Cevap: İşten çıkarıldım. Tazminat, ihbar vb. konularla ilgili birkaç sorum var...
14 günün içinde en az 2 tane de hafta tatili olur. Yarım maaş (16 gün) konusu doğru yani.
İhbar ve izinin bu şekilde iç içe girmesi de mümkün değil. Yapan ya dikkatsizliğinden böyle yaptı ya da çok akıllı(!)
Cevap: İşten çıkarıldım. Tazminat, ihbar vb. konularla ilgili birkaç sorum var...
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
14 günün içinde en az 2 tane de hafta tatili olur. Yarım maaş (16 gün) konusu doğru yani.
İhbar ve izinin bu şekilde iç içe girmesi de mümkün değil. Yapan ya dikkatsizliğinden böyle yaptı ya da çok akıllı(!)
İşgüzarlık sadece :)
heralde ihbar ile iznin içiçe geçemeyeceğini bilmediğimi düşünerek kurnazlık yapmaya çalıştılar. hakkatende bilmiyodum ama sağoun aydınlattınız beni. Yoksa bunlar hakkaende kurnazlık yapıcaktı :)
Alıntı:
Emriko rumuzlu üyeden alıntı
heralde ihbar ile iznin içiçe geçemeyeceğini bilmediğimi düşünerek kurnazlık yapmaya çalıştılar. hakkatende bilmiyodum ama sağoun aydınlattınız beni. Yoksa bunlar hakkaende kurnazlık yapıcaktı :)
En azından göz dolgunluğu sağlamak için, iş kanunu bir kere de olsa, baştan sona okumanızı öneririm :)
Çok doğru söylüyosun üstadım boş bi zamanda kesinlikle okumayı düşünüyorum baştan sona
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
En azından göz dolgunluğu sağlamak için, iş kanunu bir kere de olsa, baştan sona okumanızı öneririm :)
Bence maaşla çalışan herkesin iş kanununu ezbere biliyor olması gerek.
Alıntı:
Bence maaşla çalışan herkesin iş kanununu ezbere biliyor olması gerek.
:)
Maaşla personel çalıştıranların da ;)
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
:)
Maaşla personel çalıştıranların da ;)
Haklısınız. Ben dahil insanlar işverenlerin iş kanununu zaten bildiklerini düşünüyorlar. Halbuki şahit olduğuım birçok olayda, yüzlerce işçi çalıştıran işyerlerinde mesleği ve görevi insan kaynakları ya da muhasebe olan kişilerin iş kanunundaki en temel bazı şeyleri bilmediklerine çok fazla şahit oldum.
Alıntı:
insan kaynakları ya da muhasebe olan kişilerin iş kanunundaki en temel bazı şeyleri bilmediklerine çok fazla şahit oldum.
İşveren belirsiz süresiz iş sözleşmesiyle 6 aydan fazla 1 yıldan az çalışan işçisine S.G.K.'NA bildirdiği iş bildirgesini faxlamıştır. (İşten çıkarılma kodu:04.) İş akdinin feshedileceğine dair öncesinde ve sonrasında herhangi bir bilgi yada belge yoktur.
Bu işverene karşı;
1- İşe başlatmama tazminatlarından ve boşta geçen süre ücretinden yararlanmak için işe iade davası açılabilir. Sonuç baştan belli. "İŞE İADESİNE" Zira, işten ayrılma bildirge kodu önemli bir delil. İkaz etmeliydi, savunmamı almalıydı, 6 günlük fesih süresi geçirilmiştir, ihbar öneline uyulmamıştır, feshin son çare ilkesi gözetilmemiştir v.s. demeye gerek bile kalmadan...
2- Alacak davası açılabilir. Sonuç baştan belli. İşçi 6 aydan fazla çalışmıştır. 4 haftalık ihbar süresi vardır. İşveren bu süreye uymamıştır...
Olay, bu durumdayken işverene dava açtırmadım. Sn. senoleker; dediğiniz gibi en temel bilgilerden bihaber işverenleri bende gördüm.