Saklı pay hesaplanırken her taşınır- taşınmaz için ayrı yapılıyor zannediyorum..acaba malı olan mahkemeye başvurarak toptan bir değer
tesbiti yaptırıp bir evi ayıramaz mı ...dükkanı yada başka bir malı....?
Printable View
Saklı pay hesaplanırken her taşınır- taşınmaz için ayrı yapılıyor zannediyorum..acaba malı olan mahkemeye başvurarak toptan bir değer
tesbiti yaptırıp bir evi ayıramaz mı ...dükkanı yada başka bir malı....?
ben degilde 3 üncü şahıstan (fakat oglum alabilir )her halde ben evladıyım diye alırsam ozaman dava acılıp mahkeme bozabilir diyorsunuz anladıgım kadarıyla yani ben kendim 3 üncü şahıstan alsamda mahkeme zamanla bozabilir diyorsun bunu anladım
Kaba tabirle;
annenize ait suyu 40 dereden dolaştırsanız da, o su dönüp size akıyorsa, kardeşleriniz de o sudan içme haklarını dava açarak talep ettiklerinde alırlar.
arkadaşlar sayın: hukuki net üyeleri
aşağıda belirtmiş olduğum konulara bir cevap alamadım bu aşağıdaki konuyu aydınlatacak kimse yok mu
annem şu an 83 yaşında 1931 dogumlu oturdugum evin tapusunu bana vermek istiyor oglum şu evin tapısını al bak yarın öbürgün ben ölürüm yaşlıyım der bak bu sefer ablanın eniştelerin senden evi isterler evsiz kalırsın diyor ve şuan annemle beraber oturuyoruz o 1 inci katta ben 4 inci katta 2 dairesi var birini bana vermek istiyor peki ben kendi üstüme 1 daireyi alabilirmiyim veya ne şekilde alınabilir ilerde sorun olmaması icin
bütün mallar annemin 2 ev 1 dükkan olarak tapıları mevcut burda 1 evin tapusını bana vermek istiyor biz 5 kardeşiz 3 oglan 2 kız ve kızlar evli türkiyede yaşıyorlar 2 oğlan yurt dışında çalışıyorlar ve bende evliyim en küçükleri olarak annemle beraber olarak yaşıyoruz bu konuda ne gibi işlem yapabilirim kimileri derki x şahışlar 3-4-5 hatta 15 bile olsa ben üstüme x den alırsam bozulabilir derler.
ben degilde 3 üncü şahıstan (fakat oglum alabilirmi )her halde ben evladıyım diye alırsam ozaman dava acılıp mahkeme bozabilir diyorlar anladıgım kadarıyla yani ben kendim 3 üncü şahıstan alsamda mahkeme acılırsa zamanla bozabilir diyorlar bunu anladım bu bakımdan bende üstüme almıyorum herhalde
:)
Miras hukukunda saklı pay vardır. Yani yasal mirasçıların almaları gereken en düşük miras payı. Saklı pay, yasal miras payının yarısıdır. ( Bunu bir kenara yazın ve unutmayın lütfen)
2 ev 1 dükkan ve diğerleri ile birlikte toplam miras değeri diyelim ki 500.000tl ve sizler toplam 5 mirasçısınız. Yani her biriniz; kız -erkek-yurtiçinde-yurtdışında yaşayan, anneyle birlikte yaşayan veya anneyi son 40 yıldır hiç görmemiş olan... tüm çocuklar eşit miras payına sahiptir. ( Lütfen bunu da bir kenara yazın)
500.000/5= 100.000tl her birinizin miras hakkı olur. Saklı payı ise; 100.000/2 = 50.000tl dir. 50.000tl nin altında miras payı alan her miras hakkı sahibi, fazla alana dava açarak saklı payının teslimini isteme hakkını kullanabilir. Kullanırsa da alır. ( Bunu da yazalım bir kıyıya)
Şimdi gelelim başkaları üzerinden satışlarla , tekrar sizin üzerinize geçecek eve.
Anneniz oğlunuza değil, askerdeki onbaşınıza satmış gibi yapmış olsa, o onbaşı asker arkadaşınız eniştesine satsa, asker arkadaşınızın eniştesi de kendi asker arkadaşının eşinin köyündeki muhtara satsa, O muhtar gelip size satsa, saklı payından daha az pay alabilmiş olan herhangi bir kardeşiniz dava açtığında, ilk soracağı, BU EVİ ALABİLECEK MADDİ GÜZE SAHİP Mİ? sorusuna evet cevabınız yoksa , evet dediğinizde gerçekten akla yatkın bir bedel ödeyerek satın aldığınızı ıspatlayamazsanız....
O satışlar, satışa gelir.... BOZULABİLİR ;) Zor da olsa, uzun da sürse.... Bozmak isteyen, uğraşmak isteyen, sizinle eşit haklara sahip olan her miras hakkı sahibi, O satışı iptal ettiremese de, en az saklı payı kadar miras hakkının kendisine teslimini sağlayabilir.
anladımki başkasınada satışı yapsam ugraşırlarsa bozulabilir annemde bana derki gel o zaman noterden veya tapudan (ölünceye kadar bakma akdi )yapalım der bana veya torununa yapılabilir mi? akli dengesi yerinde beraber yaşıyoruz ozaman genede bozulabilirmi
- - - Updated - - -
[QUOTE=Erdoğan Kırcalı;455387]:)
Miras hukukunda saklı pay vardır. Yani yasal mirasçıların almaları gereken en düşük miras payı. Saklı pay, yasal miras payının yarısıdır. ( Bunu bir kenara yazın ve unutmayın lütfen)
2 ev 1 dükkan ve diğerleri ile birlikte toplam miras değeri diyelim ki 500.000tl ve sizler toplam 5 mirasçısınız. Yani her biriniz; kız -erkek-yurtiçinde-yurtdışında yaşayan, anneyle birlikte yaşayan veya anneyi son 40 yıldır hiç görmemiş olan... tüm çocuklar eşit miras payına sahiptir. ( Lütfen bunu da bir kenara yazın)
500.000/5= 100.000tl her birinizin miras hakkı olur. Saklı payı ise; 100.000/2 = 50.000tl dir. 50.000tl nin altında miras payı alan her miras hakkı sahibi, fazla alana dava açarak saklı payının teslimini isteme hakkını kullanabilir. Kullanırsa da alır. ( Bunu da yazalım bir kıyıya)
Şimdi gelelim başkaları üzerinden satışlarla , tekrar sizin üzerinize geçecek eve.
Anneniz oğlunuza değil, askerdeki onbaşınıza satmış gibi yapmış olsa, o onbaşı asker arkadaşınız eniştesine satsa, asker arkadaşınızın eniştesi de kendi asker arkadaşının eşinin köyündeki muhtara satsa, O muhtar gelip size satsa, saklı payından daha az pay alabilmiş olan herhangi bir kardeşiniz dava açtığında, ilk soracağı, BU EVİ ALABİLECEK MADDİ GÜZE SAHİP Mİ? sorusuna evet cevabınız yoksa , evet dediğinizde gerçekten akla yatkın bir bedel ödeyerek satın aldığınızı ıspatlayamazsanız....
O satışlar, satışa gelir.... BOZULABİLİR ;) Zor da olsa, uzun da sürse.... Bozmak isteyen, uğraşmak isteyen, sizinle eşit haklara sahip olan her miras hakkı sahibi, O satışı iptal ettiremese de, en az saklı payı kadar miras hakkının kendisine teslimini sağlayabilir.[/QUOTE
anladımki başkasınada satışı yapsam ugraşırlarsa bozulabilir annemde bana derki gel o zaman noterden veya tapudan (ölünceye kadar bakma akdi )yapalım der bana veya torununa yapılabilir mi? akli dengesi yerinde beraber yaşıyoruz ozaman genede bozulabilirmi