca bankaların müşterinin yarasını vade desteği ile saracağına yönelik bir haber yer almakta. Haberde, bankaların JPY'ndeki hızlı artış nedeniyle mağdur olan müşterilerinin kayıplarını hafifletmek için yoğun uğraş verdiklerinden bahsedilmekte!!!!!! (Gerçekten böyle uğraşan bir banka var mı dersiniz? Ben hiç duymadım benim kredi aldığım Denizbank -bana TL'ye dönme teklifinde bulundu üstelik ve şu anki kur üzerinden 1,81- böyle bir çalışma içindeymiş gibi gelmedi. Bunuda, 10 yıl kredi çekenin kredi borcunu 12 yıla uzatıp ödeme kolaylığı sağlanacağı /veya kredi taksitlerini düzenli ödeyen müşterilerine yılda 12 ay olan ödemelerini 10 aya indirerek müşterilerin elini rahatlamak.
Bazı arkadaşlarımızın bu küresel kriz sonunda; olaylar karşısında hayli tansiyonları yüksek.Bu anlamda bizlere düşen birlik ve beraberliği bozmadan beraber yapılması gerekenleri bir çatı altında toplayıp,masaya yatırmalıyız. Bu nun neticesinde tüder le ortak karar alıp hareket etmeliyiz.Ben dahil kimsenin artık sabrı kalmadı.
bir bilgi formu yayınlandı.
Bu formu dovizzede arkadasların doldurup gondermeleri gerekiyor.
Bu verilerden ozet grafik ve sunumlar hazırlanıp onumuzdeki günlerde TV ve Basında yer alacak haberlerde kullanılacaktır.
Lütfen 5dk nizi ayırıp bu formu doldurarak yukardaki eposta adresine gönderiniz.
Saygılarımla
Arkadaşlar TBMM'ye durumumuzu anlatan bir e-mail atmıştım. Daha sonra TBBM çalışan bizim gibi JPY mağduru bir arkadaş telefonla bana geri döndü. Bu tür dilekçeleri (Mağduriyetimizi anlatan-yönlendirmenin bankalar tarafından yapıldığını belirten) TBMM Dilekçe Komisyonuna fax yoluyla ya da Ankara'da yaşayan mağdurların elden vermesi gerektiğini söyledi. Ancak bu şekilde etkili olabiliyormuş. E-mail yoluyla gönderilen dilekçeleri dikkate almıyorlarmış.
TBMM Dilekçe Komisyonu Fax: 0.312. 420 53 65
Lütfen imkanı olan arkadaşlar bu nuramaya fax yoluyla mağduriyetlerini belirten - özellikle bankalar yoluyla bu krediyi yönlendirildiklerini belirten dilekçelerini göndersinler. Ankara'da yaşayan arkadaşlar elden verirlerse daha iyi olur.
tamamdır kardesim gönderdim maili...
Arkadaşlar genel olarak JPY ilgili konuşuluyor ama bende CHF alfım Ağustos 2008 de. Aldığım kur 1,074 tü. Şimdi ödediğim kur 1,500. Yani ne yapacağımı bilmiyorum. Ben birde ödemelerimi hesabıma CHF olarak yatırıyorum ama KKDF falan ödemiyorum. Bu konuda ne yapacağım acaba?? Yani benim mağduriyetim nasıl giderilir?
Arkadaşlar;İzmir 1nci Tüketici mahkemesi'nde açmış olduğum davanın ilk duruşması yapıldı aynen yazıyorum.
G.D
1-Davacı tarafa dava ile ilgili varsa başkaca tüm delillerini liste halinde bildirip ibraz etmesi için takdiren 10 gün kesin süre verilmesine (Aksi halde bu haktan vazgeçmiş sayılacağının ihtar edilmesine)
2-Davacı tarafından 3 gün içinde masraf verildiğinde davalı bankaya yazı yazılarak dava konusu döviz olarak alınan kerdinin alındığı tarih ve miktar itibariyle TL olarak alınması halinde taksitlerinin ne miktar olacağı hususun sorulmasına ,
Bu sebeble duruşmanın 30.04.2009 günüsaat 09:50'a bırakılmasına karar verildi.
Anlayacağınız ödemelere tedbir kararı uygulanmadı.Sonu nasıl gidecek bende bilmiyorum .Bankanın cevap yazısını burada yazsam inanın sinir olursunuz bana sanki özellikle bu kredinin kullanılmasını istemişim gibi beni suçlu göstermişler .Allah ıslah etsin ne diyeyim.Allah yardımcımız olsun.
Sinem arkadaş yeniden yapılandırma sayılmaz ama mecburen ben 72 ay olan borcumun vadesini ısrarcı bir şekilde finasbanktan 120 aya uzattırdım tl ye çevirmeden jpy üzerinden sadece benden tekrar bir dosya masrafı aldılar buda pazarlık sonucu 320 tl oldu aldığım günkü faiz ve kur üzerinden vade uzttılar