Cevap: Eşimin çocuklarına annemden bana geçen mallar miras kalır mı?
Konu ile ilgili avukatla konuştum; bilgi aldım. Arzu eden olursa mail yoluyla yanıtlarım. Emeği geçen herkese teşekkürler...
öncelikle eşinizden boşanırsanız hiçbir şey kalmaz,
annenizden önce vefat ederseniz de kalmaz,
reddi miras yaparsanız yine birşey kalmaz (tabi kardeşiniz sizden önce vefat ederse ve siz de onun yasal mirasçısı iseniz bu durumda eşiniz hak sahibi olur)
eşinizden sonra vefat ederseniz yine birşey kalmaz
anneniz sağlığında kardeşinize vasiyet eder ve siz de itiraz etmezseniz yine kalmaz
mal kaçırmak için tapuda yapacağınız işlemler ise yapılan işlemin iptali ile sonuçlanabilir buna özellikle dikkat edin
yukarıda belirttiğim şartlardan biri dahi size uysa miras kalmaz
Sayın KESER,
Avukat ile yaptığım görüşmede,
iki farklı yol olduğunu; bunlardan ilkinin evin tanıdık/akraba olmayan (riskli oluyormuş) birisine yasal bir satış yoluyla annemin hesabına BANKA (bunun önemli olduğunu söyledi) havalesi ile paranın yatırılarak gerçekleşmesi,
diğerinin ise benim annemin vefatından sonra REDDİ MİRAS davası açabileceğim,
şeklinde açıklaması oldu.
Ancak, reddi miras çözümünün de vefattan sonra ilk üç ay içinde açılması gerektiğinin, herhangi bir nedenle gecikmesi, benim davayı takip ederken duruşma gününü kaçırabileceğim, vb. nedenlerle risk taşıdığını,
bu nedenlerle en sağlıklı çözümünün SATIŞ olduğunu belirtmişti.
Sizin öneriniz olan "annemin kardeşime tüm mirası bırakması ve buna da benim itiraz etmemem" şeklinde bir çözümden bahsetmedi. Sadece, annemin de reddi mirasta bulunabileceğini, bunu için de annemin haklı gerekçeleri olması gerektiğini (benim anneme bakmıyor olmam, ona hakaretlerde bulunmam gibi) söyledi ve bunu da önermedi.
Aslında gönlümüz, evin ve arsanın satışından yana değil; ancak avukatımızın en geçerli yolun satış olduğun u söylemesi üzerine ev ve arsayı satmayı düşünürken, sizin bu öneriniz daha MAKUL geldi.
Bu nedenle, söz konusu önerinizi açıklarsanız sevinirim. (Avukat aracılığıyla mı yoksa noter aracılığıyla mı bu vasiyet olmalı? Benim itiraz sürem kaç ay? Benim vefatımdan sonra eşim bu vasiyete itiraz edebilir mi?)
Saygılarımla...
mirası bırakmasından kasdettiğim ona vasiyet etmesini ve sizin de bu konuya ilişkin vasiyete itiraz etmemenizdir
Sn.TARR;
eşinizin çocukları , annelerinin yani eşinizin yasal mirasçısıdır, eşinizin daha önceki evliliğinden olan çocukları sizin doğrudan yasal mirasçınız değildir.
Eşiniz , sizin yasal mirasçınızdır.
Anneniz vefat eder ve bahsettiğiniz ev size miras kalırsa, siz hayatta iken eşinizin bu konuda herhangi bir tasarruf hakkı yoktur.
Hayatta olduğunuz sürece edindiğiniz-kazandığınız-miras kalanlar dahil tüm varlığınız sizin mirasınız olacaktır vefatınız durumunda.
Vefat ettiğinizde, yasal olarak evli olduğunuz eşiniz miras hakkı sahibi olur aldığınız-kazandığınız üzerinizde görünen tüm varlıklar üzerinde. Eşinizin ilk evliliğinden olan çocuklarının miras hakkı olmayacaktır sizin mirasınız üzerinizde.
Sizin vefatınızdan sonra eşinize kalan miras payı, artık sizin veya annenizden veya büyük büyük dedenizden kalan miraslar değil, eşinizin edindiği-kazandığı varlıklar olur.
Eşinizin vefat etmesi ile, yasal mirasçısı olan çocukları ( zamanında size annenizden kalan miras payı olarak geçmiş olup, sizin mirasınız olarak eşinize kalmış olanlar da dahil) annelerinin sahip olduğu tüm varlıklar üzerinde miras hakkına sahip olup alabilirler.
Eşinizin çocuklarının herhangi bir şekilde doğrudan sizden veya annenizden miras hakkı talebi veya alabilmesi mümkün değildir.
Eşinizin siz vefat ettiğinde sizden herhangi bir miras hakkı alamamasının yolu;
- vefat ettiğiniz tarihte eşiniz olmaması
- vefat ettiğiniz tarihte miras olarak sayılabilecek herhangi bir varlık bırakmamış olmanızdır.
Bunun dışında , mirastan mal kaçırma amacıyla yapılmış olduğu iddası ile açılabilecek dava sonucu, saklı payını alabilme ihtimali yüksek olacaktır ve o payı aldığında çocukları da artık annelerinin malı olan payın mirasçısı olacaktır.