Cevap: apartmanın çatısını kullanmak suçmudur?
amacına derken catı bahsedildiği gibi amacına uygun mu kullanılmış oluyor,ayrıca binaya verdiği agırlık da hesaba katılmalıdır.
Alıntı:
resitbey rumuzlu üyeden alıntı
ben odunumu kömürümü kendi çatım üzerinde muhafaza ediyorum ve kimseye zarar gelebilecek bir şekildeki bir yerde durmuyor.
Oysa kendinize ait bir çatınızın hiç olmadığını görmek istemiyorsunuz bence. :)
O kullandığınız çatıdaki o alan, aynı zamanda sizin dairenizin altında kalan 1-2-3. katlardaki dairelere de ait aynı zamanda , yanılıyormuyum?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Oysa kendinize ait bir çatınızın hiç olmadığını görmek istemiyorsunuz bence. :)
O kullandığınız çatıdaki o alan, aynı zamanda sizin dairenizin altında kalan 1-2-3. katlardaki dairelere de ait aynı zamanda , yanılıyormuyum?
Sn Kırcalı;
Sn. resitbey'in dediğini doğru kabul edersek; çatı altında oturanın ise, bodrumda üzerinde oturanındır. Orta katlar ne yapacak?
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Sn Kırcalı;
Sn. resitbey'in dediğini doğru kabul edersek; çatı altında oturanın ise, bodrumda üzerinde oturanındır. Orta katlar ne yapacak?
Ortak yerler üzerinde :
Madde 16 - Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.
Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.
Amacına ve özelliğine uygun olarak Arsa payınız oranında kullanabilirsiniz.
Misal ortak otoparka ben bahçe yapicam diyemezsiniz.
Özgülendiği amaç doğrultusunda kullanabilirsiniz.
Ózgülendiği amaç doğrultusunda,arsa payı oranında kullanım hakkı çerçevesinde;
otoparka bahce yapamayız ama, bahcenin kendi dairemiz önünde kalan kısmını kendi aracımız icin otopark olarak kullanabilirmiyiz sn hakkaniyetli?yada çatıda kendi dairemiz üzerindeki kısımda örneğin bir spor odası.veya dış cephede arsa payımız oranında bir kısmından geçen bir baca tesis ederek balkonumuza bir barbekü?
Kömürlük bireysel kararla çatıya özgülenebilir bir eklentimidir?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ózgülendiği amaç doğrultusunda,arsa payı oranında kullanım hakkı çerçevesinde;
otoparka bahce yapamayız ama, bahcenin kendi dairemiz önünde kalan kısmını kendi aracımız icin otopark olarak kullanabilirmiyiz sn hakkaniyetli?yada çatıda kendi dairemiz üzerindeki kısımda örneğin bir spor odası.veya dış cephede arsa payımız oranında bir kısmından geçen bir baca tesis ederek balkonumuza bir barbekü?
Kömürlük bireysel kararla çatıya özgülenebilir bir eklentimidir?
Ortak alanlara mimari projede olmayan sabit bir tesis yapılamaz.
Tüm maliklerin onayı ve belediyeden yeni mimari proje onayı gerekir.
Ortak alan kullanımı en fazla arsa payı oranındadır.
Yargıtay içtihatlarına göre Balkon ve dış duvar boyalarının farklı olması yada dış duvara klima cihazı takmak, balkona plastik pencere vs için ise kat maliklerinin % 80 inin yazılı onayı gerekir.
Ara duvarı yıkıp kullanım alanını genişletmek gayesi ile odaya dahil ederse belediye mimari projede değişiklik yapıldığı için eski hale getirme davası açabilir.
Lütfen yanlış anlamayın, konu geliştikçe aklımda oluşan sorulara doğru cevapları bulmaya çalışmaktayım sadece.
Alıntı:
resitbey rumuzlu üyeden alıntı
Bina 4 katlı her katta 3 daire var binanın 4. katında oturmaktayım ve binanın bahcesi kömürlüğü v.s yok sadece binanın çatısı ziftli kağıtla döşenmiş bir çatı sistemi vardır. binada kışlıkçı olarak bir tek ben oturmaktayım yaz ayları geldiğinde yazlıkçı misafirlerimiz yavaş yavaş geliyorlar ve sonrası komşuluk uyşmazlığından dolayı bir sürü tehtitler ve kavgalar cıkartırcasına bana catıyı boşaltmamı istiyor. çatıyı boşaltmamı isteyen misafir 3.katta oturuyor. yangına yönelik hiçbir söz konusu yoktur kapalı alan içerisinde muhafaza edilmektedir . ben odunumu kömürümü kendi çatım üzerinde muhafaza ediyorum ve kimseye zarar gelebilecek bir şekildeki bir yerde durmuyor. binanın catısına görüntü kirliliği adı verildiği için boşaltmamı isteniliyor ve kışın ise dairelerin 1.katlarına kadar su basıyor odun ve kömürlerimi tek muhafaza edebileceğim yer evimin kendi alanına düşen bölümüdür. ama farklı anlaşılmazlık olaylarından dolayı (kişisel) böylebir baskı altındayım.
Alıntı:
Hakkaniyetli rumuzlu üyeden alıntı
Bu konuda cevap verdim.
Amacına ve özelliğine uygun olarak Arsa payınız oranında kullanabilirsiniz.
Alıntı:
Hakkaniyetli rumuzlu üyeden alıntı
Ortak alanlara mimari projede olmayan sabit bir tesis yapılamaz.
Tüm maliklerin onayı ve belediyeden yeni mimari proje onayı gerekir.
Açıklamalrınızdan çıkardığım sonuca göre;
soru sahibi arkadaşın, ortak alan olan çatıya, kömürlük olarak kullanmakta olduğu kapalı alan ;
çatıya tesis edilmiş , diğer kat maliklerinin onayı olmayan bir eklenti değilmidir?
Çatı nın kömürlük olarak kullanılması, çatının amacına uygun kullanımı mıdır?
Konuyu bir başka örnekle netleştirmek istiyorum. Bir "sorun" var çünkü.
20 daireli bir binada maliklerin 19 tanesi kördür. Dolayısı ile merdiven otomatının çalışmasına ihtiyaçları yoktur.
Arızalı olduğundan çalışmayan otomat sistemi, arızalı olduğu halde tamir edilmemektedir.
Diğer malik kaderine razı mı olmalıdır?
Normalde bir dairenin ihtiyacı olan bir husus, biri hariç diğer tüm maliklerin özel durumları sebebi ile -verdiğim örnekteki gibi- ihtiyaç olarak görülmüyorsa yapacak bir şey yok mudur?
Bir dairede yaşayan insan, kış geldiğinde ısınmak için soba yakar. Bunun için de bir kömürlüğe ihtiyaç vardır. Eğer dairede yaşayanlar normal insanlar olsa, yapacak başka şey olmadığından çatıya her daire için bir kömürlük yapacaklar ve bunu kullanacaklardı. Başka alternatif yok çünkü.
Ama buradakiler, sayın üye müstesna daireyi depo olarak kullanmata, ikamet etmemektedir. Sadece yazları, sobaya ihtiyaç olmayan zamanda birkaç günlüğüne gelmektedir.
Bu yüzden de "ama biz zaten görmüyoruz, o halde neden otomat parası verelim ki" diyen kör malikten bir farkı var mıdır?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Konuyu bir başka örnekle netleştirmek istiyorum. Bir "sorun" var çünkü.
20 daireli bir binada maliklerin 19 tanesi kördür. Dolayısı ile merdiven otomatının çalışmasına ihtiyaçları yoktur.
Arızalı olduğundan çalışmayan otomat sistemi, arızalı olduğu halde tamir edilmemektedir.
Diğer malik kaderine razı mı olmalıdır?
Normalde bir dairenin ihtiyacı olan bir husus, biri hariç diğer tüm maliklerin özel durumları sebebi ile -verdiğim örnekteki gibi- ihtiyaç olarak görülmüyorsa yapacak bir şey yok mudur?
Bir dairede yaşayan insan, kış geldiğinde ısınmak için soba yakar. Bunun için de bir kömürlüğe ihtiyaç vardır. Eğer dairede yaşayanlar normal insanlar olsa, yapacak başka şey olmadığından çatıya her daire için bir kömürlük yapacaklar ve bunu kullanacaklardı. Başka alternatif yok çünkü.
Ama buradakiler, sayın üye müstesna daireyi depo olarak kullanmata, ikamet etmemektedir. Sadece yazları, sobaya ihtiyaç olmayan zamanda birkaç günlüğüne gelmektedir.
Bu yüzden de "ama biz zaten görmüyoruz, o halde neden otomat parası verelim ki" diyen kör malikten bir farkı var mıdır?
Bence özünde , konumuzdan farklı bir örnek vermişsiniz sn.eker.
Elbette , ortak gider olan otomatın tamirat giderlerini de paylaşmak zorundalar, yaptırmamakta ısrar olursa veya ödemeye yanaşmayan olursa da, ilgili kişi gerekli tamiratı yaptırıp, kendi payı dışında kalan kısım için tüm diğer ödeme borçlular adına yasal takibe başvurarak yaptığı zorunlu harcamayı tahsil edebilir. Öyle değil mi?
Benim sorumsa;
benim bir kömürlüğe ihtiyacım var diyen her daire sahibi kendi kararıyla çatı katına kömürlük tesis etme hakkına sahipmidir?
Ya da , bu şekilde bireysel olarak olduğu düşünülen hak ile yapılmış, diğer maliklerin rızası olmayan 1mt2 lik bir alan bile olsa, o kömürlük için daire sahipleri ne yapabilir?
Sorun şurada düğümleniyor:
Kömürlük, bir daire için olmazsa olmaz ihtiyaç mıdır?
- - - Updated - - -
Sorun şurada düğümleniyor:
Kömürlük, bir daire için olmazsa olmaz ihtiyaç mıdır?