Evet işletebilirsiniz, eğer davanızda faiz talep etmediyseniz ilamda faizle ilgili bir hüküm yoktur. Bu durumda karar tarihinden itibaren faiz işletmeniz mümkün.
Printable View
İcra dairesine gidip kapak hesabı yaptırıp çıkan rakamı dosyaya yatırın. Bu şekilde endişelerinizi gidermiş olursunuz
örnek 4-5 i doldurmammı gerekiyor.
Dava açtığım şahsın sadece elimdeki sözleşme vasıtası ile iş adresini biliyordum.Davalıya mahkeme tebligatları hep iş adresine gitti.İş adreside şöyle; davalı müteahhit yapmış olduğu bir binada bir daireyi yazaneye çevirmiş kullanıyor.Belki bu daireyi satıp başka bir daireye yazaneyi geçirmiş olabilir.Yaptığım araştırmalar sonucu davalının üç farklı ikamet adresini tespit ettim.Adreslerde daire numaraları apartman numaraları farklı gözüküyor.Ben icra takibi yaparken iş adresinden takip yaparken davalının ikamet adresinin tespitinide isteyebilir miyim?Davalının ikamet adresini netleştirmek için başka türlü ne yapabilirim?Hacze gidilince yazanede haczedilicek birşey olmayacağı için sorun olabilir diye düşünüyorum.Fakat şahsın satmadığı daireler olabilir.Oturduğu en az iki evi olduğunu biliyorum.
cep tel numarası ve ev telefonu numarası varsa ilgili operatöre yazı gönderip adres isteyebilirsiniz. Çalıştığı bankayı biliyorsanız o bankaya yazı yazarak adres istetebilirsiniz icra dosyasından. Ayrıca vergi numarasını biliyorsanız vergi dairesinden de yine adres sordurabilirsiniz.
Selamlar,
Alacak davalarında yazılı veya sözlü herhangi bir anlaşma yapılmamışsa (hiçbişey konuşulmamışsa) davanın alacaklı lehine sonuçlanması durumunda avukatlık vekalet ücretinin dışında avukatların alınan para üzerinden kanuni bir yüzde alma hakkı var mıdır? Yoksa müvekkilin insiytifinde midir? Eğer var ise bunun limitleri nelerdir?
cep numarası ile vergi numarasını biliyorum.fakat vergi dairesinde terk şeklinde farklı kayıtlar bulunabiliyor.ayrıca vergi dairelerinde adresi pek önemsemiyorlar ve soruşturmuyorlar.birde icra vasıtası ile borçludan ikamet adresi talep edilebilir mi?yukarıdaki kurumlara yazı yazılmasının bir masrafı var mı?
görüştüğüm bir avukat davayı kazanırsa alacağın %10-15 arası talepte bulunmuştu.
2008 yılı avukatlık ASGARİ ücret tarifesinde der ki:
"ÜÇÜNCÜ KISIM
Yargı Yerleri ile İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olan veya Para ile Değerlendirilebilen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret
1. İlk 15.000,00 YTL için % 12
2. Sonra gelen 25.000,00 YTL için % 10
3. Sonra gelen 50.000,00 YTL için % 8
4. Sonra gelen 140.000,00 YTL için % 6
5. Sonra gelen 370.000,00 YTL için % 4
6. Sonra gelen 550.000,00 YTL için % 2
7. Sonra gelen 950.000,00 YTL için % 1
8. (Değişik:RG-05/01/2008-26747) 2.100.000,00-YTL’den yukarısı için % 0,1
faizi hangi tarihler arasında işleteceğim?mahkeme karar tarihi ile yargıtay onama tarihi arasında mı yoksa mahkeme karar tarihi ile karar kesinleşme tarihi arasında mı?faiz hesaplarken sadece aylar mı hesaba dahil ediliyor?
Karar tarihi ile icraya koyacağınız gün arasında faiz işletin, faiz hesabını ay olarak değil, yıl olarak yapın. Bir yılı 365 günden baz alarak değişen yıllık faiz oranlarına göre hesaplamanızı yapabilirsiniz.
Aslında benim öğrenmek istediğim baronun bu tarifesinin hüküm niteliği? Bunlar tavsiye edilen oranlar mı? Avukatın hak ettiği en az tutarlar mıdır? Bu oranlar pazarlığa tabi anladığım kadarıyla ama hiç bir pazarlık veya bir yazılı sözlü anlaşma yapılmadıysa avukata bu parayı vermek zorunluluğu var mı?
Tabiki işletilebilir doğal hakkınız
Sayın ceyda hanım,
aşağıdaki internet adresinde;
http://www.mevzuat.net/fayda/FaizHesapla.aspx?fid2=4
Kanuni Faiz Hesaplamalarında Kullanılan Yöntem
04.12.1984 Kabul, 19.12.1984 Yayın Tarihli 3095 Sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun hükümlerine göre hesaplama yapılır.
01.04.2003 tarihinden itibaren faiz hesaplaması aylık olarak yapılır ve ay kesirleri tama iblağ edilir. Daha önceki tarihler için günlük faiz hesabı uygulanır.
hesabı aylık mı yoksa günlük mü yapmak konusunda tereddütte kaldım.
%15 asgari vekalet ücretini hukuki net hayrına bir hayır kurumuna bağış yapmanız halinde sorunuz yanıtlanacaktır. (3000 YTL*15%)
İşin şakası bir yana forumu hukuk bürosuna çevirdiniz. Kusura bakmayın ama bu yaptığınız bu site sayesinde derdine derman arayan ,yol gösterilme ihtityacı yada bilinçlenme ihtiyacındaki tüm site müdavimlerine ciddi bir saygısızlıktır. Bu konu ile ilgili en az dört tane forum açtınız ve burada ki insanları danışman gibi kullanmaya çabalıyorsunuz. Sanıyorum forum yöneticilerimizin gözünden kaçtı ama, siz nedenini bilmediğim veya anlayamadığım bir şekilde bu güzelim forumu kendi emelleriniz için amacı dışında hemde ısrarla kullanmaktasınız.
sizden ptt tarifesi üzerinden taahütlü gönderim ücreti alacaklardır.
Ayriyeten borçluya tebligat yaptığınız adreste zabıta tahkikatıda icradan isteyebilirsiniz.
Haklısınız, icazet vermek benim haddime değil ama beş ayrı başlık açarak "ben avukata sordum icra vekalet tutarını senden alırım" yalanı ile yazmayı sürdürmeye şark kurnazlığı derler . Sitenin kurallar başlığını okur iseniz orada bu yazdıklarımın açık olarak yazılı olduğunu göreceksiniz. Bu site hepimizin. Bu siteyi korumak bu siteye sahip çıkmak yanlış değil, sizin yapmaya çalıştığınız şey yanlış. Elbette dilediğiniz gibi kendi başınıza yada vekil ile alacağınızı takip edebilirsiniz. Ama sizin yazılarınız danışma, fikir alma seviyesini çoktan geçti. Faiz hesabını sorduğunuzu unuttunuz galiba? Avukatlık kanunu nu niye okumuyorsunuz? Sanal hukuk bürosu değil burası. Size yardım etmeye çalışan ve yanıt yazanlardan biride benim. Çok özür dilerim, burada kimin ne olduğunu iki satır yazısı ile bende hemen anlayamıyorum. Bu nedenle, bazen değmeyecek insanlara değer verip yardımcı olmaya çalışabiliyoruz. Yolunuz açık olsun.
Ahmet bey artık bir meslektaşımızdan profesyonel yardım alınız. Sitemiz avukatlık hizmeti vermemektedir
Ne oldu işler umduğun gibi gitmedi mi? İki ay sonra tekrar ortaya çıktın.
"Alacağım müteahhite vermiş olduğum 3000 ytl kapora idi"
Bu alacağın konusunun ne olduğunu soru üzerine siz böyle yazdınız. Bir mütahitten bir taşınmaz satın almak için yaptığınız bir ödeme yani.
HUMK Madde 433 – (Yeniden Düzenleme: 26/9/2004 – 5236/16 md.) (1)
Temyiz, kararın icrasını durdurmaz. İcra ve İflâs Kanununun icranın geri bırakılmasıyla ilgili 36 ncı maddesi hükmü saklıdır. Nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez.
Kişiler ve aile hukukuna, taşınmaz mala ve bununla ilgili aynî haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez.Kararın kesinleştiği ilâmın altına veya arkasına yazılıp, tarih ve mahkeme mührü konmak ve mahkeme başkanı veya hâkimi tarafından imzalanmak suretiyle belirtilir.
İlgili kanun maddesi de yukarıda yazıldığı gibidir. Yani taşınmaz bir mala ilişkin bir peşinat ile ilgili dava sonucunu karar kesinleşmeden icra yapamazsınız!
Eger yaparsanız karşı tarafın şikayeti halinde takip iptal edilir.
Şimdi bir kez daha şapkanızı önünüze koyup düşünün ve hiçbir çıkarı olmadan size yol gösteren yardımcı olmaya çalışan biri için, hemde çok haksız olarak yazdıklarınız için bu bölümde hiç olmazsa bir özür dileyin.
Saygılarımla.
........gncl