Cevap: Maaş kesim cezası danıştay reddettikten sonra idare tekrar başka bir ceza verebilir mi?
maaş kesim cezası aldım. müfettiş soruşturması sonucu verilen kanaat sonuç bölümünde disiplin yönünden maaş kesim cezasının verilmesi teklif edildi.
okul müdürü 7 gün içinde savunma vermem için yazı verdi. ben de bana verilecek cezada geçmiş hizmetlerimin göz önünde tutulması için savunmamı o şekilde yazdım. sizil notlarımın 90 olduğunu , 2 teşekkür belgesi aldığımı, okulda düzenlediğimiz etkinliklerin çok beğenildiğini, 6 yılda 1 ilerleme aldığımı yazarak bunların göz önünde alınarak ceza verilmesini yazdım.
fakat okul müdürü bir alt cezayı neden vermediğini belirtmeden, müfettiş raporu sonucu maaş kesimi cezası ladınız diyerek zarf içinde bana cezayı verdi.
bölge idari mahkemesine cezamı kabulettiğimi ama sicilim ve aldığım ödüller dolayısıyla bir alt cezanın verilmesi gerektiği bunun dikkate alınmadığını, ve idarenin bana verdiği cezada neden alt ceza verilmediğinin beliritilmediğini söyleyerek iptal istedim. bölge idare mahkemesi bu talebimi reddetti. bende aynı gerekçeleri yazarak daniştaya iptal davası açtım.
bu iptal talebim hangi 5 esasa giriyor bilmiyorum. herhalde danıştay benim belirttiğim husustan davayı değerlendirecektir değil mi? yani dosyayı inceleyip benim talebimin dışında başka bir gerekçe ile mesela az verdiniz deyip iptal edemez değil mi?
Cevap: Maaş kesim cezası danıştay reddettikten sonra idare tekrar başka bir ceza verebilir mi?
c. BİÇİMSEL UYGULAMA
Aynı zamanda muvazaalı uygulamada denilen biçimsel uygulamamada da; idare, yargı kararını süresi içinde icaplarına göre işlem tesis etmektedir. Ancak kısa süre içinde, tesis ettiği işlemi ortadan kaldırarak, uygulama halini bir formaliteden öteye geçirmemektedir. Hukuka aykırılığı sebebiyle ortadan kaldırılan işlem veya eylemin bu şekilde biçimsel olarak yapıp tekrar eski durumuna getirilmesi idarenin sorumluluğunun doğmasına engel değildir.
Konuyu en iyi ?İptal kararı üzerine görevine başlatılıp üç(3) gün sonra görevden alınan davacı hakkındaki karar uygulanmış sayılmaz? şeklindeki Danıştay 5. Dairesi?nin 26.11.1987 tarih 1986/183E. ve 1987/1659K. sayılı kararı anlatmaktadır. Karardan anlaşıldığı gibi; bu tür uygulamaların yerine getirme sayılmayıp Anayasa?nın 2. ve 138. maddelerine de aykırı olduğu açıktır. Bu yüzden idarenin tazmin sorumluluğuna gidilebilir.
BU benim konu ile ilgili olabilir mi?