-
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Sayin Ilgili ve bilgili arkadaslar, bu konu biraz belirsiz bir duruma geldi, konuyla ilgili somut bilgisi olan arkadalarin yardimci olmasini bekliyoruz, var olan bir yasanin kapsama alani daraltilarak askeri suclar kapsam disi birakildi, buna ragmen bazi arkadaslar hala askeri suclardan ceza alan arkadaslarin dilekce vermesini gerektigini yaziyor.
Benim sorum, bunun bir gerceklik payi varmi. Eger yoksa bu karisiklik neden ? Saniyorum Admindeki arkadaslar bu konuyu aydinlatir.
Saygilarimla.
-
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Ben de aynı durumdan müzadripim ama bakalım ne olacak.Çıkmayan candan ümit kesilmez Allah büyük ancak onu diyebilirim:)
-
Re: Askeri Ceza ve CMK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
5728 sayılı Kanun'un RG.de yayım tarihi 8 Şubat 2008... 5739 sayılı Kanun ise 1 Mart 2008'de yayımlandı.
Bir ay geçmeden ilk Kanun'la yapılan değişikliği tekrar değiştirdiler. Neden? Çünkü bazı suçların kapsam dışında tutulması gerektiği önceden öngörülememişti de ondan...
Bazı suçların kapsam dışında tutulup tutulmaması ayrı bir tartışmanın konusu, mesele bunun önceden düşünülmemiş olması...
Öngörüsüzlük deyip geçelim...
Anlaşılan o ki, askeri suçlarla ilgili olarak 1 Mart 2008 tarihinden sonra açılacak davalarda, 5728 sayılı Kanunla değişik Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesinin beş ilâ ondördüncü fıkraları uygulanmayacak... Daha önce açılanlara ise uygulanabilecek....
Selamlar...
-
Size ve o değerli görüşlerinize çok teşekkür ederim annalğım kadarıyla kesinleşmiş bir ceza eğer 1 marttan önce başvurulursa 5278'den yaralanabilir .Herhalde öyle anladım yine de teşekkür ederim....
-
Sn Faruk009. Bu isin allah ile ne iliskisi var anliyamadam, meclisteki insanlar kendi dogru veya cikarlarina gore kanun yapiyor. Allahin buyuklugu ile ilgisi yok. Her isi allah havele edersek hepimizin sonu allahlik olur.
Sn Tunga, oncelikle yardimlariniz icin tesekurler. eger yanlis anlamiyorsan bu kanun 1 mart'tan once kesinlesmis davalarda uygulanabilecek 1 mart'tan uygulanmiyacak, dogrumu anlamisim.?
Saygilarimla.
-
Ya dediğin doğru ancak benimksi sadece bekelemekten kaynaklanan bi dışa vurum yoksa meclistekiler seni de beni de düşünmezler nasıl işlerine gelmişse öyle kanun çıkarırlar.:):):)
-
Sayın Yöneticiler acaba 1 marttan önceki askeri suçlar 5278 kapsamında olur mu veya 5237 sayılı kanundan yararlanabilir mi? Cevaplarsanız teşekkür ederim
-
Suç tarihi 1 Mart 2008'den önce ise 5278'den yararlanılması gerektiği düşüncesindeyiz.
-
Teşekkür ederim ! Umarım düşündüğünüz benimde beklediğim şekilde olur.İyi akşamlar...
-
Düzen kurmak çok zor ama kurduğun düzeni çok kısa sürede yıkamak mümkün .Benim izin dünüşümü ben haliyle belgeleyemediğim için kanun önünde suçlu duruma düştüm herşeye de razıydım fakat sayın forum üyeleri ve yöneticileri ben tam düzenimi kurdum işimi kurdum aileye karıştım bu cezanın gelişi tepeden inme oldu.Bana tebligat dahi yapılmadan 5 sene sonra tabiri caizse kazık gibi geldi.Fakat sizlerde takdir edrsiniz ki tebligat kanunu var ve bana bu konuda adresimi değiştirdiğim halde eski adreste kalan kişilerden de sorduğum halde bana böyle bir belgenin gelmediğini söylediler .Haliyle ben de tebliagt kanununa aykırılık var deyip dilekçe yazdım.Sonuçta bir daha ve bir de davalı var orta umarım avukat beyin dediği gibi olur.Kanunlar herkese eşit uygulansaydı sanırım türkiyede bunca çarpık düzen olmazdı .Herkese teşekkür ederim
i
-
Bakaya suçundan para cezası alanlarda bu maddeden yararlanabilirler.Tabii suç tarihinin 1 Mart 2008 den önce olması şartı ile.
-
Yazılanları okuduktan sonra biraz kafam karıştı İlgili site kullanıcılarına sorum şu:
Ben emre itaatsizlikte ısrar suçundan 13 gün ceza aldım ve şuan temyiz sürecindeyim. Bu yeni yasadan yararlanabiliyormuyum? 1 Mart olayı kafamı karıştırdı. 1 Mart a kadar başvuru mu yapmam gerekiyordu yoksa 1 Mart tan önce cezası onananlar mı bu kanundan yararlanabiliyor? Yardımlarınızdan ötürü hepinize teşekkürler.
-
1 marttan once sucu islemissen yararlanabiliyorsun...
-
Herkese iyi günler...Ben izin tecavüzü suçundan kesinleşmiş olan 5 aylık hapis cezamın ertelenmesi için çıkan yasanın bana da uygulanması için (5278 sayılı kanun) askeri mahkemeye dilekçe vermiştim ancak bu gün aradığımda bana talebin reddildi diye bilgi verdiler bunu söyleyen asker ancak daha sonra aradığımda çıkan bayan bana dava daha sonuçlanmadı devam ediyor.Ayrıca davanın yeniden görülmesi için 5237 sayılı kanunla ilgili bi dilekçe vermiştim.Eğer dava reddilse bu hukuka aykırılık olmaz mı bildiğim kadaryıla 1 marttan önce yani resmi gazetede yayınlanmadan önce başvurulsa kabul edilir diye düşünüyorum .Red olayı hakimin vicdanına mı kalmış yoksa kanun ne derse o mu olur.Benim itiraz hakkım var mı bu karara ve bu sonucu değiştiri mi.İşte bu sorular kafa mı kurcalıyor ve daha sonra bayanın bana vermiş olduğu cevap acaba iyi sonuç çıkar mı sorusunu da aklıma getiriyor.Bütün bunların yanında şunu söyleme ihtiyacı duyuyorum: Red kararına saygım olacak ancak kanunlar acaba neden herkese eşit uygulanmıyor....Gereken hukuki yol ne varsa deneyeceğim ve itraz hakkım varsa deneyeceğim ....Umarım bu yazımı okuyan olur ve bu yorumuma birileri akli-selim cevaplar verir.Herkese iyi günler dilerim ayrıca kanunların eşit uygulanacağı mutlu yarınlar dilerim (Tabi bu sadece bir ütopya) :):)
-
Sayın Yld19sm acaba red olayı kanuni mi yoksa hakimin vicdanına kalan birşey mi .Ayrıca sabıkam yok .Cevaplarınız için teşekkür ederim
-
Herkese iyi akşamlar ...Herhalde herkes cevabını aldıktan sonra bi daha forumda bişeyler yazma ihtiyacı duymuyor.
-
Galiba ben de öyle yapacam :)):)):))
-
Sayın yöneticiler ya da bilgisi olan arkadaşlar sizlere şu sorum olacak cevap veririseniz sevinirim. Acaba 5278 sayılı kanun askeri suçları (1 marttan önce olanları da mı) kapsamıyor mu ya da kapsıyorsa karar aşamasında hakimin izlediği yol vicdanı mi yoksa kanunun emrettiği yol mu ? Cevaplarsanız sevinirim.Herkese iyi günler...
-
Bence 1 mart'tan once mahkemeye giden suclari kapsar, ama daha bildigim somut bir ornek yok, mahkemelere dilekce veren arkadaslar, eger sonuclari yazarlarsa daha fazla bilgimiz olur. Saygilarimla.
-
Merhaba.arkadaşlar Askeriyede Kurumlar Arasi Geçiş Olamazmi.örneğin Bi Doktor Sağlik Bakanliğina Geçemiyormu.sonuçta Her Iki Kurumda Da Kişi Devlet Memuru Değil Mi.ayrica Eskiden Bi şekilde Firar Etmiş Kişiler Bu Yasanin önceki Haline Göre Teslim Olup.hapis Cezasi Almadan Kurtulabilir Mi.
-
Alıntı:
elif erdem rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba.arkadaşlar Askeriyede Kurumlar Arasi Geçiş Olamazmi.örneğin Bi Doktor Sağlik Bakanliğina Geçemiyormu.sonuçta Her Iki Kurumda Da Kişi Devlet Memuru Değil Mi.ayrica Eskiden Bi şekilde Firar Etmiş Kişiler Bu Yasanin önceki Haline Göre Teslim Olup.hapis Cezasi Almadan Kurtulabilir Mi.
Sayın Elif hanım sorduğunuz bu sorunun TCK 231 nci maddesi ile ne alakası var?
-
Alıntı:
faruk009 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Yld19sm acaba red olayı kanuni mi yoksa hakimin vicdanına kalan birşey mi .Ayrıca sabıkam yok .Cevaplarınız için teşekkür ederim
Hem Kanundaki şartların oluşması hemde hakimin vicdani kanaatinin aynı yönde olması hemde vakaa kanaat raporundaki birlik komutanı kanatinin olumlu olması,daha önce sabıka kaydının olmaması gibi şartlar gerekli.Oulumsuz karar gelirse itiraz edilebilir.Bütün askeri suçlar da dikkate alınması gerekli.Bunun uygulanması için suçun 1 Mart 2008 den önce işlenmiş olması lazım.
-
anladığım kadarıyla şuan firarda olan kişiler teslim olsalar bile bu yasadan yararlanamıyorlar.peki yararlanmak için hiç şansları yok mu????hala 200 gün hapis cezasımı geçerli.haksızlık ama bu!!!!!bi bilen varsa allah rızası için bizleri aydınlatsınlar lütfen.doğru dürüst hiç bir avukat askeri ceza ile ilgili konularda cevap veremiyorlar.avukat arıyoruz bulamıyoruz.inanamıyorum.şaka gibi......
-
Sayın yld19sm: sanırım suçu 1 marttan önce işlemek yeterli değil ayrıca teslimde olmuş olması gerekiyor.fakat şöylede bi durum var bu değişiklik o kadar kısa zamanda olduki çoğu kişinin haberi bile olmadı.oldu bittiye getirdiler.bence çok büyük bi hata var.vatanını canı pahasına savunan bu vatanın evlatlarına yapılan çok büyük bi haksızlık.teröristlere af çıkarken.yazıklar olsun.
-
sayın yld19sm:bu durumun belki bu yasa değişikliği ile alakası yok gibi görünebilir.fakat bizim bulunduğumuz durumda ilgilendiriyor.bi bilginiz var mı???teşekkürler
-
Alıntı:
Sayın yld19sm: sanırım suçu 1 marttan önce işlemek yeterli değil ayrıca teslimde olmuş olması gerekiyor.fakat şöylede bi durum var bu değişiklik o kadar kısa zamanda olduki çoğu kişinin haberi bile olmadı.oldu bittiye getirdiler.bence çok büyük bi hata var.vatanını canı pahasına savunan bu vatanın evlatlarına yapılan çok büyük bi haksızlık.teröristlere af çıkarken.yazıklar olsun.
Sayın Elif Erdem,
13 yıl önce aynı suçu işlemiş ve hala durumunun netleşmesi için bekleyen biri olarak işlenmiş suçu masumca nitelemek hatasına düşmüşsünüz.. Sanırım okuduklarınızı özümseme konusunda bir sorun yaşıyorsunuz ki 20 dakika arayla aynı soruları 3-4 kez tekrarlamışsınız. Suçun işleniş tarihi 1 Mart 2008'den önce ise yasadan yararlanılamayacağı konusunda bir hüküm yok. Yani suç tarihi 1 Mart 2008 tarihinden önceyse yasadan faydalanmak için başvuru yapılabilir...
-
Herkese selamlar evet cezam ertelendi !!! 5278 sayılı kanuna ilişkin izin tecavüzünden yargılanıp 5 ay hapis cezası almıştım. Yeni çıkan yasadan 1 marttan önceki başvuruların genellikle çoğu kabul edilmiş;ön şart daha önceden sabıkanız yoksa %100 yararlanırsınız.Bu konuda bana yön veren ve bilgisini paylaşan herkese sonsuz şürkranlarımı sunar site ve yöneticilerine çok teşekkür ederim.:d:d:d
-
Alıntı:
sayın yld19sm:bu durumun belki bu yasa değişikliği ile alakası yok gibi görünebilir.fakat bizim bulunduğumuz durumda ilgilendiriyor.bi bilginiz var mı???teşekkürler
Firar ve izin tecavüzü suçları tabiri caiz ise devam eden ve yakalanınca veya teslim olunca sona eren suçlardır.Bu nedenle firar ve izin tecavüzünün 1 Mart 2008 den önce tamamlanması gerekli.1 Mart tan önce yakalanmamış veya teslim olmamış ise geçmiş olsun.TCK 231 den yararlanamazlar diye düşünürüm.
-
Sn Faruk009 oncelikle gozunuz aydin, cezaniz ertelenmis, dikkatimi ceken 1 mart'tan once basvuranlarin cezasi ertelenmis demisiniz, peki daha sonra basvuranlarin cezasi ertelenmemismi, yani anlamak istedigim 1 mart'tan once ceza alanlar eger 1 mart'tan sonra busvururlarsa erteleme olmuyormu, varmi boyle bir bilginiz, varsa bolusurseniz faydali olur. Saygilarlarimla.
-
Alıntı:
Herkese selamlar evet cezam ertelendi !!! 5278 sayılı kanuna ilişkin izin tecavüzünden yargılanıp 5 ay hapis cezası almıştım. Yeni çıkan yasadan 1 marttan önceki başvuruların genellikle çoğu kabul edilmiş;ön şart daha önceden sabıkanız yoksa %100 yararlanırsınız.Bu konuda bana yön veren ve bilgisini paylaşan herkese sonsuz şürkranlarımı sunar site ve yöneticilerine çok teşekkür ederim.:d:d:d
Hayırlı uğurlu olsun Faruk Bey sizin ve ailenizin gözü aydın. Umarım bende yargıtayda onay bekleyen dosyam için aynı sonucu alırım ve bu kabusla 13 yıl önceki ayıbımın ağırlığıyla yüzleşmekten kurtulurum.. Herkes için hayırlısı olsun.
-
Alıntı:
anladığım kadarıyla şuan firarda olan kişiler teslim olsalar bile bu yasadan yararlanamıyorlar.peki yararlanmak için hiç şansları yok mu????hala 200 gün hapis cezasımı geçerli.haksızlık ama bu!!!!!bi bilen varsa allah rızası için bizleri aydınlatsınlar lütfen.doğru dürüst hiç bir avukat askeri ceza ile ilgili konularda cevap veremiyorlar.avukat arıyoruz bulamıyoruz.inanamıyorum.şaka gibi......
Sayın Elif ERDEM;
Firar mütemadi suçlardandır ve firarda kalınan süre boyunca temadi kesilmez. Ne zaman teslim olur veya yakalanırsanız o zaman sona erer. Suç da teslim olduğunuz veya yakalandığınız tarihte oluşmuş sayılır. Kardeşiniz hala firarda olduğuna göre, 5728 sayılı Kanundan yararlanma hakkını kaybetmiştir.
08.02.2008-01.03.2008 tarihleri arasında teslim olsaydı, muhtemelen yararlanırdı. Ancak, idare kardeşinizin ilişiğini resen kesmişse (bundan kardeşinizin haberi olmaz), suç ilişiğinin resen kesildiği tarihte sona erer. Bu tarih 01.03.2008'den önceki bir tarihse, kardeşiniz yasadan yararlanabilir.
Kardeşinizin ilişiğinin resen kesilip kesilmediğini firar ettiği birlik komutanlığından öğrenebilirsiniz. İlişiği kesilmişse soruşturma dosyası da görevli askeri savcılığa gönderilmiştir.
Kardeşiniz firar suçundan ceza alırsa TSK'daki görevine devam edip edemeyeceğine gelince,
Cezası 1 yıldan fazla olursa TSK'dan çıkarılır. 3 aydan fazla 1 yıldan az (1 yıl dahil) olursa TSK'dan çıkarılıp çıkarılmayacağı mahkemenin takdirindedir.
Firar suçundan alınan cezalar adli sicil kayıtlarına işlenmeyeceğinden, ceza alsa bile sabıkalı olmaz, başka bir kamu görevinde çalışabilir. Yeniden TSK'ya giremez.
-
Teşekkür ederim Sayın Trevanian.Umarım siz de yararlanırsınız .Tabi 1 marttan önce başvurduysanız ve sabıkanız yoksa. Sayın Akinot eğer sabıkanız yoksa ve eğer 1 marttan önceyse başvurunuz büyük ihtimalle yararlanırsınız.Bakın ben hukukçu değilim ancak ben yararlandım umarım sizler ve sizin gibi arkadaşlar da yararlanır.Size şunu da söylemek isterim benim gerçekten mazeretim vardı fakat ben ispat edememiştim.Herkese selamlar iyi akşamlar.
-
HTML Kodu:
Tabi 1 marttan önce başvurduysanız ve sabıkanız yoksa. Sayın Akinot eğer sabıkanız yoksa ve eğer 1 marttan önceyse başvurunuz büyük ihtimalle yararlanırsınız.
Sn Faruk009 heyacanini anliyorum gercekten sizin icin, ve kurtalan diger arkadas icin sevindin.
Benim bilmek istedigim, 1 mart'tan sonra basvurunca ne oluyor, yukarda bazi arkadaslarin belirtigine gore faydalanmasi gerek, ama unutmamak gerek, burasi Turkiye ve bu Askeri mahkeme, acaba bu konuda bildiginiz herhangi bir emsal varmi, birde 3 haftadir Istanbulda askeri davalara bakacak Avukat bulamadim, bilgisi olan arkadaslardan yardim diliyorum, nedense bazi Avukat arkadaslar askeri mahkemelerden urkuyor.
Saygilarimla.
-
selamlar.....
askeri mahkemelerin bu kanuna uymaları ilke ilgili bi zorunluluk varmı....
yani 2 yıldan az olan askeri mahkemece verilmiş hapis cezalrında söz konusu kanun uygulanacak mı...
yoksa bu hakimin kanaatine mi kalmış
teşekkür ederim...
-
12.12.2006 ve 17.05.2007 tarihleri arasında askerliğini kısa dönem olarak yapmış inşaat mühendisiyim. Askere maddi sıkıntılarım yüzünden 1 sene geç gitmek zorunda kaldım yani bakaya kaldım. Askerde iken hakkımda sivil mahkeme tarafından dava açıldı ve dava sonucu 27.11.2007 tarihinde 1,500.00 YTL adli para cezasına mahkum oldum. Ödeme emri elime ulaştıktan sonra kağıtta yazdığı şekliyle cezanın 1/3 ünü ödedim. Takip eden diğer ay 2. taksiti ödemeye gittiğimde bana bu cezamın affa girdiği ve bununla ilgili mahkemeden yazı getirmem gerektiği söylendi.Bende nette yaptığım araştırmalar sonucu bahsedilen affla ilgili yasa değişikliğini buldum (hükmün geri bırakılmasını içeren yasa). Cezayı veren mahkeminin kalemine 1 hafta boyunca gittim geldim hergün bugün git yarın gel ile karşılaştım. Sonunda insafa gelip (!)dosyamı çıkardılar ve hakime gösterdiler hakimde 1 hafta sonraya gün verdi.
Neyse hakimin dediği gün tekrar adliyeye gittim ve bana şifahen hiçbir açıklamada bulunmadan yasadan yaralanamayacağım söylendi. Fakat benim netten bulduğum sonuçlarda bazı kriterleri sağlayan kişilerin hükmün geri bırakılması ile ilgili yasadan yaralanacağı yönündeydi ve bu şartları sağlıyorum.
Şimdi ben bu parayı ödemiyorum çünkü yargıya hiçbir güvenim kalmadı ve adliyedeki görevlilerin vurdumduymaz tavırlarından sonra paramın bu insanlara maaş olarak geri dönmesini hazmedemiyeceğim dolayısıyla ödeme emrinde yazdığı gibi 100 YTL/gün hapis cezası karşılığı borcumu yatarak ödeyeceğim.Adliyeye girene kadar mesleğimin kıymetini bilmiyordum yoğun çalışma temposu belirsiz çalışma saatleri maddi sıkıntılar vs. bıktırıyordu şimdi ise avukat dostlarıma allah yardım etsin diyorum.
-
Bu kanundan faydalanmak icin mahkemeye basvurmak gerekli oldugunu biliyorum, ama nasil bir dilekce vermek gerekli oldugunu bilmiyorum, elinde bir dilekce ornegi olan arkadaslardan yardimci olmalarini bekliyorum.
Saygilarimla.
-
Benim demek istediğimi sanırım hukukçu arkadaşlar daha iyi bilirler ceza kanununda lehe olan yasalar vardır.Bu yasaların size de uygulanması lazım şöyle ki:Bir yasa çıkıp sonra askeri suçları kamsamayacak şekil alacaksa sanık lehine olan eski yasalar yani kanun değişmeden önceki yasalar sanık lehine işler.Bakın tekrar ediyorum eğer suç tarihiniz 1 Mart 2008 den önce ise ve siz bu tarihten önce başvurduysanız sanırım yararlanmanız gerekir.Rahat olun.İyi günler
-
Ayrıca sitede çok değerli avukatlarımız var.Onlarla irtibata geçiniz veya bürosuna uğrayınız; istanbulda oturuyorsunuz.Kimse askeri mahkemelerden de korkmaz bunlar hukuk fakültesi bitirmiş sonra askeri sınavlara girip orda görev yapan insanlarımız İyi günler...
-
Alıntı:
Benim demek istediğimi sanırım hukukçu arkadaşlar daha iyi bilirler ceza kanununda lehe olan yasalar vardır.Bu yasaların size de uygulanması lazım şöyle ki:Bir yasa çıkıp sonra askeri suçları kamsamayacak şekil alacaksa sanık lehine olan eski yasalar yani kanun değişmeden önceki yasalar sanık lehine işler.Bakın tekrar ediyorum eğer suç tarihiniz 1 Mart 2008 den önce ise ve siz bu tarihten önce başvurduysanız sanırım yararlanmanız gerekir.Rahat olun.İyi günler
Önemli olan suç tarihidir.Başvuru tarihinin önemi yok diyebilirim.Suç tarihi 1 Mart tan sonra ise geçmiş olsun.
-
Sn.Yıl19sm,büyük ihtimalle dediğiniz doğrudur.Ben kendim hakim beyle görüşürken o da öyle birşey söyledi ancak ben heycandan tam anlayamadım sadece bana cezan ertelendi gidebilirsin dediğini anladım ve inanın hakim beyin elini öptüm.Tabi ben kaç gündür sürekli netteyim sırf bu sitede heycanımı ve yaşadıklarımı sizlere aktarayım diye.Umarım dediğiniz gibi bu durumda olan arkadaşlar da bu yasadan yararlanır.