Re: Hukuk Eğitimi 5 yıl olmalı
Bence 5 yıl değil,7 yıl olmalı, zaten iyi hukuk eğitimi veren fakültelerde öğrenciler ortalama bu sürede bitirebiliyorlar fakülteyi.Diğer taraftan ülkede 31 tane hukuk fakültesi olmasının (ki gerçek rakam 40 a yakındır) övünülecek hiçbir yanı yoktur.Bu gün, hakim savcılık yazılı sınavını kazananlar ayrılan kontenjanı bile doldurmuyorsa,Adalet Bakanlığı şoför alımı için yaptığı ilanda "hukuk fakültesi mezunlarına öncelik verilecektir" ibaresini koyuyorsa durup düşünmek gerekir.
Re: Hukuk Eğitimi 5 yıl olmalı
Bence,hukuk fakültelerinin sayısının azaltılması hatta önümüzdeki 15-20 seneye kadar yeni hukuk fakültesi açmasının engellenmesi gerekiyor.
NEDEN?Çünkü yeni hukuk fakülteleri için mevcut fakültelerdeki akedemisyenler transfer ediliyor.Bu, özellikle "özel hukuk fakülteleri" için yapılıyor.Artık lise,ilköğretimdeki gibi boş dersler söz konusu oluyor.Hukuk fakültesindeki boş ders de asistan hocayla kapatılmayacak kadar önemli değil mi?
Haftanın belli bir günü Eskişehir'de belli günleri Kıbrıs'ta belli günleri Antalya'da olmak vs... bir Akademisyen için mümkünken ,verimli ders anlatmanın mümkün olmadığının altını çizmek gerek.
Cevap: Re: Hukuk Eğitimi 5 yıl olmalı
Son ileti 2007 yılında yazılmış. Şu an 2011 yılındayız ve Hukuk Fakültesi sayısı 50'yi buldu.
Bununla da yetinilmedi pek çok fakültenin kontenjanı artırıldı, örneğin benim de şu an okuduğum Dokuz Eylül Hukuk Fakültesi. Yaklaşık 2000 kişiyle ufacık sınıflarda, anfilerde ders işlenmeye çalışılıyor.
Hukukçu değil Hukuk teknisyeni yetiştiriyor diyebilirim artık üniversiteler. Tercih formunda hata kaza işaretleyen bile Hukuk Fakültesi'ne geliyor.
Cevap: Hukuk Eğitimi 5 yıl olmalı
Alıntı:
Av.Feyz Pazarbaşı rumuzlu üyeden alıntı
Konu nicelik , nitelik tartışmasından ibaret.
Ben de hukuk fakültelerindeki eğitim süresinin 2 seneye düşürülmesini öneriyorum. Fakülte sayısının da 1000 olmasının uygun olacağı kanaatindeyim.
Bu karmaşıklıkta bir konuya şöyle düşündürücü ve saçma bir cevap yazayım: eğitim süresi 1000 yıl fakülte sayısı 2 olmalı.
Zira bu durum bugün Türkiye'deki durumdan daha saçma değil. :DD
Kanımca hukuk fakülteleri kaldırılsın. Çünkü ülkede herkes zaten kendini hukukçu sayıyor. Hukuki işlerde bir hukuk profesyonelinin görüşüne itibar dahi edilmiyor. Baro başkanı çıkıyor, ülkede yargı bağımsızlığı da basın özgürlüğü de kalmadı, bu yargının kendine ayrıcalık istemesi, bu basının ayrıcalık istemesi değil, özgür düşüncenin teminatıdır diyor ama sanki kendisi siyasi, sanki kanarya sevenler derneğinin başkanı gibi muamele görüp, kaale dahi alınmıyor. Herkesin kendisine göre bir adalet hissi muhakkak vardır. Ama herkesin kendi içindeki adaleti hissini uygulamaya çalışması kaos oluşturacağı ise geçtiğimiz asırlarda sabittir. Bunun için evrensel hukuk ilkeleri düşünülmüştür. Peki hukuk fakültelerini kaldıralım, zaten daha fazla açılırsa zaten herkes hukukçu olacağına göre boşuboşuna da çocukları yormayalım, nüfus cüzdanları aynı zamanda avukat kimliği yerine geçsin... Osmanlı imparatorluğunda KADI olmak bile bu kadar kolay değildi!
Zaten yakındır hukuk fakültelerine olan ihtiyacın son bulması. Bir adliyede ilan panosunda hukukçuları eylem yapmaya çağıran bir duyuru gördüm. Konusu, yakın zaman sonra hukuk fakültesi mezunu olmayan kişilerin de hukuki müdafaa yapmasını mümkün kılan yasal düzenlemenin hazırlanıyor olmasıydı. Bu yasal düzenleme sonuçlanır ve bahsedildiği gibi yasalaşırsa işte o zaman korkalım hukuk camiası olarak. Zira ne hukuk fakültesi kalır ne avukatlık mesleğinin saygınlığı. Müdafaa ayağında teknik eleman olmayan bir sahaya dönüşme ihtimali olan hukuk sistemimizin çöküş sinyalleri olarak algılıyorum bu yasal düzenlemeyi. Hukuk fakülteleri dışında özel hukuk okulları açılabileceğini düşünüyorum bu gidişle. Üniversiteye hazırlıktaki dershaneler gibi. Ülkemizde hukuk camiasının acı gerçekleri bunlar maalesef.