Cevap: Twitter Üzerinden Küfür
Merhaba ;
Dediğinize göre bilişimsel hiçbir şey kanıt yerine geçemez şenol bey , msn konuşmalarını ekran görüntüsü olarka kaydetsekte oynama olur , xhtml olarak otomatik kaydetsekde kanıt olmaz çünkü kolaylıklı oynanma yapılabilir.
Tabi bazı programlar var ki , bir ekran görüntüsünün hangi programlar ile açıldığını düzenleme tarihini vs gösteriyor.Aynı olay xhtml olarak kaydedelim msn görüşmelerindede var.
Gönderdiğiniz resim incelendiğinde büyük ihtimal oynanma olduğu anlaşılacaktır.Facebook , twitter gibi yerlerde yapılan yorumlar geri silinebiliyor bu yüzden ekran görüntüsü almaktan başka çare yok diye düşünüyorum.Tabi sadece yorum yapıyoruz mantık yürüterek.
Şenol Bey,eğer ileri sürülen iddiaları ispatlamak amacıyla taraflarca ikamedilen deliller bilişimsel olgulara ilişkinse hakim tarafından bu delillerin adli bilişim uzmanları tarafından üzerinde mevcut teknolojik imkanlar dahilinde tahrifata uğrayıp uğramadığının tespiti istenecektir.Adli bilişim uzmanları da delil olarak intikal ettrilen olguların şüpheye yer vermeyecek derecede hukuka uygun delil teşkil edip etmediğini ispatlamadıkça,buna emin olmadıça mahkemeye ilgili bilişim olgusunun güvenilir olduğunu rapor etmezler.Yani bu tür teknolojik manipülasyonlardan adli bilişim biliminin haberdar olmadığını düşünmüyorum.O yüzden mevcut teknolojik imkanlar dahilinde tahrifat yapılıp yapılmadığını tespit edecek bilimsel ve aletsel altyapıya sahip bir kurum olarak adli bilişimin bu konuda mahkemeye tatmin edecek bir mütalaada bulunacağını tahmin ediyorum.Bilişim hukukuna özgü bir ispat yöntemi olarak ileri sürülen olguların yine bilişim alanında iispatlanması gerekliliğini ifade etmek istiyorum,bu anlamda delilin sahih olup olmadığı güvenilir bir şekilde tespit edilmezse bu şüpheli durum zaten mahkemeye yapılan açıklamada belirtlemk zorundadır.Bu cihetle şahısların bilişimsel hileler üzerinden adalet mekanizmasını sekteye uğratmasını mümkün görmüyorum.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Sayık kaosteorisi,
"caps" tan kasıt ilişikte gönderdiğim gibi bir şey mi?
(Özel yerleri kestim. Ancak ekranın tamamını eksiksiz olarak veren bir görüntü için de aynıları geçerlidir)
Eğer böyle ise, ilişkteki caps sahtedir ancak hiç bir teknik yöntemle sahte ya da gerçek olduğunun anlaşılması mümkün değildir. Eğer caps de, herhangi bir resmin / fotoğrafın sahtelik kriterlerine göre değerlendiriliyorsa, büyük bir yanlışlık var demektir. Zira ilişikteki caps, bu şekilde değerlendirilirse en ufak bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde gerçektir.
Dosya 1117
(Dosya PNG tipindedir) Bu görüntüyü aldığımda ekranda aynen bu görüntü vardı. Adres satırında olması gerekenler yazıyordu. Bunu yapabilmek için yüksek bir bilgiye de gerek yok; başlangıç seviyesinde network (internet) ve html bilgisi yeterlidir.
Eğer hakimler caps'leri delil olarak kabul ediyorlarsa bunun tehlikeli olduğunu düşünüyorum.
açılan dava başka bir ilde ise çıktıları onaylatmanız imkansız gibi birşey oluyor özellikle adli personelde ben netten anlamam deyince mecburen caps kullanıyorsunuz ve mahkeme de sizin durumunuzu bildiğinden bunları geçici süreliğine kanıt olarak kabul edebiliyor hakim capsları direk kanıt yerine geçmese bile konuyu anlatma açısından gerekiyorsa kabul edebiliyor ki bende savunmamda sık sık capslare yer verdim.
Caps delil yerine geçemez, dğeişebilir gibi birşey de uygulamada yok. Çünkü bana açılan davada savcının iddianameye koyduğu kanıt caps bile değil bildiğin word çıktısıydı. Bir tane capsi de bir poli memuru ( bilişim polisi dğeil) onaylamıştı. O zaman bu tip bir kanıtla da dava açılamaması gerekirdi. Uyguma maalesef bu şekilde olmadığından ve açılan dava 1000km den uzak birşehirde açıldığından sanık sıfatında olduğumdan şahsen ben caps kullanmaktan başka çare bulamamıştım. Delilin onaylanması deniliyor saniyede değişen bir sitenin capsını sen kime nasıl onaylatcaksın? Mahkemeye dilekçe versen en az 1 haftada cevaplansın. Adam bir milyon kez o siteyi değiştirir. O zaman karşı tarafında hiçbirşeyinin kanıt olarak kabul edilmemesi gerekir ama uygulamada böyle değil. Haklısınız ama uygulama bu şekilde işlemiyor.