Cuma günü ödemem vardı merkez bankası:1.705 serbest piyasa:1.733 anadolu bank kuru:1.750 resmen tartıştım ödemeyi yaparken ama kendi bildiklerini okuyorlar
Printable View
Cuma günü ödemem vardı merkez bankası:1.705 serbest piyasa:1.733 anadolu bank kuru:1.750 resmen tartıştım ödemeyi yaparken ama kendi bildiklerini okuyorlar
Anadolubank ile bir sorun yok kardesim hepsi aynı ve size kötü bir habaerim var arkadaslar su anda 60 ay taksitli kredimden 4 taksit ödedim geriye 56 taksit var ve ben ümidimi kaybetmeye basladım cünkü artık büyük oynayan kişiler diyeyim japon yenine hücüm etmiş durumdalar .... Bu durmda talep oldugu için yen değeri sürekli olarak artıyor.... Sanırım nerede duracagıda belli değil.... İnanın artık nereye kadar dayanabilirim bilmiyorum.... Çünkü kazandığım paranın da üstüne çıkmaya başladı ödemelerim..... Devlet te bununla ilgili bir çözüm bulacagına da inanmıyorum artık.... Hele ki ımf ile anlaşma aşamasında..... Allah hepimize kolaylık versin..... Arkadaşlar
Bende artık tüm ümitlerimi yitiriyorum. Dün daha düşük olan JEN bugün yine bir yükselişe geçti.
Dolar düşüşte ama JEN de müthiş bir artış var.
Ben YTL kredisi öderken vadeyi kısaltmak vede daha az ödeyerek kar etmek amacı ile transfer kredisi çektim 60 aylık :) ve şu başıma gelenlere bakın.
JEN güzel oyun oynadı hepimize
Allah hepimizin yardımcısı olsun
Yen'in dolar karsisindaki degerini yakindan takip etmekte yarar var. 1 USD = 80 Yen seviyesine gelmesi bekleniyor. Bunun altina inmesini Japon ekonomistleri desteklemiyor. Degerlenmis Yen'le Japon isletmecileri dis yatirimlara girisecek ve sonrasinda 1 USD = 100 Yen duzeylerine tekrar cikabilirler.
Eger 1 USD = 1.5 YTL seviyesi civarinda kalacaksak, Yenin bize maliyeti 1.85 duzeyine gelebilir. Bir sure buna hazirlikli olmakta yarar var. Ancak, USD'in dis piyasalarda deger kaybetmesine paralel olarak Turkiye'de de duserse, Yen de ona paralel YTL karsisinda gerileyecektir.
Halkimiz yabanci para birimi olarak USD'i baz alip 1.50'ye gelince alim firsati olarak goruyor. IMF anlasmasi da yapilsa bu seviyenin psikolojik bir direnci var. Umarim dunyada dusuyor diye kaygilanip satmaya baslarlar ve 1.30'lara geriler. Zaten 1.45'i asagi dogru kirarsa millet panikle dolarini satmaya baslar. O zaman hizli bir dusus olur. O zaman Yen de daha makul olur. Su ara dolara dunyada talep yokken bizde de boyle bir inis olmasinda fayda var. Aksi taktirde bizde dolar satisi olsa, disardan alis olurdu.
Benim tahminim 2009'un ilk aylarinda Yen'i biraz pahaliya almak zorunda kalabiliriz ama sonrasinda duzeltmeler gelmeye baslar. Simdilik asiri dalgalanmalar var ve merkez bankalari alim satimla mudahale edecek cesareti kendilerinde bulamiyorlar. Bir sure bu duruma razi olmaktan baska yapacak birsey yok.
Arkadaşlar çok ciddi durum; dolar 1,53 lerde iken yen 1,73-1,75 bant aralığında,dolar belli bir değeri aşamazken,yen güç kazanıyor,şu an yen 1,75 banka kurlarında; krediyi çektiğimden beri ilk defa bu hafta geleceğimi karanlık gördüm.Daha önce yazdığım 2009. 3. çeyrek yen sabitlenir artmaz öngörümü geri alıyorum.Merkez bankası dolara müdahale ediyor ama yene müdahele eden yok.Ben sadece alış-satışa bakmıyorum pariteye ve grafiklere göre yorum yapıyorum.GİDİŞAT HİÇ İYİ DEĞİL!!!!,Yen 1,72-1,75 bant aralığında güç kazanıyor hemde ciddi anlamda.Bu ne demek artık zor görürüz 1,70 in altını!!! Evet az çok kurdan anlıyorsanız eğer 1,70 lerde güç kazanırsa kendini 2. direnç noktası olan 1,84-1,88 bant aralığına atması yakındır(görmeniz lazım) demektir.Acil TÜDER le işbirliği ile ortak bir toplantı yapmaya ve beraber adım atmaya çağırıyorum.Şu an yok 1,75 den ödedim yok 1,69 dan ödedim deyip 50-100 ytl kar edip; aaaa kuru düşük yakaladım deyip sevinmeyelim.Yakın zamanda yen 2 yi geçerse hep beraber biteriz...Kredizedelere sesleniyorum yenin gidişatı iyi değil,kimsenin moralini bozmak istemiyorum ama YAKIN ZAMANDA PROBLEMİMİZ TAKSİDİMİZİ YÜKSEK ÖDEMEK DEĞİL DE HİÇ ÖDEYEMEMEK OLMASI.....
Tamamen sana katılıyorum kardesim yen in bu kadar değerlenmesindeki rol ise hedge fonları sahipleri yanılmıyor isem... Dolardaki yükseliş kısmını bitirdiler en yüksekten dolaları sattılar ve yen aldılar ...Şimdi yenin direnç seviyeside 1,67 - 1,75 arası oldu hemde cok güçlü biçimde.... Dediğin gibi artık bu sevide direnci iyice sağlamlaştırırsa ve 1,85 seviyesini tekrar denerse büyük ihtimalle kıracaktır ve ucu bucağı olmayan bir seviyeye gidecektir... Taki bu paradan kar elde edenlerin satış yapmaya başladığı ana kadar..... O kısmıda Allah bilir.... Nereye kadar ulaşırsa.... Bu saatten sonra kimsenin normal taksidin 2-3 katı vergi ve 2 katı kadar normal taksit yatıracagını sanmam... Yani çöküş başlar... Artık bu saatten sonra devlette yetişemeyebilir.... Zaten şu hali ile %65 değer kazandı yani buda = DEVALÜASYON oluyor.... Son çare Allah'tan ümit kesilmez...
Yendeki durumun takibi bizim gibi japon yeni kullananların sorununu kökünden çözmüyor.Size katılıyorum.TÜDERle işbirliği yaparak ne yapılabileceği hakkında hukuksal olarak konuyu ele almakta yarar var.Ben,kriz öncesi ödemeye hukuksal olarak nasıl dönebiliriz sorusuna odaklanmayı daha doğru buluyorum. VOB'la ilgili bir araştırma yaptım.Şimdiye kadar olan zararımı elbette gidermiyor.VOB'da işlem yaptırırsam kur artışından dolayı meydana gelen zararımın bu kadar fazla olmayacağını düşünüyorum.Ancak japon yeni olarak VOBda işlem yapmıyorlar.Dolar/Euro, YTL/Dolar Veya YTL/Euro olarak yapıyorlar ki bu da ayrı bir sorun.
Merkez bankası faizleri % 1,25 indirdi.Bu indirimler devam ederse bir darbede ordan alırız,uyuyan dev dolar tekrar harekete geçer indirimler devam ederse.Zaten dolar durmuşken bile şu an 1,49-1,50 .Yen tavanlarda 1,70 lerde,dolar artarsa kim bilir yen ne olur düşünmek bile istemiyorum....
borçlar kanununa eklenen döviz kredileri ile ilgili madde Adalet Komisyonundan geçti.Bu maddeye göre krediyi çektiğin tarihteki kur oranı geçerli olacak(kurun çok ileri düzeyde artması durumunda ki şu an o durumda),Genel Kurulda bekleyen bu madde yasalaşırsa ki inşallah 2009 da yasalaşır,tüm döviz kredisi çekenler ilk çektikleri zamndaki kurdan ödemelerini yaparlar...:mahcup:
Daha önce belirtildiği üzere kamuoyuna yansıyan dava(iş adamının açtığı dava ve tedbir kararı alınması ) davayı açan hukuk bürosunun verdiği bilgidir.Borçlar kanuna bu maddenin eklendiği ; maddenin Adalet komisyonundan geçtiği ve Genel Kurulda beklediğidir bana söylenen.Yasalaşması için Genel Kuruldan geçmesi lazımdır,ama burda kritik nokta şu:yasa çıksa bile bizler krediyi önceden çektiğimiz için( ve bankalar yasa çıksa bile biz dava açmazsak ve kazanamazsak kuru eski kurdan ödetmez) ilk aşamada bu maddenin yasalaşması olmalı. İkinciside eğer yasalışırsa bu maddeye istinaden bankaya dava açmaktır,şahsi fikrim davanın tüketici lehine çıkması çok yüksek olur o zaman......
Arkadaşlar bu konu çok onemlı bızım gıbı yuzlerce bınler ce ınsan guvenerek dovız kredısı ıle ev araba aldı. Eger adalet komısyonundan gecmıs gecen bu yazı hakkında ornek alınan bır karar teblıg varsa paylasırsanız sevınırım.
Ayrıca meclıs bu kararı ne zaman sonuclandırır bu konu da da bılgısı olan var ıse yazar ıse sevınırım.
Tuketıcı yasasında bu konu ıle ılgılı bır yasa yada madde var mı?
Dava acmak da fayda olur mu yoksa bu uzar gıdermı dava?
Bılgı paylaşımlarınızı beklıyoruz
tesekkurler
Arkadaşlar banka faizlerini teker teker düşürmeye başladı.Yeniden yapılandırma konusunda esneklik olabilir diye düşünüyorum.En azından ileriki dönemler için anaparımızın artmasını önleme adına Türk parasına geçiş yaptırabiliriz.Bizim şuanda 75.000YTl olarak çetiğimiz anaparımız 103.000 Ytl (Bu esnada 5 ay ödeme yaptık) Fakat geçiş esnasında 7 yıllık ödememizi 10 yıla çıkaracağız.Fikir olması açısından yazmak istedim. Tabiki anaparadaki artış küçümsenmeyecek bir rakam fakat bu 5 ay zaman zarfındaki psikolojik durumumuzdan daha önemli değil diye düşünüyorum.Yine de ımf yi bekleyeceğiz. Oluşacağını düşündüğümüz bu kısa süreli dolar düşüşünde anaparamızında düşüşünden yararlanmak doğru olan.Herkez için hayırlı olanın gerçekleşmesi dileğiyle..Kolay gelsin....
Arkadaşlar Merhaba,
Öncelikle tüm dövizzede' lere geçmiş olsun. Bankalar kuruluş felsefeleri gereği kesinlikle kimseye acımazlar. Yeniden anlaşma durumlarında bile kendi menfaatlerine birşey varsa anlaşırlar. Faiz hesapları, Kur değişimleri, hesap/işlem/başvuru ücretleri, risk primleri vb gibi mekanizmalarla bu sayede kâr ederler. Bu nedenle borçlanacak kişi olarak bu hesapları çok iyi yapmamız lazım. Paradan para kazanan kurumların merhametini/anlayışını beklemek doğru değil.
Bankalar dövizdeki yükselme ihtimal hesaplarını, faiz oranlarında ortaya koyuyor. Dövizin yükseleceğini ve kur alış satışından kazanmayı düşünemeseler, döviz kredilerinin faiz oranlarını YTL Faiz oranlarından neden düşük tutsunlar ?
Şu anda JPY ile konut kredisi veren 2 banka var. Anadolubank(JPY%0,69-YTL&1,85) TekstilBank (JPY%0,72-YTL%2,10). Bu oranlara 5 yıllık faiz hesabı yapaarsak YTL’ye ödediğimiz Faiz Tutarı JPY’den 3 kat fazla çıkıyor. Bizde zaten bu yüzden YTL değil JPY kredisi çekiyoruz.
Bankalardan ve kredi işlemlerinden nefret eden biri olarak görüşüm, Mahkemenin kur artışına yönelik olarak YTL’de meydana gelen artışı engelleyip kriz öncesi kura sabitlemesi bence mümkün değil. O dava, ya çok farklı bir konudadır ya da kararı etkileyecek bilmediğimiz başka konular vardır. (mesela müşteri Kriz öncesinde JPY’den-YTL’ye dönmek istemişde banka işlemi geç yaptığından mağdur olmuştur gibi)
Bundan sonra Döviz üzerinden kredi çekecek ve araştırmasını yapacak arkadaşlarıma tavsiyem; gelirinizle aynı para cinsinden kredi almanız yada buna göre hesap yapmanızdır. Mesela; X YTL karşılığı JPY kredisi çekecekseniz, bu miktarı X YTL olarak YTL faiz oranlarıyla çektiğinizde aylık olarak ödeyebiliyor musunuz ? Eğer ödeyebiliyorsanız bir kriz durumunda(bugünkü gibi) JPY krediyi YTL krediyle refinansman yaptığınızda borcunuzu ödeyebilirsiniz anlamına geliyor. Bu durumda JPY çekmeyi düşünebilirsiniz fakat Döviz üzerinden kredi çekerken aylık üst sınırınızı buna göre hesaplamakta fayda var.
Diğer taraftan JPY, USD karşısında son 13 yılın en yüksek değerlerinde. YTL’ye karşı da son 4 yılın(bu kadar eskiyi bulabildim) en yüksek değerlerinde. JPY, USD yada YTL karşısında ne kadar süre daha değerlenir, ne zaman ne kadar değer kaybeder bilemiyoruz. Bir şeyin sonsuza kadar sürekli değer kazanması mümkün değil çünkü Serbest Piyasa/Kapitalist Sistem yapısına uygun değil (bakınız petrol fiyatları). Soru JPY kredisi çeken arkadaşlarımızın bugünkü ödeme koşullarının/miktarlarının ne olduğu (Yukarıdaki bahsettiğim konu) ve ne kadar süre dayanabilecekleri.
Bir diğer konu bankanın kredi ödemesini geri alırken uyguladığı döviz satış kuru. Dövizi daha pahalı satacak ki daha fazla YTL kazansın(yamyamlar). Bu (ne kadar mide bulandırsa da) oluşturacağı fazladan YTL karşılığı geri ödemesi açısından listenin üst sıralarında değil.
Asıl ve benim kanunlaşmasını beklediğim konu ise döviz kuru arttığında Bankanın,Merkez Bankası ve Maliye adına tahsil ettiği ve onlara ödediği (KKDF ve BSMV) farkı. Kalan anaparaya göre çok ciddi rakamlara ulaşaniliyor. Döviz kurunun %50 artışında 100.000 YTL karşılığında çekilen bir kredi için yaklaşık 7500 YTL. Döviz kuru tekrar düştüğündeyse bu parayı geri alamıyoruz. Kanunla düzelmesini beklediğim; kalan anaparanın tümümden değil, aylık ödemenin içindeki anapara(faiz harici) üzerinden hesaplanması. Bu konuda yeni haberlerinizi bekliyorum.
Diğer yazdıklarımla umarım dövizle kredi çekecek arkadaşlara yardımcı olmuşumdur.
Sağlıcakla Kalın,
Bence arkadaşım bu şekilde yapmayın,dahada zarar edersiniz.4-5 ay önce ytl faizleri 1,35 lere(ziraat bankası) kadar düşmüştü.Şimdi sen hem anaparadan zarar edicen hemde şu an ki faiz(% 1,85) den yüksek ödeme yapıcan,hem de ödemeni 3 yıl daha uzatıcan ordanda zarar edicen.İstisnai durumlar hariç;ki bunlar ödemede ciddi sıkıntı çekiyorsan haklısın yap.Diğeride yenin çok ciddi artacağını düşünüyorsan yine yap.Bence yapmamız gereken 2009. u bir şekilde atlatmak,dolar/yen paritesi 31.12.2007 de 110 du bu ne demek yende 1,05-1,15 arası idi.Şimdi 88 lere kadar düşmüşken( 10 gün önce) şimdi 90 larda,eğer parite 100 e gelirse kurtarırız(yen 1,30-1,45 bandına sabitlenir),imf antlaşması doların ateşini düşürecektir,ama ne talihsizliktir ki dolardaki sert düşüşler japon yenine aynen yansımıyor.Şu an anadolubank yen satış 1,685... ocak-şubat-mart japon yeni tahminim 1,55-1,60 bant aralığıdır(imf antlaşması olması+ve ciddi bir battı göçtü haberi gelmemesi şartıyla)....Allah yardımcımız olsun...mahcup:
Çok teşekkür ederim.Aynı sıkıntıları yaşadığımız arkadaşların fikirleri de çok önemli bizim için.Bu durumdaki kapama işleminde veya TL'ye aktarımda aylık ödememiz zorlayacağından ımf anlaşması demiştim.Haklısınız dolar düşüşü maalesef yeni o oranda etkileyemiyor.Açıkçası artık yene olan talebin daha da artacağını düşünüyoruz.Buna bağlı olarakta parite 100 üzeri biraz zorlar gibi geliyor.90-95 arası gidip gelecek diye düşünüyoruz.Yaşamış olduğumuz sıkıntıdan dolayı olumsuz da düşünüyor olabilirim.Tavsiyeleriniz için tekrar teşekkür ederim.Yeni yılda herşey hepimizin gönlünce olsun inşallah.
Son derece doğru bir yaklaşım. 5 ay önce 780 YTL den başladığım taksitlerde geçen ay en yüksek 1260' ı gördüm bu ay 1190 YTL ye geriledi. İlk bakışta aradaki fark facia gibi görünüyor ama öyle değil. İlk ay ödeme günü geldiğinde kur aldığımdan da aşağıya düşmüştü, ikinci ay aldığım seviyeye geldi 840 YTL ödedim.
Şayet YTL cinsinden konut kredisi almış olsaydım (o günlerde faiz %1.64-1.84 arasındaydı) aylık ödemem yaklaşık 1500 YTL olacaktı. Şimdi 5 aylık hesabı yapalım:
5 ay x 1500 YTL=7500 YTL ; buna karşın JPY ödemelerim:
1.ay 780 YTL
2.ay 840 YTL
3.ay 1050YTL
4.ay 1260YTL
5.ay 1190YTL
+ __________
5120 YTL olarak gerçekleşti 7500-5120 = 2380 YTL hala kardayım ve de 1500 YTL nin altında olan her ödememde karda olacağım demektir.
elbetteki yarın ne olacağı belli değil ancak şu anki şartlarla refinansman yapmak çok saçma olur. Kriz öncesi YTL faizlerini yüksek bulup JPY alan bir kişinin şimdiki YTL faizlerine razı olması akıl işi olamaz. Panik yapmadan beklemek gerektiğini düşünüyorum. 2009 için frekans32 nin beklentilerine katılıyorum. Bakanlar Kurulu' ndan hepimiz için kayda değer bir gelişme beklemiyorum. Umarım KKDF gibi kalemlerde yapılan uygulamalar tüketici lehine döndürülür. Ancak bundan başka, kurun sabitlenmesi gibi bir şey mümkün olamaz diye düşünüyorum.
Peki nasıl panik yapmayacağız? Ben bunun önlemini önceden almıştım; ayda 2000 YTL taksit ödeyerek 48 ayda bitirebileceğim krediyi olası risklere karşı 96 ay vadeyle aylık ödemede sıkışmayacağım şekilde ayarladım. Şimdi bu düşüncemin yararını görüyorum. Doğrusu bir kaç yıl içinde bu krizin geleceğini ve adsız bir devaluasyon yaşanacağnı öngörmüştüm ama daha üçüncü taksitte yakalanmak zoruma gitmedi değil. Allah herkesin yardımcısı olsun
Üye arkadaşlarıma yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum.:)
Şimdi arkadaşlar önümüzde seçenekler var, bana göre en hasar yaratacak olanı japon yenini ytl ye çevirmek.
Şu an hem şu anki kredi faizlerinde yüksek ödeme yapacaksın hem de jpy yükseldiği için borçlu anaparan artacak, hem de taksit sayın artacak.
Kısacası 3 taraftan zarar,2. seçenek kur çok artarsa taksit sayını artırmak ama yine yen üzerinden yani 5 yıl yen ödemen varsa 7-8-10 yıla çekmek,yada kaç yıl çektiysen onu 2-3 yıl artırmak,ama burda 10 yıl çeken arkadaşlarda tıkanma söz konusu olabilir.
Onlar da bankayla konuşup bunu en azından 12-15 yıla çıkarabilirler diye düşünüyorum.
Çünkü bankalarında ipotekli evlerle uğraşmak yerine tüketicisinin taksidini ödemesini tercih edebilir veya ufak acil ihtiyaç kredisi çekmek. Yakında bir arkadaşım 7000 ytl çekip 291 ytl taksitle 36 ay ödeyecek.Dolar/yen paritesi 90 nın üstünde olduğu sürece soluklanabiliriz,daha öncede yazdığım gibi imf antlaşması kredizedeler için iyi olacak.
Merkez Bankası rezervini dolduracak,doları tutacaklar,haliyle yende sert artamayacak.
Eğer medyayı takip ediyorsanız''dolar sizce 2008 sonu 2 ytl olur mu?'' anketi yapılıyordu halende yapılıyor.
Bunlar felaket tellalları idiler ne oldu,dolar değil 2 ytl 1,55 leri geçmeye zorlanıyor.
O yüzden moralleri bozmayalım derim.
Kritik nokta şu, doların artık yen üzerinde hızlı değer kazanmasını bekliyeceğiz.ABD ekonomisinin Obama ile beraber atılım yapcağını ümit ediyorum.
Sonuçta 1995 den beri ABD doları yen üzerinde bu kadar değer kaybetmemişti. İlla ki her inişin bir çıkışı olmalı,bu arada japon ekonomisi dünyanın en büyük ihrcat payına sahip ekonomisi sayılır.
Paralarının bu kadar değer kazanması özellikle dolar karşısında ihracat açısından onların da işine gelmiyor,umarım ekonominin saydığım temel prensipleri kısa zamanda yerine oturur,herkesin yeni yılını kutlar,saygılar sunarım....
Fikirleriniz için tekrar çok teşekkür ederim.Yazdıklarım tabiki şahsi düşüncelerimdir kimseyi etkilemek için yazmadım böyle birşeye de sebep vermek istemem.Doğru karar için fikirler almak ve ileride tekrar pişman olmamak için enine boyuna düşünmek gerekir.Olumsuz düşünüyorum olabilirim diye de belirtmiştim.İlk defa dövizle bir borca girdik ve 1 hafta sonra Amerika'dan kötü haberler gelmeye başladı.Yatırımlarını bile dövizle yapmayan kişiler olduğumuz için durumdan fazlaca etkilendik. Oysa şu ana kadar sadece 1 ay YTL deki gibi ödeme yaptık.Yazmış olduğunuz gibi panik olmadan gelişmeleri takip etmek doğru olan elbette.Sevgiler:(
Uygulamadaki adıyla Uyarlama davaları diye adlandırdığımız özü itibariyle “hakimin sözleşmeye müdahalesi “ olarak tanımlanabilecek ve esasen işviçre federal mahkemeleri uygulamaları sonucu ülkemizde de özelikle uzun süreli kira sözleşmelerinde uygulanan ve daha sonra önce 1994 yılında daha sonra 2001 yılında yaşanan özellikle döviz kurlarında öngörülemeyen derecedeki artışlar sonucu doğuran büyük ekonomik kriz dönemlerinde sıklıkla açılan bir dava türüdür.
Davanın esası sözleşme serbestisi kuralları içinde akdedilen bir sözleşmede “ahde vefa” yani sözleşmeye bağlılık ilkesi egemen olması asıl olsa bile bazen sözleşmenin kurulması anında var olmayan veya öngörülemeyen olağan üstü durumların yaşandığı hallerde sözleşmenin devam etmesi taraflardan en az birisi için katlanılmaz bir hale geldiğinde hakimden sözleşme müdahale ederek yeni şartlara göre sözleşmenin uyarlanmasını talep eder.
Konut kredisi ile ilgili olarak 1994 ve sonrasında Yargıtay’a yansıyan davaların büyük çoğunluğu uyarlama davasıdır. Uyarlama davası, yani ekonomik çalkantıların ortaya çıkması neticesinde tarafların sözleşmelerinin ortaya çıkan duruma göre yeniden düzenlenmesinin konu edildiği bir dava türüdür.
Yargıtay Genel Kurulu 19.02.1997 tarihli kararında
“ Ekonomik ağırlıklı 5 Nisan 1994 kararlarının banka kredileri ve özellikle kredi borçluları yönünden olumsuzluk doğurup doğurmadığı uygulamada tartışma konusu olmakla beraber bankalar genel eğilim olarak iyiniyet gösterip müşterilerine kredi geri ödemelerini Türk Lirasına çevirme önerisinde bulunmuşlar ve buna ilişkin çeşitli seçenekler sunmuşlardır. Davalı bankanın da bu yönde bir önerisi varsa da, başlangıçta Türk Lirası olarak açılmış kredilere uygunluğu irdelenmeden tek seçenek halinde sunulan Türk Lirasına çevirme önerisinin davacı kredi borçlusu tarafından kabul edilmesini beklemek iyi niyetli bir davranış olmaz ”
Uyarlama davalarında dikkat edilmesi gereken husus menfaatler dengesidir. Yargıtay Genel Kurulu ;
“ Hukukumuzda sözleşmeye bağlılık ilkesi ( ahde vefa-pocta sunt servanda ) Yanında sözleşme serbestîsi ilkeleri kabul edilmiştir. Bu ilkelere göre kişiler, özel hukuk alanında özel ve tüzel kişilerle olan ilişkilerini, var olan hukuk düzeni içinde kalmak koşuluyla diledikleri gibi düzenlemek, diledikleri konuda diledikleri ile diledikleri tipte sözleşme yapmak hak ve özgürlüğüne sahiptirler. Bu olanak, borçlar kanunu'nda öngörülen ( sözleşme serbestliği ) İlkesinin bir sonucudur ve bu hak ve irade özerkliği ( sözleşme hürriyeti ) Kavramı, anayasa tarafından teminat altına alınmıştır.
O halde kişiler sözleşme serbestliği ilkesine göre "kanun tarafından düzenlenmiş olan sözleşme tiplerinden ayrı karma veya nev'i şahsına münhasır sözleşmeler yapmak ve bunların koşullarını diledikleri gibi tespit etmek, hukuka (yani buyurucu ve yasak koyan hukuk kurallarına), ahlak ve adaba aykırı olmamak şartıyla kanun tarafından düzenlenmiş olan sözleşmelerin fizyonomisini (tipini) değiştirmek ve konusunu yasal sınırlar içinde serbestçe tayin etmek hakkını haizdir.
Bankalar hükümetin izniyle faaliyette bulunan, öz kaynaklarından ziyade faiz karşılığında topladıkları mevduatı, Türk ekonomisinin gelişme hedefleri doğrultusunda kredi olarak ekonominin kullanımına sunan ticari kuruluşlardır. Bankanın bu özel durumlarının sözleşmenin uyarlanması yapılırken gözden uzak tutulmamasına özen gösterilmesi gerekir”
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 1997 yılında vermiş olduğu bir kararla uyarlama usulünü düzenlemiş ve bu düzenleme uyarınca dövize endeksli konut kredilerinin Türk Lirasına çevrilme esaslarını belirtmiştir. Yargıtay’a göre “ Dövize endeksli olarak alınan yuva kredisi ekonomik koşullar nedeniyle TL'ye uyarlanmalıdır. Bunun içinse, 3.1.1994 tarihi ve dava tarihi itibariyle borç saptanmalı, ödemelerin düzenli yapılıp yapılmadığına göre dava tarihindeki veya mahkeme karar tarihine en yakın bir tarihte aylık ortalama sözleşme faiziyle birlikte yansıtılarak TL borcu tespit edilip, bunun aylık taksitleri belirlenmelidir”
Yine aynı kararda
O halde, yapılması gereken işlem şu olmalıdır;
Davalı bankadan alınan dövize endeksli kredinin hangi tarihte alındığı ve bu kredi için yapılan geri ödemeler ile 3.1.1994 tarihine kadar tutarının ne olduğu ve bu tarihteki davacının döviz borcunun ne tutarda bulunduğu belirlenmelidir. Bu belirlenen dövize endeksli borç tutarı cinsine göre ve 3.1.1994 tarihindeki dövizin kuru nazara alınarak Türk Lirası'na çevrilmelidir. Davacının almış olduğu döviz kredisinin o tarihlerde Türk Lirası üzerinden kredi alanlar bakımından daha avantajlı ve geri ödemeler yönünden daha düşük taksitler biçiminde olduğu da bir gerçek bulunduğundan, bu husus da göz önüne alınarak az ödenen tutarların tümü değerlendirilmek ve bunun o tarihlerdeki Türk Lirası faiz oranı da belirlenerek Türk Lirası ödemeli kredilerle kıyaslama yapılması ve davacının borcuna, ayrıca bir ekleme yapılması suretiyle bir denkleştirmenin oluşturulması gerekir. Böylece, davacının döviz borcu Türk Lirası'na çevrilmiş ve ayrıca önceden Türk Lirası olan kredi borçluları ile 3.1.1994 tarihi olarak aynı duruma getirilmiş olmalıdır. Davacı borcunun 3.1.1994 tarihi olarak toplam Türk Lirası borcu belirlendikten sonra da, bu borcun dava tarihi itibariyle tutarının saptanması gerekir. Bu işlem için de, zaman zaman yükselen aylık faiz oranları değil, kredi sözleşmesinin başlangıç tarihi ile dava tarihi arasındaki zaman içinde eksilen faizler TC Merkez Bankası'ndan sorulmak ve bu faizlerin ortalaması alınarak asıl borcun hesabında göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca, davacının 3.1.1994 tarihinden itibaren yaptığı ve dava tarihine kadar ödemeleri de borçtan indirilmeli ve dava tarihindeki borç tutarı uyarlamaya tabi tutulmalıdır.
Merhaba,bende aynı konuya batmış durumdayım arkadaşlar. Abim için jpy ile konut kredisi aldım. Daha sonra onun ekstra borçları çıktı krediyi ödeyemez hale geldi.Benimde bu borcu ödeyecek durumum yok.Düşünecek ve çare üretecek halim kalmadı nerdeyse. Ben zaten krediyi 180 ay vade ile çektiğim için vade uzatma şansım da kalmadı. Benim öğrenmek istediğim şey ödeme yapmamam halinde ne tür sonuçların ortaya çıkacağı? Devlet memuruyum ve kirada oturuyorum. Bilgilendiren olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Ben hukukçu değilim sizin gibi devlet memuruyum, ödeme yapmamazlık gibi bir şeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Banka 1-2 ay ihtar çeker sonra avukatı aracılığı ile icra takibini başlatır öncelikle maaşınız ve varsa diğer düzenli gelirleriniz haczedilir, kefiliniz varsa müşterek kefalet olduğu için onada aynısı olur, yetmezse ipoteği kullanarak evinizi alır satışa çıkarır; belki ipotek hakkını öncelikle kullanabilir bundan emin değilim. Bütün bu işlemlerden doğan hukuki harç, vergi, masraflar ve gecikme zammı da yine sizden tahsil edilir.
Sonuçta hem evi kaybedersiniz hem de dünyanın parasını ödemiş olursunuz. Üstelik kara listeye gireceğiniz için daha sonra hiç bir bankadan rahat kredi alamazsınız.
Sn.Av.Tayfun EYİLİK' e verdiği detaylı ve anlaşılır bilgiden ötürü teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla uyarlama davası şimdiki kur itibarıyle çok anlamlı değil çünkü krizden hemen önceki aylarda zaten TL cinsi kredi faizleri yüksekti şimdilerde yavaş yavaş aynı seviyelere geliyor. O günlerde TL avantajlı olmadığından dövize yönelen bir kişi için bugünlerde TL hala aynı değerde diyebiliriz. Buna rağmen illa ki dövizden çıkıp Türk Lirası' na dönmek istenirse de dava yoluna gitmektense refinansman seçeneğini kullanmak daha mantıklı gibi görünüyor. Refinansman konusundaki düşüncelerim ise -daha önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi- şu anki rakamlarla hiç müsbet değil. Şahsi düşüncem hala beklemek yönündedir.
Arkadaşlar ödemekte olduğumuz döviz kredimizde yapabileceğimiz ; r finansman yapmak,ytl ye çevirmek,yen üzerinden taksit uzatmak gibi seçenekleri en azından 2009'un 2.çeyreğini görmeden yapmamak gerektiğini düşünüyorum.
Daha öncede yazdığım gibi Dolar/Yen paritesi 90.nın altına düşmediği sürece; şu an ödediğimiz taksitten daha fazlasını ödemeyiz.Şu an parite 90,50-91,35 arası güç topluyor.Bu da beni rahatlatıyor.İMF antlaşması Ocak ayı bitmeden kamuoyuna açıklanır.Bu doların ateşini düşürecektir.Ama kritik nokta bu düşüşün kalıcı mı yoksa geçici mi olup olmayacağıdır.Felaket tellalları 2008 içinde dolar 2 yi geçer demişlerdi.2009'un Nisan-Mayıs ayları gidişatımızı belirleyecek kanaatindeyim.2009 başlarından ziyade ortası ve sonu beni korkutuyor,umarım korktuğumuz başımıza gelmez...:(
Size katılıyor ve görüşlerinizi açıkyüreklilikle paylaştığımnız için teşekkür ediyorum.Şu an için bizde bekleme de kalmaya karar verdik ama heran tetikteyiz.Banka faizlerini ve pariteyi çok daha dikkatli takip ediyor ve hesaplamalar yapıyoruz.2009 ortası için ise bende umarım olmaz diye dua ediyorum.Kolay gelsin :(
Dolar/Yen paritesi 90.nın üstü kalmayı başardı şimdi 91,75-93,20 bant aralığında.Bu bizler için iyi.Buralarda kalması çok önemli,güç kazanması lazım.İMF heyeti 8.Ocak.2008 Türkiye'ye geliyor,tahminim 20. Ocak.2008'e kadar kamuoyuna antlaşma açıklanır.Aynı zamanda ülke borsalarını da yakından takip ediyorum.Hafifde olsa yatırımcılar alıma başladı Dow tekrar kendini 9000.in üstüne attı.Keza İMKB'de alımlar var.(son 20-25 gündür özellikle) Ekonomide kural şudur eğer yatırımcılar hisse senedine dönerse bilin ki elindeki dövizleri bozdurmaya başlamışlardır.Şu kesin bizim lehimize dönen bir trendin içine girdik.Ama önemli olan bu trnedin ne kadar ve nereye kadar süreceğidir.Aniden kesilip felakete de dönüşebilir.Kişisel görüşüm olumlu havanın süreceğidir,en azından 2009. 2.çeyreğe kadar...:p
Ama önemli olan bu trendin ne kadar ve nereye kadar süreceğidir.Aniden kesilip felakete de dönüşebilir.
En son yazımda paragrafın içinde tek korktuğum cümlem buydu,korkularla yüzleşme zamanı çok erken geldi,gidişat bozuldu....
5 ay x 1500 YTL=7500 YTL ; buna karşın JPY ödemelerim:
1.ay 780 YTL
2.ay 840 YTL
3.ay 1050YTL
4.ay 1260YTL
5.ay 1190YTL
+ __________
5120 YTL olarak gerçekleşti 7500-5120 = 2380 YTL hala kardayım ve de 1500 YTL nin altında olan her ödememde karda olacağım demektir.
Yukarıdaki Tablo Kocatürk adlı kullanıcıdan alıntıdır. Şimdide benim 5 aylık ödemelerimi size arzedeyim Ağustos 2008'de 65 Bin YTL karşılığı çektiğim JPY Mortgage kredisine şu ana kadar;
1.ay 1,231YTL
2.ay 1,612YTL
3.ay 1,977YTL
4.ay 2,031YTL
5.ay 2,021YTL
Ödeme yaptım ve buna daha ne kadar dayanabileceğimi bilmiyorum. İşin kötüsü henüz ödemelerimin başındayım önümüzde daha 55 ay var. Uyarlama davası açmak konusunda avukat bir arkadaştan talep ediyorum. Herkese geçmiş olsun.
Sayın Yenzede038,
Aramızda ciddi bir ödeme farkı var. Benim çektiğim tutar da 63 bin TL tutarındaydı ama bu kötü günlerin gelmesi olasılığına karşı vadeyi uzun tutmayı tercih ederek taksitlerimi düşürdüm şu anda ayda 70.000 JPY ödüyorum sizse 110-115.000 civarında ödüyorsunuz. Gelir seviyenizi bilemem elbette benim gelirimin 1/3 ü krediye gidiyor. Bugün uyarlama davasını kazansam krediye 1/2 si gidecek. sizin için de durum farklı değil; 60 aylık vadenizi 120 aya uzatsanız bile taksit tutarınız iyimser bir tahminle 1500 TL civarında olacaktır. Bu sizi ne kadar rahatlatır? Ben hala sabır diyorum bu piyasa dalgalanmaları giderek küçülecek ve sonunda sular durulacaktır, yine kriz öncesinde oduğu gibi bankalar kredi vermek için bizim peşimizden koşacaklardır. İşte o zaman geldiğinde mutlaka cazip bir fırsat doğar diye düşünüyorum. O zamana kadar Alah herkese dayanma gücü versin.
Bende japon yeni kredi kullandım. Yeni bir kanun kararname çıkmış. Ne anlamama geliyor.
KAYNAK KULLANIMINI DESTEKLEME FONU
KESİNTİLERİ HAKKINDA KARAR
MADDE 1 – (1) Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu uygulamasında, dövize endeksli ve diğer endeksli kredilerde fon kesintileri, taksit tutarı içindeki anaparanın kur farkı veya endeks farkı ile dönem faizinin cari kurdan Yeni Türk Lirası karşılığı veya fark faizin (spread) toplam tutarı üzerinden hesaplanır.
(2) Dövize endeksli taksitli kredilerde taksit tutarı içindeki anapara kur farkının hesaplanmasında, taksit ödeme tarihindeki cari kur ile kredinin kullandırıldığı tarihteki kur arasındaki fark esas alınır.
MADDE 2 – (1) Bu Kararda düzenleme yapılmayan hususlarda, mülga 12/5/1988 tarihli ve 88/12944 sayılı Kararnamenin, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonuna kesinti yapılmasına ilişkin hükümleri, 20/6/2001 tarihli ve 4684 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi uyarınca uygulanmaya devam olunur.
MADDE 3 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – (1) Bu Kararı Maliye Bakanı yürütür
Link http://muhasebeturk.org/bakanlar-kur...alik-2008.html
Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba;
Bahsedilen kararnamenin resmi gazete sayfasındaki yayın linki;
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskil...2/20081230.htm.
"Kur artışından kaynaklanan KKDF farkı artık kalan anapara'nın tümü üzerinden değil aylık taksit içindeki ana para miktarı üzerinden hesaplanacak" şeklinde anlıyorum.
Doğru mu anlıyorum ? Bu kararname artık yürürlükte mi geçerli mi bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Allah yardımcımız olsun; saat:12:47 Anadolubank yen satış 1,77; bugünlerde ödemesi olanlar var mı?:mahcup:
Arkadaşlar,
ben yazılan çizilenden birşey anlamıyorum, sadece kurt artışını görüp kahroluyorum :( ve gerçekten gidişatın neolacağı konusunda artık gerşekten çok endişeliyim
Merhabalar, bu konudaki gelişmeleri bir süredir bu forumdan takip etmekteydim.
Bugün jpy kurundan kredi taksitmi ödedim ve resmi gazete de yayınlanan değişikliği bankamdan gönderdiler. buradaki en önemli değişiklik artık
kur_farkı*tüm_kalan_anapara*0,15 yerine hesaplamanın
kur_farkı*taksitteki_anapara_tutarı*0,15 şekline dönüşmesi.
Bu da ciddi miktarda bizim gibi kkdf magdurlarının işine geliyor.
Bunun dışında kur farkının hesaplanması ile ilgili konu benim için hala muğlak.
İlk kredi kullanım anındaki kur ile taksit ödeme tarihindeki kurun farkı mı alınıyor, yoksa bir önce taksit ödeme tarihindeki kur ile ödemekte olduğunuz tarihteki kur farkını mı? anlamadım.
trx88 Kayıt Tarihi: Jan 2009
İletiler: 1
Re: Dövizle kredi alana müjdeli haber
--------------------------------------------------------------------------------
Merhabalar, bu konudaki gelişmeleri bir süredir bu forumdan takip etmekteydim.
Bugün jpy kurundan kredi taksitmi ödedim ve resmi gazete de yayınlanan değişikliği bankamdan gönderdiler. buradaki en önemli değişiklik artık
kur_farkı*tüm_kalan_anapara*0,15 yerine hesaplamanın
kur_farkı*taksitteki_anapara_tutarı*0,15 şekline dönüşmesi.
Bu da ciddi miktarda bizim gibi kkdf magdurlarının işine geliyor.
Bunun dışında kur farkının hesaplanması ile ilgili konu benim için hala muğlak.
İlk kredi kullanım anındaki kur ile taksit ödeme tarihindeki kurun farkı mı alınıyor, yoksa bir önce taksit ödeme tarihindeki kur ile ödemekte olduğunuz tarihteki kur farkını mı? anlamadım.
sayın trx88 ne kadar faydan oldu bu şekilde hesaplanınca cevaplar sevinirim
Saat 17:09 Anadolubank yen satış 1,80. Gidişat nedir bilmiyom.Kabus başladı.Dolar/Yen paritesi 90.nın altına düştü.Yarın bakalım ne olcak......
Merhabalar,
Yenzede olarak tüm bilgiler beni sizler gibi çok ilgilendiriyor. trx88 size bir soru sormak istiyorum 30.12.08'de resmi gazete yayınlanan kkdf'nin ana taksit tutarı üzerinden alınması ile ilgili krediyi çekmiş olduğum işbankası şube müdürü genelmüdürlükten ödeme planları ile ilgili düzenleme bekledıklerını söylüyor ve net bir şekilde cevap veremiyor.benım kredi ödemem 26/01/09'da .merak ettiğim sizinki hangi banka? değişiklik olmaz diye korkuyorum da..teşekkürler
Yeni düzenleme ile ne kadar fayda sağlanacağı tamamen toplam kalan anapara borcunuz ile doğru orantılı. Mesela eski düzenlemede benim ödeyeceğim kkdf tutarı kalan anapara tutarı ile kur farkının çarpımının %15'i iken, artık o ayki taksit tutarının kur farkı çarpımının %15'i olunca 24 kat azaldı.
Ama tabiki söylediğim sadece kkdf tutarı için geçerli. yine aylık taksidiniz oranında kur riski devam ediyor. Ama artık kkdf farkı yüzünden oluşan büyük fark ciddi oranda azaldı.
Örenek olarak kur 0,25 TL arttıgında aylık ödemem (540 jpy) kkdf hariç 135 YTL artarken, 450 YTL'de kkdf ekleniyordu. yeni hesapta eklenen kkdf ise sadece 18,7 YTL.
Eğer kalan toplam anapara borcunuz çok yüksekse kur artışından artık eskisi kadar çok etkilenmeyeceksiniz demektir.
Not: japon, Krediyi Anadolubank'tan kullandım. Söylediğim gibi dünkü ödemem mevzuat değişikliği dikkate alınarak yapıldı. Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (yani 30.12.08) uygulamanın değişmesi gerekiyor anladığım kadarıyla. Ama uzman değil sizin gibi mağdurum. -- avukat değil mühendisim malesef :) --
Ayrıca, taşıt kredisi kullandığım için zararım konut kredisi kullananlara göre ciddi oranda düşük, ancak benim en çok rahatsızlık duydugum kredi kullanana bankaların kur riskinden ziyade kura bağlı ama kur riskinin 3-5 bazen onlarca kat üstünde bir kkdf riski almakta olduklarını başta belirtmemeleri.
Çektiğiniz Kredide Size Verilen ödeme Tablosunda Kkdf Miktari Varsa O Zaman Sevinin Eğer 0(sifir) Ise Oturup Biraz Daha ....... Sadece Işyeri Ve Araç Kredilerine Geçerli Imiş Bende Fortis Bank'tan Japon Yeni Kredisi Kullanmiştim. Bankayi Arayip Bilgi Almak Istediğimde Bu Cevabi Verdiler