Cevap: Miras paylaşımı ve haksız pay alımı
Her türlü delille kanıtlanabilir. Belge, tanık, sosyal ve ekonomik durum, yakınlık, bilirkişi incelemesi, değer tesbiti gibi araçlar olabilir.
Muvazaada kesinlikle bir zamanaşımı yok.. Vefattan sonra bu işlemin muvazaalı olduğunu ispat etmenizden sonra, işlem butlanla geçersiz hale gelecektir.
Değerli hukukçular, aşağıdaki konularda fikirlerinizi paylaşır mısınız?
* Muvazzalı satış işleminin iptalinde açılacak dava masraflarının (Avukat ücreti vs.), muvazzalı satış işlemini gerçekleştiren taraflardan talep edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konunun uygulanabilirliği hususunda bilgi verir misiniz?
* Muvazalı satış gerçekleşirken ilgili tapu dairesinde bulunan görevliler nasıl olur da bu işleme göz yumarlar ? Bu satışın iptalinde bu işlemi onaylayan ( belki rüşvet alan) memurların da cezalandırılması gerekmez mi?
Tapu dairesinde görevli memurun görevi, satışı yapılmış yapılacak mülkün değerini biçmek ve bekçiliğini yapmakmıdır sizce?
Bu soruyu gerçekten kişisel fikrimi merak ettiğin için soruyorsan cevaplayım:
Hukuksal olarak ileride tarafları sıkıntıya düşürecek ya da düşürme ihtimali olacak bir işlem gerçekleştirilecekse ve bu olayın başlangıç yeri tapu dairesi ise (genelde öyledir.) tabiki görevli memur bazı gerekli bilgi, evrak ve delilleri görerek, isteyerek böyle bir işe olur vermek durumundadır. Bu şekilde bir görev tanımı yoksa da konmalıdır, düşüncesindeyim. (Problemin doğduğu yerde teşhis edilmesi, ileride doğabilecek daha karmaşık sıkıntıların önünü kesecektir.)
Örnek: Muvazaalı satış yapılırken diğer mirasçıların haberi var mı, onay alınmış mı yoksa gizlice mi yapılıyor vs.
Yani cevabım EVET kardeşim yapmalıdır, ortada bu kadar mal kaçırmaya meraklı insan olduğu sürece daha ne görevler yapmalıdır...
Lütfen soruya soru ile cevap vermeyiniz...Faydası dokunacak bir yanıt vermeyecekseniz zahmet edip yazmayınız, münakaşa değil sorduğum sorulara cevap arıyorum:
Değerli hukukçular, aşağıdaki konularda fikirlerinizi paylaşır mısınız?
* Muvazzalı satış işleminin iptalinde açılacak dava masraflarının (Avukat ücreti vs.), muvazzalı satış işlemini gerçekleştiren taraflardan talep edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konunun uygulanabilirliği hususunda bilgi verir misiniz?
* Muvazalı satış gerçekleşirken ilgili tapu dairesinde bulunan görevliler nasıl olur da bu işleme göz yumarlar ? Bu satışın iptalinde bu işlemi onaylayan ( belki rüşvet alan) memurların da cezalandırılması gerekmez mi?
Tapuda işlem yapmışsınızdır muhakkak ama yapmadıysanız ya da yapalı çok oluysa hatırlatayım:
Tapu memurunun karşısına bir alıcı ve bir satıcı gelir. İstenen evraklar bellidir. Memur paranı aldın mı der, alıcı aldım derse işlemi gerçekleştirir.
"Hani para nerede" diye sorma yetkisi yoktur.
Soyadı aynı olan kişilerin akrabalık derecesinin ne olduğunu, başkaca mirasçılar olup olmadığını belirlemek için gerekli verileri tapu memuru nereden bulabilir bilmiyorum. Zira nüfus müdürlüğünün önceden belirleyemediği, sonradan çıkan mirasçıların olduğu durumlar olabiliyor.
Ayrıca bir satışın muvazaalı olup olmadığına mahkeme (Hakim) karar verir. Bir tapu memurunun bu kararı vermek için ehliyeti kifayetsizidir.
Bu şerait dahilinde bir tapu memurunun muvazaalı olduğu gerekçesi ile bir satış işlemini gerçekleştirmekten imtina etmesi olsa olsa o memurun ceza alması ile neticelenir.
"Bu şekilde bir görev tanımı yoksa da konmalıdır" diyorsunuz, Bu durumda tüm gayrımenkul alım satım işlerinin hakimler tarafından mahkemelerde yapılması gerekecek. Zira muvazaa olup olmadığına ancak hakim karar verebiliyor. Bunun da mantıklı bir yol olduğunu düşünmüyorum.
Alıntı:
erguun rumuzlu üyeden alıntı
Bu soruyu gerçekten kişisel fikrimi merak ettiğin için soruyorsan cevaplayım:
Gerçekten fikrinizi öğrenmek için sormuştum.
Alıntı:
Örnek: Muvazaalı satış yapılırken diğer mirasçıların haberi var mı, onay alınmış mı yoksa gizlice mi yapılıyor vs.
Muvazaa başlangıçta olmaz.Yapılan işlemin sonucundan memnun olmayan / mağdur olan kişi tarafından iddia edilir, ıspatlanırsa iptal edilebilir.
Satışı yapan mal sahibi ise, mal sahibi hala hayatta ise, diğer mirasçı diye bir şey yoktur . Mal sahibi, kurda kuşa bağışlayabileceği gibi, 1 kuruşa da satabilir dilediği kişiye.
İşlemler, bir devlet kurumunda yapıldığına göre, gizli kapaklı olması gibi bir durum da yok ortada.
Tapu dairesinde görevli memurun, satışı yapacak kişinin potansiyel mirasçılarını bilmesi veya alıcının, satınalma gücünün olup olmadığını belirleyebilmesi de mümkün değil zaten.
http://www.lifeinbursa.com/haberx/24...t_iddiasi_.htm
Aslında bahsettiğim olay linkte yer alan tapu memurunun ağzından çıkan cümle ile ilgili;
'' ...muvazaalı satışa izin vermememiz nedeniyle bize iftira atmaya çalıştı...''
Görev tanımında, tapu dairesinde çalışan memurun muvazaalı satışa izin verip vermeme gibi bir konumda olmadığını söylüyorsunuz, keşke olsa o da ayrı konu.
2. soru hakkında verilen cevaplar için teşekkür ederim, bu soruyu sormamdaki amaç; muvazaalı işlemin zamınında rüşvetle yapılmış olabileceğini düşünüyorum. Kaldı ki, bu işlem için rüşvete gerek bile yokmuş.
1. soru ile ilgili görüşlerinizi paylaşabilir misiniz ?
Alıntı:
Vs. kısmına giren yargılama giderleri, harçlar .. zaten kaybeden taraftan alınıp bu ödemeleri yapan kazanan tarafa ödeniyor.
Avukatlık ücreti kısmında yapabileceğiniz herhangi bir şey yok, avukatınızla, asgari ücret tarifesinde belirlenen oranlarla anlaşabileceğiniz gibi çok daha yüksek rakamlara da anşalabilirsiniz sonuçta.