? ? ? ? ?
Printable View
? ? ? ? ?
Soruma cevap alamamışım. Hukuksal açıdan Noter in, Adalet Bakanlığı nın, İçişleri Bakanlığı nın bir sorumluluğu yok mudur var mıdır?
Miras bırakan annemim (özde halam) yaşadığı sürece arzusu olan beni evlat edinme isteği yerine getirilmediği için kaybolan haklarımız ne olacak? Bir gecede değişen yasanın uygulamasını yapan merciler yaptıkları yanlışı bana mı ödetecekler. Hukuk bu mudur?
İÇişleri bakanlığının dolayısı ile nüfus idaresinin görevi usulüne göre düzenlenmiş evlat edinme işleminin aile kütüklerine tescilidir.evlat edinmeye ilişkin evraklar nüfus idaresine intikalinde evlat edinme işleminin gerçekleşmediği anlaşılmış ve durum tarafınıza bildirilmiştir.
Sn. taus715 cevapladığınız için teşekkür ederim.
Evlat işleminin gerçekleşmediği demek yanlış olmaz mı? Çünkü gerçekleştirilmiş bir işlem var. Eski Medeni Kanun hükümlerine göre yapılmış olan evlatlık işleminde hiçbir eksik, hata yok, fakat Yeni Medeni Kanun yürürlükte olduğu için aslında Noter in yapmaması gereken Sulh Hukuk mahkemesinden alınmış, kesinleşmiş evlat edinmeye izin mahkeme kararıne göre yapılmış bir evlat edinme sözleşmesi var.
Bu durumda İçişleri Bakanlığı kurtuldu.
Peki Noterler e genelge göndererek "kesinleşmiş mahkeme kararı varsa evlat edinme sözleşmesi yapabilirsiniz" diyen Adalet Bakanlığı'nın sorumluluğu yok mudur?
Bu davanın faturası bakalım kime çıkacak :) Gerçi devlet herzaman kendini kurtaracak formülü bulur. Muhtemelen faturanın bedelini, şuan ödemekte olduğum gibi ben ödeyeceğim. Ancak bu konunun hukuki yolla sonuna kadar gideceğim.
Kolay gelsin
T.Cumhuriyetinde hukuk her zaman böyle yavaş mıdır, yoksa bana mı öyle geliyor.
Yukarıda geçen konuyla ilgili 2002 yılında Danıştay da bir dava açtım, henüz sonuçlanmadı.
2005 yılında yerel mahkemede bir dava açtım müdahillerden biri tebligatı almadığı için 3. duruşmadır karar çıkmadı :) Ağlanacak halimize gülüyorum ancak.
Bir müdahil "herhangi bir muhtarda kaydı olmadığı için" tebligatı almazsa
(ki tebligatdan ve davadan haberi var) Türk Hukukuna göre kaç duruşma daha tebliğ edilmesi beklenir? Ya da ne yapılabilinir?
Eğer bir vekile danışın diyecekseniz söyleyeyim bir vekilim var. Duruşma tutanaklarını görseniz gülersiniz. Ya da Hukuk böyle işliyor da bana komik geliyor.
Sizce?
sayın mdk
hukuk sistemimizdeki aksaklıklar, bizlerin de şikayet ettiği çeşitli forumlarda tartışılıyor zaten. Ama 1994 yılında mahkemeden izn alıp 2002 yılına kadar beklerkensiz haklısınız da, 2005 yılında açtığınız dava sonuçlanmayınca adalet sistemi mi kötü oluyor.
Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz. Noterler de vatandaşa yol göstermek zorunda değil. Bu işi avukatlar yapıyor. Siz, bir avukata danışarak işlemlerini yaptırsaydınız, muhtemelen mağdur olmayacaktınız.
Maksadımız bağcıyı dövmek değil, bağdan üzüm yemektir.
2002 yılında işlemi tamamlamak için ne gibi işlem yapmamız gerektiğini başta mahkeme kararını almış olduğumuz mahkeme kalemi olmak üzere pekçok hukukçuya danışmıştım sayın Av. Ragıp Atay. Herkes de söz birliği etmişcesine bana gittiğimiz yolu önerdi. Dikkat ederseniz 2004 yılında bile konuyla ilgili ne yapmam gerekiyor diye soranlara eski medeni kanundaki ıygulamayı öneren hukukçular mevcut ne yazık ki!
Hatta 2003 yılında görevsizlik kararı verip aile mahkemesine gönderilmesi gereken evlat edinme ,davalarını karara bağlayan mahkemeler bile mevcutken, hukukçu olmayan bir vatandaşı aşağılamanzı anlayamadım!
Bir kusur ettikse affola.
.................................................. ..
?
sayın mdk,
sözümüz size değil. Hatta bu forumlarda gezindiyseniz, hukukçu olmak ile avukat olmanın farklı şeyler olduğunu da foruum tartışmalarında görmişsünüzdür. Ne yazık ki, kanunu bilmemek mazeret sayılmaz diye bir ilke var. Bu nedenle, kanun değişikliğini bilmeden yaptığınız işlemin geçersizliğinden doğan sonuçlara katlanmak zorundasınız.
Başka söze gerek var mıdır bilmiyorum. Söz çok da gırtlak dokuz boğum :) Çözüm ararken aba altından sopa görmeye dayanamıyorum :)
Size kolay gelsin....
Sayın mdk
amacımız ne sizi aşağılamak, ne de aba altından sopa göstermek. Ne yazık ki, hukuki durum bu. Gerek noterin gerekse, sizi yanlış yönlendiren mahkemenin bir sorumluluğu yok.
Avukat olmanın farkı burada zaten. Avukat, kanunu bilmek ve müvekkiline doğrusunu göstermek, bu yolda işlemin yapılmasını sağlamak zorunda. Onun için bir avukat vasıtasıyla evlat edinme işlemini yapmış olsaydınız, ne senelerce bekleyebilirdi, ne de sonında yanlış mercide,yanlış işlem yapabilirdi