Cevap: Polis meslek yüksek okulu

Eğer 3. İdarenin Danıştay'ın bozma kararı doğrultusunda aldığı yeni kararı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde temyiz etmemişseniz, karar kesinleşmiştir. Karar Düzeltme dilekçesi vermediğiniz için AİHM müracaatı dahil birçok hukuki müracaat imkanınızı da kaybetmiş bulunuyorsunuz maalesef. Eğer temyiz süresi bitmemiş ise kararı hemen YD talepli olarak temyiz ediniz derim. Unutmayınız ki İdare Mahkemesi bozma kararına uyduğu için, yeni kararı, ancak bozma kararına tam olarak uyulmadığı savı ile temyiz edebilirsiniz.

danıstayın bozma kararından sonra idari mahkeme karar vermedi daha.karar düzeltme yoluna gittim.bildiğim kadarıyla dosya tekrardan danıstaya geri gidiyor.karar düzeltmeye verecekleri karardan sonra idari mahkemeye gelecek ve karara uyacak yada direnecek.yani idari mahkeme karar vermeden beni çıkardılar.Bu çıkarma işleminin olması için idari mahkemenin danıstaya uyma kararı gerekmez mi?

İdareler maalesef Danıştay bozma kararı verdiğinde hemen kararın uygulamasına gidiyorlar. Bu durumda Danıştay'a bir dilekçe vererek YD talebinde bulunmanız gerekmektedir.

benim mezun olmama 3 ay kalmıştı eğer bir an evvel dönemezsem bir yıl daha kaybım olacak.YD talebini idari mahkemeye versem idari mahkeme bu kararı vermekte yetkili değil mi?idari mahkeme daha hızlı karar verecektir eğer dediğiniz gibi danıştaya verirsem danıstayın karar vermesi uzun sürer mi?

Davanız  Karar Düzeltme aşamasında olduğuna göre Danıştay'dan YD talebinde bulunmak zorundasınız. Davanın bu aşamasında İdare Mahkemesinin YD görev ve yetkisi yoktur. Danıştay YD dilekçenizi öncelikli olarak inceler ve kısa sürede karara bağlar.

iyi günler efendim.ben danıstayın bozma kararı üzerine okuldan tekrar cıkarıldım.karar düzeltme talebinde bulunmustum fakat danıstay kararının cıkmasının uzun süreceğini bu süre zarfında benım takrardan yıl kaybedeceğimi düsünerek karar düzeltme talebimden feragat ettim.idare mahkemesinin kesin karar vermesini bekledim ve benim lehime ısrar kararı verdi.verilen bu kararın bozulma olasılığı sizce nedir?

Eğer davalı idare İdare Mahkemesi'nin direnme kararını temyiz ederse, dava artık Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda (İDDK) görüşülerek dava kesin karara bağlanacaktır. İDDK'nın kararının ne olacağını bilemeyiz ancak İDDK kararları çoğunlukla Danıştay ilgili dairesinin kararları doğrultusunda oluyor diye biliyorum maalesef. Davanızda son karar İDDK'nın artık.

karşı taraf içişleri bakanlığı bu ısrar kararını temyiz etmeme durumları var mıdır peki yoksa temyiz etmek zorundalar mı ?

Normal şartlarda yani unutma veya ihmal vs. olmazsa, bu kararı temyiz ederler.

tesekkür ederim sayın çobanoğlu. bu ısrar kararı bakanlığa vardıktan sonra kaç gün temyiz süreleri var?