Cevap: Facebook'da telefon numaramın kimliği belirsiz kişilerce yayınlanması
Aynı şekilde msn konusunda da sıkıntılar var örneğin microsoft un gönderdiği "ip" adresi doğrumudur. Bunlar adli mercilere açıkmıdır. Microsoft da çalışan birisi "rastgele bir ip" vermesini önleyecek bir sistem varmıdır? Bu veriler tübitak veri imzalama sistemi ile imzalanmaktamıdır.
Burada bir çok kişi "ip" adresini kanıt olarak kabül etmiş yazılarında onlarca şekilde "ip" adresinin kanıt olmayacağını açıklayabilirim. Hukukçularımız çok iddalı konuşmamalılar ip adresleri konusunda. En basitinden herhangi bir banka veya herhangi bir şirketin doğru "ip" adresini verdiğini kim nasıl kanıtlar. Bu verilerin sonradan değiştirilmediği kesinmidir?. Bu veriler dijital olarak imzalanmışmıdır. (Kesinlikle imzalanmamış bir veri kanıt sayılamaz) Bu iş için tübitak yazılım geliştirmiştir. Verisign ve benzeri firmalarında benzer ürünleri var.
"Bu suçu işleyen, microsoftta çalışıyor; o kişi kendi ip adresini silerek rastgele bir ip numarası yazmış, bu ip numarası da bana aittir" iddiasında bulunulabilir.
Bu da mişcrosoftun loglarının doğrulunun ispatlanmasını gerektirir.
Dediğiniz gibi zaman damgalı bir imzaya sahip logları yoksa ispatlanamaz.
Sırf meraktan dolayı bu yolları geçip, adli makamları oyalamakta çok saçma değilmi. Ya ailendir ya arkadaş çevrendir. 7 yabancının senin numaranı aleme yayması ne kadar mantık içidir anlamıyorum.. Sayın arkadaşlar biraz yüksekten uçmuş, ince çizgilerin ötesine gidip gelmişler ve mesajlarını fantezi ile süslemişler okuduğum kadarı ile..
Sanal alem olmasaydı eğer, suç yüzdesi ne kadar düşerdi merak ediyorum. Eskiden sadece telefon sapıklığı vardı, şimdi aşırı derecede psikopata bağlamış internet kullanıcıları, teşhirciler, klavye delikanlısı, sanal gün göstermeler ve bunların tepkisi olarakta gerçek dünyada ziyan olmuş a4 kağıtları ve boşa harcanan zaman.. Feysbuk insanın hayatında su ve ekmekle yan yana gidebiliyorsa, söylenecek son söz çoktan mezarına girmiştir.