İşlenen suçun tarihine göre değişir.Yeni infaz kanununa göre 16 gün yatılır.
Printable View
İşlenen suçun tarihine göre değişir.Yeni infaz kanununa göre 16 gün yatılır.
ben şuan sivildeyim askerlik biteli 7 ay oldu. cep telefonu yüzünden emre itaatsizlik ısrar suçundan mahkemeye sevk edilmiştim. sonuç dün elime ulaştı.gerekçeli karar da 25 gün hapis cezası yazıyo. sonuç olarak bu açık hapis cezasına döner mi veya ne olur bilgi verirseniz sevinirim.
16 gün.
Merhaba,
Ben Askerlik yaptığım 4. Jandarma Sınır Tabur Komutanlığında Aralık 2005 te cep telefonu yakalattım ve kağıdım askeri mahkemeye gönderildi. Ocak ayında kağıdım geri geldi ve imzaladım. Tezkeremi aldığım gün 16 Şubat 2006 günü Van askeri mahkemesinde ifadem alındı ve evime döndüm.
Tabi o günden bu güne kadar 2 kez temyize başvurdum sonuç alamadım. 25 gün ceza aldım ve 3/2 sinin fiili olarak çekileceği yazıyordu kağıdımda.
Ek olarak hapis kağıdımı muhtarlık evime göndermiş posta kutusunda kaybolmuş haberimiz olmadı ve polisler evi aradı telefonla gelip kağıdı imzalasın diye. Ben çalışıyorum iş yerime sölesem atarlar. Karakola gittik babamla, babam emekli polis ordaki polis arkadaş çıktı ve kağıdı imzalamadık. Dosya altı yaptık. Kağıt beklemede. Şimdi yatmak için uygun zaman kolluyorum Tamam dediğimde polis arkadaşa haber verices.
Hapis kağıdının imzalanmaması gibi bu durumda benim memleketimdeki bir ceza evini seçme şansım tehlikeye girermi?? Sonuçta kağıdım kırmızı mühür yemedi, geçenlerde yolda genel bir polis çevirmesinde herkes gibi benimde kimlik bilgilerimi merkeze geçtiler. Polis iyi akşamlar iyi yolculuklar dedi kimliklerimizi verdi saldı. Yani arananlar listesinde değilim demek oluyor bu..
Şimdi yukarıdaki mesajda arkadaşın yazdıklarına bakarak şu soruyu soruyorum.
Banada 16 gün cezanın 12 gün yatılarak şartlı salıverme gibi bir şans verilirmi?
Memleketimde sülalemin olduğu yerdeki cezaevini seçebilirmiyim??
Birde cezaevi şartlarını biri açıklasın.
Bizim gibi böyle basit askeri suçlardan 15-16 gün yatacak adamlar hangi koğuşlarda ağırlanıyor??
Bizleri tutup hırlının hırsızın, katilin, sapığın bulunduğu koğuşlaramı alacaklar??
Yukarda saydığım 3-4 sorunun cevaplarını sizlerden merakla bekliyorum.
Kafayy yemek üzereyim, evliyim 8 aylık kızım var hayatım alt üst oldu.
Lütfen yardım edin :(
Sanırım yarı açık ceza evini kastediyorsunuz olabilir. İnfaz savcılığı bunu sağlar.
Suç sırf askeri suç.Bu suçu rütbelilerde işlese paraya çevrilip ertelenmez.25 gün ceza 16 gün yatarsın.
çep telefonu emre itaatsizlik sucunu içermez.emir ve talimatlara aykırı harekatı içerir ve sucu olamaz.askeri avukata danış.
sanırım biraz önce yazdığım msj gitmedi... öncelikle bu cezanın çok saçma bi ceza olduğunu belirtir ve aynı sebepten kendimde 16 gün sivilde sincan açıkcezaevinde yattığımı belirtirim.
saçmalığı bu cezanın sebebi istihbarat sızdırılması gibi bi gerekçe... fakat madolyonun öbür yüzünü çevir... askerliği yaptığım yerde (ismi lazım değil) nöbetçi astubayına kadar devriyesindeki rütbelisi hepsi geceleyin uyuyor karakol bana emanet... madem güvenmedin bana neden nöbetçi çvş. luk werdin dicem ama çok geç...kendilerini kayırıp askere oyuncak gibi davranan rütbelileri kınıyorum, mahkeme korkusu işte... şimdiki aklım olsa hepsini Şirinyerde yatıracak kadar ne nanelerini biliyorum....
gelelim senin cezana kardeş 30 gün werildi kullandığını söledin 25 güne indi, ceza infaz yasasına göre 2005 ten sonraki suçlarda 3/2 oranında fiili mahkumiyetin war... buda tam tamına girdiğin gün dahil 16 gün ediyor, 16 . gün serbestsin...
Askeri yargıtaya giden 10.000 dosyanın yarısından fazlası yani 5000 küsürü cep telefonu kullanmak suretiyle "emre iteatsizlikte ısrar" suçudur. Bizzat yargıtaya gittim ve oradaki memurla gayet samimi bir muhabbetle sordum, öğrendimki temyiz hiçbir fayda etmiyor kardeşim, temyiz sadece süreni 6 ay kadar uzatır. Aklında bulunsun ben temyiz feragat dilekçesi yazdım ve yattım.
kendine uygun bir zaman bul hemen gir yat..
gelelim içerdeki duruma; ben açıkcezaevinde yattım, ne yalan söleyim ilk başları çok sıkıldım ama muhabbet bi yer :) çeşitli birimler var, mutfak, araç kademe, tekstil, çamaşırhane, ziyaret kabul, vs... buralarda 16 gün takılıcan iş yükü hafif üniversitedeki Yurtkurdan daha rahattım valla :). Sen insanlara saygılı olduğun sürece kimse sana hiçbirşey yapmıyor üstüne üstlük dışardaki saygıdeğer beyefendilerden dahada saygılı içerdeki mahkumlar. Zaten açı9k cezaevlerine öle uslanmamış tipleri geçirmiyolar... rahat ol. hafta sonları açık görüş yani arada cam olmaksızın nezih bir ortamda ailenle sevdiklerinle görşebilirsin. üstüne üstlük pazar günleri cezaevinin dışına çıkan bir araçla marketten alışweriş imkanı... daha ne olsun... bizim ceza kamp misali
gel gelelim neden bu kadar uzun yazdım... çok güzel bir işim vardı, sevgili bölük komutanıma durumumu anlattım, yinede tutanağımı yazıp yolladı, işyerim hiçbir şekilde rapor senelik izin kabul etmedi, bende özel sebeplerden İSTİFA ettim. Bilmem kendiside rahat uyurmu ama işimi kaybettiğim için psikolojim baya bozuldu, kendi oğlu ot içer ama askerine ceza verir böyle bir bölük komutanımız vardı... herneyse... şu anda bi nebze olsun o bekleme psikolojimi atlatıp bu lanetten kurtulduğum için gerginliğim biraz azaldı...
Sincan cezaevinin avrupada pilot bölge seçilmiş olması sebebi ile çok yabancı gözlemci var kardeşim hollandalılar, almanlar vs... , şu an mahkumlara çok iyi bakıyorlar... yemekler 3 çeşit; balık, şinitzel bile yedim vaktin varsa hemen gir bitir... askersen sivili bekle temyize ver... askeri cezaevlerine ayarsız erleri koyuyorlar çok hoş olmadığını duydum gerçi bana yinede farketmez
sen ve senin gibi kardeşlerime şimdiden geçmiş olsun... Daha adil bir Türkiye diliyorum. İyi akşamlar...
Cep telefonu yasağı elektronik istihbarata karşı koymak için alınmış bir önlem. Yoksa personel, içeridekileri dışarıya aktarır diye değil. Bu yönden mantıklı.
Fakat sırf cep kullandı diye askerliği bitmiş bir adamı hapse atmak ağır olmuş.
Cezanın hafifletilmesi lazım.
Bu suçtan ceza alanlar cezaları infaz edilmedi ise TCK nın değişen 251 nci maddesi uyarınca dilekçe ile cezayı veren mahkemeye başvursunlar.Ceza yatmama şansları var.
yld19sm Askeri yargıtay emre itaatsizlik cezasını onayan karaı gönderdi 1 ay önce. Yakında çağrılırım başsavcılıktan. Bu aşamada bana önerin nedir? Tck 251. maddeyle konunun alakasını açarmısın? Bu diğer bir başlıkta tartışılan 231. maddemi yoksa?
İnfaz için çağırsalar bile bu imkandan yararlanabilirsiniz.Mahkeme vereceğiniz dilekçe ile durumunuzu inceleyecek ve hükmün açıklanmasının ertelenmesine(infazın durdurulmasına ) veya infazın devamına karar verecek.Tanınmış bir hak ve şans mutlaka bir dilekçe ile başvurun.1 mart 2008 den sonra suç işleyenler ise geçmiş olsun. TCK 231 in uygulanmasını engelleyici hüküm Askeri Ceza Kanununa girdi.
Benim nişanlım 21 Nisan 2008'de cep telefonu kullanma suçundan yakalndı konuyla ilgili bilgi ararken bu siteyi buldum.Dava henüz açılmadı ama evraklar hazırlanıyo mahkeme süreci ne zaman başlar?Terhisine de 1 aydan az bi süre var.Mahkeme bu sürede sonuçlanır mı temyize giderse kararın beraatle sonuçlanma ihtimali nedir bilgi verirseniz çok sevinirim.
Nişanlınızın suçu sabit görülürse 16 gün infaz süreli ceza alacaktır. Ceza tarihiniz göz önüne alındığında ise kurtulma şansı görülmüyor.
Bu tedbire çevrilemeyen ve ertelenmeyen suçlardan kabul edildiğinden olanaksız. Terhisine bir ay kaldığına göre terhis sonrasına kalması çok yüksek bir ihtimaldir.
merhaba ben ahmet edirnede askerim cep telefonumu kendi elimle komutanıma teslim ettim. ve mahkemeye verildim savunmama ise evimizde hırsızlık olduğu haberiyle memelekete izin alıp gitmiştim ailemin başında bekledim ve bunun için geri döndüğümde ailemle annem babam ikisi bir arada başka yanlarında kimse olmadığı için sık sık görüşme haberleşmek zorunluluğu hissettim ve bu olay telefonu yaklaşık 1 hafta kullandım. 8 mayısta mahkemeye çıkacağım ve ceza alırmıyım. 2 .si dediklerine göre yeni yasa çıkmış ceza veriliyor ama zaman olarak veriliyor tekrar bir suçun dahi olursa iki kat deniliyor. amam benim daha önceden üste fiiilen taarruz suçum var 38 cezamı geliboluda çektim. askerliğim daha fazla uzasın istemiyorum bir öneri yol lütfen yardımcı olun.?
Merabalar
Ben askerligimin bitmesine 2ay kala cep telefonu yakalattım 23.05.2008 de teskeremi aldım. Daha sonra mahkeme emre itaatsizlikte ısrar suçundan 25gün hapis cezası vermiş. 3gün öncede bana tebliğ edildi.Acaba temyiz yoluna başvursam bana bi artısı yada eksisi olurmu.Bazı forumlarda 25gün cezanın 3/2sini yani 16gününü yatıyor yazıyor acaba bu doğrumu lütfen bilgisi olan arkadaşların acele cevap verebilirlermi çünkü temyiz yoluna başvurmak için sadece 3gün kaldı hiç birşey bilmiyorum çok madur durumdayım.
Cevaplara şimdiden teşekkür ederim...
Suçunuz sabitse temyiz size sadece zaman kazandırır karar değişmez. Sırf askeri suç olduğundan tedbire çevrilemez ertelenemez. Caza infaz kanununa göre 16 gündür.
İnfaz savcılığı yetkilidr bu durumda karakollar değil. bağlı bulunduğunuz yer adli kurumuna gidiniz evrakla infaz savcılığında tam durumu zamanı ve yeri tespit edersiniz.
Bu işlerden hiç anlamamda; istanbul-güngörende oturuyorum bakırköy adli sarayı var ordaki infaz savcıgınamı yoksa askeri mahkemelerin infaz savcılıgınamı.?
Deminki cevapların için çok teşekkür ederim arkadaşım çok sıkıntıdaydım ve hiçbirşey bilmiyordum çok teşekkür ederim
İlamınızla birlikte bakırköyde ki infaz savcılığına başvurunuz. İnfazı belirli bir süre erteleyebilirsiniz. Ailenize yakın yarı açık bir ceza evi bulun .
Çok teşekkür ederim...
Merhaba , ben de emre itaatsizlikte ısrar sucundan 25 gün hapis cezası aldım.suç tarihim 1 mart öncesi.30 nisanda karar tarihi.ben de teskeremi aldım şu anda.karardan hemen sonra bir askeri avukata danışarak, temyiz dilekçesi yazdırdım.dilekçede CMK 231/5 den yararlanmak istiyorum diye belirttim.daha önce herhangi bi sabıkam yok.şimdi bir kamu kurumunu kazandım, ve bu olay beni etkiler mi acaba? sabıka kaydımda herhangi bir şey görünür mü? sicil yada arşiv kaydında.5 mayısta temyiz ettim, elime cevabı tahminen ne zaman ulasır acaba ? şu an gidip savcılıktan temiz kagıdı alsam, orda herhangi bir ibare görünür mü? şimdiden teşekkürler...
Cevap verecek kimse yok mu?
2007 eylulde terhis oldum arkadaslar. 1 mart 2008 tarihinden önce askerde cep telefonu yakalatınca mahkeme ne gibi sonuclanma ihtimalı var..11 ay sonra durusma kagıdım geldi ve mahkemeye cıkıcam..ne yapmam gerekır?
Benim soruma kimse cevap vermedi ama zaten o zamana kadar benim davamla ilgili yargıtaydan cevap geldi.Ben riski gözel alıp, savcılıktan sicil temiz kagıdı aldım ve sicilim temiz cıktı.cuma günü ise askeri yargıtaydan 25 günlük cezamın BOZULDUGUNA dair bir cagrı tebligatı geldi.suc tarihim 1 marttan önceydi ve askeri yargıtay hükmün acıklanmasının geri bırakakılmamasını hukuka aykırı olduguna karar verdi.Belki senin için aydınlatıcı olur kuzkukuzu12.
Gelen yazıda hükmün BOZULMASINA ve görüş için ilgili daireye gönderilecğeine dair bir şeyler yazıyordu.Benim şimdi acaba ne yapmam gerekir?
Kuzukuzu12 , ben hukukcu değilim ama yardımcı olmak adına yazıyorum bunları. senin yapacagın tek şey var.hakime sucu kabul ettiğini ve CMK 231/5 den yararlanmak istediğini söyle.suc tarihinde zaten 1 mart 2008 den önce ise , ve herhangi bir sabıkan yoksa cezan ertelenir büyük ihtimalle...
sayın yldsm19 ,
Bana gelen yazıda hükmün BOZULMASINA ve görüş için ilgili daireye gönderilecğeine dair bir şeyler yazıyordu.Benim şimdi acaba ne yapmam gerekir?
ya benimde bi askeri cezam var bende sivilde 11 ay yattım askerdede parca parca 72 dün ceza yattım 21 gün izn tecavüzünden askerliğim uzadı ve şimdi bi ceptelefonu da ekelndi ama alan komutanla kankaydık ve elimde beraber cekildimiz resimler bile var içki içerken ünüformalı bi şeklde bunlar alehimde delil olarak kullansam cezam düşermii
Arkadaşlar, Emre itaatsizlikte ısrar suçu ile ilgili konumuzun her bir satırını okudum. Fakat hiç kimse cep telefonu yakalatmanın "emre itaatsizlikte ısrar" suçu mu yoksa "emre itaatsizlik" suçu mu olduğunu sorgulanmamış. Bu çok önemli bir nokta. Zira emre itaatsizlik suçunda sadece disiplin cezası verilebiliyor ve terhis olduktan sonra da uygulanamıyor. Ayrıca bir eylemin emre itaatsizlikte ısrar suçunu oluşturması için tekrar etmiş olması, birden fazla emrin yerine getirilmemiş olması gerekmiyor mu. Bu husus aydınlatılabilirse bir çok mağdur arkadaşın faydasına olur diye düşünüyorum...