Sevgili Engin Oguz benim Annem bir Amerikalı galiba ben biraz da ordan etkileniyorum.
Ayrıca Belli miktarın altındaki para cezalarının temyiz edilemezliği üzerine her hangibir karar eklerseniz çok sevinirim bende çelişkide kaldım.Hayırlı Ramazanlar.
Printable View
Sevgili Engin Oguz benim Annem bir Amerikalı galiba ben biraz da ordan etkileniyorum.
Ayrıca Belli miktarın altındaki para cezalarının temyiz edilemezliği üzerine her hangibir karar eklerseniz çok sevinirim bende çelişkide kaldım.Hayırlı Ramazanlar.
Duygusal sorumdan dolayı kusuruma bakmayın.Bizleri fikirlerimizdir ayıran , duygularımızdırki birlikte tutan düşüncem gereği böyle bir soruya yöneldim.Engin Oguz bey evet şu andaki mevzuatı hangi çağdaş hukuk doktrinine uygun görüyorsunuz.Teşk cevabınız için.
Anayasa mahkemesi de Yargıtay da yüksek yargı mercileridir birbirlerinin kararlarını denetlemezler.
Ceza yargılamasında hangi kuramlar var net hatırlamıyorum ama modern hukuk suçluyu topluma kazandırmayı da amaçlar bu bir kuram mıdır bilmiyorum.
Benim sizin hukuki bilginizi sınamak gibi bir amacım olamaz çünkü ben faydacılığı esas alan bir insanım bunun bana faydası yok.
Ancak şimdi ikileme düştüm CMK ya göre yani kanunen şu miktar altında ki para cezalarına ilişkin hükümler temyiz edilemez diye bir yasa maddesi mevcutmu.Şayet yasa bütün hükümlerin temyizine olanak sağlıyorsa Yüksek yargının kanuna aykırı bir hüküm vermesi olasımı bunu irdeliyorum.
Yani klasik okulun öğretilerinden uzaklaşıyormuyuz.Birde mevzuata işlerlik kazandıran biz hukukçular acaba teknik okulun görüşlerine fazlaca kapılıp hukuku kuraklaştırıyormuyuz.
Yeni bir mevzuat var önümüzde oysaki devlette en önemli esaslardan birisi devamlılıktır.
Bu yüzden common law ı daha doğru buluyorum.1800 yılından bir avukatı diriltseniz rahatlıkla mesleğine devam edebilir.
Atatürk yaşasa idi acaba ne gibi bir hukuk devrimi yapardı hiç düşündünüzmü? Yani ilk nereyi değiştirirdi.Bence ilk değiştireceği mevzuat ceza hukukunda tutanaklar olurdu.Hepsini teknik imkanlarla kayıt altına aldırırdı.
Ayrıca şunuda eklemem gerekir evrensel doğrular var ben bunada inanıyorum galiba tam anlamı ile bir çağdaş hukukçuyum.
Tıpkı bir Hakim gibi bakarak tabiatın yaratıcının varlığına dair sübut delillerini inceler isek 'Gökyüzünde süzülüp uçan kuşlara , Düzenli bir şekilde işleyen galaksilere , Ölümünden sonra yağmurla canlanan tabiata' ben şahsen kendi vicdani kanaatim ile tatmin olmuş durumdayım.Bu halde yaratıcı kaynaklı tüm dinlerde önerilen güzel iyi şeyler neler.
1-) Sosyal adalet 2-) Merhamet 3-) Yardım severlik 4-) Mala fazla kıymet vermemek. 5-) Çalışmak 6-) Haksız yere cana kıymamak 7-) Zorunluluk hali (mutlak ölüm getirecek bir açlık) olmadan çalmamak 8-) Güçlünün değil haklının yanında yer almak 9-) Kötülüğe yol açıcak zararlı yalan atmamak 10-) Kıskanmamak
İşte ben hukuktan bunu anlıyorum bu on madde altında yaratılacak bir hukuk bence CEZA HUKUKUNA OLAN İHTİYACI ortadan kaldırır.
İKİNCİ BÖLÜM:İSTİNAF
İSTİNAF
Madde 272 - (1) İlk derece mahkemelerinden verilen hükümlere karşı istinaf yoluna başvurulabilir. Ancak, onbeş yıl ve daha fazla hapis cezalarına ilişkin hükümler, bölge adliye mahkemesince re'sen incelenir.
(2) Hükümden önce verilip hükme esas teşkil eden veya başkaca kanun yolu öngörülmemiş olan mahkeme kararlarına karşı da hükümle birlikte istinaf yoluna başvurulabilir
.
(3) Ancak;
a) Sonuç olarak belirlenen ikibin lira dahil adlî para cezasına mahkûmiyet hükümlerine,
b) Üst sınırı beşyüz günü geçmeyen adlî para cezasını gerektiren suçlardan beraat hükümlerine,
c) Kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan hükümlere,
Karşı istinaf yoluna başvurulamaz.
Sevgili Engin bey üst sınırı 2000 TL ancak dediğim gibi henüz istinaf denilen kurumun kendisi yok ama yasası var.
Fakat siz haklısınız uygulama sizin dediğiniz yönde ancak bence bu uygulama yasal olmasına rağmen ne kadar ilginç bir durumki hukuki değil...
Erken cevap yazamadığım için teşekkürlerimi borç olarak saydım. Konuya bakıp, gerekli bilgileri bana temin ettiğiniz için teşekkür ederim.
İyi forumlar, iyi günler diliyorum efendim.