bu gidişle facebook ada yakında bir site kapatma davası açılması an meselesi :o
Printable View
bu gidişle facebook ada yakında bir site kapatma davası açılması an meselesi :o
kuhi06 sanırım adli istinabe'den söz ediyorsunuz..veya nedir bu adli istinabe müessesi?
facebook da hiçbir grup tam olarak silinmez sadece kapalı gruba girmek istedğinizde otomatik olarak "home" sayfasına yönlendirilirsiniz. ilgili kayıtlar muhtemelen hala facebook un veritabanında ve veritabanı optimizasyonu yapılıncaya kadarda orada duracağı kesin. optimizasyondan sonrada silineceğinin garantisini kimse veremez aslına çünkü ondan önce mysql tablosundan ilgili programın ya da yetkilinin onu silmesi gerekiyor. Muhtemelen belli aralıklarla program siliyordur ama bu aralığın 1 ay kadar kısa bir süre olduğunu hiç sanmıyorum :) Basit bir v-bullettin forumda bile yöneticilerin kayıtları enaz iki yıl sakladığı düşünülürse özelliklede..
Facebookta bir kişinin benim fotoğrafımı kullandığını farkettim uyardım, şimdi bu kişinin profilini göremiyorum. profilim dışında aratıyorum bu kişiyi yok. galiba hesabını dondurdu, öyle tahmin ediyorum. ismimi kullanmamış ama fotoğraf benim eminim. mesajıma karşılıkta vermedi. bu okuduklarımdan sonra pek bir şey yapabileceğime inancım kalmadı ama:( bu konudan oldukça rahatsız oldum. Hukuki olarak yapabileceğim bir şey var mı acaba? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Fakat başka arkadaşların profillerinden yada google den arama yapıyoruz bu kişi kesinlikle çıkmıyor. fotoğrafımı başka bir kişinin arkadaş listesinde görüp farketmiştim, bu kişide şu anda bu kişiyi göremiyor. yani bir çok yol denedik görünmüyor. şimdi yapabileceğim bir şey yokmu.
http://www.facebook.com/home.php#/privacy/?view=search
bu kısımdan, aramaların hepsine kapattığınız takdirde, sizi hiçkimse arama sonuçlarında bulamaz.
Sadece Arkadaşlar
Sadece arkadaşlarım görebilir.
bu seçeneği seçtiğiniz takdirde, ortak arkadaş kişiniz bile olsa, siz aramada bulamazsınız.
Cevap verdiğin için teşekkür ederim benim derdim onu bulmak değil, fotoğrafımı kullandığı için ona hukuki olarak bir şey yapabilme imkanım varmı, şu anda ortada bir şey yok bilseydim mesaj yazmazdım ona. yani fotoğrafımı hala kullanıyor olabilir. dava açabilirmiyim mesela ama oradaki isimde muhtemelen sahte. yani savcılığa suç duyurusunda bulunsam bu ne kadar ciddiye alınır.
5846 sayılı kanuna göre değerlendirilebilirmi emin değilim,
neticede, bulunduğunuz yerden suç duyurusunda bulunabilirsiniz, lakin facebook amerikada bulunuyor, Türkiye'de temsilciliği yok,amerika danda böyle bir iddia için ne derece ilgi olur, açıkcası şüpheliyim,
hesabını gizlese veya silsede, facebook hiçbir hesabı silmiyor, hiçbir fotoğrafları silmiyor.
Tabi bu kullanıcı fotoğrafınızı nasıl elegeçirdi oda ayrı bir kapsam,sizin bilgisayarınızdan çaldıysa, tck243 dende suçlanabilir.
Sonuç olarak, ben bir sonuç alabileceğiniz konusunda biraz şüpheliyim.Ama denemekten asla zarar gelmez:)
Amerika üzerinden dava açabilrsiniz sanıyorum. amerikan bir hukuk danışmanı lazım tabi :)
İlginiz için teşekkürler, doğrusu susup oturacağım başka bir yol göremiyorum:( .
Merhaba arkadaşlar uzun zamandır sitede yoktum.
Davam devam etmekte 2 kere duruşma oldu.
Son duruşman yine dun Bursa 4. Asliye hukuk mahkemesinde oldu.
ilk duruşmada davanın nerde olması gerektiğine karar verilmesi için dünkü duruşmaya ertelenmişti ve mal bildiriminde bulunulması istenmişti.
Bu zamana kadar emniyet kanalıyla mal bildirimnde bulunduk mahkemeye gittik.
Dünki duruşmada
Facebook mahkemeye dediğiniz gibi hiçbir kanıt sunmamış ip adreslerini ve verileri yollammış.Davacı taraf kanıt olarak ise sadece grubu facebooka şikayet ederek kapattırmadan önce başka birisini gruba yolladıgı resimleri keserek printerdan çıktı almış ve kanıt olarak mahkemeye sunmuştur.
Hakim Bey internet hakkında hiç bir bilgiye sahip değilmiş, Davalı ve davacının anlattıklarından hiçbirşey anlamıyormuş kendisi ifade etti dava seyrinde iken ama kayıtlara geçilmedi.
İnterneti bilmiyorum dedi :) Konuya hakim değilim dedi :)
Davacı avukat bunu kullanarak hakim beyden davacı tarafın bize üstümüze yüklediği isnatları bilir kişi kanalıyla ispatlanması isteğimize karşı geldi ve davalı yani bizim davanın seyrini bozduğunu ve konuyu boğduğunu söyledi,Nedeni ise İplerin USA dan alınamıyacağını ama grubun kurulduğunu kabul ederek dolaylı olsada davalının suçu kabul ettiğini ve iplerin gereksiz olduğunu şirketinin manen yıprandığını söyledi ,hakim beyde ikna olur gibi oldu.
Davacı 3 kişiden oluşan şahitlerinide 3. duruşmada getireceğini söyledi.
1. şahit eski çalıştığımız yani davacı şirketin müdür
2. şahit müdür yardımcısı
ve
3. şahiti ise hiç tanımyoruz.
Biz yine hakim beye sanal ortamda şahitlerin geçerliliğinin imkansızlığının ve imkan tanınsa dahi şahitlerin davacı tarafın yönetim kadrosundan oluştuğunu söyledik.
Ama hakim bey davacı tarafın şahitliğinide kabul ederek aralıkda dinlenmesini istedi.
Ve Hakim beyden biz birkaç istek daha istedik ama hakim bey internet kanalı ile dosyaya eklenti yapabileceğimizi ve oradan incelenebileceğini söyledi isteklerimizi katipin yazdığı kağıta yazdırmadı.
şimdi soruyorum
1).Bu hakim ile bu dava nasıl yürür ?
2).Bu dava Bilişim hukuku olduğu halde halde , Hukuk davası adı altında tazminat davası olarak açılmış veyürümekte iken biz davanın hukuk davasından bilişim davaşına taşıyabilirmiyiz ?
3).Bilir kişileri mahkemece nasıl devreye sokarız yada konuyu incelemesini isteriz?
4).İşlemediğimiz bir suçdan dolayı ,bizler tarafından gönderilmeyen birkaç resmi, üstümüze yıkmak istedikleri suçu , ellenrinde sadece printer çıktı olarak resimlerle kanıt sunup iplerin bulunmaması durumunda (Facebook bilgilerin verilemiyeceğini, mahkemeye ve emniyete yazılı olarak bildirmiştir) yapmamız gereken nedir acaba?
5).Hakim yinede resimleri kanıt olarak kabul eder ve iplerin gerekli olmadığını düşünürse bizim bilişim suçlarında ipler haricinde kanıt gösterilemiyeceğine dahil yargıtay yada kanun maddesi varmı?
Yani ip olmadan sadece ellerinde bir kac resim varsa bu sanal ortamda kanıt olarak kabul bulunurmu böyle bir örnek varmıdır acaba?
Bu davanın seyri ne olur yargıtaya kadar uzarmı :)
Öncelikle konu ile ilgili bana yardımcı olmaya çalışan herkese merhaba,
Benzer şikayetleri okudum ama ne yapmam gerektiği konusunda kafam karmakarışık olmuş durumda. Yaklaşık 1 senedir facebook ta hakaret, taciz ve kişisel saldırı mailleri alıyordum. Bu durum sürekli açılan sahte profillerle devam ediyordu. Mailleri cevapsız bırakmayı tercih ettim. Sonrasında hotmail adresime de gelmeye başadı bu yazılar ve sonrasında msn'im çalındı. Microsoftla yaptığım yazışmalar sonrasında adresimi geri aldım. Kişi hırslanmış olmalı ki yaptıklarının şiddetini arttırdı. Şimdi de benim fotolarımla ve ismimle sahte profil açmış. Facebook ilk profili kapattı ama ertesi gün yeniden açtı. Sayfada benimle ilgili hoş olmayan şeyler yazıyor ve kişilerle benmişim gibi görüşüyor. Yapan kişinin kim olacağı konusunda tahminim %90, o nedenke babası ile görüştüm, rahtsızlığımı belirttim, bu konuyu çözümlemezlerse dava açacağımı belirttim.
Sonra sahte profilim yok oldu ortadan ama şimdi yeniden aktif. İlk iş günü savcılığa gidicem demiştim ama bakıyorum ki sonuç almak o kadar da kolay değil. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımlarınızı rica ederim.
Saygılar.
Merhaba, bende facebook üzerinden tanıdığım bir kişi tarafından(eniştem ve halam), annem hakkında hakaret dolu mesajlar aldım.anneme şizofren, ruh hastası,cahil,namussuz gibi son derece tahrik dolu kelimeler kullanılmış.yolladıkları mesajda kimsenin bilemeyeceği sadece onların bileceği,ortak yaşanan olaylardan da bahsediliyor.söz ettiğim kişi olduğunu kanıtlamak açısından bu bir delil değil midir?ayrıca yukarıda yazmış olduğum kelimeler hakaret kapsamına giriyor mu?bu konuda ne yapabilirim yardım ediniz lütfen şimdiden tşk ederim....
Yanlış bir bilgi.Her e-posta hizmet sağlayıcısı, IP bilgisini karşı tarafa aktarmıyor.
merhabalar benim de sorunum aynı. facebooktan nişanlımla ortak kullandığım profil sayfasına benimle ilgili ağıza alınmayacak hakaretler içeren bir mail geldi. ve bu beni inanılmaz rahatsız ediyor. hukuki olarak ne yapabileceğimi bu kişinin mail adresine yada ıp numarasına nasıl ulaşabileceğimi bilmiyorum. yardım ederseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler...
not: bu arada profilimiz gizli arkadaşlarımız görebiliyor yanlızca. anlayacağınız bunu bizi tanıyan biri profilimizin içeriğini görmeden rahatsız etmek için kötü niyetle yapmış..
Hakaret içerikli olan mail ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Teknik olarak bu mümkündür. Ancak Facebook'un böyle bir durumda mahkemeye bilgi verip vermeyeceği konusunda herhangi birşey diyemem.
Saygılarımla.
ilginiz için teşekkürler. peki bu kişinin mail adresine veya ip numarasına ulaşmamın bir yolu var mı? burada okuduğumgeçmiş olaylarda facebook pek ilgilenmemiş. bu süre zarfında bana emsal oluşturabilecek iş birliği yaptıkları bir dava var mı?
bir sorum daha var polise gidip bilişim suçlarına şikayette bulunamaz mıyım? direkt savcılığa mı gitmek gerekiyor?
not: mesajlar devam ediyor...
Hakaret, size mail ilemi yoksa facebook tan, mesaj olarak mı geldi?
elinizde facebook tan, gelen mesaj dışında bir şey yoksa,yapabileceğiniz pek bir şey yok(en azından Türkiyede)...
Savcılığa başvurmanız yararınıza olur...
Her ne olursa olsun, bir dilekçe vermenin size bir zararı olmaz...
size ilk bu durumdan sözettiğimde yoktu elimde mail fakat söylediklerine inanmış gibi yaparak aldım msnini.
bu kişi bu emaille kayıtlı facebooka ve benimle geçen gece msnden görüşerek hakaret ve iftiralarına devam etti. sonunda kimliğimi açıkladıktan sonra yani nişanlımla değil benimle konuştuğunu açıkladıktan sonra afalladı ve konuşmayı kesti beni dinledi. geçen gün itibariyle devam ederse savcılığa ve bilişim suçlarına başvuracağımı anlatan bir mail yolladım kendisine. bu sabaha kadar bir cevap yok. korkmuş olsa da yada kış uykusuna yatmış olsada umrumda değil... yaptığı yanına kalmamalı. şimdi bilişim suçlarına başvurabilir miyim? ip adresi için...
2 sene önce bir işletmede çalışıyordum.patronla aramda husumet çıktı ve adamlarıyla beni fiziksel olarak hırpaladı.ne maaşımı alabildim ne de hakkımı arayabildim.bir gün nette gezinirken kişi hakkında bir habere yorum yaptım.kendisinin karanlık bir tip olduğu ve mafya olduğunu yazdım.aradan 2 sene geçti,nette hakaret ettiğim gerekçesi ile polis karakola çağırdı.Bu durumda ne yapmalıyım.İnanın küfür veya argo şeyler yazmmadım,sadece o adam hakkında ne düşünüyorsam onu yazdım.Şimdi ne yapmalıyım ? lütfen acil yardım edin.
evet örneğin gmaille ile istediğinizyere mail atın sizin ipnizibulmaları imkansız bunu çok emin söylüyorum emniyet bile bulamaz googlenin gizlilikilkesi varistediğinizkadarbubilgiyi talepetsenizde vermezlerdiplomatiktemaslarla yapılırsabu işlem bilmem ama tutupta mailden hareketiçindiplatik temas yapılmazyapmazlar bu tür temslar anca kredi kartı dolandırıcılığıyla terör vb olaylarla filan
Sizi tehdit ettiğini belirterek, kendinizi savunun,kendinizi savunmaktan korkmayın.
TCK da size yarayabilecek bir madde mevcut.
Haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret
Madde 129 - (1) Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
(2) Bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi hâlinde, kişiye ceza verilmez.
(3) Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi hâlinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Bu maddeler doğrultusunda hareket etmenizde fayda var.
yanlış bilgi. çok da kolay bulunuyor haberiniz olsun. aman deyim, denemeyin. hatta facebvookdaki mesaj mail olarak geliyorsa orada bile ben ip yi çekip çıkartabiliyorum. Kısacası bu tür bir durumda mahkeme benim gib birisini "bilirkişi" yaparsa, çook kolay bulunabilir :)
Nedeni ise:ip bilgisini mail headeri olarak birşekilde taşımak zorunda. ha karşı tarafa direk göstermeyebilir ama bu, karşı tarafın hiçbirşekilde göremeyeceği anlamına gelmiyor. kesinlikle, bir iki küçük kod hilesiyle görülebiliyor. hem facebook mesajlarında hemde g-mailde.
hatta birkaç kez facebookda bana hakaret eden kişilerin ip nosunu onlara "Facebook Support" tan ve "noreply@facebook.com" adresinden gelmiş gibi geri yolladım, adamlar beni facebook admini zannettiler :) :) :)
Sayın borsaci, ben de zamanında gmail den gelen bir mail için IP nin çözülmesine çok uğraştım, beceremedim. Burası yeri mi bilmiyorum, ama nasıl yaptığınızı biraz açabilir misiniz, programlama (c, c++) ile ileri derecede bilgim var, javascript de biliyorum, taktiği nedir header i çözmenin? Şu kod hilesi nasıl bir şey?
"İki kişinin bildiği sır değildir" gereği sayın bilirkişi açıklama yapmamış.
http://compnetworking.about.com/od/w...dressemail.htm
linkinden yararlanabilirsiniz, ayrıca adli bilişim konusunda uzman olmayan kişilerin mail çözümlemesi veya düzenlemesi, delilleri karartabilir. Bu yüzden konunun uzmanına bırakılmasında yarar vardır.
İlginize teşekkür ederim. Verdiğiniz sitede şöyle diyor:
Google's Gmail service omits the sender IP address information from all headers. Instead, only the IP address of Gmail's mailserver is shown in Received: from. This means it is impossible to find a sender's true IP address in a received Gmail.
Ben de zamanında çok aramıştım ama bir yolunu bulamadım. Benim durumda gönderen de gmail alan da gmail. O yüzden merak edip sormuştum.
Rica ederim, bilgi paylaşınca işe yarar.
c++ ile hiçbir ilgisi yok . bunu kesinlikle söyleyeyim enazından ihtiyaç yok. bende bir makalenin satır arasından öğrendiğimi söylemekle yetinebilirim sadece yani benim buluşum değil zaten :) o nedenle inanıp inanmamak size kalmış, nasılsa buluşun sahibi bir başkası. 1 gün kadar kendi bloğunda yayınlamıştı sonra sildi, herhalde ne kadar değerli bir bilgi olduğunu farketti :)
Sayın borsaci_b,
Gmail ile mail gönderirken kullanıcı Gmail serverı üzerinden mail gönderdiği için gelen mailin header kısmında göndericinin ip adresi yerine Gmail'in server ip adresi görünür.Bu nedenle gelen mailden ip adresin öğrenilmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle ip adresi ancak resmi yazışma ile öğrenilebilir, Türkiye Siber Suç Sözleşmesine taraf olmadığı için de Gmail bu ve benzeri bilgileri ne yazık ki adli makamlarımızla paylaşmamaktadırlar. O nedenle siz şu mailden kendi ip adresinizi buluyor olmayasınız? :p
Yazılım Mühendisliği üzerine yüksek lisans yaptım. Şu anki işimde bununla ilgili. Üretilen yazılım projelerinin uyumundan ve performansından sorumluyum. Kodların düzeltilmesi/yeniden düzenlenmesi, projenin tümüne entegre edilmesi , veritabanı güncellemelerinin en hızlı şekilde yapılması, önceden yazılan kodların yeni versiyonlara uyarlanarak performasının arttırılması ( fiziksel zarara yol açmaması ve veritabanı güvenliğinin en iyi şekilde sağlanması için hertürlü önlemi alan kişi diyeyim kısaca).
Arkadaşlar, Facebook ve Gmail ip adresini çekip çıkartmamızı sağlayan minik açığı kapattıalr. Daha önce buraya yazdığımda inanmamışlardı ama açık kapatıldığı için hiçbr önbilgi gerektirmeyen Facebook'da ip adresinin nasıl göründüğünü -o zamanlar, artık görünmüyor :) - anlatayım : Gelen notifikasyon e-mailinizin g-mail olması şartılyla (yahoo 1 ocaktan sonra o ipyi göstermeyeye başladı) X Facebook headerinde size hakaret eden kişinin ip adresini açıkça görebiliyordunuz.Sadece oraya bakmanız yeterliydi. G-mail de ise bir decode etme algoritmasıyla ve cmd üzerinde bazı TCP/IP komutları kullandığınızda görülüyordu..
Facebook, bunu 5 Mart tarihinde (bnm özelden birisine ip numaran şu demem üzerine o kişinin beni facebooka "admininiz beni tehdit ediyor" şeklinde açıktan şikayet etmesiyle (FAceboo kurucularının olduğu bir grup duvarına yazınca açıktan şikayet etmiş oluyor) yakaladı ve ip adreslerini tamamen görünmez kıldı. O tarihten sonra bir daha bana mesaj atan kişinin ip numarasını göremez oldum. Konuyla ilgili Facebook CEO'su MArc Zuckerberg'e gene Facebook'dan mesaj atarak, bunun ülkemizdeki hukuki süreç nedeniyle bazı zorluklar oluşturduğunu yazsam da önceki tüm mesajlarıma CEO sıfatıyla mailden özel olarak cevap yazan Marc ( evet samimi bile olmuştuk :) ) bu mesajıma cevap vermemeyi tercih etti. Facebook'un türkçe bilen adminleri ise bunu suggest formuna yazmamı ve yönetim kuruluna o zaman belki egelebilceğini yazdılar, bunu yaptım ancak Facebook , açığı farkedip bir kullanıcın ip adresini yazmam sebebiyle beni "hacker" olarak banladı ve xx.xx.xx.xx ile xx-xx-xx-xx şeklindeki mesajlara karşı özel bir kod koydu. Facebook'da birisine özelden ip numarası yazdığınızda sizden "resim doğrulama kodu" istemesinin sebebi benim yazdığım bu itiraf mailinden sonra oldu. Ancak banımı kaldırmayı da kibar bir dille reddettiler. G mail ise açığı yazı boyutunu büyütme değişikliğini yapan yapay zeka uzmanı Marissa Mayer adlı google yöneticisinin müdahelesiyle kapattı diye tahmin ediyorum. İkincisi tahmindir çünkü Marissa Mayer benim hiçbir mesajıma cevap vermiyor. Kadınların genel özelliği sanırım, google yöneticisi de olsa değişmiyor.