Re: 5510 Sos.Sig.G.Sağ.Sig. K. ile gelen değişiklikler
şubat 2002 tarihi itibari ile topluluk sigortası kaydım baro tarafından ssk ya bildirilmiş. ancak benim maalesef ki bu konuda hiç bir bilgim olmamıştı. bildirilen tarihte bir hukuk bürosunda çalışmaya başladım. deneme süresi hariç 3 ay çalıştıktan sonra işten ayrıldım. 3 aylık sigorta pirimim işverenimce yatırılmış(topluluk sigortası değil).
daha sonra kendi büromu açtım fakat işlerim hiç iyi gitmediği için zararla kapatmak zorunda kaldım.
daha sonra bir kamu kurumunu kazandım. şuan çalışmaya devam ediyorum ve emekli sandığına bağlıyım.
birkaç ay önce barodan arayıp topluluk sigortası kaydımın olduğu ve pirimlerimi ödemem gerektiği söylendi. tabi bende şok etkisi yarttı bu durum.
sigortayı aradığımda hiç pirim ödemem olmadığı için borcumu hesaplayamayacaklarını ama tahmini olaak 15.000 ytl civarı borç çıkacağı söylendi.
benim şuan bu borcu ödeme gücüm olmadığı gibi hiç haberim dahi olmamıştı bu topluluk sigortası olayından. çünkü avukatlık mesleğini özelde yürütmedim. stajımı yaptıktan sonra baro kaydım yapılır yapılmaz topluluk sigorta kaydımda baro tarafından yapılmış. kazandığım para olmayınca yatırabileceğim pirim de olmadı.
şuan çıkmazdayım ve ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. zaten emekli sandığına bağlıyım şuan. topluluk sigortasında biriken bu borç için ne yapabilirim ki. bu borçlanmanın iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu olabilirmi?
yardımcı olabilirmisiniz acaba?
teşekkürler
Sn: d_derin,
1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve 506 sayılı SSK'na göre, Baro levhasına kaydolduktan sonra, başka bir işyerinde ücretle çalışan avukat değilseniz, zorunlu olarak topluluk sigortasına tabi olursunuz. Bildireceğiniz prime esas kazanç tutarına göre, zorunlu topluluk sigortasına tabi olduğunuz süreye karşılık gelen borç tutarınız belirlenir.
Topluluk sigortasına tabi olduğunuz süre için tahakkuk edecek borcu da ödemek zorundasınız. Önerim, SSK takibe geçmeden önce, durumunuz müsait olduğunda, zorunlu topluluk sigortası yönünden eksik kalan işlemlerinizi Baro ve SSK'dan öğrenerek, tamamlayıp, borcunuzu da ödemenizdir.
Öte yandan, emeklilik aşamasına geldinizde, bu borcun, boşa ödenen bir para olmadığını çok iyi anlayabileceğinizi sanıyorum.Selamlar...
selam ile;
yurt dışından emekli olmuş bir türk;türkiyede vergi mükellefi olmayı gerektirecek bir faaliyete başlarsa bağkura SGDP ödemekle mükellef midir?
saygılar.
SMMM Gürdal özdemir
Zonguldak
Sn: gurdal67,
Bu konudaki Bağkur uygulaması ilgili Kurumdan öğrenilebilir.
Benim bu konudaki görüşlerimi açıklamak gerekirse; Yurtdışından emekli olan kişinin Türkiye'de çalışması varsa ve kısmi aylık alıyorsa veya yurtdışı borçlanması yaparak, yaşlılık aylığı alıyorsa; vergi mükellefi olmayı gerektirecek, dolaysısyla Bağkur sigortalısı olmasını gerektirecek bir işe başladığında, SGDP ödeyerek emekli maaşını almaya devam edebileceğini;
ancak, Türkiye'de hiç bir sosyal güvenlik Kurumundan emekli maaşı almıyorsa, Bağkur sigoratalısı olarak prim ödemesi gerektiğini düşünüyorum.Selamlar..
sayın yyln, cevabınıza teşekkür ederim. fakat sormak istediğim birkaç şey var. topluluk siğortası kaydımın baroya asil olarak kaydım yapılır yapılmaz ssk ya bildirilmesi hatalı değil mi? zira baroya kayıt olduktan sonra çalışmadım ben. 5-6 ay kadar bir süre evde oturdum ve iş aradım.
daha sonra bir hukuk bürosunda çalıştım ve işverenim zaten sigortamı yatırıyordu. baronunda bilgisi vardı bu konuda.
daha sonra işten ayrılıp, kendi büromu açtım ve yaklaşık 2,5 sene açık tuttum büromu.
şu durumda benim büromu açtığım dönemler arasında ssk ya bildirimimin olması gerekmez mi. (yani 2,5 yıllık bir süre borçlanmış olacaktım.)
ben baroya asil olarak kayıt olduktan sonra hiç çalışmayıp evimde otursaydım da benim sigortalılığım işleyecekmiydi. bu yanlış değilmi.
şu halde bence baronun yaptığı hata. beni boşyere fazladan borçlandırmış durumda değiller mi. ayrıca şuan emekli sandığına bağlıyım siğortam var yani. bunu baroya sözlü olarak bildirdim ve topluluk sigortası kaydımın iptal edilmesini istedim. baronun bana verdiği cevap ise şu "önce eski borcunuzu ödeyin sonra bildiririz ve ilişiğinizi keseriz."
ama ben biriken bu parayı şuan ödeyemem. ve kaydım devam ettiği için de sürekli olarak prim borcu ve faizi ekleniyor.
baronun bu davranışından hiçbir şey anlamadım açıkçası.