- 

Cevap: Son af tasarısı biz askeriyeden ayrılmış ve tazminat borcu olanları kapsıyor mu? 
		16 milyar geldi bana ödedim. faiz miktarının tebligatı henüz gelmedi. faiz ödeyecek miyim ödemeyecek miyim? tasarıdaki ferilerine ilişkin dediği 
 ikinci dereceden Ayrıntılarla ilgili, ayrıntı niteliğinde olan  kısımlarla kasıt resmi gazetedeki "bu tarihler arasında yıllık kanuni faiz oranına göre hesaplanacak faiz tutarı ile TEFE/ÜFE aylık değişim oranlarının yıllık toplamı dikkate alınarak basit usulde hesaplanacak tutardan düşük olanı esas alınarak hesaplanacak borç tutarının" kısımı mı?

- 

Cevap: Son af tasarısı biz askeriyeden ayrılmış ve tazminat borcu olanları kapsıyor mu? 
- 

TEFE/ÜFE aylık değişim oranlarını baz alarak faiz oranını hesaplicaklar 

- 

tamam da bunu tahsil edecekler mi. faiz af edilecek mi 

- 

Edicekler bildiğim kadarıyla sadece ödiyeceğimiz faiz daha düşük olucak bu durumda. Daha detaylı bilgisi olan arkadaşların da görüşünü bekliyoruz 

- 

yani 31 aralik 2010 oncesinde firar eden fakat ilisigi henuz kesilmemis kisileri kapsamayacak mi bu kanun? borclanma tarihi olarak niye ilisik kesilme tarihi aliniyor? 

- 

Alıntı: 

macabre rumuzlu üyeden alıntı

yani 31 aralik 2010 oncesinde firar eden fakat ilisigi henuz kesilmemis kisileri kapsamayacak mi bu kanun? borclanma tarihi olarak niye ilisik kesilme tarihi aliniyor? 

Sayın macabre ,personel kanununa göre tazminat alınması için her ne sebeple olursa olsun, personelin zorunlu hizmetini tamamlamadan orduyla ilişiğinin kesilmesi gerekir. Hesaplama işlemi biraz uzun sürse bile kanuna göre ilişiğiniz kesildiği andan itibaren tazminat ödeme yükümlülüğünde olursunuz.Siz diyorsunuz ki ben firar ettim ama ilişiğim kesilmedi.İlişiği kesilmeyen bir personel şimdilik böyle bir yükümlülüğün altına giremeyeceğine göre ,ve bu andan itibaren ilişiğiniz kesilse bile 2011 yılında olduğumuz için bu kanun size olumsuz yönde yansıyacaktır.

- 

öğrenim giderlerine ilişkin tazminat tutarlarının asılları ile bu alacaklara ilgili mevzuatı gereği faiz hesaplanması gereken tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar, bu tarihler arasında yıllık kanuni faiz oranına göre hesaplanacak faiz tutarı ile TEFE/ÜFE aylık değişim oranlarının yıllık toplamı dikkate alınarak basit usulde hesaplanacak tutardan düşük olanı esas alınarak hesaplanacak borç tutarının; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar borçlu oldukları idarelere başvuruda bulunularak ilk taksit bu Kanunun yayımını izleyen üçüncü aydan başlamak ve ikişer aylık dönemler halinde onsekiz eşit taksitte ödenmek şartıyla bu alacaklara bu fıkra hükümlerine göre hesaplanan tutardan kalan faiz alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir." bunu açıklayacak biri lazım 

- 

Diyelim ki 2010 mayısta ayrılan birisinin tazminatını ödemeye başlasın. Bunun hesabını zaten yıllık enflasyona göre yapıp 60 ayda ödeme imkanı sunuyorlar. Bunu tekrar hesaplatırsak avantajımız ne olacak? Ayrıca 60 taksit varken 18 taksit bize ne kazandıracak? Aksine bizi daha zor duruma sokmaz mı? 

- 

avukatim kuzenime sordum kamu faiz orani %9 tufe %4 diyelim tufe esas alinarak yuzde 5 kisim af edilecektir dedi. 

- 

TEFE/ÜFE aylık değişim oranlarının yıllık toplamı hesaplanarak

http://www.tesk.org.tr/tr/guncel/oran.html

http://www.vergiportali.com/KContent.aspx?id=519

Kamu Alacaklarına Uygulanan En Yüksek Faiz Oranları
 http://www.turkhukuksitesi.com/hukuk...cagi_faizi.htm

"öğrenim giderlerine ilişkin tazminat tutarlarının asılları ile bu alacaklara ilgili mevzuatı gereği faiz hesaplanması gereken tarihten bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar, bu tarihler arasında yıllık kanuni faiz oranına göre hesaplanacak faiz tutarı ile TEFE/ÜFE aylık değişim oranlarının yıllık toplamı dikkate alınarak basit usulde hesaplanacak tutardan düşük olanı esas alınarak hesaplanacak borç tutarının; bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar borçlu oldukları idarelere başvuruda bulunularak ilk taksit bu Kanunun yayımını izleyen üçüncü aydan başlamak ve ikişer aylık dönemler halinde onsekiz eşit taksitte ödenmek şartıyla bu alacaklara bu fıkra hükümlerine göre hesaplanan tutardan kalan faiz alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir."

2006 ÜFE aylık oranlar toplamı : 11.12
 2006 TÜFE aylık oranlar toplamı  : 9.29
 2006 yıllık kanuni faiz : %30
 bu durumda 2006 için %9.29 esas alınarak faiz hesaplanacak diye düşünüyorum.

- 

Bu durumda faiz ödemelerinden ortalama %30-40 düşer diyebilir miyiz? 

- 

1995-2002 arasında kanuni faiz yıllık %50 lerde seyrederken TEFE/ÜFE % 70 lerde kalmış. Sonraki yıllarda TEFE/ÜFE günümüze kadar %10' un altında kalmış. Yayınlanan kanunda hesaplama sonucunda hangisi düşük çıkarsa ona göre değerlendirilcek denmiş. Benim merak ettiğim bu değerlendirme yıllık olarak mı yoksa genel toplam sonucuna göre mi yapılcak?
 Örnek verirsek askeri liseye 1996 da giren birisi için faiz oranları 2002 ye kadar kanuni faiz, 2002 den günümüze kadar TEFE/ÜFE oranlarıyla mı hesaplanıcak?

- 

- 

yine aynı sitede
 Kanuni Faiz  Oranları
 19.12.1984 - 31.12.1997 % 30
 01.01.1998 - 31.12.1999 % 50
 01.01.2000 - 30.06.2002 % 60
 01.07.2002 - 30.06.2003 % 55
 01.07.2003 - 31.12.2003 % 50
 01.01.2004 - 30.06.2004 % 43
 01.07.2004 - 30.04.2005 % 38
 01.05.2005 - 31.12.2005 % 12............3095 sayılı yasa m.1
 01.01.2006 -bugüne kadar % 9............Bakanlar Kurulunun 2005/9831 16.12.2005T. kararı

bu son Bakanlar kurulu kararı ve geçerli olan oranlar bunlar
 http://www.turkhukuksitesi.com/hukuk...z_oranlari.htm

- 

- 

2011 Ocak ÜFE  :2.36
 TÜFE:0.41
 Kanuni Faiz oranı : %9

2010 ÜFE           :8.59
 TÜFE         :6.27

2009 ÜFE   :6.02
 TÜFE :6.37

2008 ÜFE :8.1
 TÜFE:9.67

2007 ÜFE :5.79
 TÜFE:8.12

2006 ÜFE :11.24
 TÜFE :9.06

2005 ÜFE :2.66
 TÜFE:7.47
 Kanuni Faiz oranı : %38 -5aydan itibaren %12

2004 ÜFE :13.14
 TÜFE:8.93
 Kanuni Faiz oranı : %43- 6aydan itibaren %38

2003 ÜFE :13.5
 TÜFE:17.1
 Kanuni Faiz oranı : %55- 6aydan itibaren %50

2002 ÜFE :27.3
 TÜFE:26.5
 Kanuni Faiz oranı : %60- 6aydan itibaren %55

2001 ÜFE :65.8
 TÜFE:53.6
 Kanuni Faiz oranı : %60

2000 ÜFE :28.7
 TÜFE:33.5
 Kanuni Faiz oranı : %60

1999 ÜFE :46.1
 TÜFE:51.8
 Kanuni Faiz oranı : %50

1998 ÜFE :44.2
 TÜFE:54.3
 Kanuni Faiz oranı : %50

1997 ÜFE :66.5
 TÜFE:71
 Kanuni Faiz oranı : %30

1996 ÜFE :63.3
 TÜFE:

1995 ÜFE :51.8
 TÜFE:

1994 ÜFE :98.2
 TÜFE:

1993 ÜFE :48.2
 TÜFE:

1992 ÜFE :49.1
 TÜFE:

- 

Açıkçası kanun çıkmadan önce, tasarı ve meclis görüşmeleri sürerken büyük beklenti içine girdiğimi hissettim. ama gel gör ki, sonuç bana sorarsanız hayal kırıklığından ibaret. bazı yıllar tefe tüfe faiz üçlemesi yüzde elli üzerinde seyretmiş. olacak şey değil yani. ve bunlardan düşük olanı seçeceğiz. e düşük olanı seçtik yüzde 50. bu ne şimdi, makul bir rakam mı? ülkenin ekonomik açıdan istikrarsız olduğu dönemlerin faturası şu ana böyle yansıyor işte. gerçekten çok üzücü bir durum. o alınmayan bölümü de 18 aya bölünce çarp 1,15 ile yine ekle hesaba döndük başa. çok hesaplı bir af olmuş. 

- 

Sevgili arkadaşlar.Bu üfe-tüfe olayını anlamadım.Benim bir arkadaşıma 6000 tl si anapara,11000 tl si de faiz olmak üzere toplam 17000 tl tazminat ödemesi emri gelmişti.Şimdi bu kanuna göre bu 11000 tl lik faizi ödemeyecek mi ? Açıkçası bu durumda ne kadar para öder? 

- 

- 

Kıymetli arkadaşlar,
 Ben bana gönderilen hesaplama cetvelini TEFE/TÜFE oranlarına göre yeniden hesapladım. Yaklaşık 10 bin lira fark var arada. Yani bu af benim için 10 bin liralık bir af. Yani şu faizi yüzde 9'a düşüren bakanlar kurulu kararı diğer yıllar için de esas alınsa büyük fayda sağlayacak ama öyle değil maalesef. Bazı yıllardaki TEFE/TÜFE oranları faizden de yüksek. O yıllarda yine faizi baz alıyoruz hesaplamalarda. Keşke hiç yeniden hesaplama yapmadan faizi tamamen silselerdi. Ama hiç yoktan iyi. Beklentilerimizi pek karşılamasa da söylediğim gibi hiç yoktan iyidir. İkinci paragraftaki ifade de dikkat çekici. Bize açılan kamu davası üzerinden avukat veklaet ücreti, mahkeme masrafları vs gibi giderler de talep edilemeyecek. Bu da iyi. Son olarak dikkat çekmek istediğim nokta da şu : Şimdi bu saatte tamamen okuma fırsatım yok ama borçların taksitlendirilmesi ile ilgili bir madde var ve bu ödeyecek kişinin inisiyatifinde. İster üç ay isterse 18 ay taksitte öder. Buna göre de fark öder belirli katsayılarla. Ancak bizi ilgilendiren fıkra da direkt 18 taksitte ikişer aylık aralıklarla öder diyor. Ve ayrıca bu taksitlendirmeden kaynaklı bir artıştan söz etmiyor. Yani sanırım biz 18 taksitte ödeyeceğiz ama meblağ 1,15 katsayısı ile çarpılmayacak. Yorumları ile katkıda bulunacak arkadaşlara teşekkür ederim.

- 

katılıyorum 9harf.bana faiz teblih edilmedi.ama kabaca hesap yapıyorum ben de.sanırım son dak da birileri bastırmış. taslak metin ve cıkan bir değil. küçük oyunlar dönüyor. buna şükür. biz af ve firar cezasının kaldırılmasına yönelik sesimizi duyurmaya çalışalım. 

- 

tefe tüfe kanuni faizi baz alarak 1992 senesinde girdiğim askeri lise hazırlık sınıfından itibaren yazan sistemi uyguladığımda yaklaşık 8050 TL faiz çıktı. devre arkadaşıma 12 ana 23 faiz gelmişti. bana 15ana ona göre de faiz gelir diye düşünmekteydim. 25 civarı. dolayısıyla 17bin az değil. her ne kadar taslak değiştirilerek yürürlüğe girse de Allah razı olsun bu kanunu çıkaranlardan. 

- 

Alıntı: 

simurg9492 rumuzlu üyeden alıntı

Bu durumda faiz ödemelerinden ortalama %30-40 düşer diyebilir miyiz? 

%70e yakın düşüyor. %32 ödemiş olacağız sanırım

Ayrıca kanun maddesinde, 3ncü aydan başlamak kaydıyla 2ayda bir 18 eşit taksitte ödenir diyor. yani faiz olacağına dair (x1.15gibi) birşey olmadıgı gibi,direkt 18e bölündüğü belirtilmiş.(şahsım adına:225x36ay gibi)

2 mayıstan önce ; dilekçelerinizi biri sizde kalmak kaydıyla çift nüsa olarak kurye yoluyla saymanlığa gönderin arkadaşlar.ve 31 mayısa kadar ilk taksidi yatırın

- 

31 ARALIKTAN ÖNCE İLİŞİĞİM KESİLDİ FAKAT TARAFIMA HENÜZ TAZMİNATIM TEBLİĞ EDİLMEDİ.
 Bu kanundan yararlanmak için nasıl bir dilekçe yazacağız.birisi örnek verebilirmi?

- 

GATA Saymanlık Müdürlüğüne,                                                 ../03/2011
 TSK'den ../../200. tarihinde Re'sen ilişiğim kesildi. 25 Şubat 2011 Tarihli ve 27857 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 6111  sayılı  Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 17nci madde 28nci fıkrası nezdinde (aslını tarafıma gönderdiğiniz MLY.BÜT: 9200-....-11/Kamu Al.Ks.(1515)tebligata istinaden  ../../2011 tarihinde ödediğim) tazminatımın (ve) faizinin tekrar hesaplanarak tarafıma tebliğini ve ödeme planının belirtilmesini arz ederim
 ilgi :
 Tbp. Ütgm. ....... .......  (sicil no)
 TC. No:
 Dosya no:2011/..

- 

adres ve telefonunuzu da ekleyip gönderin 

- 

Arkadaşlar

Maliye af ile ilgili mükelleflere bilgilendirme ve uyarı yazısı gönderecekmiş. Bize de gelecek mi bu yazı? Ayrıca avukat arkadaşlardan kanunun bizi ilgilendiren kısmı hakkında uygulama ile ilgili yorumlar alabilirsek çok mutlu olcam. Ayıracakları zaman için şimdiden teşekkür ederim. Diğer husus da bu durumlarda olan arkadaşlardan MSB veya saymanlık ile irtibata geçip bilgi almış ya da başvurup başvurusuna cevap almış arkadaşlar bizlerle gelişmeleri paylaşırlarsa çok mutlu olurum. Umarım hepimiz için en iyisi olur.

- 

bu ay içinde ilk taksiti kabaca hesaplayıp saymanlığa yatırıp dilekce ile yatırdıgınızı belirtin 

- 

Alıntı: 

dicentLabrax rumuzlu üyeden alıntı

bu ay içinde ilk taksiti kabaca hesaplayıp saymanlığa yatırıp dilekce ile yatırdıgınızı belirtin 

Başvuru süresi ilk 2 ay, ilk taksidi yatırma işi ise 3. ay. Dolayısıyla şu anki işimiz dilekçelerle başvurmak. Sonra zaten bildirilen şekilde yatırmaya başlarız.
 Yalnız birkaç durum sözkonusu.. Bazı arkadaşlara henüz tebliğ edilmemiş. Bu durumda direkt, mezun olduğu okulun saymanlığına yazmak gerekiyor( örnek : Kara Harp Okulu, Gülhan ASkeri Tıp Akademisi)
 İkinci durum ise tebliğ edilmiş ama ödeme yapmamış dolayısıyla haklarında dava açılmış arkadaşlar. Burada davacı MSB. Bu durumda da dilekçeleri iki nüsha hazırlayıp birinin MSB'ye diğerinin ise yine saymanlığa gönderilmesi kanaatindeyim. Çünkü davacı MSB ve bu dilekçeyi aldığı zaman da hakkınızdaki davadan vazgeçecektir. Yine bu anlattıklarım benim okuduklarımı anladıklarımdan ibarettir. Bilgisi yorumu olan arkadaşlardan paylaşmalarını dileriz.

- 

Sevgili arkadaşlar.Sizlere borcunuz olduğunu hesaplayıp,tebliğ edecek kurum,bağlı bulunduğunuz kuvvetin "Kamu Zararları Takip Kısım Amirliği"dir.Bu kurum size borcunuzu tebliğ eder ve tebliğ tarihinden 1 ay içinde ödemenizi ister.Ödemezseniz oturduğunuz ildeki "Muhakemat Müdürlüğü"ne hakkınızda dava açılmasını öngören bir yazı yollanır.Alacak bu yolla tahsil edilmeye çalışılır.Bundan dolayıdır ki borcu olan arkadaşlar ,bağlı oldukları kurumun "Kamu Zararları Takip Kısım Amirliği"ne bir dilekçe yazarak, ödenecek meblağın tekrar hesaplanmasını istemelidirler.Onlar size tekrar tutarı tebliğ edecek ve bir nüshasını da defterdarlığa yollayacaklardır.Siz ister taksitli ister peşin ödeme yaptığınız andan itibaren konuyla ilgili dava varsa bile düşecektir. 

- 

arkadaşlar bana anapara teblih edildi.yatırdım. kamu alacağı kısım amirliğini aradım sordum,6111 sayılı kanundan yararlanmak istiyorum diye dilekçe yazdım ve kargo ile ve faksla gönderdim. faiz tebligatı yeni geldi.aradım  tekrar sordum,teblih edilen faiz üzerinden 60'a bölerek ilk taksidi de kabaca belirtilen süre içinde yatır dediler.ve dekontla birlikte tekrar dilekce yaz dediler.ben de sizinle paylaştım. iyi akşamlar. 

- 

bu arada 21 faiz geldi,benim hesabıma göre 8 ödeyeceğim.bakalım onlar ne hesaplayacaklar.. 

- 

Avukatım Hava Kuvvetleri personel daire  başkanlığı emeklilik şube ile görüştü. Yeni yasa kapsamında maliyeden onay yazısı beklediklerini belirtmişler.Yazının gelmesine mütakip hesaplamaların yapılacağını söylemiş yetkili. 

- 

kuvvetimine ait kamu zararları takip kısım amirliğini aradım.bana dilekçe yazmam gerektiğini söyled.bende yazdım gönderdim....önümüzdeki gün tekrar arayacağım........ 

- 

Alıntı: 

magdurum rumuzlu üyeden alıntı

kuvvetimine ait kamu zararları takip kısım amirliğini aradım.bana dilekçe yazmam gerektiğini söyled.bende yazdım gönderdim....önümüzdeki gün tekrar arayacağım........ 

arkadaslar su ilisigimizin kesilip kesilmedigini, kesildiyse hangi tarihte kesildigini en saglikli nereden ogrenebiliriz? Yurtdisindayim ben telefon edip ogrenebiliyor muyuz? Kac numaralari birisi yazarsa sevinirim.

- 

Dilekçe gönderen arkadaşların gönderdikleri tarih üzerinden yaklaşık bir ay süre geçmiş. Gelişmeler nedir? Dilekçelere cevap geldi mi ya da, ilgili şube ile görüştünüz ve ne sonuç aldınız paylaşır mısınz.. 

- 

hesaplamalarin orneklemesinin maliye tarafindan yapilacagi ve borkac secenek halinde taksitlendirme ve odeme tablosunun tarafimoza gondereilecegi.
 beklememiz soylendi.

- 

kamu zararları takip kısım amirliğini aradım tarafımıa tebliğ edileceğini söylediler.gelişme olursa buradan yazacağım............. 

- 

Ben de gönderdim bir ayı geçti dahalen gelmedi.Bir ay içinde cvp vermek zorunda değiller mi???