-
Cevap: Ev eşyalarına haciz kalktı mı?
Bu arada mesajıma bir şey daha eklemek istiyorum Alacaklı derken normal alacaklılardan bu şekilde hiç savunma duymadım.
Bu konuda tek karşı çıkanlar icra ile ilgisi olan veya olabilecek avukatlar.
Hatta bir kaç alacaklının asla eve haciz göndermem bu tasarıyı sonuna kadar destekliyorum dediğini biliyorum.
Ülkemizde 1.5 milyon borçlu var ise bunların %90'ının bankalara borçlu olduğunu biliyorsunuz ve anladığım kadarıyla bankalarla sözleşme yapan avukatların ağırlığı baya fazla.
Hatta başka bir hukuk sitesinde Avukat korkusunu açıkca dile getirmiş ya tahsil yapamıyoruz diye bankalar sözleşmemizi iptal ederler ise.
İşte son nokta bu!
Ayrıca mafya vs. gibi alacak örgütlerinin çıkacağını söyleyerek kimleri etkilmeye çalıştıklarınıda anlamadım ama bu şekilde düşünen arkadaşlar ! Ceza kanunlarının kalktığını yada bu ülkenin bu tip çetelerle baş edemeyeceğinimi düşünüyor ?
Sonuçta alınamayan alacaklarda mevcuttur şimdiye kadar bunlar iş başında değilmiydi?
Sizce bu yorum oldukça komik değilmi.
-
öncelikle tarafsız olduğumu belirtmek isterim.bu kanunun çıkması dürüst olmak gerekirse işime geldi.ha ben böyle dedim diye saygıdeğer yetkililerin tabiriyle çakal falan olmam ve kimse de bana böyle hitap etme hakkını kendinde göremez.bu yasa çıktı diye borcun üzerine yatmıcam tabiki ödeyeceğim.umarım sayın avukatlarımızı da mağdur etmeyecek şekilde rütuşlanır ve onlar da kazançlarından olmaz.herkese teşekkürler...
-
Duble rumuzlu MEMOŞ, ACIN var ki nasıl bağırınıyorsun! Milleti çarptıktan sonra ev eşyalarını nasıl kaptırmam derdindeysen burada sana arka çıkacak kimse bulamazsın. Bir cami avlusu sana daha uygun bir yer olur. Tek derdin egon yani kendin. Oysa biz hukukçular konuya genel bakıyoruz. Biz avukatlar sizlerin haklarını savunuruz. Borçluysanız da alacaklıysanız da. Bana en az 100 kişi borçlunun evine gidip kedisini bile almamı söyledi. Burada bazıları avukatlarla uğraşmak yerine önce erkek gibi adam gibi borcunu ödeyecek. TV al ödeme, telefonla konuş ödeme, ticaret yap ödeme. Oh valla ne ala. Buna hukukta sebepsiz zenginleşme denir. Alacaklın eve ekmek götüremeyecek, sen kendi ev eşyanın derdine düşeceksin. Yok öyle bir adalet kavramı. Adalet dengedir. Terazinin dengesini hiçbir taraf lehine bozmayacaksın. Edepsizin biri yukarılarda avukatların bankalarla anlaşması olduğu için böyle yazdıklarını söylemiş. Ben de ona söylüyorum; BEN BANKA AVUKATI değilim, olmayı da düşünmüyorum. Üstelik icra işlerim de dava işlerime oranla çok çok az. Kimseye borçlu değilim, alacaklı da değilim. Bankalara gelince, kredi kartını sonuna kadar kullan, ev eşyası al, benzin al, halı al bir de utanmadan çocuğunu aileni bunlardan yararlandır. HARAM bu haram. Haaa bankaların faizleri çok fazla diyorsanız buna sonuna kadar katılırım. Meclistekiler buna çare bulacaklarına alacaklıların alacaklarını tahsil imkanı bırakmamakla kaos ortamını yaratacaklar. Söylenen bu belki at gözlüğü çıkarır bir de genel bakarsınız..
-
Memocan, bak sana ne anlatacam. Biz borçluların evlerine gitmekten hiç hazetmiyoruz. İcra arabasının içinde saatlerce sıramızın gelmesini beklemekten ve tüm günümüzün ölmesinden de hoşlanmıyoruz. Ve daha önemlisi milletin evinin içine nezaketen ayakkabılarımızı çıkarmak suretiyle girmekten ve hatta hijyen olup olmadığını bilmediğimiz evlerin içinde gezmekten hiç ama hiç hoşlanmıyoruz. Bir avukat olarak evime girdiğim anda o çorapları değiştirmekten de hiç hoşlanmıyorum. Borçlu temiz midir pis midir ne bileyim. Dağınık evlerde kadının mahcubiyetini görmekten, televizyonumu alma diye bakan çocukları görmekten de hoşlanmıyoruz. Şimdi çevirelim madalyonu, borcu ödememek için 1001 fırıldak çevirenlerden, alacağına şahin olup da borcunu ödemeye gelince çakal olanlardan da hoşlanmıyoruz. Ama borcunu öde diye ödeme emrini kaale almayanlar, ödemek için en ufak gayret sarfetmeyenlere de son çare ev haczi olunca biz de istemeye istemeye de olsa yapıyoruz. Dikkat edin alacak bizim değil, biz adaleti yerine getiriyoruz. Kimsenin evinde, eşyasında gözümüz olamaz. Olsaydı zaten avukat değil, başka bir iş seçerdik, belki sizinle meslektaş olurduk. Onun için konuyu avukatlık ücretlerine vs. çekmenizi kınıyorum. Demek avukat olabilseydiniz, o kapasite olsaydı milleti soyup soğana çevirirmişsiniz ki şükür aramızda yok öyle kalitesiz tipler! Ev eşylarınız sizin olsun, alacaklınızın hakkını ödeyin yeter !
-
Alıntı:
allumbuker rumuzlu üyeden alıntı
öncelikle tarafsız olduğumu belirtmek isterim.bu kanunun çıkması dürüst olmak gerekirse işime geldi.ha ben böyle dedim diye saygıdeğer yetkililerin tabiriyle çakal falan olmam ve kimse de bana böyle hitap etme hakkını kendinde göremez.bu yasa çıktı diye borcun üzerine yatmıcam tabiki ödeyeceğim.umarım sayın avukatlarımızı da mağdur etmeyecek şekilde rütuşlanır ve onlar da kazançlarından olmaz.herkese teşekkürler...
Albumeker alacaklı bizim şahsımızmış gibi konuşmuşsunuz doğru değil. Biz vekiliz, elçiye zeval olmaz bilirsiniz. Alacaklının haklarını da savunmak bizim işimiz, borçlunun da. Mesele avukatların mağdur olması değil, mesele alacaklıların mağdur olması. Kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz biz. Kanun yasalaşırsa işinize gelebilir, bunda ayıp yok. Ama ya sonrası? Mesleğinizi bilmiyorum ama mesela patronunuz 4 aylık maaşınızı ödemese,sonra da firmayı atıl bırakıp paracıklarla kaçsa, sonra icraya verseniz ve şirkette birşey olmadığından evinizin çocuğunuzun nafakası olan 4 aylık maaşınızı tahsil edemezseniz ne olur? Belki de o zaman adalete sövüp sayacaksınız. Burada tartışılan konu genel bir konu, şahsi değil. Çakal ise kötüniyetli borçlulara söylenmiş bir laf, her borçlu çakal demek değil. Ama o kadar çakal gördüm ki bilemezsiniz. Senelerce biriktirdiği 100 bin tl ile ev almayı hayal edip, müteahhite kaptıran, evine hacze gittiğimde tehdit eden bazı müteahhitler mesela... Kim mağdur? Müteahhit mi vatandaş mı? Borçlu olan müteahhit, gariban alacaklı... Genel düşünün lütfen.
-
çok acillll abimin borcundan nasıl kurtulcam
abim bizimle yaşamıyor ama senede bizim evin adresini vermiş muhtarlıkta kaydı yok ama nüfustaki adresine göre muhtarlığa tebligat bırakılmış annemle babam icra dairesine gidip abimin bizimle kalmadığına dair dilekçe verdiler ev ve iş adresinide verdiler ama icra yine bize geldi karşı tarafın avukatı bize aşırı baskı uyguladı ayda 250 tl ödemeyi kabul edeceğini söyledi benim kefil olmama karşın aksi takdirde evden eşya kaldıracağını söyledi babam annem hasta kötü duruma geldiler bende imzaladım borcu üstüme aldım zannettim ama ben sadece yediemine imza atmışım itiraz gününüde haliyle böyle düşündüğüm ve karşı tarafın avukatının beni aydınlatmadığı için kaçırdım abim nüfustaki adresini değiştirdi dosyaya iş ve ev adresini verip ödemeyi kabul ettim ama karşı taraf hala benim ödemem gerektiği konusunda beni zorluyor ne yapacağımı şaşırdım lütfen yardım edin eve geldiklerinde yazdıkları eşyadan başka eşya alabilirlermi yada eşya kaldırmaya geldiklerinde başka eşyalarımıda yaza bilirlermi borçluya ait hiç bir eşya yok evde diğer eşyaların faturaları babamın üstüne napabilirim.
-
Çilek,kendimi anlatamadığımı düşünüyorum.Mesleğimi sormuşsunuz,öğrenciyim.ev haczi yerine maaş haczinin daha insani olacağını düşünüyorum.Kendim için değil,genel olarak bakıyorum bu olaya.Sonuçta o evdeki borçlunun sadece kendisi değil ev halkı da mağdur oluyor bu durumda.Tabi siz bu mesleğin içinde olan ve benden daha iyi bilen birisiniz ben nacizane görüşümü paylaştım.saygılar...
-
Alıntı:
memomemo rumuzlu üyeden alıntı
Bu arada mesajıma bir şey daha eklemek istiyorum Alacaklı derken normal alacaklılardan bu şekilde hiç savunma duymadım.
Bu konuda tek karşı çıkanlar icra ile ilgisi olan veya olabilecek avukatlar.
Hatta bir kaç alacaklının asla eve haciz göndermem bu tasarıyı sonuna kadar destekliyorum dediğini biliyorum.
Ülkemizde 1.5 milyon borçlu var ise bunların %90'ının bankalara borçlu olduğunu biliyorsunuz ve anladığım kadarıyla bankalarla sözleşme yapan avukatların ağırlığı baya fazla.
Hatta başka bir hukuk sitesinde Avukat korkusunu açıkca dile getirmiş ya tahsil yapamıyoruz diye bankalar sözleşmemizi iptal ederler ise.
İşte son nokta bu!
Ayrıca mafya vs. gibi alacak örgütlerinin çıkacağını söyleyerek kimleri etkilmeye çalıştıklarınıda anlamadım ama bu şekilde düşünen arkadaşlar ! Ceza kanunlarının kalktığını yada bu ülkenin bu tip çetelerle baş edemeyeceğinimi düşünüyor ?
Sonuçta alınamayan alacaklarda mevcuttur şimdiye kadar bunlar iş başında değilmiydi?
Sizce bu yorum oldukça komik değilmi.
Memomemo arkadaşımız gayet anlaşılır bir şekilde bilgilendirme yapmış öncelikle kendisine teşekkür ederim yazdıklarına aynen katılıyorum, bu yorumumdan sonra sayın avukatlar banada tepki göstereceksiniz biliyorum ama neden bu şekilde yorum yapanlara borçlu damgası vuruyorsunuz anlamıyorum, sayın avukatlar kaygınızı anlıyorum ancak sizde çok iyi biliyorsunuzki ev haczi kesin çözüm değil, hanginiz ev haczi yöntemiyle alacağınızın tamamını tahsil ettiniz, eve hacze gelerek sadece manevi olarak yıpratıyosunuz yada borçluya evden eşya çıkmasın diye muvafakat vermek zorunda bırakıyosunuz. Yukarıda yorumlarda iyi niyetli borçlu kötü niyetli borçlu tabiri kullanılmış ve kimin iyi niyetli kimin kötü niyetli olduğunu kimse bilemez denmiş, ben hemen cevap vereyim evi damı belli ve nüfusta ikametgahı kayıtlı olan borçluya iyi niyetli borçlu denir, zaten kötü niyetli olan borçlunun evi olmaz olsa bile düzmece göstermelik tek yada çift odalı harap kelepir bir evdir ve içinde de sadece bir çekyat bir piknik tüpü ve bir radyo vardır böyle evlerede hacze gidip elinizin boş döndüğü de çoktur inkar etmeyin işte bu şekilde olan borçlulara kötü niyetli borçlu denir zaten kötü niyetli borçludan asla birşey alamassınız bunada hiç bir avukatın gücü yetmez, İşte o zaman devreye kim girecek tabiki mafya, tahsilat mafyası zaten var ama bu mafyalar şahıs alacakları için çalışıyo bankalar için değil, banka hiç bir zaman mafyayla işbirliğine gidip alacağımı tahsil edin diyemez,neden sanki bu yeni yasadan sonra herkes eline silahı alıp tahsilat peşine düşeceğini vurguluyorsunuz mafya yasadan öncede vardı, ama sizin derdiniz bankaların alacakları tek dayanağınız ise ev hacziydi, ama yapacak bir şey yok Sayın : Recep Tayyip ERDOĞAN geçenlerde yaptığı bir konuşmada ev haczinin kalkacağını bizzat dile getirdi yani siz istediğiniz kadar burda yorum yapın artık kanunu arkanızı alarak iyi niyetli borçlulara zulüm yapamayacaksınız.
-
İyi niyetli borçlu borcunu ödemeye çalışandır kötü niyetli borçlu ödemeyendir ödemek için hiç bir çaba sarf etmeyendir tabi alacaklıyı yalanlarıyla dansöz gibi kıvırtmaları ile sinir etmekten başka.
-
Bende bir şeyler yazayım.
Benim İst.de yaşayan dayım var.1997 de bizde Samsundan İst ye göç etmiştik.Dayım o zamanlar bana şu kadar para lazım kendimi kurtarmak için derdi.O zamandan bu zamana kaç tane bankadan kart kullandı kendisi bile bilmez.Değişik bankalardan kartlar almış birinden çekip birini ödüyor sonunda patlıyor ve Samsun Çarşambada annemin tabiri ile dedemin ÇARIK ile kazandığı yerleri yok pahasına satıp borçları kapatıyor kervan böyle devam ediyor.Evkur dan telefon alıyor mesela 1000 liraya gidiyor 750 tl gibi rakama nakite çeviriyor,bir yerde yine patlıyor.Artık satılacak yerleri neredeyse sıfırladılar yakında ÖLÜLERİNİ koyacak mezar bulamayacak.Dayı ne yapıyorsun dediğim zaman bu benim için sorun değil derdi.Dayım 800 tl emekli maaşı,1200 tl maaş,yengem 1000 tl üzeri maaş,oğlu 1000 tl maaş,gelini 1000 tl,oğlu 800 tl,kızı 800 tl böylede gelirleri var.
Dayım 61 yaşında saçlarını,göğüs kıllarını,kol kıllarını boyar,kaz tüyü mont 2000 tl,kazak 400-500 sorun değil,ayakkabı 300 den aşağı olmaz vs.Dayıma dayı üzerindekileri saysan 5000 tl eder cebinde 20 tl var mı diye sorduğumda VALLAHİ yok der zaten maaşların ilk günü parayı görürsün.2o senedir maaşını gören yok.Evdeki herkesin hayatını zehir etmiş,babasının malını tüketmiş kendi çocuklarına malı bırakmak bir yana borç bırakmaması kafi.Bu tarzda anlatsam kelimelere sığmaz gerçi ya neyse.
Biraz daha anlatayım dayanamadım.Gider en iyi dikiş makinasını alır 3-4 taksit öder gerisini getiremez makina yı geri alırlar dayı zaten konfeksiyonlar elinin altında ne işin var denildiği zaman dayanamıyorum yada baba bedduası der.60 M2 dairede oturur 150 m2 donatacak halı alı iyi halı tabi üst üste serecek hali yokya 3-5 neyse öder halıcı malları geri alır.
Yazarken o kadar yaptığı lüzumsuzluklar var ki unutuyorum.Benim dayım ve onun gibi kişiler varsa d.....a kadar hacz etsinler.
Her halde asrın en berbat icatı şu kartlar olsa gerek.Geçende LCV da çocuklara kıyafet alıyorum bayan öğrenci 2-3 parça kıyafet almış verdi kartı rakam 29 yada 39 du herhalde limit yok dendi üzüldü bir tanesini alayım çok hoşuma gitti şunu deneyin dedi belki 10 tl di limit yok dedi,yav millet 5 tl ye bile kart çektiriyor.Sadece zaman kaybı.Eski usul cebindeki kadar harca şahsen çok mutluyum kenarda iban numarası aldğım için bankanın biri kart göndermiş salladım kenara.
Bu konuda mağdurlar muhakkak vardır haberlerden takip ettiğimiz kadarı ile çok mağdur var.İnsanların kullandıkları paraları herhalde gıda maddelerine harcamamıştır.Olaya hep borçlu gözü ilede bakmamak lazım işin alacaklı tarafıda var.
Bildiğim kadarıyla bu konu ile alakalı aflar çıkmıştı.Hala insanlar ders almıyorsa sizlere herhalde AVUKATLAR bildiri yayınlayıp borçlanın borcunuzu ödeyemeyin bizde bu işlerden ekmek yiyelim demezler.Her şey kanunlar çerçevesinde.Borçluların ALLAH yardımcısı olsun.İnsanlarımız kendilerine zarar veren şeylerden uzak durmasını temenni edeyim bari.
Şunuda diyeyim babam dayıma hasan kendi kendine ulan kafa bu güne kadar bir işe yaramadın deyip boğaz köprüsünden atlamayı düşünmedin mi hiç der.Teyzemin kocası dayımın oğlu ile gezerken dayımdan sormuştu oğluna durumlar aynı denince eniştem şu İSTANBUL da afedersiniz köpekler bile adam olurda babandan adam olmaz demişti.Yine biz dayımı birisi bir kenarda öldürsede ailesi kurtulsa deriz çünkü gerçekten çok zarar verdi.Satılan yerlerden 200-250 bin lira bu yola gitmiştir.Buna ne denir.Denecek her şey dendi de o hala aynı dayım,can çıkmadan huy çıkmayacak gibi.
-
13 senedir yapıyorum bu işi orana vurduğumda namuslu haysiyetli izzet ve şerefine düşkün borçlu yüzde bir bile çıkmadı karşıma, memlekette bu kadar pislik olduğunu bilseydim yemin ederim girmezdim bu işe, ama alacaklı müvekkiler de bırakmıyor peşimi her firavunun bir musası var der gibi.
Sürekli süre isteyen istediğin kadar süre ver her defasında kıvırtan söylenebilecek en ağır söze bile şerbetli, yalanı beş dakika sonra ortaya çıkacağı halde utanmayacak kadar alçalmış ne insanlar gördüm. Parayı yatırdım diyor elimde dekont bakıyorsun hesaba yok öyle bir şey gene uyduracak bir şey buluyor. Hele bir tanesi sahte çek vermiş gel öde diyorum bak savcılığa versem ağır cezada yargılanacaksın yıllarca hapis yatacaksın süre istiyor şikayet süresinin sonuna kadar bekliyorum türlü yalanlarla oyalamaya devam ediyor filan kargoyla yolladım emaneti diyor gidiyoruz soruyoruz yok gene kıvır da kıvır. Yaptım şikayeti açıldı dava Ağır cezada yargılanıyor hapse girsin gidip tükürecem suratına.
-
Olayın özü elbette ödenmeyen / ödenemeyen borç-tahsil edilemeyen alacak. Çözüm mutlaka gerekiyor mevcut şekliyle uygulamada. Bulunması gereken çözüm bir taraftan baktığınızda, borçlunun iç organlarını almaya kadar varabilecek ( ciğerini sökerim sözleri :) ) sert tedbirler olmalı, diğer taraftan baktığınızda, tv gitmesin buzdolabı gitmesin, halım koltuğuma dokunulmasın, günümüzde çamaşır makinesi buzdolabı lüks mü ki alınabilsin.... bütün bunlara dokunulmasın .
E güzel nasıl olacak bu peki? alacaklı kişi kendine ait olup, başkasında bulunan parasını nasıl alacak veya borç miktarıyla karşılaştırıldığında bir kedinin karnını doyuracak yeterlilikte bile kalmayacak ciğeri sökülmüş borçlu nasıl yaşayıp, bitmesine izin verilmeyen o borcu ödeyebilecek?
Bu kategoride en çok sorulan sorulardandır, '' abime-babama-kardeşime borcundan dolayı haciz yazısı geldi, benim de xxx haciz gelir mi bu borçtan dolayı?''
El cevap; BORÇ KİŞİSELDİR!
E pes, 1 evde var 5 diyelim kişi, 2 si çocuk, 1 eş e bir de diyelim bir ninemiz var.
O evde , birliktelikler süresince edinilmiş mallar ortakmıdır, evet ortaktır. Bu da verdiğimiz cevaplar arasındadır, hukuken de kabul görmüş ki, evliliklerin sonlandırılmasında MAL PAYLAŞIMI rejimi diye bir şey de çıkartılmış otomatik olarak işleyecek.
Şimdi, kötü niyetli , ama harbiden kötü niyetli bu vatandaş aldı cep telefonunu ödemedi taksidini, konuştu konuştu ödemedi faturasını, aldı tv yi ödemedi taksidini aldı arabayı ödemedi, koydu benzini ödemedi...
Alacaklı haklı, verdiğinin karşılığını almaktır amacı fazlası değil, ama kimden almak? Borçludan..
Borçlu kimdir allah aşkına, altından halısı ben anlamam, o halı değil kilim olsaydı alamazdım diyerek alınan o 2 çocuk mu? Tüm evin bulaşığını çamaşırını yıkadığı üstelik borçlunun değil hane halkının ortak malı olduğu gün gibi ortada olan makineleri alınan ev kadını mıdır borçlu? Değil elbette, bunu bilmek söylemek için müneccimle yakın ilişkide bulunmuş olmak gerekmiyor.
O zaman neden borçlu olmayan o çocuklar , o kadın, o kardeş cezalandırılıyor.?
Ev eşyası haczinde hedef artık, borçludan tahsil değil, borçlu kişi ile aynı ortamda yaşayanların hayatını karartma pahasına , alınabilecek ne varsa almaya dönmüştür bu apaçık ortada.
Ortak kullanımdaki ev eşyasına haciz olmamalı, borcun kişiselliği ilkesine baktığınızda da, edinilen malların ortaklığı ilkesine baktığınızda da ortak kullanılan evdeki, borçlu olmayan insanların kullandığı o ev eşyalarına haciz ola ma ma lı!
Çözümün başka şekilde bulunması gerekli. O çözümü bulmak benim işim değil, işi çözümü bulmak olanların da; oy kaygısıyla tek tarafa hedefli çözümler üretmeyecek kadar kafası çalışan kişiler olmalı.
-
Sağa sola borç takılmamasını takılan borcun ödenmesi için en etkili çözüm hapistir.
-
Borçluyu idam etmeyelim, hapse de atmayalım, evindeki eşyayı da almayalım. Ne yapalım canım?
Alacaklı zengindir, ihtiyacı yoktur, borçlu mağdurdur, zavallıdır mantığı ne kadar doğru. Şu siteyi iyice bir inceleyin, kiracım kaçtı, borçlum borcu ödemiyor, maaş alacaklarımı alamıyorum diyen binlerce insan ne olacak? Emin olun onlar birilerinin borçlusu. Bakkala, çakkala, ev sahibine, bankaya vs. borçlu bu bahsettiğim alacaklı kişiler. Burada 3-5 menfaatperest ki dikkat edin asıl dertleri bankalarla, ev haczi kalksın diyor ki dertleri borçtan yırtmak. Biz de oturmuş onlara yanıt vermeye çalışıyoruz. Adam gibi 1-2 kişi çıktı da bizim borcumuz var ödemeye gayret ediyoruz dedi. Onları adalet adına, hak adına, din adına tebrik ediyorum. Diğerleri ise at hırsızı gibi ev haczi olmaz, evimin eşyasını alamazsınız dedi. Yok ya! Çal, çırp, dolandır, ev eşyası döşe. O haram mallardan aile fertlerini sebeplendir. Sonra da karımın ne suçu var??? Karının ne suçu mu var ben sana söyleyeyim. Karının borçla ilişkisi yok ama senin gibi bir adamla evlendiği için sorunu var. Çok büyük badireler hariç, ooo karıcım sana çamaşır makinesi aldım, gel bu akşam yemeğe çıkalım, yaz tatilinde hangi otele gidelim diye sorup erkeklik taslayanlar, karılarına çocuklarına hesap vermek zorundalar. Değirmenin suyu nereden geliyor diye sormayan kadın da kusura bakmasın çamaşır makinesini verecek. Sebepleneceksin ondan sonra da bu benim ZORUNLU ihtiyacımdır, haczedemezsin diyemezsin.
Hadi hukuki konuya döneyim;
Çamaşır makinesi haczedilmelidir. Yerine leğen bırakırsın bir zahmet makinede değil leğende yıkanır. Alternatif var demek ki.
Bulaşık makinesi haczedilebilir. Elle yıkarsın bir zahmet.
TV haczedilir. Seyretmeyeceksin keyf yapmayacaksın, adam gibi borcuna sadık olup ödeyeceksin ve içhuzuruyla tv seyredeceksin.
Yatak odası haczedilir. Mobilyasından vazgeçeceksin, döşek kısmında yatacaksın. Döşek kısmını haczedemezsin çünkü bu bir zorunlu ve insani ihtiyaç.
Fırını haczedebilirsin. Piknik tüp yeter. Börek yapacaksan tavada yap, sen borçlusun, alacaklının hakkını fırında yiyemezsin!
-
Sayın avukat büyüklerim.Yazmadan duramadım okudukça..Hep borçluya sallamışsınız işin doğrusu..Ama gerçekten borcunu ödemeye niyeti olupta avukatın bürosuna gitmesine rağmen,sayın avukatlarımıza ödeyebileceği taksitleri söylemesine rağmen ev haczi tehdidiyle olmaz deyip zorla,baskıyla, tehditle,şantajla (ev haczini kasdediyorum)kendi istedikleri gibi bir ödeme planını dayatan meslektaşlarınıza da bi kaç söz söylemenizi isterdim.Eve icraya gidipte asıl alacağın üstüne tek bir sefer için 600 tl icra masrafı çıkaran meslektaşlarınıza da söyleyecek sözünüz olsun isterdim.Eve telefon açıp,telefona çıkan anne,baba veya eşinize sizin borcunu ödemeyen bir sahtekar olduğunuzu açıkça söyleyen sizin gibi terbiyesiz aşağılık bir insanın evine hacize geleceğini ailenize söyleyen meslektaşlarınızada bir kaç söz etmenizi isterdim.Okuduğum yazıların birinde bir avukatın borçlular içinde sadece yüzde 1 inin dürüst olduğunu yazdığını hatırlıyorum.Ama dönün önce bir kendinize bakın avukatların içinde yüzde kaçı alacaklının hakkını,borçluyu değilde sadece kandini cebini doldurmayı düşünüyor.ben söyleyeyim.ama hayır siz zaten biliyorsunuz...
-
Benim alacaklı müvekkilim kadar da borçlu müvekkilim var. Borçlu olanlara ilk önerim sakın avukat arkadaşlarla tersleşmeyin, tüm samimiyetinizle borcu ödeyeceğinize dair taahhüt verin ve mümkün olduğunca bir peşinat verin ki iyiniyetli olduğunuza kanaat getirsinler.
Diğer taraftan borçlu suçludur ! Kızdınız değil mi? Neden mi? Borçlu olan hesabını bilmiyordur, planlayamıyordur. Hesabı tutmamıştır veya maalesef kötüniyetlidir. Hadi kötüniyetli dolandırıcıları kenara bırakalım. İYİNİYETLİ borçlu yine kusurludur. Kardeşim ödeyemeyeceğin şeyin altına niye yatıyorsun sen? Biri sana ne olur bana borçlan diye yalvarıp kıramadıysan o başka. Ama borçlanıyorsun, sonra ödemiyorsun. Birine söz verip de yapmayınca ne derler ona? Aynen ve maalesef durum bu. Onun için kimsenin derdi borçluya SALLAMAK değil, borçlunun adam sıfatına güvenip ona borç verenin haklarının da olduğunu vurgulamak. Ekmek elden su gölden değil bu devir. Alacaklı dediğiniz öcü de evine ekmek götürüyor. Hep söylediğim fahiş faize de itiraz ederim. Onu da Müslüman, dindar gençlik yetiştireceğiz diyen ama FAİZ denilen şeye müdahale edemeyen iktidarsız iktidara soracaksınız, ben yetkili değilim!
-
Şimdi size tam olarak bu akşam yaşadığım bir olayı anlatacağım ve tamamen gerçektir. Adı Ömür Y., babasının adı Ali. Akşam çıktık biraz sohbet ettik. Biraz borçları vardı. Bankadan morgage ile 75 bin tl ile aldıkları evi, içini kombi ve kalorifer tesisatı yapmışlardı (5 bin tl). Baba emekli, ama maaşı banka mortgage kiralaması nedeniyle çekiyordu. Baba Bakırköyde bir kahvede çalışıyor, Ömür ise iş bulamıyor, annesi ise ev hanımı. Evkura ve iki bankaya kredi kartı borçları da varmış. Bu akşam 22.00 da evlerine gelen kişiye 70 bin tl ye evi satmayı taahhüt ettiler. Düşünün, 75 e aldın, 5 lira masraf yaptın ve 70 e sattınız. Olmaz dedim, zarar dedim, boşverin ev haczi kalkacak yakında dedim. Ödemeyin birşey alamazlar dedim. Ama dinlemedi o onurlu aile. Söz verdiler, yarın satış gerçekleşecek. Oysa hayatlarında ilk kez ev sahibi olma keyfini yaşamışlardı. Bir avukat (ben) ödemeyin, birşey yapamazlar dese de onurluydular, borçlu olmayı kabul edemiyorlardı. Ev babanın adına olsa da eş ve Ömürün borçlarından dolayı eve haciz gelemezdi, ev eşyası haczi kalkmak üzereydi. Dinlemediler beni ve yarın satacaklar 70 e zararına. Budur işte. Ömür mü? Ömür erkek değil, kadın !
Şimdi bankaya 60 bin mortgage kredi borcunu ödeyecekler, yaklaşık 10 bin tl.lık evkur ve banka kredi kartı borcunu ödeyecekler, geriye kuruş kalmayacak. Ömür de iş bulursa ileriye umutla bakacaklar, o da belki...
Not: Burada anlattıklarım tamamen gerçektir, uydurma veya senaryo ürünü herhangi bir noktası yoktur. İnanmıyorum diyenlere namusum şerefim çocuğum üzerine yemin ettiğimi de vurgularım. Sakın ola ki onların evi varmış da satıyorlar borçlarını ödüyorlar diye bilmişlik taslamayın. Evi 75 e aldılar, 10-15 bin tl civarı taksit ödediler, başaramayınca 60 bin tl banka borcundan kurtulmak ve Igdaş, Elektrik, Kredi kartları da dahil olmak üzere borçlarından arınmak için devam etmeme kararı aldılar. Sakın evi borçsuz, tamamen kendilerine ait malvarlığı gibi görme ukalalığını taslamayın, hesap ortada.
BU ÜLKENİN TÜM FERTLERİ BÖYLE OLSAYDI BUGÜN AVRUPA BİRLİĞİNE ve AMERİKAYA BİZ BORÇ VERİYOR OLURDUK. NEDEN BORÇ ALIYORUZ PEKİ? ALIN KÜLLAHI ÖNÜNÜZE DÜŞÜNÜN EĞER DÜŞÜNME YETİNİZ VARSA !
-
Salacak, yukarıdaki yazıyı sana hitaben yazmadığımı belirteyim. Ama yazdıklarını okuyunca tek cümle ile cevap veresim geldi. Nasrettin hocanın "HIRSIZIN HİÇ Mİ SUÇU YOK" sözü. Yani alacaklılara kusur bulacağınıza ödemeyerek borçlu düştüğünüz borçlardan dolayı, ev halkı olan anne, baba, kardeş vs suçsuz diyorsunuz da alacaklı neden suçlu oluyor? Ev halkı bir şekilde borçlu olandan sebeplenmiştir de alacaklı niye suçlu olsun? Hakkını aradığı için, evine ekmek götürmeye çalıştığı işi için talepkar olduğu için mi suçlu olacak?
Mafta veya tahsilatçılar ile ilgili eleştiri yapanlara da yanıtım; Seyredin görün. Şu anda bile ayağına sıkılanlar, alıkonanlar varken, yarın bu yasanın geçmesiyle alacağını yasal yollardan alamayanların alacaklarını tahsil edecek kişilerin arttığını nasıl göreceksiniz. Ben de buraya ayağına sıktılar, kafasına sıktılar, iş adamını kaçırdılar, rehin aldılar gibi haberleri eklemezsem ne olayım. Hukuk devletinin yıkılışını seyrederiz hep birlikte. Haa İslam hukuku mu, Allah'ı takan olsa başkasının hakkını yemez zaten !
-
Sayın litigation,mesajlarınız çok açık tabi anlayana.daha önce bu konuya yazmıştım ve bu yasanın benim işime geleceğini ama borcumu tabiki ödeyeceğimi belirtmiştim.Bugün bilgisayarımı ve bi kaç kişisel eşyamı satıp ödedim.Açıkçası bu bana ders oldu.Benim durumuma düşen herkese de nacizane tavsiyemdir;icra gelmeden para gelecek eşyanızı satın,ne aileniz mağdur olsun ne de siz rezil olun.Saygılar...
-
Tek aklıma takılan şey her türlü ısrarıma rağmen bana neden taksit yapılmadığı.Yani herşeye hertürlü taksit yapılan bir ülkede buna taksit yapılmaması art niyet değil de nedir?
-
2000 tllik aveadan borcum var ve 1.5 senedir tebligat elime ulaşmadıgı için bir türlü adresimi tespit edemiyorlar ve haciz işlemini başlatamıyorlar burda suçlumuyum suçluyum.Fakat avukatı kendim araştırıp buldum ve aradım vicdanen rahatsızım ben bunu ödemek istiyorum bana ayda 500 tl taksitle 4 ayda ödemek istiyorum dedim avukatın cevabı hayır 1 kerede borcun tamamını ödüyceksiniz 1.5 yıldır icraya gelemiyorsunuz işlemleri başlatamıyorsunuz neden inat ediyorsunuz 500 500 4 ayda ödüyüm diye ısrar ediyorum fakat saolsun avukat hanım kabul etmiyor şimdi bu adalet mi ? ben ödemek istiyorum yardımcı olunmuyor,yardımcı olunmadıgı için bende bilgilerimi vermiyorum ssklıda çalışmıyorum maaşımada haciz konmuyor bu sebeple yani hiçbir şekilde benden alamıyorlar bu parayı ki 1.5 sene olmuş hala hacize gelicekler ben bu duruma düşmesini istermiyim istemem dolandırıcı gibi kaçıyor konumundayım ama burda sadece suç bizde degil avukatlardada var ödemek isteyene yardımcı olunabilir umarım anlatabilmişimdir durumumu
-
Alıntı:
kk-maduru rumuzlu üyeden alıntı
madur arkadaşlara müjde ev eşyasına haciz kalktı .bazı tek taraflı düşünen avukatlar avukatlar,üzülecek ama .dar düşündükleri için .az cık kafaları çalışsa.daha kolay tahsilat yapılacagını .anlamaları lazım.örnek ssk lı işe giremiyrdu borclu şimdi girecek 4/1 kesılecek buna herkes razı zaten
Dostum ev eşyaları haczi kalktı diyorsun ama bugün avukat aradı.Cuma günü eve hacze geleceğim dedi.Eveşyalarına haczin kalkmadığını söylüyor.Avukat arkadaşlardan net bir cevap alabilirmiyim.Ayrıca şunu sormak istiyorum.01.03.2012 günü 1150 tl olan borcuma karşılık 150 tl ödemiş geriye kalanıda her ayın 15 inde 500+500 ödeyeceğimi söylemiştim.Avukat kabul etmişti.07.03.2012 günü arayarak alacaklının bu ödemeyi kabul etmediğini ve eve gelerek eşya haczi istediğini dolayısıyla 09.03.2012 günü eve geleceğini söyledi.Eve gelen haciz memuruna 150 tl lik makbuzu gösterek eşya haczini durdurabilir miyim?Yoksa avukat isterse eşya muhafazası yapabilirmi?
-
Biraz önce ev haczinden geldim evde ne var ne yok yazdım bir hafta süre verdim ödemezlerse evde iğne iplik bırakmayacağımı söyledim bu kadarı sorunuzun cevabı olmuştur heralde.
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Biraz önce ev haczinden geldim evde ne var ne yok yazdım bir hafta süre verdim ödemezlerse evde iğne iplik bırakmayacağımı söyledim bu kadarı sorunuzun cevabı olmuştur heralde.
Teşekkür ederim Engin Bey.Cevabınız gayet açık.Bende bugün 500 tl borç bularak avukata gittim ve ev haczini durdurdum.Başka bir olayla ilgili bir öğretmen arkadaşımın sorunu var,ona da yardımcı olursanız sevinirim.Evine hacze geleceğini telefonla arayan avukatın bürosuna giden arkadaşım burada avukata, maaşının tamamının borç bitene kadar (2 ayda bitiyor zaten )kesilmesi için muvaffakatname veriyor.Ancak avukat bey haftaya bu muvaffakatname ile yetinmeyip eve hacze geliyor ve plazma tv yi haczediyor.Bu duruma kızan arkadaşım muvaffakatnameden vazgeçtiğini icra dairesine dilekçe ile bildirse kabul olur mu?Yani muvaffakatnameden tek taraflı cayılabilir mi?
-
Alıntı:
Bende konuyla ilgili olarak cevap yazayım, ev haczi şuan itibariyle devam etmekte ama yasanın yürürlüğe girmesi an meselesi, yürürlüğe girer girmez ev haczi tarih olacak, avukat arkadaşlarda bunun bilincinde olduklarından son günlerde bütün işlerini bırakıp evlere gider oldular, yasa yürürlüğe girmeden evlere hacze gidip ne koparırsak kâr edasındalar :)
-
Alıntı:
nightlife36 rumuzlu üyeden alıntı
Bende konuyla ilgili olarak cevap yazayım, ev haczi şuan itibariyle devam etmekte ama yasanın yürürlüğe girmesi an meselesi, yürürlüğe girer girmez ev haczi tarih olacak, avukat arkadaşlarda bunun bilincinde olduklarından son günlerde bütün işlerini bırakıp evlere gider oldular, yasa yürürlüğe girmeden evlere hacze gidip ne koparırsak kâr edasındalar :)
Nasıl cevap verilir pek düşünmeden yazayım.Konu yüz binler belkide milyonları ilgilendiriyordur muhakkak.Bu borçluların eminim ki büyük oranının borç miktarı 1000-5000 tl arasıdır.Aksi zaten değişik işler ile alakalıdır diye düşünüyorum.Ağaç koğuğundan kimse çıkmayacağı için acaba bu insanların ne kadarlık kısmı ödemek için çaba sarfediyor.Anne-baba-kardeş-akraba insanların para isteyeceği kimse yok mu.? Alacaklıyı mağdur etmemek için.Artık insanlar daha geniş davranır gibi geliyor.Hatta alacaklı şahıs ise dalga bile geçer.Eğer kanun çıkacaksa bu devlet Hükümet ile mecliste kanunlaşacak ise 2 madde koysunlar seçeneği de borçluya bıraksınlar.Ya her şey haciz edilsin ya hapis cezası koysunlar.Devlet adalet derse borçlunun yerine borcu ödesin güzelim misafir hanesinde misafir etsin borçluyu.
Kimse kimseye silah zoru ile bir şey satmıyor.Herkes ayağını yorganına göre uzatır ise çoğu sorun atlatılmış olur.İnsanların ders almadığı çok açık.En büyük mağduriyet gerçi mağduriyet denmez ama kredi kartları ile alakalı büyük ihtimal.En iyisi bankanın yakınından bile geçmemek.
-
Alıntı:
Biraz önce ev haczinden geldim evde ne var ne yok yazdım
Dediğiniz gibi evde ne var ne yok yazılan 1998 model 55 ekran tüplü tv. ve de 1992 model katalitik soba v.s. 2009 yılından bugüne kadar Yedd-i-emin olarak bende. Alıcı çıkmadığı için bozuluyorum. Eski püskü eşyaları haczeden Avukatın yine kendi marifetiyle bu eşyalar satılsa da kurtulsam.
-
-
fatura başkasına ait ise yinede o evdeki eşyaları alabiliyorlarmı
-
cvp veren yokmuu....ben borçumu ödemek istiyorum ama avukat 2.500 lira olan ana borçu 9bin yaptı 4bin verelim kapatım dedik nuh diyor başka bişey demiyor.eşim çalışmıyor ne yapmalıyım.evdeki beyaz eşyalarda babamın üzerine faturalı alabilirlermi..
-
Alabailirler babanıza ait sayılmaz o mallar almıştır size hediye etmiştir sayılır ve haczedilip götürülebilir.
-
peki eşyayı aldıktan sonra dosyayı kapatıyorlarmı...
-
lütfen cvp verirmisiniz.eşyayı aldıktan sonra tekrar evdeki eşyaları alabilirlermi beyaz eşyaların hepsini yazdılar dosyayı kapatırlarmııı...
-
Alıntı:
melekalmira rumuzlu üyeden alıntı
peki eşyayı aldıktan sonra dosyayı kapatıyorlarmı...
Eşyaların satış değeri borcu karşılaması lazım. Tabii satılırsa. Kalan miktarda borcunuz devam eder. Yani, eşyalar haczedildi diye dosya kapatılmaz.
-
Alıntı:
melekalmira rumuzlu üyeden alıntı
eşyayı aldıktan sonra tekrar evdeki eşyaları alabilirlermi
Haciz yapıldıktan sonra edindiğiniz işe yarar bir eşyanın varlığını öğrenirlerse alabilirler.
-
çamaşır bulaşık buzdolabı lcd yi yazdılar ana borç 2 500 lira ama borçu 9bine çıkarttılar eşyayı yazalıda ekim sonu oldu.kavınvalideme yedi emin olarak yazdılar maaşıda yok kadının peki ona hacize giderlermi..
-
geçenlerde bir arkadaşımada haciz gelmişti evdeki eşyalarını aldılar.sonra gidip yeni eşyalar aldılar taksitle avukat bulup evdeki eşyalarına haciz koydurdular .ben tekrar hacize gelirlerse alırlar dedim ama arkadaşım hacizli olan malları aldılar zaten bunlarda hacizli bu haciz bitene kadar alamazlar dediler böyle bişey varmıdır.
-
Bir Avukatın böyle birşeyi savunuyor olması maalesef çok düşündürücü, hapis cezası çok ama çok ağır bir cezadır. Dolandırıcı ile borçluyu birbirinden ayırt etmek gerekir. Ben 86-2002 ticaretle uğraştım 5000 yaprak çek kesmişimdir bu dönemde, ve 8 yaprağını ödeyemedim bu yüzden hapis yatmak zorunda kaldım. Bunu normal karşılayabilen her kim varsa onları ancak Allah'a havale edebiliyorum, Allah gönüllerine göre versin diyebiliyorum. Alacaklı; kimseye borç mal vermek zorunda değildir, araştırma, teminat isteme, kefalet talep etme ve nihayetinde malı vermeme hakkına sahiptir. Bu yüzden icra ne kadar zorlaşırsa batak o kadar azalacak ve nihayetinde icra davaları azalacaktır. Pek çok esnaf hapis kararına güvenip bir kağıt parçasına mal veriyordu, artık bunu yapmayacak en azından karşısındaki kişiye kaldıramayacağı yükü yüklemeyecektir. Bu sebeplerden dolayı, Avukatların şahsi çıkarlarını bırakıp bu yasayı desteklemelerinin doğru olacağını düşünüyorum. (şahsi çıkarlardan kastım, asla hakaret değildir lütfen yanlış anlaşılmasın )
Alıntı:
Ne ev hacizi ne iş yeri en caydırıcı tedbir hapis cezasıdır. Borçlunun eşini çocuklarını çalışanlarını mağdur etmeye lüzum yok hapse atacaksın ödenmeyene kadar da çıkarmayacaksın.
Kafası çalışmayan varsa o da kredi kartı mağduru çek senet mağdurudur. On yıl önce bir banka lazım olur bir kredi kartı verelim dedi sekiz bin lira da limit vermişlerdi bi kaç sene kullandım sonra limiti beş yüz liraya düşürdüm bi süre sonra da kapattım gitti. Bir kaç kartım var şu an toplamasan limitleri ikibin lirayı geçmez. Kredi kartı üzerinde para taşımamak içindir yoksa ne verdilerse al harca helal demeden haram demeden yedir çoluk çocuğuna sonra pis bir geçmişle hayatını sonlandır geride kalanlara borçlu baba namı bırak değildir. Babam rahmetli servet bırakmadı bize ama tek kuruş borç da bırakmadı ömrü boyunca tek bir ödeme emri gelmedi evimize. Baba dediğin böyle olur. Her gün nice borçluları arıyorum telefona çıkmıyor not bırakıyorum "söyleyin ödesin borcunu gelmeyeyim oraya rezil rüsvay ettirmeyin kendinizi konu komşuya" diyorum yazık ev halkı da şerbetlenmiş gerçi çoğunun adam "korkmayın bişi yapamazlar adalet bizden yana" diyordur. Adalet evet borçludan yana ama toplum hala ahlaklıdan yana şükür.
Bu yorum muhatabınadır onlar kendilerini biliyor ve pis pis sırıtıyorlardır şu an, diğerleri üstüne alınmasın.
-
Cezai müeyyidelerin ağırlığı en başta önleme işlevi ile yarar sağlar. Bir işin sonunda hapis yatmak varsa o işe soyunan iki kez düşünecektir.
Asıl vahim olan cezai müeyyideleri kaldıralım, menkul hacizlerini kaldıralım, borçlunun evi zaten haczedilemiyor parası eşinin dostunun hesabında eee? neymiş efendim böyle olursa
kimse kimseye kredi vermesin mal hizmet efendim nakitle dönsün vs? yani borçluyu değil alacaklıyı terbiye edelim. Efendim borcun ödenmesi caydırıcı tedbirlere bağlanmazsa ticaret de durur işsizlik de artar iflaslar da çoğalır. Dolandırıcılara gün doğar ki onlar her hal ve şartta dolandıracak insanlar bulurlar. Borç için hapis cezası en masrafsız en kuvvetli teminattır.
Hapis cezası avukatlar için çıkar olur mu düşünüyorum bulamıyorum zira ben en başından bu cezanın varlığı ile borçlanmanın azalacağı ve daha emin bir ticaretin işleyeceğine inanıyorum. Yani avukatlara gelen dosya sayısı azalacaktır. Şimdi ise yoğun dosya akışına rağmen tahsilat azalmaktadır. Yeni çek yasası ile karşılıksız çek keşide etmenin suç olmaktan çıkarılıp kabahat sayılması ve çek yasağından başka bir yaptırımın kalmaması ile karşılıksız çekler için avukatlara müracaat azalmıştır. Bu azalışa sevinen ahmaklar elbette keşke peşime düşen avukat olsaydı diye çok pişman olacağı günleri beklesin derim.
-
selamlar, asıl konu saptırılmış sanırım. Benim bir bankaya 1.500 tl civarı borcum var maaşımın 1/4 ünü alıyorlardı. İşten ayrıldım ve bu gün haciz işlemlerinin başlatılacağı konulu bir sms geldi.
sorum şu : benim üzerime kayıtlı hiç bir şey yok ve babamın evinde kalıyorum. Eşyalara haciz gelir mi ?