Ben yine de inkar durumunda ses kaydından bahsedeceğim. Hakim dinlemek isterse dinletirim. Bir sorum var. Ben 26 Temmuz'da K.çekmece Adliyesine dilekçemi verdim. Acaba mahkeme tarihi olarak hangi tarih belirlenir?
Printable View
Ben yine de inkar durumunda ses kaydından bahsedeceğim. Hakim dinlemek isterse dinletirim. Bir sorum var. Ben 26 Temmuz'da K.çekmece Adliyesine dilekçemi verdim. Acaba mahkeme tarihi olarak hangi tarih belirlenir?
Bu soruyu sorduğunuza inanamıyorum. Mahkeme kalemi biz miyiz?
Ben tahmin yürütürsünüz diye sordum. Hukukçu arkadaşlar bilirler. Mahkemelerin iş yükü ve adli tatili göz önünde bulundurursak eylül ayı gibi ilk celse gerçekleşir diye düşünüyorum.
Merhaba bugün adliyeye gittim. Duruşma tarihi belli olmuş. 13 Aralık 2010 tarihinde saat 10:00'da dava görülecekmiş. Avukat tutmadan kendim dilekçe vermiştim. Eğer butlan kararı çıkmazsa çekişmeli boşanma davası açacağım. O zaman profesyonel destek alacağım. Şimdi ne yapmalıyım? Oturup duruşma gününü mü beklemeliyim yoksa delil toplamaya mı çalışmalıyım? Fikirleriyle katkıda bulunan tüm üyelere teşekkürler.
Merhaba. Duruşma gününü erkene almak gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Bunun için ne yapmalıyım. Teşekkürler...
Bence Eşinizin sizden böyle bir durumu saklaması son derece yanlış ama evlilik çocuk oyuncağı değildir karşılıklı yanlışlar yapılsa da önemli olan affedici ve hoşgörülü olmaktır. Ömrümün sonuna kadar yanındayım diye imza atılan bir kağıdın iptalini istemek bence yanlış. Güveninizin sarsılması çok normal ama bu sizi kaybetmemek adına olduğu için hafifletici bir sebebi var kendinizi lütfen diğer aldatılmışlarla bir tutmayın. Siz kısır olabilirdiniz ve böyle bir durum olsaydı eşiniz sizin yanınızda olur muydu öncelikle bunun kararını verin sonra boşanmayı düşünün. Eğer eşim beni bırakmazdı cevabını düşünüyorsanız ona bu yaptığı hatayı telafi ettirmek için bir şans verin derim ben. Tamamen şahsi düşüncelerim. Saygılar..
Ayşe Hanım Merhaba, eşimin rahatsızlıkları önceden bilseydim kesinlikle evlenmezdim. Şayet bu rahatsızlıklar evliliğimden sonra ortaya çıksaydı attığım imzanın arkasında durur hastalıkta ve sağlıkta eşimi desteklerdim. Burada bir aldatma, kandırma, enayi yerine konma var. Kararımı çoktan verdim. Görüşünüz için teşekkürler.
Ayrıca TMK.150.mde sinde öngörülen bir nisbi butlan sebebi olarak aldatılma sebebine dayanarak da evliliğin iptalini isteyebilirsiniz.150.mdnin 2.fıkrasına göre eşlerden birinin evlilik sonucuna doğaca altsoyu ve diğer eşi vahim derecede etkileyecek bir hastalığın eş veya onun bilgisi altında gizlenmesi durumunda bu gizlenen durumun öğrenilmesinden itibaren 6-ay ve herhalde nisbi butlanla sakat evlenmenin üzerinden 5 yıl geçmemek şartıla evliliğin iptalini isteyebilirsiniz.Çünkü Türk medeni hukukunda boşanma davasına ilişkin yargısal karar sürecinde öncelikle eğer bir butlan sebebi varsa boşanma yerine butlan yani evliliğin iptali yoluna gidilebilir.Açılacak nisbi butlan davasında eşinizin sara hastalığının siz ve alt soyunuzu tehlikeye düşürecek nitelikte olduğunu(özellikle nöbet anlarında) ispatlayarak evliliğin iptalini gerçekleştirebilirsiniz.İyi Günler..
@kaosteorisi; Ben dilekçemde hem 145. madde hem de 150. maddeyi ilgi gösterdim. Eşimin Bakırköy'den aldığı %5 epilepsi ve %48 şizofreni raporunun aslı bende. Kopyasını dilekçeme ekledim. %5 epilepsi ve %48 şizofreni raporunu iptal kanıtı olarak sunacağım. Yorumunuz için teşekkür ederim.
Merhaba Arkadaşlar, davam hakkında bir kaç sorum var. Bugün mahkeme kalemine gittim. dosamı aldım. İçinde eşim tarafından Av. İhsan KARACA adlı avukata verilmiş vekaletname vardı. Bir de benim dilekçem ve ekleri vardı.
*Karşı taraf, benim dilekçeme karşı açıklamalar içeren bir dilekçe verecek mi?
Bir de benim pc'de windowsta var. Genelde Pardus kullanıyordum. Windows'a bakmamıştım. Benim msn plus eklensinde günlük kayıtları vardı. Oradan eşimin annesiyle yaptığı msn kayıtları elime geçti. Orada rahatsızlıklarını benden gizlediğini itiraf eden açıklamalar var. yazıcıdan çıktı aldım.
Babasıyla yaptığım telefon kayıtlarınıda cd ye yaktım. (cd'de hastalıkları bana söylemediğininin itirafı var.) Bunları bir dilekçe ile dosyama iliştirilmesini talep edecektim ama kalem memuru bir kez kanıt sunma hakkınız var. Hepsini toplayın ilerde sunarsınız" dedi. Dilekçeyi vermekten vaz geçtim. Mahkeme 13 Aralıkta erkene alınmaz dediler.
*Bir kez kanıt verme hakkı bana saçma geldi. Böyle bir şey var mı?
*msn ve ses kayıtları işime yarar mı?
*Dava sonucunda iptal kararı çıkmazsa eşimin avukat masraflarını da ben mi öderim?
Teşekürler...
Eşiniz kendisine avukat tutmuş. Sizinde tutmanız iyi olur. Çünkü eşiniz hukuki mücadelesini yapmak için avukat tutmuş.
Arkadaşlar, eşimin tuttuğu avukatla görüşmem uygun olur mu? Ne tür bir kazanım elde ederim? Teşekkürler...
Sayın Üye;
Bir kaç ay önce sanırım bu konuyla ilgili yazışmıştık. Tekrara girecek ama; hastalıklarını bilseydim evlenmezdim sözü çok korkunç. Demek ki siz sevgi evliliği yapmamışsınız demektir.Bunun da hakim tarafından değerlendirileceğini düşünün.
Gelelim sorulara, msn kayıtlarını kanıt olarak sunamazsınız. Ses kaydını ondan habersiz çekerseniz de suç işlemiş olursunuz kanıt olarak kullanamazsınız bu noktada.
Avukat tutmanızda yarar var bu durumda.
En başta dediğim gibi eşinizle anlaşarak boşanmaya çalışırsanız çok daha kolay halledersiniz bu meseleyi yoksa kaybınız da olabilir, en azından zaman kaybı.
Kolay gelsin.
@akcurali, yorum yaptığınız için teşekkür ederim. Düşüncelerinize saygı duyuyorum. Tanımadığım bir kadınla görücü usulü evlendim. Bırakın evlenmeyi, ileri derece zihinsel rahatızlığı olan, hiç tanımadığım biriyle 2 saatlik yolculuğa bile çıkmazdım. Düzenli ilaç kullanması ve sürekli doktor kontrolünde yaşaması gerekiyor. Gizliden bir evlilik macerasına atılması hata oldu.
Arkadaşlar, sorularıma yanıt alabileceğimi umuyorum;
1-Eşimin tuttuğu avukatla görüşmem uygun olur mu?
2-Dava sonucunda iptal kararı çıkmazsa eşimin avukat masraflarını da ben mi öderim?
Yargılama sürecinde taraflar ileri sürdüğü iddialarını ispatlamakla yükümlüdürler.Aksi takdirde eğer dava açan sizseniz ve karşı taraf ile aranızdaki evlilik birliğinin sona ermesi veya iptali için öne sürdüğünüz nisbi olguların doğruluğunu kanıtlayamazsanız davanız reddedilecek ve yargılama ve karşı tarafın vekalet ücretini de siz ödemeye mecbur kalacaksınız.Ancak size şunu söylemem gerekir ki eşinizle aranızdaki ortak hayatı sona erdirme durumunda eğer boşanma yoluna veya iptale başvurduğunuzda yoksulluk nafakası veya maddi/manevi tazminat talebinde bulunamayacaksınız.Çünkü yoksulluk nafakası maddi/manevi tazminat taleplerinin ileri sürülebilmesi için karşı tarafın ağır kusur şartı sorumluluk hukukunun en temel ilkesidir.Ancak eşinize açacağınız davada hukuki dayanağınız eğer muhtelif raporlarla ispatlayabilirseniz TMK .md.165 de belirtilen ve KUSURA DAYANMayan boşanma sebebi olan akıl hastalığı olacaktır.Eğer yargılama sürecinde dediğim gibi boşanma veya iptale ilişkin hukuka uygun deliilerinizle ispatlayamazsanız eşinizin eğer avukatı varsa vekalet ücreti ve yargılama giderleini ödemeye maruz kalırsınız.
@kaosteorisi, teşekkürler. 3 farklı avukatla görüştüm. Birincisi "iptal davası aç kesin iptal olur.", ikincisi: "İptal kararı çıkmayabilir o nedenle çekişmeli boşanma davası açalım.", üçüncüsü ise; "Eşiniz hastalıklarını gizleyerek ağır bir kusur işlemişler, hem evliliği iptal ettiririz hem de yüklü bir miktar tazminat alırız." diyor. Aynı belgeleri görüp de bukadar farklı yorum yapmak benim kafamı karıştırdı.
Size şunu söylemek isterim taraf olduğunuz evlenmede sona erdirme ye ilişkin subjektif sebebibiniz hem boşanma hemde evliliğin iptali yollarına başvurmanız açısından size bir alternatif oluşturacak derecede önemli.Kanımca eğer gerçekten duygusal birlikteliğim sona ersin de maddi bir menfaat beklemiyorum diyorsanız ve gerçekten eşinizin ve ailesinin ekonomik ve sosyal durumu bir tazminat vakasını kaldıracak durumda değilse boşanma davası açın.Çünkü boşanma davası açtığınızda dayandığınız hukuki sebep akıl hastalığı olacağı için bu kusura dayanmayan bir boşanma sebeidir ve eşinizi sorumluluk hukukuna tabi tutamayacaksınız.Ama yok ben bu durumu çok içselleştirdim ve eşiminde ailesinin maddi durumu bir tazminat talebini karşılayacak düzeyde diyorsanız iptal davası açın.Bu durumda nispi butlan sebebi olacağı için aldatmayı bilgisi dahilinde gerçekleştirenlerden manevi tazminat talep edebilirsiniz.Dediğim gibi evlilik birliğinizin sona ermesi için ortaya koyduğunuz sebep hem bir iptal hemde bir boşanma sebebi olduğu için avukat arkadaşlar siz ve kendilerinin(!) öznel çıkarları için uygun olan hukuki yola başvuracaklardır.Tabii ki tercih sizin!...
@kaosteorisi, teşekkürler.
Prospektüs bilgilerini okuyup eşinizi akıl hastası yerine koymayın bence.Depakin ve zyprexa(olanzapin) gibi ilaçlar bile olsa başka hastalıklarıda tedavi ediyor.(Duygudurum bozuklukları falan) .Beraber psikiyatrise gidip eşinize destek olun.Evlenene kadar hastalığı farketmemişseniz nöbet geçirmedi ise bundan sonra geçirecek diye birşey yok.Sonuçta sizden bu sebeple boşanırsa ağır bir darbe yer.Eğer sizin evliliğinizi çekilmez hale sokmuyorsa sorun etmeyin.Ama hasta ve evlenmeden önce sölemedi ise o başka.
Bence de evliligin iptali daha uygun..
yukarıda sayın meslekdaşımın da söylediği gibi bu durumda evliliğin iptali yoluna gidilmesi daha doğrudur. Çünkü diğer arkadaşımızın söylediği boşanma sebebi olması durumu evlendikten sonra ortaya çıkan akıl hastalıkları için düzenlenmiş bir yasa hükmüdür. Ancak evlenmeden önce var olan ve evlenmeye engel teşkil edecek düzeyde akıl hastalığı olanların evlilikleri geçersiz kabul edilmekte ve bu durumda evliliğin iptali yoluna başvurulmaktadır. Avukatınız size bu konuda doğru yolu gösterecektir.
Ayrıca evliliğin iptali durumunda nafaka veya tazminat da ödememe ihtimaliniz daha fazladır.
geçmiş olsun...
yorumu yazdıktan sonra konunun aslında eski tarihli olduğunu gördüm. dava nasıl gidiyor acaba konu sahibi arkadaştan bilgi alsak...
Merhaba. Davanın ilk iki celsesi görüldü.
1. Celsede; elimdeki hastane evrakları ve sağlık kurul raporuna rağmen eski eşim hasta olmadığını idda etti. Hakim Eğer hasta değilsen bu rapor nedir kızım diye sorunca cevap veremedi. Ben Adli Tıp Muayenesi ve Vasi tayini talep ettim. Adli Tıp'a sevk ve diğer hastanelerden tedavi geçmişi belgeleri istenmesi kararı ile 6 ay sonrasına mahkeme ertelendi. 3-4 hastaneden dosyalarca evrak girdi dava dosyasına. 1,5 yaşında menenjit+havale 5 yaşında Epilepsi cerrahi müdehalesi ve yirmi yıldır en yüksek miligram tablet olarak tegretol ve seraquel tedavisi. Pek çok test tanı...
2. Celsede ise; hastaneden gelen evrakın Adli Tıpa gönderilmesine ve Adli Tıptan randevu alınmasına karar verilerek 6 ay sonrasına ertelendi. Davaya 3 ay kaldı. Bu hızla gidersek Cumhuriyetimizin 100. Yılında anca boşanma kararı çıkacak :)
Ülkemizde ve özellikle İstanbul'da davalar çabuk bitmiyor. İstanbul 15 milyonluk bir nüfus ve haliyle dava yoğunluğu diğer illerden çok daha fazla. ayrıca Adli tıp ile yazışma ve muayene için randevu alınması işi de içine girince iş haliyle uzar.
Ama hakime sunduğunuz delillerle sanırım kafasında birşeyler oluşturmuşsunuz. Hakim hatalı bir karar vermemek için adli tıptan yardım alacak. O yüzden endişe etmenize gerek yok.
Hakim eşinize tedbir nafakası bağlamadı sanırım?
Eski eşim butlan davasını açtığım günlerde Çorum iline engelli kadrosundan memur olarak atandı. Sanırım memur olması nedeniyle nafaka kararı çıkmadı. Evlilikten evvel gizlice bu tür işleri planladığına göre gitmeyi kafasına koymuş. Atanamadığım taktirde tercih dışı da atanmak istiyorum seçeneğini de işaretlediği farkettim. Belgelerin orjinallerini sağlık kurul raporlarını mahkemeye sundum.
Merhaba, geçen gün adli tıptan gelecek yazıyı görmek için mahkeme kalemine gittim. Eski eşim adli tıp'a 14 nisanda gitmiş. adli tıp, randevunun uyap sisteminden alınmaması nedeniyle muayene yapmamaış, uyap sisteminden randevu alın, mühürlü iki fotoğrafla kişiyi gönderin demiş. Mahkeme kalemi de 8 temmuza randevu almı. Ama benim 3. duruşmam 15 haziran'daydı. Bu nedenle 15 hazirandaki duruşma rapor gelmediği için adli tatilidan sonra bir zamana ertelenecek. kasım ayı gibi gün verirler sanıyorum.
Mahkeme kalemi uyap sistemini kullanmayı bilmiyor mu? Beni ve davalımı mağdur ettiler. Durduk yere 6 ay uzayacak. Zaten mahkeme kalemi memurları ve şeflerinin hizmet kalitesinden memnun değilim. İlgilenmiyor, suratsız davranyorlar. Dosyama bakmak için kalemin yanına gitmeye çekiniyorum. Ben de memurum. vatandaşlara hiç bir zaman asık suratla hizmet vermiyor, elimden geldiğince yardımcı olup görevimi yapıyorum. Bu tür memurlar devletin kurumlarının itibarını zadeliyor.
Ne önerirsiniz?
Bendede hafif bir epilektik rahatsızlık var eşim rahatsızlığımdan dolayı değil sadece ailesi yüzünden anlaşamadık boşanma davası açtı tabi sonuçta delil toplamak için rahatsızlığımıda öne sürmüş mahkemeye girdim ama epilepsi yada epileptik rahatsızlık bir boşanma sebebi değildir dedi ve ve dava red edildi şuan eşimden ayrıyım ve tedbir nafakasına bağlandım
@Finish, sizin davanız ne kadar sürdü? Adli tıpa gittiniz mi? Rapor ne kadar sürede çıktı? Paylaşır mısınız.
benim davamda tedbir nafakasını kazandım karşı tarafın beyanları yalanlandı hastalık konusunda epilesi ve ileri derecede olmayan şizofreni bir boşanma sebebi değildir dedi hakim adli tıpa gidebilirim dedim hakim gerek bile görmedi eşinin rahatsızlığını mahkemeye bildirmen emin ol eşinin değil senin aleyhine olur benim davamda hastalığımla bana beyanda bulunmasına hakim çok kızdı eşime
@Finish, önelikle geçmiş olsun. Keşke bunları ne siz ne de eşiniz ne de ben yaşamasaydık. Eşlerin birbirini tanımadan evlenmesi çok mantıksız. Tabi tanımak da karşındakinin izin verdiği ölçüde göreceli bir kavram. Benim davamda hala adli tıptan sonuç bekleniyor. Karar ondan sonra çıkacak. Bir yılı aşkın bir süredir dava devam ediyor. Ben mahkeme hakimiyle herhangi bir çatışmaya düşmedim. Azarlamasına da izin vermem. Hakim nabza göre şerbet vermiş, adamına göre konuşmuş.
Adli tıp süreci hakkında bilgisi olan var mı? Rapor ne kadar sürede çıkar?
Adli tıptan ne zaman döner bilmem ama akli dengesinin bozuk olmadığına kanaat gelirse aleyhine olur söleyim. Ben eşime bu sebepten dolayı hakaret davası açtım. Eşinin hastane kayıtları varmıydı?
Evet, iki hastaneden biri bakırköy ruh ve sinir 15 yıllık tedavi geçmişi, iki kalın dosya bir de Yüzde 48 zihinsel engellidir diye raporun aslı gibidir örneği gelmiş. Gerekirse gittiği 4 hastahane daha var ve hala kullandığı ilaçlarını yazdırdığı ilaçlar internetten kullanılabiliyor. Hasta değildir diye bir sonuç geleceğine hiç ihtimal vermiyorum.
Önemli olan adli tıptan belge gelmesi. Bu hem onun için hem de benim için iyi olur. Boşanma süreci iki tarafı da yıpratıyor.
Sizinki çok farklı bir durummuş gerçekten Allah yardımcınız olsun. İnşallah iki tarafta problemsiz atlatırsınız
Merhaba, bugün mahkeme kalemine gidip dosyamı görmek istedim. Dosyama baktığımda Adli Tıptan cevap geldiğini gördüm. Adli Tıp "davalıyı muayene ettik, tekrar muayene etme kararı aldık.Uyap sistemiden randevu alınarak iade edilen dosyayla birlikte kurumumuza müraacaat etmesi hususunda..." şeklinde bir cevap vermiş. Aynı kurul 3 ay evvel de aynı muayeneyi yaparak bu yanıtı vermişti. Bu ikinci kez oluyor. Anlaşılan bu süreç uyacacak. Bunun üzerine iki farklı avukata danıştım;
Birinci avukat; Önümüzdeki celseye iki tarafında girmemesiyle davanın düşeceğini, daha sonra karşı tarafla anlaşmalı boşanma davası açılmak suretiyle kısa sürede boşanmanın gerçekleşeceğini söyledi.
İkinci avukat ise; "Bu dava düşürülüp yeni anlaşmalı dava açılması halinde eski doyanın hakim tarafından incelendikten sonra tekrar adli tıpa sevk edilmesinden bahsetti. Çünkü bir zihinsel problem söz konusu olduğundan davalının imzaya ehliyeti olup olmadığını bilmek isteyecektir." dedi.
Bu durumda hangi çözüm önerisi daha mantıklı. Yeni dava açılmasında eski dosya incelenir mi?
Bu konuda fikri olan yok mu? Ne önerirsiz?
Yeni dava açılmasında eski dosya incelenir mi?
Merhaba, geçen süre zarfında süreç nasıl sonuçlandı?
Anladığım kadarıyla haklıyken bir sürü uğraş, masraf ve zaman kaybı yaşadınız.
benzer nedenlerle dava açacaklara -diliniz yanmış biri olarak- neler söylemek istersiniz? Sizce nasıl bir yol izlenmeli, siz ilk başta izlediğiniz yolu -deneyimlerinizden sonra- doğru buluyor musunuz?
teşekkür ederim.