-
Sınır sadece şudur:
Borçlunun maaş ve ücretinin, borçlunun geçinmesi için gereken kısmı haczedilemez.
Borçlunun geçinebilmesi için gerekli miktar, icra müdürü tarafından borçlunun sosyal, sağlık ve tahsil durumuna göre takdir edilir. İcra müdürü bu takdiri kendisi yapar veya bilirkişiye başvurabilir.
Ne olursa olsun maaşın 1/4ü haczedilebilir ancak daha fazlasının haczedilebilmesi için borçlunun geçinmesi için gereken miktarın göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
-
Sayın Varlıakman,
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Son bir sorum olacak. İcra müdürünün takdir ettiği miktara nasıl itiraz edebilirim?
-
İcra Müdürlüğünün gönderdiği yazıda, maaşımdan nafaka kesildikten sonra nafaka borcu için kalan maaşımın 1/4'nün haczedilmesi isteniyor. Ancak bu miktar maaşımın 1/3'ünden fazla ediyor. Sitedeki benzer forum konularına verilen cevaplarda maaşın asgari 1/4, azami 1/3'ünün haczedilebileceğini okudum. Ancak İcra ve İflas Kanunu'nda konu ile ilgili net bir ifade bulamadım. Eğer azami 1/3'ünün haczedilebileceği doğru ise, buna ait kanun/yönetmelik/içtihat nedir? Bu konu hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.
-
İş Kanununa göre işcilerin maaşlarının en fazla 1/4'lük oranı kesilebilir.Ancak bu oranda nafaka alacaklarını kapsamamaktadır.
-
Ben anlatamadım galiba. Benzer bir konulu bir forumda cevaben, maaştan nafakanın kesildikten sonra, birikmiş nafaka alacağının kesilebileceğini, ancak nafaka+birikmiş nafaka borcu için kesilen toplam miktarının maaşın 1/3'ünden fazla olamayacağı ifade edilmiş. Ben maaşın azami 1/3'ü haczedilebilir ifadesinin doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Eğer bu ifade doğru ise nerde yazıyor. İşçi değilim.
-
Sayın msinan,
1/3'lük oran nafaka ile ilgili uygulamadaki bağlayıcılığı olmayan bir orandır.
Bunun dışında bir oran duymadım.
-
sayın alisinkay,
İcra ve İflas kanununda icra müdürünün, borçlu ve ailesinin geçinmesi için gerekli miktarı tayin ettikten sonra 1/4'ünü haczedebilir diyor. ancak benim durumumda, icra müdürü benim ve ailemin geçinmesi için bir miktar takdir etmemiş. anneme bakmakla yükümlüyüm. bu uygulamaya nasıl itiraz edebilirim?
-
İcra iflas kanununda öyle demiyor.İcra ve iflas kanununda borçlu ve ailesinin geçimini temin edebilecek miktar çıktıktan sonra kalanı haczedilebilir diyor.Ve bu haczedilen tutar da maaşın 1/4 oranından daha az olamaz diyor.
Eğer bu muamelenin haksız olduğunuzu düşünüyorsanız.İcra Tetkik Mahkemesine şikayet de bulunabilirsiniz.
İcra ve iflas dairelerinin muamelelerine karşı yapılan şikayetlerle itiraz-
ların tetkik mercii mahkeme reisi veya hakimi ve bulunan yerlerde müstakil icra hakimleriyle muavinleri yahut kanun mucibince bu vazife kendilerine verilmiş olan hakimlerdir.
-
sayin alisinkay,
verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. son bi sorum olacak. haciz işlemleri balıkesir icra müdürlüğünce yapılmakta ancak ben muğladayım. bu itirazı muğla icra tetkik hakimliğine yapabilir miyim?