Cevap: İşe iade dabası hk.
Alıntı:
Crazy_Blood rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi arkadaşlar ücretleri sormamın nedeni malum işsizim artık, avukata falan ne kadar ücret verilir, kazanırsam bile ortalama ne kadar para çıkar cebimden, kaybedersem ortalama ne kadar çıkar onlar benim için çok önemli, bu mahkeme masrafları falan ne kadar tutar? Şimdi hakkımızı ararken davayı kaybedersek ödeyemeyeceğimiz bi borca giripte hem işimizi kaybedip hem de borç ödemeye çalışmayalım.
Örnek olması açısından; Ocak ayında açmış olduğum işe iade davasında avukata 3000 tl saydım, ayrıca bilirkişi tayin edilmesi durumunda bir de bilirkişiye verilmek üzere 550 tl verdim..harç, dosya masrafı, tanık ücreti, tebligat masrafı falan hepsi içinde...sistem değişmiş artık, tüm olası masraflar en başından alınıp adliye hesabında depo ediliyor, sanırım dava sonunda da ne kalmışsa depoda size iade ediliyor. Benim Temmuzda 3.duruşmam görülecek, hakim dosyayı bilirkişiye gönderdi, hakkında hayırlısı olsun kardeş
Alıntı:
Neyse benim asıl amacım bu şirkete insanların emekleriyle oyuncak gibi oynayamayacağını, orada çalışan insanların onların kölesi olmadığını hatırlatmak, eğer ben bu davayı kazanırsam şirket işçi çıkartırken biraz daha dikkatli düşünür ve haksız yere işten çıkarılan diğer insanlar da haklarını aramaya başlarlar.
:) Güzel düşünceler elbette bunlar, ama inanın zaten o şirket yetkilileri de bu dediklerinizi çok iyi biliyorlar :) Diğer çalışanlar da, eğer teslim edilmemiş bir hakları varsa, haklarını arayabileceklerini / alabileceklerini çok iyi biliyorlar zaten:)
Vereceğiniz ders, geçmişte aldıkları derslerden farklı bir etki yaratmayacaktır işveren üzerinde. ( üzgünüm ama hep öyle oldu-oluyor-bu düzenlemelerle olmaya da devam edecek) O nedenle ders vermek gibi ulvi düşüncelerden bir an önce sıyrılıp, kendi sorununuzla -haklarınızla ilgili gerekenleri yapma düşüncesini sorgulayın derim.
Durum itibariyle; ihbar tazminatı almaya hak kazanıyorsunuz, haksız fesih nedeniyle işe iade davası açma hakkınız var.
- her ne olursa olsun, işe iademi isteyeceğim ve işe almazsa da tazminatımı ve diğer kazanabilecek olduğum izin hakkı kıdem tazminatı haklarımın da ücretlerini alacağım( 3-4 yıl sürse bile ) derseniz, işe iade davanızı açın vakit geçirmeden, veya
- ihbar tazminatınızın ödenmesini bekleyin, tazminatınızı alın ve yolunuza devam edin. ( ihbar tazminatı ödemesi için, 30 günlük işe iade davası açma süresinin dolmasını da bekleyebilir firma-davayı açarsanız vermemek yoluna gitmek için)
Karar sizin,
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
:) Güzel düşünceler elbette bunlar, ama inanın zaten o şirket yetkilileri de bu dediklerinizi çok iyi biliyorlar :) Diğer çalışanlar da, eğer teslim edilmemiş bir hakları varsa, haklarını arayabileceklerini / alabileceklerini çok iyi biliyorlar zaten:)
Vereceğiniz ders, geçmişte aldıkları derslerden farklı bir etki yaratmayacaktır işveren üzerinde. ( üzgünüm ama hep öyle oldu-oluyor-bu düzenlemelerle olmaya da devam edecek) O nedenle ders vermek gibi ulvi düşüncelerden bir an önce sıyrılıp, kendi sorununuzla -haklarınızla ilgili gerekenleri yapma düşüncesini sorgulayın derim.
Durum itibariyle; ihbar tazminatı almaya hak kazanıyorsunuz, haksız fesih nedeniyle işe iade davası açma hakkınız var.
- her ne olursa olsun, işe iademi isteyeceğim ve işe almazsa da tazminatımı ve diğer kazanabilecek olduğum izin hakkı kıdem tazminatı haklarımın da ücretlerini alacağım( 3-4 yıl sürse bile ) derseniz, işe iade davanızı açın vakit geçirmeden, veya
- ihbar tazminatınızın ödenmesini bekleyin, tazminatınızı alın ve yolunuza devam edin. ( ihbar tazminatı ödemesi için, 30 günlük işe iade davası açma süresinin dolmasını da bekleyebilir firma-davayı açarsanız vermemek yoluna gitmek için)
Karar sizin,
Anlaşıldığı üzere,10 aylık çalışmanın karşılığı Avukata vekalet ücretine belki denk gelecek,bir nevi işveren işçiye ders vermiş gibi algılıyorum.
Olayın birde diğer boyutu var.Çıkmanıza işveren dolaylı yolu var.Sizi gözden çıkaranın hiç bir yaptırım ile karşı karşıya kalmamış olması.Şirket politikası çıkarılacak işçiyi dinlememesi derdinizi anlatamamanıza sebep.
Alıntı:
( ihbar tazminatı ödemesi için, 30 günlük işe iade davası açma süresinin dolmasını da bekleyebilir firma-davayı açarsanız vermemek yoluna gitmek için)
Karar sizin,
Şimdi benim anladıklarım;
Davayı kazanırsam (işveren işe geri almayı kabul etmezse) hakettiklerim;
- ihbar tazminatı
- dava bitinceye kadarki sürece boşta geçen 4 aya kadar olan maaş ve ssk primi
- dava bitinceye kadar 1 yılı doldurmuş olacağım için kıdem tazminatı
- dava bitinceye kadar boşta geçen süre için yol + yemek + yıllık izin ücretleri
- işveren geri işe almayı kabul etmediği için en az 4 en çok 8 aylık maaşım kadar tazminat
Davayı kazanırsam (işveren işe geri almayı kabul ederse) hakettiklerim;
- ihbar tazminatı hakkım olmayacak işe devam ettiğim için
- dava bitinceye kadar boşta geçen süre için yol + yemek + yıllık izin ücretleri + boşta geçen süredeki sigortam yatacak.
- işime aynı maaşla devam edebileceğim
doğru mudur?
ayrıca davayı kaybedersem ihbar tazminatı hakkım elimden gidiyor mu? yoksa gene de o ihbar tazminatını ödemek zorunda mu şirket?
Alıntı:
Şimdi benim anladıklarım;
Davayı kazanırsam (işveren işe geri almayı kabul etmezse) hakettiklerim;
- ihbar tazminatı
Davayı kazanırsanız işinize iade hakkı kazanmış olacaksınız, yani fesih geçersiz sayılacak, olmayan fesih için ihbar tazmiantı da olmayacak haliyle, yani bu hakkı kazanmış olmayacaksınız işe iade davasını kazandığınızda.
Alıntı:
- dava bitinceye kadarki sürece boşta geçen 4 aya kadar olan maaş ve ssk primi
Evet, ssk primleri kuruma ödenecek işveren tarafından.
Alıntı:
- dava bitinceye kadar 1 yılı doldurmuş olacağım için kıdem tazminatı
Kıdem tazminatına hak kazandıracak kadar çalışma süresine ulaşmış olacaksınız.
Alıntı:
- dava bitinceye kadar boşta geçen süre için yol + yemek + yıllık izin ücretleri
Yol-yemek ücretlerine hak kazanmayacaksınız.
Alıntı:
- işveren geri işe almayı kabul etmediği için en az 4 en çok 8 aylık maaşım kadar tazminat
Alma hakkını kazanacaksınız.
Alıntı:
Davayı kazanırsam (işveren işe geri almayı kabul ederse) hakettiklerim;
- ihbar tazminatı hakkım olmayacak işe devam ettiğim için
- dava bitinceye kadar boşta geçen süre için yol + yemek + yıllık izin ücretleri + boşta geçen süredeki sigortam yatacak.
- işime aynı maaşla devam edebileceğim
doğru mudur?
Evet, işe iade alınmanız durumunda izin hakkına kavuşursunuz, kullanılmayan izinlerin ücreti çalışma devam ederken ödenmez.
Alıntı:
ayrıca davayı kaybedersem ihbar tazminatı hakkım elimden gidiyor mu? yoksa gene de o ihbar tazminatını ödemek zorunda mu şirket?
Evet, ihbar tazminatı hakkınız devam eder, eğer mahkemede fesih sebebi derhal fesih işlemi için haklı sebep kabul edilmezse
Alıntı:
[SIZE=4]İşe iade sonrası işveren işe almaz ve tazminatlarınızı, izin ücretinizi ödemezse, bu alacaklarınız için tekrar iş mahkemesinde alacak davası açmanız gerekecektir.
Sn. Kırcalı; işverenin işe almayacağı belli olduktan sonra zaman aşımı bakımından ne kadar bir sürede alacak davası açılmalıdır? Kıdem tazminatında 10 yıl, diğer alacaklarda 5 yıl olduğuna göre, işçi işe iade davası sonrasında da 5. yıl dolmak üzereyken dava açabilir mi?
Yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim, aklımdaki soruların tamamına yakınına cevap aldım, tekrar tekrar teşekkür ederim ilgi ve alakanız için.
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Kırcalı; işverenin işe almayacağı belli olduktan sonra zaman aşımı bakımından ne kadar bir sürede alacak davası açılmalıdır? Kıdem tazminatında 10 yıl, diğer alacaklarda 5 yıl olduğuna göre, işçi işe iade davası sonrasında da 5. yıl dolmak üzereyken dava açabilir mi?
:) Kolayını sormuşsunuz sorunun, elbette zaman aşımına uğramadan önceki süreçte hak kazanılan alacaklar için dava açılabilir.
( zaman aşımı ne zamandan hesaplanır derseniz, o konuda çok net yorum yapamıyorum ;) )
Herkes soru sormuş Erdoğan Bey cevaplamış. Ben de aslını tam bilmediğim bir şeyi sormak isterim:
İşveren işten çıkardı; kendi hesabınca İÇERİDEKİ MAAŞIMI, bir miktar kıdem ve ihbar tazminatı ile bir miktar "kullanılmamış izin" parasını banka hesabıma yatırdı.
Ancak ben işe iade davası açmak istiyorum.
Bu paraları örneğin dava 2 sene sürse, 2 sene boyunca bankadan çekemeyeceğim ve bankada mı kalacak? ya da nasıl olacak? Bu iki sene içinde işe giremeyecek miyim? ne yiyip ne içeceğim?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Herkes soru sormuş Erdoğan Bey cevaplamış. Ben de aslını tam bilmediğim bir şeyi sormak isterim:
İşveren işten çıkardı; kendi hesabınca İÇERİDEKİ MAAŞIMI, bir miktar kıdem ve ihbar tazminatı ile bir miktar "kullanılmamış izin" parasını banka hesabıma yatırdı.
Ancak ben işe iade davası açmak istiyorum.
Bu paraları örneğin dava 2 sene sürse, 2 sene boyunca bankadan çekemeyeceğim ve bankada mı kalacak? ya da nasıl olacak? Bu iki sene içinde işe giremeyecek miyim? ne yiyip ne içeceğim?
Yani, artık buna ben cevap vermeyeyim mi diyorsunuz sn.şenoleker :)
Sizce nasıl olacak ?