-
Re: Sigaraya ağır ceza geliyor
Sigara paketinde ceset!!!
İnsanları sigaradan vazgeçirmek için çarpıcı bir yöntem denenecek. Sigara paketlerinin üzerine koca koca harflerle yazılan uyarı yazıları etkili olmayınca daha ’çarpıcı’ bir yöntem denenecek
İngiltere Sağlık Bakanlığı, sigara paketlerinin üzerine koca koca harflerle yazılan uyarı yazıları etkili olmayınca daha ’çarpıcı’ bir yöntem denemekte karar kıldı.
İngiliz Sağlık Bakanlığı yeni yöntem olarak, sigara paketlerinin üzerine ölü insan fotoğraflarının basılmasına karar verdi.
İngiltere Sağlık Bakanı Alan Johnson, yeni paketlerin amacını “insanları şok edip sigarayı bırakmaya teşvik etmek” olarak açıkladı. Johnson, “Bazıları belki abartılı bulabilir ama halk sağlığı açısından böyle bir uyarı gerekli” diye konuştu.
http://www.haber34.net/guncel-saglik...nde-ceset.html
.....................................
İnsanları anlamak mümkün değil?
Hem zararlı içecekleri üretir, hem " Sağlığa Zararlıdır" diye üzerine not geçer, hem de üretmeye devam eder.
Gerçekten de Sayın commodore1tr'nin dediği kadar var insanoğlu...
Bu ne işkence anlayamadım gitti... :eek:
Şimdi de paketlerin üzerine ölmüş insan resmi koyacaklarmış. İnsanlar artık bu görüntüye de alışır ve sanırım duygu denen hissten eser kalmayacaktır!
:rolleyes:
-
Ben bir çözüm yolu buldum!
İstediğiniz kadar içebilirsiniz, yasağı kaldırdım , nasıl ama? hatta hiç elinizden eksik etmeyininiz, biri bitince diğerini yakın, o bitince diğerini, o bitince öbürünü, o bitince diğerini vee bir paket bitince diğer pakete aynen devam, derken....
-
Derken derken, sabah oldu erken...
-
Ne sabahı Emrahcım, derken sonsuz bir uyku, sonsuz bir karanlık... :)
Güzel çözüm sayın deniz02, böylelikle sigara içen kimse kalmayacak, dolayısıyla toplumumuzda sigara içenlerin oranı düşecek, sigara içmeyenler de rahat nefes alacaklar... :p
-
Alıntı:
Av.Onur Tunga rumuzlu üyeden alıntı
"Benim için yanıp tutuşan bir o var" der bir dostum sigara için...
bir tane de söz, ben ekleyeyim, müsadenizle;
"tek dostum; i... ve sigaram, çoktan o da bırakırdı, olmasa idi param" :)
(meçhul)
cevap yazanların işaret ettiği bir konuya parmak basar isem,
sigaraya zam olduğunda sigarayı bırakınların;
hâyli fazla olduğu inkâr edilemez.
"tek dal sigara" satış yasağı; kesinlikle iyi işlemeli, (gençliği caydırıcı olur)
sigaranın da pahalı bir zevk olmasını uygun buluyorum.
-
Bir tiryaki olarak benim önerim, sigara almaya gidildiğinde bakkala, konut bildiriminde yer alan aile fertlerinin sayısı kadar ceset torbası alındığına dair fatura ibraz edilmesi, ibraz edilemezse, sigara satılmamasıdır.
Nasıl ama...:)
-
Eline diline Gülüne sağlık...Bence ceza yerine...
Alkol ve tütün mamülleri fiatı üçe katlansın Birisi devlete Birisi zarar görenlere biriside tedavi giderleri fonalarına..
Tiryakiler ayrıca yıllık beyannemeli tiryakilik vergisi ödemeli...
(Çevreye zarar verme vergisi)
Yalnız kesinlikle yabancı siğara ve alkol ihracatı yasaklansın..Yerli Tek tip siğara ve alkol üretimi olsun..
Yalnız Tiryakiler bana kızmasın Bende bir tiryaki olmama rağmen yazdım...
"Vatandaşlık dokunulmazlık hakkı" saklı tutuyorum tabi....
Size birde tartışma sorusu..
Alkolmü sağlığa daha zararlı yoksa siğaramı.. Buyurun bakalım...
Birde Fıkra...
Temel bir gün kahvede çay içerken Dursun gelir yanına oturur hoş beş sohbet derken Bir sinek Dursunun anlına konar..Temel hemen Dursuna bağırır Ula Dursun alnında sinek var da..Dursunda Ula Vursana oni diye bağırır temele..
Temelde çeker tabancayı Dursunun alnındaki sineği vurur tabi dursunda cansız gitmiştir..Temeli Mahkemeye çıkarırlar..
Hakim sorar Temele; Arkadaşını Neden vurdun..
Hakim bey ben Dursunu vurmadımki sineği vurdum der..
Hakim Temele sorar; Peki arkadaşın niye öldü...
Temelde Cevaplar..Hakim Bey ben sineği vurunca sinekte yanlışlıkla benim yerime Dursunu vurdu der..
-
Sigara yasağının genişletilmesini öngören kanun tasarısı komisyondan geçti..
TBMM Adalet Komisyonunda, geçen dönemden kadük kaldığı için yenilenen ve sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi aynen benimsendi.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün hazırladığı, "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun"da değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi, İçtüzük hükümlerine göre tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra kabul edildi.
Teklife göre, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un adı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" olarak değiştirildi.
Kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içme yasağı getirildi.
Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Sigara yasağı bulunan binalarda, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan araçlarda tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.
Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak.
Teklif, statlarda sigara içilmesine sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında da olacak.
Tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı yapılması sağlanacak.
Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak.
Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.
Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak.
Tütün ürünleri, yetkili satıcı olan yerlerin dışında; otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi elektronik ortamlarda satılamayacak, satış amacıyla kargo yoluyla taşınamayacak.
Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıklar çevreye atılmayacak.
Teklife göre, tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar; salonlarda asgari 10 santimetrelik puntolarla, toplu taşım araçlarında 3 santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK) ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan her kategoride televizyon ve radyolar, ayda en az 60 dakika tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı, eğitici yayın yapacak.
Tedbir almayan özel işletmelerin sorumlularına, mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ürünlerini bedelsiz olarak hediye vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin YTL'den 250 bin YTL'ye kadar cezaya çarptırılabilecek.
Tütün ürünlerini 18 yaşından küçüklere satan veya tüketimlerine sunanlara, TCK'nın uyuşturucu madde kullananlara ilişkin maddesi uygulanacak. Bu kişilere, "Sağlık için tehlike oluşturabilecek maddeleri çocuklara" verdikleri gerekçesiyle 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
18 yaşından küçükleri, sigara üretimi veya pazarlamasında istihdam edenlere, mahalli mülki amir tarafından, her bir kişiyle ilgili olarak 1000 YTL idari para cezası verilebilecek.
Sakız, şeker, çerez, oyuncağa benzer şeklinde tütün ürünü üretenlere, 20 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar ceza verilecek.
Tütün ürünlerinin yasaklandığı alanlarda yasal uyarı yazılarını asmayanlar, 1000 YTL ile cezalandırılacak.
Sigara paketleri üzerinde uyarıcı yazı bulunmayan ürün üreten firmalara, bu ürünlerin piyasa değerleri kadar ceza verilecek.
Kanuna aykırı davrananlara verilen idari para cezalarından tahsil edilen miktarın yüzde 50 oranındaki kısmı, para cezasına karar veren kurumun harcamalarında kullanılmak üzere kuruma veya ilgili bakanlık bütçesine, yüzde 10'u Sağlık Bakanlığı, yüzde 10'u Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerine aktarılacak.
www.haber3.com
-
Yoğun bir yılı geride bırakan Meclis, yeni yıla sigara yasağını genişleten düzenlemeyle giriyor.
TBMM Genel Kurulu, yılbaşı tatili nedeniyle, bu hafta 2 Ocak Çarşamba ve 3 Ocak Perşembe günleri çalışacak. Genel Kurulda, 2 Ocak Çarşamba günü, görüşlemesine geçen hafta başlanan ve 1. maddesi kabul edilen Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan yasa teklifine, 2. madde üzerinden devam edilecek.
Sigara kapsamını genişleten 12 maddelik teklif, kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında, ayrıca taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içilmemesini öngörüyor.
Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Sigara yasağı bulunan binalarda, birden çok sayıda kişinin istihdam edildiği çalışma alanlarında, lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan demir yolu ve deniz yolu araçlarında tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.
Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak.
Statlarda da sigara içilmesine sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında da olacak.
Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.
Tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı yapılması sağlanacak.
Milliyet
-
"Sigarayı" bırak "Ev" al...
iryakilerin günde ortalama bir paket sigara içtikleri kabul edildiğinde her yıl 6.5 milyar dolar ödedikleri, sigarayı bırakmaları halinde ise 20 yılda ev ve araba sahibi olabilecekleri bildirildi.
IQS Sigara Bıraktırma Merkezi Adana Bölge Müdürü Güner Serintürk, yaptığı açıklamada, sigarının sağlığa zararlarının yanı sıra maddi zararlarının da çok büyük olduğunu söyledi.
Serintürk, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 17 milyondan fazla tiryakinin bulunduğunu ve tiryakilerin her gün bir paket sigara bitirdiği düşünüldüğünde her yıl 6.5 milyar doların duman olduğunu belirtti. Tüketilen çoğu sigaranın yabancı marka olmasından dolayı duman olan paranın büyük çoğunluğunun yurtdışına gittiğine dikkatçeken Serintük, "Sigaranın sebep olduğu hastalıklara harcanan paralar ve sigara nedeniyle oluşan yangınlar sonucu meydana gelen maddi kayıp yıllık 30 milyar doların üstündedir. Tüm yangınların yüzde 46'sı da sigara nedeniyle çıkmaktadır. Sadece sigara nedeniyle çıkan yangınlar sonucu yıllık kaybımız 25 milyar dolardır. Bu parayla yılda 5 binden fazla tam teşekküllü hastane, 10 binden fazla modern okul yapılabilmektedir" dedi.
Günde 1 paket sigara içen bir kişinin 20 yılda 1 ev parası veya bir araba parasını ya da bir çocuğunun üniversite sonuna kadarki eğitim giderlerini havaya savurduğunu ifade eden Serintürk, "Günde ortalama sigaraya 5 YTL veren bir kişi ayda 150 YTL, yılda bin 800 YTL parayı sigara yoluyla duman etmektedir. Bir karı kocanın sigara içtiğini düşündüğümüzde ailenin milli serveti duman olup gidiyor. Oysa karı koca sigarayı bırakması halinde 10 yılda ev 10 yılda da araba alması mümkün. Bu sadece sigarayaverilen paranın biriktirilmesiyle yapılacak bir yatırım" diye konuştu.
Tiryakilerin sigarayı içmeye devam etmeleri durumunda hem sağlıklarından hem de paralarından olmaya devam edeceğini söyleyen Serintürk, şunları kaydetti:
"Gelin 2008 yılında sigarayı bırakın, Bu hem kesenize hem sağlığınıza faydalı olacaktır. Buz Türk Kalp Vakfı'nın da desteklediği IQS yöntemiyle Adana'da 500'den fazla kişinin sigarayı bırakmasını sağladık. Başarı oranının yüzde 90 olduğu bu yöntemde bırakamadığınız takdirde para iadesi yapılmaktadır."
İnternetHaber
-
Günlük ortalama yarım paketin üstünde sigara içiyorum.Bir paketi bitiremiyorum ama bitirmeyede çalıştığım günler oluyor neyazık ki.Gelen zamlar beni ne kadar etkiler, nekadar tetikler şimdilik bir fikrim yok.Ama şu bir gerçek bırakmak için zam olayını bahane edip bırakamam heralde.Bazen her nekadar ben bu sigarayı bırakacağım dediğim günler ve dönemler olsada, bırakma eğilimine bir türlü giremiyorum.Tüm bunlar ile beraber sağlık sorunlarınıda düşünmüyor değilim.Fakat kanser müptelasınında sadece sigara içenlerde meydana geldiğinide düşünmüyorum.Ölüm nedeni kanser olup hayatında hiç sigara kullanmamış bir çok insana rastladım.Ölüm sebeplerinide gecerek, sigara içiyormuydu acaba diye özellikle soruyorum.Kendimce bir teselli bulmaya çalışıyorum aslında, ne o beni bırakabiliyor nede ben onu.İlerleyen dönemlerde bırakmak dileğiyle artık
-
Sağlık Bakanlığı, nikotin içeren 'elektronik sigara'nın bağımlılık yapma riskinin fazla olması nedeniyle yasaklandığını açıkladı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ürünün toplatılabileceğini bildirdi
ELEKTRONİK sigaralar, Sağlık Bakanlığı'nca yasaklandı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da bu ürünlerin piyasadan toplatılmasına karar verilebileceğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma, dolayısıyla bağımlılık yapma riskinin fazla ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu'nca yasaklanmasına karar verilmiştir" denildi.
SAĞLIK Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, CNN Türk'e yaptığı açıklamada ürünün kalp-damar hastalıkları, hamilelikte düşük ve erken doğum gibi sorunlara neden olabildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan ise "Bunlar böcek zehri olarak ülkeye girişi olan ürünler. Halbuki bunlar sigara mücadelesi ile ilgili bir ilaç ya da araç hükmünde ise Bakanlık'ın kontrolü dahilinde girmesi gerekiyor" diye konuştu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı açıklamasında da konunun incelendiği belirtildi.
Milliyet
-
-
Alıntı:
Av.Onur Tunga rumuzlu üyeden alıntı
Peki, tek sorun sigara mı? Egzozundan dumanlar çıkan araçlar konusunda aynı yaklaşımı görebiliyor muyuz? Bu araçlar trafikten men ediliyor da biz mi farkında değiliz?
.
Sn Tunga,yere çöp atan, tüküren birisini uyarıdıgınızda o adam da aynı şöyleri size söylese fikriniz ne olur? Bu yasaklara bir yerden ve taviz verilmeden baslanması gerekir.
Ben de çok uzun yıllardır bir sigara tiryakisiyim, ne yazık ki utana sıkala içiyorum artık. Özellikle küçük çocukların oldugu yerde içmemeye calısıyorum. Sanırım her tiryakinin, içmeyenlere karşı özür borcu var. Niçin? Çevreyi kirlettiğimiz, ülke ekonomisine zarar verdiğimiz, ileride kanser olunca devletten alacağımız sağlık giderleri, sigara molası için çaldıgımız iş gücü ve yüzlerce pasif içici yarattıgımız için...
Saygılar.
-
Alıntı:
deniz02 rumuzlu üyeden alıntı
Sağlık Bakanlığı, nikotin içeren 'elektronik sigara'nın bağımlılık yapma riskinin fazla olması nedeniyle yasaklandığını açıkladı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ürünün toplatılabileceğini bildirdi]
Madem yasaklayacaktınız, izin vermeseydiniz diye soran yok mu anlamadım... Daha önce de yıllardır ülkemizde satılan bir zayıflama ilacı çok büyük zararları oldugu gerekçesiyle yasaklanmıstı. Tuhaf bir ülke...
-
Sigarayı yasaklayan kanun onaylandı
18 Ocak 2008
ANKA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sigara içme yasağı kapsamını genişleten “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u onayladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 5727 sayılı "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
KANUN NELER GETİRİYOR
Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”a göre, kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel,spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek.
Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. 18 yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek.
Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ürünlerini bedelsiz olarak hediye vermeleri, indirimli satmaları, eşantiyon, promosyon veya yardım olarak dağıtmaları, ilan vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin YTL'den 250 bin YTL'ye kadar cezaya çarptırılabilecek. Ele geçirilecek tütün ürünlerinin kamuya geçirilmesine mahalli mülki amir tarafından karar verilecek.
Görsel yayın yoluyla film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklamı yapılması halinde; yerel yayın yapanlara 1000 YTL ile 5 bin YTL, bölgesel yayın yapanlara 5 bin YTL ile 10 bin YTL, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin YTL ile 100 bin YTL idari para cezası verilecek.
Hürriyet
-
Çok merak ediyorum, içinizde bu yasayı layıkıyla uygulanacağına inanan bir tane arkadaş varmı?
-
Vay be..
Şu millete bakın..
Savaş meydanlarında destanlar yazan millet dumandan korkar olmuş;)
-
abiler korkutamazsınız beni.
öyle paketlerin üzerine "ölürsün" felan yazmakla da iflah olmam;)
-
sigara genç yaşta ölümlere neden olurmuş.. peh..
ben 44'e girdim. orta yaş sayılır. bana ne genç ölümlerden;)
bana dokunmaz;)
-
Kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un yarın yürürlüğe girecek hükümlerine göre, kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Yasa ve konuya açıklık getirmek üzere yayımlanan Başbakanlık genelgesine göre, yarından itibaren tütün ve tütün mamülleri her yerde tüketilemeyecek.
Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorlar dahil, her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan, birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanları ve taksiler dahil, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu tolu taşım araçlarında tütün ürünleri tüketilmeyecek. Bu alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi için tahsis edilmiş alanlar varsa, bunlar kaldırılacak.
Sabit veya seyyar bir tavanı ya da çatısı (çadır, güneşlik v.b) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup, yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler kapalı alan olarak değerlendirilecek. Bu alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi önlenecek.
Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında, şehirler arası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu
alanlar, toplam kapalı alanın yüzde 10’unu geçemeyecek.
Gemilerde güvertede sigara içilebilecek alan da toplam alanın yüzde 10’unu aşamayacak.
Dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil, ilk ve orta öğretim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanlarıyla birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketilmeyecek.
SİGARA İÇİLEBİLECEK YERLER TECRİT EDİLECEK
Tütün ve mamüllerinin kullanılabileceği yerler yarından itibaren sınırlı olacak ve diğer alanlardan ayrılacak. Tütün tüketilmesine mahsus alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun, havalandırma tertibatıyla donatılmış, tavanı, kapı
ve pencereleri dışında 4 tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak.
Alanların kapıları, yangın talimatları da dahil olmak üzere, mevcut diğer düzenlemelere de uygun, mekanik kapanan kapılar şeklinde olacak.
Alanların duvarlarında tütün ürünleri kullanımının zararlarını anlatan sağlık uyarıları, görülebilir yerlere asılmış olacak ve kapılarında tütün ürünlerinin tüketimine mahsus alan olduğunu belirtir uyarı yazıları bulunacak. Bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.
TİRYAKİLER, AYNI KATLARDA KONAKLAYACAK
Kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi mümkün olmayan ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, hava alanı, otogar, spor ve eğlence tesisi, alışveriş merkezi gibi yerlerin içinde olup, tütün ürünlerinin tüketilmesine müsaade edilmeyen alanlardan tecrit edilmemiş ve hava
geçişi engellenmemiş şekilde faaliyet gösteren lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek.
Otelcilik hizmeti verilen işletmelerin, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalarında standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak. Tahsis edilen bu odaların, mümkün olduğunda aynı kat, koridor gibi müstakil ve tecrit edilebilir ayrı
bölümlerde yer almasını sağlanacak.
Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde, bu alanlar, toplam seyir alanının yüzde 50’sini geçmeyecek. Buralar, ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecek.
ÇOCUKLAR İSTİHDAM EDİLEMEYECEK
Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. 18 yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek.
Tütün ürünleri, paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek satılamayacak. Bu düzenlemeyle de özellikle okul çevrelerinde taneyle satış yapılarak gençlerin sigaraya başlamasının önüne geçilmesini hedefliyor.
Tütün ürünleri, yetkili satıcı olan yerlerin dışında; otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi elektronik ortamlarda satılamayacak, satış amacıyla kargo yoluyla taşınamayacak.
Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıklar çevreye atılmayacak.
Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa sunulamayacak. Tütün ürünleri satış belgesi olmaksızın ve satış belgesinde belirtilen yerin dışında satış yapılamayacak.
Her türlü sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünler, tütün ürünlerine benzeyecek veya markasını çağrıştıracak şekilde üretilemeyecek, dağıtılamayacak ve satılamayacak.
REKLAM VE TANITIM YAPILAMAYACAK
Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek.
Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne suretle olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak sponsorluk yapamayacak.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların isimleri, amblemleri veya ürünlerinin marka ya da işaretleri veya bunları çağrıştıracak alametleri kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşınamayacak.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait araçlarda bu ürünlere ilişkin markaların tanınmasını sağlayacak bir uygulamaya gidilemeyecek.
Firmalar her ne amaçla olursa olsun tütün ürünlerini bayilere veya tüketicilere teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtamayacak.
Tütün ürünlerinin ismi, logo veya amblemleri kullanılarak bildirim yapılamayacak, basın yayın organlarına ilan verilemeyecek.
Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.
Ancak, tarihi belge niteliğindeki görüntüler için bu yasak geçerli olmayacak.
ZORUNLU YAYIN
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan her kategoride televizyon ve radyolar, ayda en az 90 dakika tütün ürünleri alışkanlığının zararları konusunda uyarıcı, eğitici yayın yapacak. Bu yayınların 30 dakikası 17.00-22.00 saatleri arasında yapılacak ve yayınların kopyaları her ay düzenli olarak RTÜK’e teslim edilecek.
Bu saatler dışında yapılan yayınlar, aylık 90 dakikalık süreye dahil edilmeyecek. Bu süreler RTÜK tarafından denetlenecek. Bu programlar, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, RTÜK, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, bilimsel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanacak veya hazırlattırılacak.
KONTROLÜN SAĞLANMASI
Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar; salonlarda asgari 10 santimetrelik puntolarla, toplu taşım araçlarında 3 santimetrelik puntolarla herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak. Ayrıca, tütün ürünlerinin tüketilmesine tahsis edilen alanlarda, tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan sağlık uyarıları herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak.
Tütün ürünlerinin satışının serbest olduğu yerlere en az 5 santimetrelik puntolarla, beyaz zemin üzerine büyük harfler ve siyah yazı rengi ile “Yasal Uyarı: 18 yaşını doldurmayanlara sigara ve diğer tütün ürünleri satılamaz; satanlar hakkında yasal işlem yapılır” ibaresi yazılarak, rahatlıkla görülebilen ve okunabilen yerlere asılacak.
Türkiye’de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri paketlerinin üzerine, en geniş iki yüzünden, bir yüzüne toplam alanın yüzde 40’ından, diğer yüzüne yüzde 30’undan az olmamak üzere özel çerçeve içinde tütün ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.
Uyarı yazıları, birden fazla paketi bir arada bulunduran tütün ürünleri kutuları üzerine de aynı şekilde yazılacak. Uyarı mesajları resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek.
Uyarı mesajlarını taşımayan tütün ürünleri ithal edilemeyecek veya satışa çıkarılamayacak.
Tütün ürünlerinin paketlerinde ve etiketlerinde, bu ürünlerin özellikleri, sağlığa etkileri, tehlikeleri veya emisyonları ile ilgili yanlış ve eksik bilgi verilemeyecek, aldatıcı tanımlama, marka, renk, figür veya işaret kullanılamayacak.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ürün, üretim, pazarlama ve diğer aktivitelerle ilgili her türlü bilgiyi istenildiği takdirde 15 gün içinde Sağlık Bakanlığına ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumuna verecek.
CEZALAR
Tütün yasağı olan açık ve kapalı alanlarla spor, kültür, sanat ve eğlence yerlerinde sigara içenlere para cezası ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlilerince verilecek.
Kabahatin özel hukuk kişileri tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından uygulanacak.
Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.
Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek.
Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ürünlerini bedelsiz olarak hediye vermeleri, indirimli satmaları, eşantiyon, promosyon veya yardım olarak dağıtmaları, ilan vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin YTL’den 250 bin YTL’ye kadar cezaya çarptırılabilecek. Ele geçirilecek tütün ürünlerinin kamuya geçirilmesine mahalli mülki amir tarafından karar verilecek.
LOKANTA, KAHVEHANE VE KAFETERYALARDA YASAK 2009’DA
Görsel yayın yoluyla film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklamı yapılması halinde; yerel yayın yapanlara bin YTL ile 5 bin YTL, bölgesel yayın yapanlara 5 bin YTL ile 10 bin YTL, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin YTL ile 100 bin YTL idari para cezası verilecek.
Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerini satanlara, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında genel kolluk tarafından 1000 YTL ceza kesilebilecek.
Lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerler için yasaklar ise 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe girecek.
NTV
-
-
Yasak diye birşey YOK
Kanunlar lafzı ve ruhuyla bir bütündür...,
Ben şu sigara konusundaki yasal mevzuat metnini okudum,,,okudum..., anladığm şu;
yasak filan yok,,, bundan böyle parasıyla!!! Bu yani....
Kanun böyle diyor,,,
-
Ya sigarayı bırak ya da koltuğunu
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, 19 Temmuz 2009’da restoran, kahve, kafeterya gibi işyerlerinde başlayacak sigara yasağı konusunda geri adım atılmayacağına dair tavrını yayımladığı mesajla perçinledi.
Akdağ, sağlık müdürlerine "Ya sigarayı bırak ya makamı" resti çekti. Akdağ, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki yönetici kadrolarına ’sigara içenleri atamama’, mevcutların da durumlarını gözden geçirme kararı aldı. Bakanın bu mesajlarını, Basın Müşaviri Mine Tuncel, İzmir’deki bir toplantıda katılanlara aktardı.
www.hurriyet.com.tr
-
Sağlık bakanlığı "ayrımcılık"iddiasıyla açılan pek çok davayla muhatap olacak demek ki.
-
"Sigaraya ağır ceza geliyor"
Geldi de ne oldu sanki..
Eskiden bir şimdi iki içmeye başladılar billah!
-
Cevap: Sigaraya ağır ceza geliyor
Özel yetkili savcıların odasına sigara baskını
DİYARBAKIR İl Tütün Kontrol Kurulu denetim ekibi, Diyarbakır Adliyesi’ne askın düzenleyerek aralarında özel yetkili savcılar ile Baro Odası’nın da bulunduğu birçok odada denetim yaptı. Yapılan denetim sonunda sigara içene rastlanmazken, savcılara ait bazı odalarda küllük kontrollerinde sigara içildiğine dair tutanak tutuldu.
İl Tütün Kontrol Kurulu denetim ekibi Diyarbakır Adliyesi’nde, aralarında özel yetkili savcıların odasının da bulunduğu çok sayıda oda ve Diyarbakır Barosu’nda tütün ürünü kullanılıp kullanılmadığını denetledi. İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekipleri Koordinatörü Hüseyin Memiş ve üyeler, adliye girişindeki PTT merkezinden başlayarak sigara ve diğer tütün ürünü tüketilip tüketilmediğini kontrol etti. Üst katlardaki memur ve savcıların odalarına da çatkapı yaparak giren ekip, odalarda sigara içene rastlamadı ancak yapılan küllük kontrollerinde sigara içildiğine dair tutanak tuttu.
Diyarbakır Barosu’ndaki avukat bekleme odası ve çay ocağında da denetim yapılırken denetime şaşıran avukatlar ekip üyelerine teşekkür etti. Avukat Atilla Öncü, kanunun uygulanmasında bir gevşeme sözkonusu olduğunu ancak yapılan uygulamadan mutlu olduklarını belirtti. Öncü, “Son zamanlarda uygulamada bir geriye gidiş var gibi. Kanun var ama uygulamayı yapacak insanlar yok. Ancak özellikle bölgemizde bir sıkıntı var. Denetimin eşit standartlarda yapılması ve uygulamanın her yerde eşit yapılması lazım. Denetimleri tabii ki olumlu buluyoruz. Ekibe çalışmalarında başarılar dileriz, işlerinin zor olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Denetim Ekipleri Koordinatörü Hüseyin Memiş, bütün kamu kuruluşlarını denetleme yetkisine sahip olduklarını ve bugün de adliyede çalışma yaptıklarını kaydetti. Memiş, “Şimdiye kadar 110 kurumu denetledik ve bunlardan 15’inde ihlal saptandı” dedi.
Adliye denetimi sırasında pek çok yerde ihlal saptayarak tutanak tuttuklarını ifade eden Memiş tutanaklarla ilgili gerekli idari işlem yapılacağını söyledi. Hakim ve savcılara kabahatler kanunu kapsamında ceza kesilemediğini, bu konuda sadece tutanak tutacaklarını anlatan Memiş, şunları kaydetti:
“Hakim ve savcılara Kabahatler Kanunu dışında başka disiplin hükümleri uygulanıyorsa bu konuda bilgi sahibi değilim. Belki bağlı oldukları kurumun prosedürleri uygulanabilir. Bugün sadece tespit tutanağı tutuyoruz. Onun dışında idari yaptırım karar tutanağını kurumun yetkilendirdiği personel yapıyor. Biz sadece sigara içilmiş olduğunu tespit ettik ve tespit tutanağını tuttuk. Eğer sigara içen görseydik kurumun yetkilendirdiği personel tarafından idari yaptırım karar tutanağı tutacaktık.”
http://haber.gazetevatan.com/Ozel_ye...87677/1/Gundem
-
Eski Türk filmlerinde doğumhanenin kapısında ağzında sigara ile bekleyen baba adaylarını gösterirlerdi. Şimdi hastanede sigara içilebileceğini en koyu tiryaki bile düşünemez herhalde.
Sonra şehirlerarası otobüsleri hatırlayın. Kimse yanındakini düşünmeden yakardı sigarasını. Şimdi nasıl katlanmışız o işkenceye diyoruz.
Bu toplumsal bir ilerlemedir. Yakında kapalı herhangi bir yerde sigara içmek bize garip gelecek, yasak olsa da olmasa da içmeyeceğiz. En azından gelişmeye açık olanlar.
Not: 3 günde 1 paket gibi az da olsa ben de sigara içiyorum
-
Alıntı:
deniz02 rumuzlu üyeden alıntı
http://www.kenthaber.com/Resimler/20...5/00139227.jpg
Türkiye'de sigara tüketimini en aza indirmek isteyen Başbakan Erdoğan, sigara yasağını genişleten kanunun ön sıraya çekilmesi talimatını verdi.
TBMM Sağlık, Aile ve Çevre Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ün hazırladığı kanun teklifi, Başbakanın talimatı üzerine yeni yılda yürürlüğe girecek. İşte tiryakileri çok ilgilendiren kanunun getirdikleri: Kapalı alanların yanı sıra stadyum, cami ve hastane bahçesi gibi açık alanlar ile taksi ve resmi araçlarda sigara içmek yasaklanacak. Her türlü kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, spor ve sosyal amaçlı kulüpler ve dernekler, lokaller, lokanta, fuar, alışveriş merkezi, düğün salonları, kongre, toplantı ve konferans salonları, kafeler, internet kafeler, elektronik oyun merkezleri gibi çok sayıda kişinin girebileceği işyerlerinin ve binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Eğlence yerlerinde sigara içilmesine mahsus yerler oluşturulacak. Stadlarda sigara içilen tribün uygulaması başlayacak. Polis ve askerler, üniformalı olarak kamuya açık alanlarda tütün ürünlerini içemeyecek. Okul yakınlarındaki bakkal ve marketlerde yaygın olarak yapılan tek sigara satışına da ağır para cezası getiriyor. Açılmış paketten tek sigara satan işletme, 5 bin YTL ceza alacak. Televizyondaki her türlü programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde, açık hava ya da kapalı mekanda yapılan sahne gösterilerinde, rol gereği de olsa tütün ve tütün ürünleri kullanılamayacak ve görüntülerine yer verilemeyecek. Bu görüntüler diğer ülkelerden yapılan yayınları da kapsayacak. RTÜK, bu yasağa uymayan televizyon kanallarına 100 bin YTL'ye kadar para cezası verebilecek. Ticari işletmelerde sigara yasağına ilişkin hükümleri uygulamayan işletme sahibi, 500 YTL ile 10 bin YTL arasında para cezasına çarptırılacak. Kamu binalarında sigara yasağına uymayan kişiye para cezası uygulanacak. O kişi, o kurumda görevli memur ise ceza iki kat artırılacak. Kanunun uygulanmasını denetlemeyen o kurumun yetkili kamu görevlisi 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılanacak. Televizyon kanalları, ayda en az 90 dakika ve 08.00-22.00 saatleri arasında, tütün mamüllerinin zararlarına ilişkin bilgilendirici yayın yapmak zorunda olacak.
ARAÇLARDAKİ LOGOLAR SİLİNECEK
İlköğretim ders kitaplarına, sigaranın zararları konusunda bilgiler konulacak. Sigara yasağına uymayanlara kesilen idari para cezalarının yarısı sigara ile mücadele için hazırlanan Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları programlarına aktarılacak. Sigara firmaları, gazetelere, fiyat değişikliğine ilişkin de olsa, resim veya logolu ilan veremeyecek. Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalara ait araçlarda bu ürünlere ilişkin markaların veya firmaların tanınmasını sağlayacak yazı veya logo kullanılamayacak. Firmalar, ayrıca kanun kapsamına giren sigara teşhirini önlemeye yönelik faaliyetlerine yapıkları harcamaları vergi indiriminden düşemeyecek.
http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haber...er_193167.aspx
Sigaraya ağır ceza geliyor
Keşke hiç sigara üretilmese
-
En ağır ceza :)
Bu kampanya isyan ettirdi
Sigara karşıtı kampanyada kullanılan 'seksi' afişler Fransa'yı karıştırdı.
'Sigara içmek köleliktir' temalı afişlerde genç kadın ve erkekler 'sigara'yı sembolize eden erkeğe oral seks yaparmış gibi gösteriliyor.
Penis yerine ağızlarında sigara tutan genç tiryakilere, ‘Sigaranın kölesi olmayın’ deniyor. Feminist grupların ‘şiddet’ içerdiği gerekçesiyle yasaklanmasını istediği afişin çocukları korumak için de sokaklardan kaldırılması talep ediliyor.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/13931486.asp?gid=229
-
Kardeşim üretimini yasaklasınlarda kurtulalım şu meretten,%100 sağlığa zararlıdır diye üretmesinler.
-
RTÜK, 16 Şubat’ta gerçekleştirdiği Üst Kurul toplantısında, DIGITURK’e toplam 250 bin TL sigara cezası kesti.
DIGITURK’ün üç kanalı, yayınladığı toplam 5 filmde 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunundaki yasak uyarınca “Televizyonlarda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamaz, görüntülerine yer verilemez” hükmüne aykırı olduğu gerekçesiyle para cezası aldı.
-MAHKEME KARARI UFUK AÇACAK-
Öte yandan RTÜK bir süre önce de “Mafya üyeleri sigara içiyor” diye, Tenten çizgi filmi için TV8’e para cezası vermişti. Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi ise, 4207 sayılı sigara kanunu çıkmadan önce çekilen filmlerde “Bu yasağın uygulanamayacağına” hükmetti.
Karar kesinleştiği taktirde, 26 Kasım 1996 tarihinden önce çekilen film ve kliplerdeki sigara içilen sahneler artık kapatılmayacak. Bu karar özellikle eski Yeşilçam filmleri ile, dünya klasikleri arasına giren eski filmleri etkileyecek.
Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi, RTÜK’ün uyguladığı 50 bin liralık sigara cezaları nedeniyle yapılan bir itirazı değerlendirmiş ve Tütün mamulleri yasası gereği, film ve kliplerde sigara içilen sahnelerin ekrana getirilmemesi ve “Mozaik ya da buzlanma” yöntemiyle kapatılmasının öngörüldüğünü hatırlatmıştı.
Ancak yasanın 26 Kasım 1996 tarihinde yürürlüğe girdiği ve bu tarihten önce çekilen filmlerdeki sigara sahnelerini bağlamayacağı kararına varıldı. RTÜK ise bu karara itiraz etti. Dosya itiraz üzerine Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay yerel mahkemenin kararını onayladığı taktirde, 1996 öncesi çekilen filmlerdeki sigara içilen sahneler kapatılmayacak.
RTÜK üyesi Hülya Alp, sigara cezası ile ilgili kararlara yazdığı muhalefet şerhlerinde “Mahkemenin verdiği karar, kurum itirazından dolayı kesinleşmemiş olmakla birlikte, 4207 Sayılı kanunun ilgili hükümlerinin TV programlarının niteliklerine bağlı olarak nasıl farklı şekilde yorumlanabileceği hususunda ufuk açacaktır” dedi.
http://haber.mynet.com/detay/guncel/...-cezasi/499926
-
Sigara tiryakisi olmama rağmen bu yasağı sonuna kadar savunuyorum. Önceden cafe filan gittiğimiz de insanlar 1 adet çay içer 5 adette sigara içerdi her yer duman altı olurdu. Sigara içenler bile rahatsız oluyordu dumandan. şimdi ise cafelere giriyorsun içeride temiz bi hava göz gözü görüyor. Sigara içmek istiyen ise 5 dakika dışarı çıkıp sigarasını içip tekrar içeri giriyor. Bence herkes bu durumdan memnun olmalı...
-
Sigara yasağı Polonya'da
Polonya'da kamuya açık yerlerde sigara yasağı yürürlüğe girdi.
Varşova- Polonya'da yurttaşlık haklarını sınırlayacağı gerekçesiyle tartışmalara neden sigara yasağı, bugünden itibaren kamuya açık mekanlarda uygulanmaya başlandı. Yasak, tek bir salonu bulunan restoran ve oyun salonlarında da uygulanacak.
Yasağı ihlal edenler 500 ziloti (yaklaşık 240 TL) para cezasına çarptırılacak.
15 Kasım 2010
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=191458
-
bencede herkes evinde içsin