Cevap: Kıdem, ihbar ve fazla çalışma hesabı
Kısaca ben şöyle bir formül kullandım;
Aylık brüt ücret / 30 / 9 = saatlik brüt ücret
saatlik brüt ücret x 1,5 (fazla mesai ücretim) x yıllık fazla çalışma sürem (270 saatin üzerinde olan miktar) x çalıştığım yıl sayısı = toplam fazla mesai alacağım
yukarıdaki formülasyon doğru mudur?
Alıntı:
EfeS16 rumuzlu üyeden alıntı
Kısaca ben şöyle bir formül kullandım;
Aylık brüt ücret / 30 / 9 = saatlik brüt ücret
saatlik brüt ücret x 1,5 (fazla mesai ücretim) x yıllık fazla çalışma sürem (270 saatin üzerinde olan miktar) x çalıştığım yıl sayısı = toplam fazla mesai alacağım
yukarıdaki formülasyon doğru mudur?
(Aylık net ücretiniz / (30gün x 7,5 saat)= saat ücretiniz.
Saat ücretiniz X 1,5= fazla çalışma saat ücretiniz.
FAzla çalışma saat ücretiniz X yıllık 270 saati aşan ISPATLAYABİLECEĞİNİZ fazla çalışma süreleriniz.
Son 5 yıl da yaptığınız fazla çalışmaların ücretini talep edebilirsiniz, fazla çalışma ücretlerinde zaman aşımı 5 yıldır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
(Aylık net ücretiniz / (30gün x 7,5 saat)= saat ücretiniz.
Saat ücretiniz X 1,5= fazla çalışma saat ücretiniz.
FAzla çalışma saat ücretiniz X yıllık 270 saati aşan ISPATLAYABİLECEĞİNİZ fazla çalışma süreleriniz.
Son 5 yıl da yaptığınız fazla çalışmaların ücretini talep edebilirsiniz, fazla çalışma ücretlerinde zaman aşımı 5 yıldır.
Yardımlarınız için çok teşekkürler Erdoğan Bey,
anladığım kadarıyla fazla mesai ücreti hesaplamasında net ücretler dikkate alınıyor. Brüt ücretler değil. :(
Alıntı:
EfeS16 rumuzlu üyeden alıntı
Yardımlarınız için çok teşekkürler Erdoğan Bey,
anladığım kadarıyla fazla mesai ücreti hesaplamasında net ücretler dikkate alınıyor. Brüt ücretler değil. :(
Tüm çalışma ücretleri net ücret üzerinden ÖDENİR, hesaplama gene brüt ücret üzerinden yapılır, normal ücret kesintileri uygulanır.
Sn üyeler ve değerli uzmanlar, yardımcı olabileceğinizi düşündüğüm bir konu için fikirlerinizi almak istiyorum;
Özel bir şirkette protez-ortez teknikeri olarak çalışmaktayım ve işyerimden ayrılmak istiyorum çünkü:
1-Sigortam asgari ücretten gösteriliyor daha fazla maaş aldığım halde. ispatlayabilirim maddi delillerle.
2- Haftalık 45 saat olan çalışma süresine hiçbir şekilde uyulmuyor öğlen paydosu zamanlarına uyulmuyor haftada ortalama 60 saat çalışıyorum fakat bu ne sigortama yansıyor nede maaşıma. ispatlayabilirim maddi delillerle.
3- Protez-ortez teknikeri olarak çalışmama rağmen daha farklı işlerde de çalıştırılıyorum (esya taşıma, alışveriş işleri, patronun şahsi işleri vb.) ispatlayabilirim maddi delillerle.(sözleşmemde protez-ortez teknikeri olarak belirtiliyor)
4- Asgari geçim farkı diye bir kavram var diye biliyorum fakat ben bu farkı hiç almadım.
5- Yıl içinde resmi tatil (dini bayramlar) hariç hepsinde çalıştım.
Yaklaşık 4 seneden beri (aslında 5 sene ilk sene hiç sigortam yatmamış) bu şirkette çalışıyorum ayrılıp tazminatımı ve fazla çalıştığım zamanların da tazminatını almak istiyorum bu sartlarda tazminat alabilirmiyim?
tesekkürler...
Öncelikle merhaba. Benimde bu konuda siz değerli arkadaşlara bir sorum olacak.
29,09,2005 te sigorta girşi ile birlikte gazetecilik mesleğine başladım. Günlük bir gazetede sayfa editörüyüm. Yıllardır maaşlar düzensiz. Bekar olduğum dönemlerde (2005-2009) bu sıkıntıları katlanabiliyordum. Ancak 2009 evlilikten sonra maaşın verilmemesi aileme ve bana çok ağır geliyor. Şu anda bu günden geriye doğru toplamda 3900 tl maaşımı alamadım. Net 1200 tl maaş alıyorum. Birde bugüne kadar geçen süre 7 yılımı doldurdum ve meslek hayatım boyunca sadece 2 hafta yıllık izin kullandım. Başkada izin kullanmadım. Son 4 aydır maaş alamam sebebiyle 17.09.2012 tarihinde noterden ihtarname çektim iş akdimin feshedilmesine ve maaşlarımın ve kıdemimin 10 gün içinde ödenmesine diye. Ben bu süre zarfında da iyi niyetle işe devam ettim. Belki maaşı alabilirim diye. İhtarname geldi. Ancak patron bu uyarıyı dikkate almadığını ve benimle çalışmayı devam edeceğini söyledi. Bende ozman 10 gün içinde ödeyin dedim. O da bana olduğunda öderim deyip kestirip attı. Bizim maaşı afedersiniz zevki sefa içinde yiyor ve bunu gözlerimle görüyorum. 10 günlük süre doldu ve ödeme yapmadı. Basın iş kanununa göre ve bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim. Bu konuda da bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkürler. İyi çalışmalar.
Bende mağdurum arkadaşım.